Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Tabără anti-bullying, pentru copii, părinţi şi profesori – a doua oară, la Straja

Publicat

pe

O nouă tabără anti-bullying dedicată copiilor, dar și părinților și profesorilor, se desfășoară în stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara.

Asociaţia „Zi de Bine” continuă proiectul SI(n)GUR – anti-bullying CAMP, demarat în anul 2022, şi organizează, în perioada 6 – 13 iulie, a doua ediţie a taberei anti-bullying dedicată copiilor, dar şi părinţilor şi profesorilor, pentru că „problema bullying-ului trebuie să fie privită atent din toate cele trei perspective”.

Tabăra este destinată adolescenţilor cu vârste cuprinse între 11-15 ani, însoţiţi de unul dintre părinţi. Astfel, capacitatea taberei este de 30 de cupluri părinte – copil şi 20 de învăţători şi profesori din învăţământul primar şi gimnazial. “Aceştia vor fi împărţiţi pe grupuri şi vor lucra cu o echipă de 5 psihoterapeuţi cu formări diferite şi experienţe diverse de lucru cu grupuri şi cu adolescenţi, care în practica lor lucrează cu familii, în terapie de cuplu sau de familie. Aici, copiii vor învăţa că bullying-ul este despre comportamentul unei persoane şi nu este o trăsătură de personalitate. Este ceea ce ajungem să facem dacă noi înşine am fost victime şi nu am văzut o altă cale de ieşire decât să devenim la rândul nostru agresori. Iar profesorii vor primi resurse care să le permită să se întoarcă în şcoli ca ambasadori anti-bullying, având capacitatea de a-şi atribui un rol activ pentru a scădea incidenţa bullying-ului în şcoală”, arată reprezentanții asociației.

„Ceea ce ne-a motivat să organizăm a doua ediţie a taberei anti-bullying au fost semnalele pe care le-am primit din partea părinţilor, care indică faptul că mediul în care copiii învaţă este din ce în ce mai agresiv. Părinţii se declară depăşiţi, dar şi mulţi dintre profesori, unii fiind chiar victime la rândul lor. Aşadar, ambele medii definitorii pentru copii şi adolescenţi, acasă şi la şcoală, sunt de multe ori medii vulnerabile. Realitatea copiilor din România este destul de cruntă: 1 copil din 2 este expus riscului de sărăcie şi excluziune socială, suferă de analfabetism funcţional, este victima bullying-ului în şcoli, este pedepsit corporal în familie şi doreşte să emigreze. Soluţia o reprezintă înţelegerea fenomenului şi educaţia într-o atmosferă de cooperare, respect reciproc şi acceptare”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele “Asociaţiei Zi de Bine”.

Prima tabără anti-bullying la Straja, în 2022

Un număr de 30 de copii, însoţiţi fiecare de câte un părinte, plus 15 profesori din învăţământul primar, s-au aflat, în vara lui 2022, într-o tabără anti-bullying, organizată de Asociaţia „Zi de Bine“, care a realizat și un documentar cu tema anti-bullying distribuit în 27 de şcoli din Bucureşti, unde au fost organizate 150 de ateliere anti-bullying, pentru mai bine de 3.600 de elevi din ciclul gimnazial. În trei dintre şcoli s-au întâlnit copii care fuseseră în tabără şi care au mărturisit că tabăra le-a schimbat perspectiva asupra acestei probleme.

Advertisement

„Este foarte important să lucrăm şi cu părinţi şi cu profesori, pentru că ceea ce ajunge să facă un copil acasă ori la şcoală e doar simptomul unui sistem relaţional disfuncţional. Părinţii şi profesorii sunt responsabili pentru copii, fiind cei care pot face parte atât din problemă, dar mai ales din soluţie. Părinţii au nevoie de educaţie, în sensul acesta, iar profesorii au nevoie de resurse uşor de utilizat. Până la urmă, copiii au nevoie de adulţi responsabili, informaţi şi pregătiţi pentru orice provocare”, a declarat Anda Păcurar, coordonatorul echipei de terapeuţi.

În anul 2016, 29% dintre elevi recunoşteau că au fost victime ale bullying-ului, procentul crescând la 49% în 2022, potrivit unui raport Salvaţi Copiii, ceea ce reprezintă unu din doi copii, iar 81% dintre elevi, adică mai mult de 4 din 5, afirmă că au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoala unde învaţă.

Sursa foto: Asociația Zi de Bine/Facebook

Actualitate

Tânăr din Deva, depistat cu substanțe interzise în timpul unui control de rutină

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din municipiul Deva, a fost surprins în noaptea de 2 noiembrie, în jurul orei 02:40, de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, având asupra sa o țigaretă suspectă.

Acesta a fost identificat pe strada Bejan din Deva, unde, potrivit declarației sale, aștepta un taxi. În urma unui control corporal efectuat de polițiști, a fost descoperită o țigaretă rulată, care emana un miros specific. Se suspectează că aceasta conținea substanțe interzise.

Tânărul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Deva pentru audieri, iar cazul a fost preluat de specialiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Hunedoara.

Cercetările sunt în desfășurare, fiind vizată săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, conform legislației în vigoare.

IPJ Hunedoara reamintește că lupta împotriva consumului și traficului de substanțe interzise rămâne o prioritate, iar cei care încalcă legea riscă pedepse severe.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare

Publicat

pe

Redactat de

În urma rezultatelor centralizate la nivel național al alegerilor parlamentare în topul preferințelor românilor s-a aflat PSD. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.

Șapte partide

Un număr de șapte partide au depășit pragul electoral de cinci procente, necesar intrării în Parlament. În total au votat 9.455.072 de români din totalul celor 18.008.555 de persoane cu drept de vot din țara noastră. În urma votului exprimat de aceștia, în viitorul Parlament vor fi reprezentate 7 partide, la care se adaugă, la Camera Deputaților, 19 reprezentanți ai minorităților naționale. Per total, în Camera Deputațilot vor fi 331 de aleși, iar în Senat 136. Partidele care au atins pragul electoral sunt, în ordine, PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT, care vor avea reprezentanți în ambele Camere.

Cum stăm în județ

La nivel județean situația este foarte puțin diferită. Astfel, PSD a revenit în topul preferințelor hunedorenilor după ce aceștia, la primul tur al alegerilor prezidențiale l-au preferat pe independentul Călin Georgescu. Social – democrații conduc atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, unde, după numărarea voturilor exprimate în toate secțiile, au 26,30% și, respectiv, 27,82. Locul al doilea este ocupat de AUR, cu 20,31 la Senat și 20,03 la Cameră. „Podiumul electoral din județul Hunedoara este completat de PNL, cu 13,86 la Cameră și 13,80 la Senat. Pe patru în preferințele electorale ale hunedorenilor sunt cei de la POT, cu 8,79% la Senat și 9,36 procente pentru deputați, acest partid fiind ultimul care a atins pragul la nivel național. A făcut pragul electoral în județ, dar cu un loc mai jos decât cel la nivel național, și USR, cu 8,24 la deputați și și 8,58 în Camera superioară. Pe șase, cu un loc mai jos decât în topul pe țară, este SOS, cu 5,94% din sufragiile hunedorenilor pentru Camera inferioară a Parlamentului, dar cu 6,86 la Senat. Pe șapte este SENS, care nu a atins pragul electoral la nivel național, dar nici în județul Hunedoara, având, cu 3,11 la Senat și 3. UDMR, care a intrat în parlament, a strâns 2,94% din sufragiile hunedorenilor la Cameră și 2,98 la Senat.

Advertisement

Fruntașii și codașii la prezență

La nivel național prezența la urne a fost de 52,50%, în vreme ce în județul Hunedoara, ca și la primul tur de la prezidențiale, a fost ceva mai scăzută, de 49,10 procente. Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Vorța, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 105,86%. De asemenrea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 104,41%, s-a consemnat în comuna Bătrâna, dar și în altă așezare rurală, Cerbăl, de 100,86%. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 43,87%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 50,58, iar cei mai puțini, respectiv 39,27 procente, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 60,23%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 39,45, la Uricani.

Cine și unde a obținut cele mai multe voturi

Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, PSD a obținut cele mai multe sufragii în 40 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Vața de Jos, Tomești, Baia de Criș, Ribița, Crișcior, Bucureșci, Băița, Vălișoara, Brănișca, Ilia, Vorța, Gurasada, Burjuc, Lăpugiu de Jos. Dobra, Bătrâna, Cerbăl, Lelese, Ghelari, Toplița, Răcitova, Teliucu Inferior, Cârjiți, Hărău, Băcia, Mărtinești, Bretea Română, Boșorod, Sântămăria Orlea, Totești, Sarmizegetusa, Râu de Mori și Sălaș de Sus. PNL a câștigat, la nivel județean, în 18 localități, respectiv în orașele Hațeg și Geoagiu și în comunele Bulzeștii de Sus, Blăjeni, Buceș, Balșa, Romos, Luncoiu de Jos, Zam, Șoimuș, Pestișu Mic, Bunila, Lunca Cernii de Jos, Densuș, General Berthelot, Pui, Baru și Bănița. În celelalte 11 unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, adică în municipiile Petroșani și Vulcan, în orașele Călan, Petrila și Aninoasa și în comunele Vețel, Certeju de Sus, Rapoltu Mare, Turdaș, Beriu și Orăștioara de Sus cele mai multe voturi au fost direcționate către AUR.

 

Advertisement

Citiți și: Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Meci de senzație pentru hunedoreanca Sonia Serafinceanu la „europenele” de handbal

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se desfășoară cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

24 de echipe prezente

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea. La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonia de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Golgetera echipei

După ce, în primul joc, România a învins Cehia, cu 29-28, „tricolorele” au întâlnit favorita grupei, Muntenegru. S-a mers cap la cap, doar 3 minute, până la 2-2, pentru ca muntenegrencele să înscrie, apoi, de cinci ori consecutiv. S-a ajuns, în minutul 8, la 8-3 pentru Muntenegru, dar a urmat o serie de senzație a României, care a întors rezultatul, având 9-8 în minutul 14. Apoi adversarele revin și se distanțează la 4 goluri, 13-9 în minutul 19, iar ecartul se păstreză până la pauză, Muntenegru intrând la vestiare cu 16-12. În partea a doua Muntenegru ajunge, în minutul 38, la 19-14. Handbalistele noastre încrearcă să revină, dar diferența se păstrează la 3-4 goluri. În minutul 54 România se apropie la două „lungimi”, scor 24-22, dar nu se poate mai mult, și, la final, Muntenegru câștigă cu 29-27. În acest meci extrema dreaptă Sonia Serafinceanu, născută la Hunedoara, a avut o prestație de excepție, fiind golgetera României, cu 6 goluri.

Advertisement

Meci decisiv cu Serbia

În celălalt joc al grupei, Cehia a învins, cu 27-24 (14-13) reprezentativa Serbiei. În ultima etapă a grupelor preliminare, programată marți, 3 decembrie, România va întâlni, de la ora 19:00, Serbia, iar Muntenegru și Cehia se vor înfrunta de la ora 21:30. Meciul cu Serbia este unul decisiv pentru calificarea în grupele principale, România având nevoie de o victorie la două goluri pentru a fi sigure de calificare în faza următoare. În cazul în care Muntenegru nu pierde de la Cehia, „tricolorele” merg mai departe și cu un egal. Din lotul României pentru EURO 2024 fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extremele dreapta Oana Borş (Dunărea Brăila) și Sonia Serafinceanu (Gloria Bistrița), interii dreapta Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupe preliminare

Grupa A (Debrecen)

Ungaria 30vs24 Turcia (28 noiembrie, ora 19:00)

Suedia 28vs18 Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 21:30)

Advertisement

Suedia 25vs32 Ungaria (30 noiembrie, ora 19:00)

Macedonia de Nord 25vs25 Turcia (30 noiembrie, ora 21:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 19:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa B (Debrecen)

România 29vs28 Cehia (29 noiembrie, ora 19:00)

Advertisement

Muntenegru 24vs18 Serbia (29 noiembrie, ora 21:30)

Muntenegru 27vs25 România (1 decembrie, ora 19:00)

Serbia 24vs27 Cehia (1 decembrie, ora 21:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 19:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 21:30)

Advertisement

Grupa C (Basel)

Spania 30vs24 Portugalia (28 noiembrie, ora 19:00)

Franța 35vs22 Polonia (28 noimbrie, ora 21:30)

Polonia 22vs21 Portugalia (30 noiembrie, ora 19:00)

Franța 24vs22 Spania (30 noiembrie, ora 21:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 19:00)

Advertisement

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa D (Basel)

Elveția 28vs25 Feroe (29 noiembrie, ora 19:00)

Danemarca 34vs26 Croația (29 noiembrie, ora 21:30)

Croația 17vs17 Feroe (1 decembrie, ora 19:00)

Danemarca 35vs30 Elveția (1 decembrie, ora 21:30)

Advertisement

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 19:00)

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 21:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria 37vs24 Slovacia (28 noiembrie, ora 19:00)

Norvegia 33vs26 Slovenia (28 noiembrie, ora 21:30)

Norvegia 38vs24 Austria (30 noiembrie, ora 19:00)

Advertisement

Slovenia 37-24vs Slovacia (30 noiembrie, ora 21:30)

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 19:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos 27v25 Islanda (29 noiembrie, ora 19:00)

Germania 30vs17 Ucraina (29 noiembrie, ora 21:30)

Advertisement

Țările de Jos 29vs22 Germania (1 decembrie, ora 19:00)

Islanda 27vs24 Ucraina (1 decembrie, ora 21:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 19:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 21:30)

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate