
Adio, autostrăzi?
Suspiciunile de fraudă la licitaţii ar putea bloca fondurile europene destinate infrastructurii rutiere
Şase din cele opt autostrăzi aflate în lucru în România, printre care şi tronsonul Orăştie-Sibiu riscă să rămână fără finanţare europeană. Motivul îl reprezintă suspiciunile de fraudă în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor.
Într-un comunicat al Ministerului Transporturilor se precizează că în luna iunie Comisia Europeană (CE) va decide dacă va suspenda fondurile acordate României pentru Programul Operaţional de Transporturi.
Până în 13 februarie, ministerul trebuie să implementeze măsurile dispuse în luna decembrie 2012 de către CE, urmând ca în termen de 4 luni comisia să îşi anunţe decizia luată.
Corecţii sau suspendare
Suspiciunile de fraudă ce privesc licitaţiile derulate acum doi ani pentru construirea a şase din cele opt tronsoane de autostradă, aflate în lucru, riscă să ne lase fără finanţare europeană. Într-un comunicat al Ministerului Transporturilor se arată că licitaţiile în cazul celor şase tronsoane de autostradă au fost trimise spre analiză către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). Cercetările privesc faza de licitaţie a contractelor nefiind încă stabilit dacă e vorba de nereguli minore sau de fraude. În cazul în care se constată că este vorba doar de nereguli măsurile dispuse de Comisia Europeană (CE) pot fi aplicarea de corecţii financiare cuprinse între 5 şi 25 la sută în timp ce în a doua situaţie se poate ajunge la suspendare.
Deva-Lugoj, fără probleme
Astfel, dacă în iunie, se va decide suspendarea plăţilor, statul va trebui să continue din bugetul propriu lucrările la cele şase autostrăzi, cel puţin încă şase luni, cât ar dura procedurile ulterioare. Deoarece Uniunea Europeană (UE) asigură 85 la sută din banii necesari, iar plăţile la lucrările în curs au fost deja stopate încă din iulie 2012, efortul necesar bugetar ar fi uriaş. Statul ar trebui să asigure atât plata lucrărilor efectuate până acum, dar nedecontate de către Comisia Europeană, respectiv 277 milioane de euro, dar şi valoarea lucrărilor ce vor fi efectuate până la începutul anului viitor când s-ar relua plăţile. Ar fi vorba de aproape 500 de milioane de euro, bani ce nu se găsesc în buget.
Au scăpat de suspiciunea de fraudă primul tronson de autostradă dinspre Timişoara spre Lugoj, precum şi cel dinspre Lugoj spre Deva.