Actualitate
Tiberiu Iacob Ridzi: ”Modul în care cei de la ANPC acționează este unul neprofesionist și abuziv”

În cursul acestei zile, la sediul Primăriei Municipiului Petroșani a avut loc o întâlnire la care au participat oameni de afaceri din localitate. Alături de aceștia s-a aflat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, și Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Scopul acestei întâlniri a fost acela de a discuta și a găsi soluții pentru problemele care au apărut în urma controalelor efectuate de către inspectorii ANPC, controale care au dus la închiderea mai multor restaurante.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat răspicat că măsura închideri a zece unități într-o singură zi este un abuz, iar cei de la ANPC acționează neprofesionist.
”Am convocat această întâlnire cu mediul de afaceri din municipiul Petroșani în urma a ceea ce se întâmplă de aproximativ două săptămâni la noi în localitate legat de aceste controale ale ANPC. Eu consider măsura închiderii a peste zece unități într-o singură zi, ca fiind abuzivă. Modul în care cei de la ANPC acționează este unul neprofesionist și abuziv din mai multe puncte de vedere. Eu sunt cu totul de acord că trebuie efectuate controale, însă să vii și să închizi abuziv aceste unități comerciale într-o zi, mai ales că am discutat cu o parte dintre reprezentanții firmelor care au fost închise iar abaterile nu eram așa grave pentru astfel de măsuri radicale. Nu se ține cont de legea prevenției, nu se raportează la contribuabil într-un mod civilizat și cu respect. În momentul în care închizi 10 unități într-un oraș apar și probleme sociale, iar la un calcul rapid sunt peste 100 de angajați care au, la rândul lor, familii care sunt afectate direct de închiderea acestor puncte de lucru. Nu poți închide o unitate pentru că nu ai găsit o etichetă pusă corespunzător sau un cântar nu are niște hârtii, care, la rândul lor, pot fi verificate ulterior. Toate aceste instituții de control vin pe dumneavoastră, micii întreprinzători, mai ales că știm cât de greu este să faci și să susții o afacere în Valea Jiului. Noi încercăm să fim o zonă turistică și toate aceste controale care vin în cascadă, însă nu am văzut nicio sesizare, cel puțin în zona de Horeca, ca vreo persoană să fi făcut vreo toxinfecție alimentară sau alte probleme. Cei de la ANPC au tratat oamenii ca pe niște infractori fără să se gândească că ei le plătesc salariile pe care le au ca funcționari ai statului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul muicipiului Petroșani.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, spune că aceste controale au fost efectuate pentru a intimida mediul de afaceri, iar personalul a fost tratat ca și când ar fi fost acuzat de trafic de droguri.
”Fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, eu spun că, în primul rând, trebuie să respectăm legea. Este foarte clar și direct că nimeni nu este mai presus de lege. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să privim în ansamblu lucrurile și să încercăm să prevenim, în primul rând, decât să închidem. Faptul că au fost controlate 14 unități, din care opt au fost închise, iar dintre acestea doar două au fost redeschise. Au fost aduși inspectori din Gorj care au făcut echipe cu inspector de la Hunedoara sau de la Timișoara. Mie mi se pare că vii în județul Hunedoara, în special în municipiul Petroșani, și fără a spune nimic, să încerci să faci totul pe ascuns și să intimidezi anumiți oameni, cu niște măsuri care se puteau remedia pe loc și fără să încercăm să dăm o mână de ajutor mediului economic, înseamnă să ne sinucidem. Nu trebuie făcută poliție politică și nici măsuri drastice pentru că nu suntem traficanți de droguri. Dumneavoastră doriți doar să vă câștigați existența și să le asigurați și angajaților dumneavoastră un trai decent”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Citiți și:
Actualitate
Voleibalistele de la LPS Cetate, la turneul final

În perioada 28-30 martie s-au desfășurat turneele semifinale ale Campionatului Național de Volei pentru junioare U15.
Într-unul dintre acestea, turneul F, care s-a desfășurat la Iași, a luat startul și echipa de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Cetate Deva, fetele pregătite de profesorul Liviu Grădinaru mai având ca adversare, în afară de gazdele de la Spike, pe Juvenil Brașov, CSȘ 2 Baia Mare și Silvania Șimeleul Silvania. Fetele de la Deva au făcut un turneu excelent, câștigând toate cele patru partide disputate, trecând, în ordine, cu 3-1 de Silvania Șimleu Silvaniei și cu 3-0 CSȘ 2 Baia Mare, Spike Iași și Juvenil Brașov. Astfel, voleibalistele de la LPS Cetate Deva au terminat competiția de la Iași pe prima poziție, fiind urmate în clasament, în ordine, de Silvania Șimleu Silvaniei, Spike Iași, CSȘ 2 Baia Mare și Juvenil Brașov. Acest lucru le-a asigurat voleibalistelor din Deva calificarea la turneul final care se va desfășura în perioada 28 mai – 1 iunie, într-o locație ce urmează a fi stabilită ulterior. Adversarele voleibalistelor pregătite de Liviu Grădinaru vor fi CS Dinamo București, CS Victoria Nădlac, CS Chitila, CS Medgidia și CSV Craiova, și acestea, aidoma celor de la LPS Cetate Deva, câștigând toate jocurile disputate în turneele semifinale.
Actualitate
Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.
Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.
Actualitate
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.
„Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.
Până pe 11 aprilie
Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018
Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”
Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program
- Actualitatecu 9 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu o zi in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul “Aqualand” Deva, închis luni, pentru lucrări de mentenanță