
Piaţa auto second-hand primeşte o nouă lovitură
Valoarea noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, pentru cele mai vândute maşini de pe piaţa auto second-hand va fi mai mare decât cea plătită până acum de către cumpărători. Noua formulă de calcul a taxei, diferită faţă de cea anterioară, va conduce la o creştere în medie cu circa 10 la sută a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 , Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60 şi 90 la sută pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
A fost definitivată
Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri ). În cazul celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze va fi achitată în continuare actuala taxa auto. De exemplu, conform formulei de calcul, pentru o maşină Dacia Duster Euro 5 de 1461 cmc , fabricată în 2012, taxa va scădea de la 164 euro la 119 euro, în timp ce pentru un Volkswagen Golf 1390 cmc Euro 4, fabricat în intervalul 2001-2003, taxa va creşte de la 147 euro la 264 euro. În cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007, Guvernul a ajuns la concluzia că o scutire exclusiv pentru aceste maşini nu se poate realiza, deoarece ar constitui discriminare. În aceste condiţii, formula pentru care s-a optat a fost recalcularea cotelor pentru maşinile vechi, în funcţie de perioada de viaţă, astfel încât suma de plată să scadă. Timbrul de mediu va rămâne la aceleaşi cote pentru maşinile Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic. Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25 la sută pentru autovehiculele cu motor Diesel prevăzute din construcţie cu filtru de particule. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Conform legii, care are la bază principiul „poluatorul plăteşte”, taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.