Actualitate
Tabără pentru protejarea mediului

Romsilva și Rangerii Din România ARR participă la Tabăra Regională de Rangeri Juniori, organizată în Regiunea Boemiei Centrale, Cehia.
Cinci rangeri din Parcurile Naționale Retezat, Gradistea Muncelului-Cioclovina și Lunca Mureșului, împreună cu nouă rangeri juniori, participă timp de șapte zile la activități educaționale, sportive și culturale alături de rangeri din Cehia, Republica Moldova și Germania. Scopul este de a promova educația pentru dezvoltare durabilă și protejarea mediului.
”Romsilva, în parteneriat cu Rangerii Din Romania Arr, participă zilele acestea la Tabăra Regională de Rangeri Juniori, organizată de către Asociația Conservatorilor Naturii din Republica Cehă și Asociația Cehă a Conservatorilor Naturii Ophidia Litoměřice în Regiunea Boemiei Centrale – Brezina. Cei 5 rangeri din Parcul Național Retezat National Park, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și Parcul Natural Lunca Mureșului, sunt însoțiți în această tabără de 9 Rangeri Juniori și pe parcursul a șapte zile, vor participa la activități educative, sportive și culturale într-un schimb de experiență alături de omologi din Cehia, Rebulica Moldovă și Germania. Educația pentru dezvoltare durabilă este importantă pentru Romsilva, deoarece sprijină activ realizarea obiectivelor de protejare a mediului și de limitare a schimbărilor climatice, atât la nivel național, cât și internațional. Prin inițiative educaționale, cum ar fi programele dedicate Rangerilor Juniori, tinerii sunt instruiți să devină ambasadori ai naturii, fiind educați în privința conservării biodiversității, a utilizării durabile a resurselor naturale și a protejării patrimoniului cultural. Aceste programe nu doar sensibilizează participanții cu privire la importanța protecției patrimoniului natural și cultural al țării, dar și dezvoltă abilități și comportamente responsabile, esențiale pentru asigurarea unui viitor sustenabil. Rangerii Juniori devin astfel modele în comunitățile lor, contribuind la eforturile globale de conservare a naturii și protecție a mediului. Totodată ne bucurăm de lansarea Programului național #RangeriiJuniori, un program pilot cu un buget de 10 milioane de lei, finanțat din Fondul pentru mediu, prin care elevii cu vârste între 8 şi 18 ani care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale vor desfăşura activităţi recreative în cele 22 de arii protejate din ţară”, informează reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva.
FOTO: FACEBOOK REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA
Actualitate
Acțiune a polițiștilor hunedoreni pentru siguranța pietonilor: aproape 200 de sancțiuni aplicate

Polițiștii din județul Hunedoara au desfășurat, în perioada 24-30 martie 2025, o amplă acțiune preventivă pentru creșterea siguranței pietonilor și reducerea accidentelor rutiere.
Campania a vizat respectarea regulilor de circulație de către pietoni, având în vedere că abaterile comise de aceștia reprezintă a doua cauză a accidentelor din județ, după excesul de viteză.
Peste 180 de sancțiuni în șapte zile
În urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicat 187 de sancțiuni contravenționale, dintre care 166 în mediul urban și 21 în mediul rural. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 2.835 de lei.
Reprezentanții Poliției subliniază că scopul principal al acțiunii nu a fost aplicarea sancțiunilor, ci prevenirea accidentelor în care ar putea fi implicați pietonii. Totodată, aceștia au transmis un set de recomandări pentru siguranța participanților la trafic:
- Traversarea străzii doar prin locurile special marcate și semnalizate
- Asigurarea vizuală înainte de a traversa, pentru a se evita situațiile periculoase;
- Evitarea utilizării telefonului mobil sau a căștilor audio în timpul traversării;
- Circulația pe partea stângă a drumului în lipsa trotuarelor, pentru a putea vedea vehiculele care se apropie;
- Purtarea hainelor deschise la culoare sau a elementelor reflectorizante pe timp de noapte.
Polițiștii hunedoreni anunță că vor continua astfel de acțiuni și în perioada următoare, pentru a reduce numărul accidentelor și a crește siguranța rutieră în județ.
FOTO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Înotători hunedoreni în finalele naționale

Recent a avut loc, la Oradea, etapa regională a Campionatului Național de înot pentru cadeți (12-13 ani), iar printre cei participanți s-au numărat și zece sportivi de la CSȘ Hunedoara, respectiv Sarra Barna, Amalia Bălașa, Diana Tămășesc, Adriana Gongea, Tudor Baciu, Tudor Bucur, Damian Bujor, Rareș Goia, David Melincianu și Mihai Albu.
Dintre aceștia, cinci au obținut baremurile pentru finala națională, fiind vorba despre Sarra Barna, Diana Tămășesc, Tudor Baciu, David Melincianu și Mihai Albu, prof. Anca Băjan, cea care îi pregătește, declarându-se multțumită de evoluția elevilor săi, cărora le-a transmis și un mesaj de încurajare. ,,A fost un concurs dificil, unde am trăit de toate, cu multe emoții, cu obiective atinse și cu unele greșeli, cu realizări de barem și cu nerealizări de barem, cu unele probleme de sănătate, dar sunt convinsă că la următorul concurs vom fi mai buni. Dar, cel mai important, nu este doar obținerea unei medalii, ci fiecare moment în care reușim să ne învingem fricile, să nu abandonăm, să fim mai puternici, deci dragi sportivi nu renunțați să luptați, depășiți momentele grele, înfruntați provocările și urmați-vă drumul cu încredere, pentru că succesul este rezultatul perseverenței și pasiunii voastre”, a spus prof. Anca Băjan, conform paginii oficiale a celor de la CSȘ Hunedoara.
Actualitate
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”

Eleve de la Secția de canto din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”, desfășurat recent la Arad. Au fost răsplătite cu premii importante, remarcându-se printre zeci de concurenți care și-au etalat talentul.
Ajuns la cea de-a X-a ediție, Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu” s-a desfășurat, în 28 martie 2025, la Arad. Concursul își propune să promoveze tinerii interpreți în formare, evenimentul reprezentând, totodată, și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural.
Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe cinci secțiuni (canto clasic liceu, canto clasic academic, canto muzică ușoară/jazz, teoria muzicii și istoria muzicii) și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, reunind la această ediție un număr de peste 150 de participanți din nouă județe ale țării.
„Concurând alături de 38 de participanți la secțiunea canto clasic liceu, elevele îndrumate de prof. Maria Copăcian și corepetate de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, Sorana Elena Moldoveanu (clasa a IX-a) fiind fericita câștigătoare a Premiul I, iar Miruna Maria Vătămăniuc (clasa a IX-a) primind Mențiune. Între cei 48 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, elevele Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost foarte bine apreciate. Astfel, Premiul I i-a fost atribuit elevei Alma Pavliuc Teodorescu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan), eleva Denisa Cerb (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva) a obținut Premiul II, Premiul III a fost obținut de elevele Francesca Ioana Popa (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian) și Maya Ana-Maria Locsei (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva), iar eleva Ruxandra Merișanu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan) a obținut Mențiune. Felicităm atât premiantele, cât și profesoarele lor coordonatoare, apreciem munca lor susținută și dedicarea, dar și sprijinul părinților și colectivului de profesori care le încurajează și susțin în parcursul lor artistic admirabil!”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Sorana Elena Moldoveanu – Premiul I

Miruna Maria Vătămăniuc – Mențiune

Alma Pavliuc Teodorescu – Premiul I

Denisa Cerb – Premiul II

Francesca Ioana Popa – Premiul III

Ruxandra Merișanu – Mențiune
- Actualitatecu o zi in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 3 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu o zi in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu o zi in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale