Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

„Târgul de fete” de pe Muntele Găina va avea loc în acest week-end. Mii de oameni sunt aşteptaţi

Publicat

pe

Eveniment cu tradiţie

Câteva mii de turişti sunt aşteptaţi să participe la „Târgul de fete” de pe Muntele Găină, manifestare tradiţională, veche de aproape două secole, ce va avea loc în acest sfârşit de săptămână, pe platoul situat la o altitudine de aproape 1.500 de metri, la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara.

„Târgul de fete” este una dintre cele mai mari şi mai vechi sărbători tradiţionale în aer liber din Transilvania şi se organizează în fiecare an, pe Muntele Găina, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie. Deşi, manifestarea nu mai este ce a fost odată, la ediţiile din anii

La spectacolul folcloric vor fi prezente şi tulnicăresele din localitatea ce poartă numele „Crăişorului Munţilor”, Avram Iancu

La spectacolul folcloric vor fi prezente şi tulnicăresele din localitatea ce poartă numele „Crăişorului Munţilor”, Avram Iancu

trecuţi, mii de turişti s-au încumetat să urce drumul de la poalele Muntelului Găină, pentru a participa la această sărbătoare tradiţionale populară.

Paradă, spectacole şi artificii

Pentru ediţia din acest an, Consiliul Judeţean (CJ) Alba, principalul organizator al manifestării, a alocat suma de 85.000 de lei, potrivit Agerpres. Manifestările vor debuta sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, acolo unde va avea loc o paradă a portului popular, dar şi etapa finală a unui festival – concurs. În aceeaşi zi, tot la Avram Iancu va mai avea loc un spectacol folcloric susţinut, printre alţii, şi de tulnicăresele din localitate, care se va încheia cu un recital al cunoscuţilor interpreţi de muzică populară, Veta Biriş şi Ciprian Pop. Seara, de la ora 21:00, pe platoul de pe Muntele Găina este programat un alt spectacol, de data aceasta, de muzică uşoară, susţinut de Desperado şi Spitalul de Urgenţă, urmat de discotecă, jocuri de artificii şi de un foc de tabără.

Advertisement

A doua zi, duminică, manifestările vor continua la troiţa ridicată în memoria „Crăişorului Munţilor”. După Te-deum şi depuneri de coroane, va urma un concert folcloric susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, dar şi ansambluri populare din mai multe judeţe ale ţării. De asemenea, va avea loc şi un târg al meşterilor populari.

Atestat din 1816

„Târgul de fete” de pe Muntele Găina a fost atestat documentar în 1816, însă are cu certitudine o vechime mai mare. Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut niciodată fete, fiind vorba despre altceva: o sărbătoare de suflet a tuturor moţilor, în care tinerii, fete şi băieţi făceau cunoştinţă pentru ca mai apoi să se căsătorească. „Băieţii îşi luau fetele. Să uitau care cum. În noaptea aia nimeni nu dormea. La lumina focurilor, tinerii cântau şi beau ţuică”, spunea Ioan Beleiu, un împătimit al Muntelui Găina. „Treaba era foarte serioasă. Nu era ca acum. Tinerii vin la aer liber şi că-i sărbătoare. Înainte, sărbătoarea asta era sacră. Veneau părinţii băiatului şi ai fetei cu zestrea în saci. Puneau desagii lângă ei şi târguiau. Îmi dai atât, mai îmi dai o vacă, mai îmi dai un cal”, explica Mihai Toda, „găinar” veteran cu zeci de ediţii la activ.

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate