Actualitate
Umilința prin care a trecut un tată care și-a dus fiul în scaunul rulant să viziteze Castelul Corvinilor
Umilință pentru un tată și fiul său, aflat în scaunul rulant, veniți la Hunedoara să viziteze unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din județ – Castelul Corvinilor. Bucuria le-a fost stricată de atitudinea inumană a unei angajate care, cu autoritate, le-a interzis să se mai plimbe cu căruciorul în care copilul este țintuit temporar prin castel. Asta în condițiile în care tatăl copilului s-a interesat telefonic, înainte de a face această vizită, în ce măsură are acces, cu scaunul rulant, în incinta edificiului medieval.
După cum povestește tatăl copilului, pe finalul vacanței de vară, a decis să îi facă o bucurie băiețelului său, pasionat de istorie și de a afla lucruri noi, ducându-l în câteva dintre locurile unice ale țării. Printre locațiile alese de cei doi s-a aflat și Castelul Corvinilor din municipiul de pe Cerna. Cu o zi înainte de a ajunge la Hunedoara, el a sunat să întrebe în ce măsură are acces cu căruciorul rulant al fiului său. I s-a răspuns politicos că „foarte puțin, în curtea interioară, la fântană și veți afla legenda fântânii, pentru că sunt scări și nu știu cum veți putea urca”, fără să i se spună nimic despre vreo interdicție sau restricție a accesului cu scaunul cu rotile.
„Am decis cu cel mic că merită. Drept pentru care am ajuns la Castelul Corvinilor. Ciuciu acces pentru aștia în cărucioare. Ok. Înțeleg că e monument istoric și nu se poate aduce atingere aspectului și arhitecturii. Dar s-au putut pune turnicheți metalici la intrare, pentru scanarea biletelor. Intru cu fi-miu în curtea interioară. Apoi în camera torturii. Cu scaunul rulant. Simt prima privire apăsătoare a unei doamne care supraveghea incinta cu pricina. O ignor. Erau momente prea dragi nouă pentru a fi ruinate astfel. Urc la primul etaj. Singur. Fără ajutor. Așa cum am învățat ca poți urca un scaun rulant. Am experiență aș zice… Intrăm în “Sala Domnițelor”. Aici, în timp ce împingeam și trăgeam la cărucior, o altă doamnă supraveghetoare grăiește autoritar: “nu aveți voie cu cărucior aici în castel!”. Mi-a căzut cerul în cap! Am crezut că face mișto de noi sau că suntem la camera ascunsă. Instantaneu mă repliez și-i replic: “doamnă, aveți grijă ce scoateți pe gură!” “Domnule, să știți că așa ne-a transmis conducerea și nu este voie cu carucior!”. Mă uit în ochii ei și-i spun: “aveți grijă ce vorbiți și evitați să mai debitați inepțiile astfel încât să vă vadă și audă copilul ăsta. Este destul de diferit și nu are nevoie de traume suplimentare pentru că-i respingeți accesul!”Am ieșit clocotind… Domnița aceea mai debita ceva dar cine o auzea…”, a povestit George Măgureanu, tatăl micuțului, pe rețeaua de socializare, incidentul stârnind un val de reacții negative la adresa personalului Castelului Corvinilor.
Tatăl micuțului a povestit că, după aceea, a coborât în curtea interioară a castelului, unde a fost abordat de un băiat de la pază, care l-a rugat să nu mai intre cu căruciorul în sălile castelului „pentru că nu e voie!”. „I-am explicat ca nu este niciun semn care să interzică accesul persoanelor cu dizabilitați. Că chiar el mi-a permis accesul la turnicheți. Că am plătit. Că nu stric nimic cu roțile de cauciuc ale căruciorului. Replica lui a fost limpede: “așa a spus domnul director!” L-am rugat sa cheme un factor decident. A început să sune în stânga și-n dreapta. Între timp, eu cu fiu-meu si cu căruciorul blestemat, ne plimbam atent supravegheați de străjerul modern de la firma de pază. Ca niște oameni de stat vegheați de SPP. Doar că pe noi ne pândea sa nu facem noi ceva… După vreo 5-10 minute, vine străjerul tinerel și răsuflând ușurat îmi spune: “domnul director îmi spune că puteți merge unde doriți. Doar să aveți grijă!”, a mai spus tatăl micuțului.
„Ești foarte tare, tata! AȘA E ÎN VIAȚĂ TREBUIE SĂ TE DESCURCI!”
Dezamăgit de atitudinea personalului de la castel, acesta le-a cerut reprezentanților Primăriei Hunedoara, ai CJ Hunedoara, precum și ai Ministerului Culturii, să pună un afiș: “interzis cărucioarelor”. „Copilul meu e avid după istorie, castele, cetăți, legende. Cu toate că e hipoacuzic, diparezic, spastic și mai are și o tibie frântă. Cum ar trebui să-i sting setea de istorie? Arătându-i Castelul pe dinafara, nu? Vrea să învețe și să afle. Iar “oameni” ca voi nu fac decât să mă îndârjească și mai tare să mă lupt pentru ca pruncul meu să aibă drumul lin în viață, fără piedici puse chiar de semeni. Nimeni și nimic nu mă va descuraja. Când îl urcam la Biserica Fortificată de la Viscri, văzând că nu mă dau în loc de la nimic, copilul ăsta al meu imi spunea: “Ești foarte tare, tata! AȘA E ÎN VIAȚĂ TREBUIE SĂ TE DESCURCI!” Credeți voi că vreodată veți dovedi oameni cu asemenea încercări? Nu ne-a dovedit viața. N-o veți face nici voi! (…) Doamnelor, domnilor, să fiți convinși că roțile de cauciuc ale scaunului rulant tocesc podelele, pragurile și scările Castelului mai puțin decât încălțările vizitatorilor fără nevoi speciale! Fiți fără grijă. Am plătit biletele! Nu am “profitat” de starea copilului meu! A, și încă ceva: doar Castelul este din secolul al XIV-lea. Mentalitățile ar trebui să fie ale zilelor noastre. Ferice de voi că nu știți cum e sa fiți precum copilul ăsta! Că nu înțelegeți ce simte el când îi spuneți nonșalant că “NU AI VOIE”!!!”, a mai scris, pe rețeaua de socializare, tatăl copilului.
Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor: „Doresc să îmi exprim regretul…”
Directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu, a reacționat imediat și a transmis un mesaj prin care a ținut să își exprime regretul față de cele petrecute. Acesta a catalogat gestul angajatei respective ca fiind un „exces de zel”, afirmând că va aplica sancțiuni. „Doresc să îmi exprim regretul pentru respectivul incident, fără precedent în activitatea noastră, ce reprezintă un exces de zel al unui angajat al Castelului Corvinilor și nu o regulă impusă la vizitarea monumentului, fapt confirmat foarte corect de către d-voastră prin redarea conținutul convorbirii telefonice pe care ați avut-o în prealabil cu unul din angajații Castelului și în care nu vi s-au prezentat eventuale restricții la vizitarea monumentului. În momentul în care mi s-a adus la cunoștință, în calitate de director al Castelului Corvinilor am dispus permiterea imediată și nerestricționată a accesului cu respectivul cărucior rulant, cum de altfel prevede și legislația în vigoare. Regretăm profund neplăcerile create și vă asigur că persoanele implicate vor fi sancționate pentru modul neprofesional în care au gestionat respectiva situație, ce reprezintă o pată pe obrazul întregii echipe care își desfășoara activitatea în Castelul Corvinilor”, a scris, pe Facebook, directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu.
În replică, tatăl copilului i-a răspuns că nu urmărește sancționarea personalului, ci doar ca alții, asemenea fiului său, să nu mai aibă de suferit. „E drept că nu sunt mulți “nebuni” ca mine care să-și care copiii peste tot, chiar și-n scaun rulant. Dar, dacă vor mai fi și alții, rogu-vă, lăsați-i să viziteze și să se bucure, atât cât știu ei să se bucure. Copiii/oameni aceștia nu au prea multe bucurii”, a adăugat tatăl copilului.
Sursa foto: Facebook.com
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Oradea. Ceremonia academică a avut loc în cadrul unui eveniment solemn, în care a fost recompensată excelența în domeniul științelor tehnice și al managementului academic.
Contribuții științifice importante
În data de 17 decembrie 2024, Aula Magna a Universității din Oradea a fost gazda unui eveniment de înaltă ținută, prilejuit de acordarea prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa rectorului Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu. Propunerea, înaintată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, a fost aprobată de Senatul universitar în semn de apreciere pentru contribuțiile marcante ale profesorului Radu. În prezența rectorului Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, și a altor personalități din mediul academic, s-a subliniat rolul esențial al laureatului în dezvoltarea domeniului ingineresc și în consolidarea unui mediu educațional de elită. Rectorul Bungău a dat citire unei cuvântări elogioase, punând accent pe activitatea științifică și managerială a profesorului Radu. Vizibil emoționat, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu a mulțumit comunității academice pentru această distincție deosebită. În discursul său, acesta a prezentat o lucrare de referință despre resursele minerale, evidențiind valoarea estetică și naturală a florilor de mină. Totodată, profesorul a evidențiat importanța Universității din Petroșani în domeniul mineralogiei și rolul acesteia în formarea specialiștilor din industrie.
Un parcurs academic remarcabil
Evenimentul a reflectat colaborarea strânsă dintre Universitatea din Oradea și Universitatea din Petroșani, profesorul Radu subliniind legătura sufletească pe care o are cu instituția orădeană. Mentorul său, prof. univ. dr. ing. Nicolae Tiberiu Ilieș, a completat atmosfera festivă, apreciind perspectivele de dezvoltare ale Universității din Oradea și evocând relația specială dintre cele două universități. Prin acest titlu onorific, Universitatea din Oradea recunoaște contribuția semnificativă a profesorului Sorin Mihai Radu la progresul educației și al cercetării științifice. Momentul solemn a consolidat legătura dintre cele două instituții de prestigiu și a evidențiat importanța liderilor academici în modelarea generațiilor viitoare. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu are un parcurs academic remarcabil, fiind membru al mai multor academii de științe din țară și din străinătate. Rectorul Universității din Petroșani este, de asemenea, deținător al mai multor distincții acordate de instituții de învățământ superior europene și membru în numeroase asociații profesionale. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu a conferențiat în Franța, Polonia, Italia, Ungaria și Slovacia și este Doctor Honoris Causa al Universităților din Chișinău și Ploiești și al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu.
Actualitate
Tehnologia modernă și tradițiile fac casă bună la Lelese
Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
În ton cu tendințele actuale
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. Mai mult, în acest an rețeaua de drumuri s-a extins, iar administrația din Lelese are proiecte pentru dezvoltarea așezării cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. “În acest an a fost finalizată asfaltarea pe DJ 687 F, de la Govăjdia până la intrarea în comuna noastră, printr-un proiect al Consiliului Județean Hunedoara. Reamintesc că pe raza comunei Lelese drumurile sunt, deja, asfaltate, prin proiecte pe care le-am câștigat noi, pe diverse surse de finanțare sau de la bugetul local. Pe de altă parte, am depus un proiect pe Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării. Prin acest demers încercăm oferirea unui acces simplificat și rapid la o gamă variată de servicii publice online pentru locuitorii comunei. Astfel, populația poate obține documente, poate să plătească taxe și impozite, ori poate să facă programări de oriunde, toate acestea online, eliminându-se drumurile la primărie și, totodată, câștigându-se timp. De asemenea, am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, pe Programul Iluminat Public 2024. Prin acest proiect ne propunem să modernizăm rețeaua de iluminat public din comună. Tehnologia a avansat și noi dorim să ținem pasul cu ea. Este un sistem modern, cu reglaj individualizat, cel actual fiind pe automat, proiectul prevăzând înlocuirea elementelor actuale, care au un consum riddicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu surse LED, precum și completarea și extinderea rețelei existente. În plus, acest sistem aduce reduceri majore la costuri, facturile urmând a fi cu 30-40% mai mici. Și tot la acest capitool al tehnologiei moderne vreau să mai precizez că am întocmit documentația pentru un proiect ce prevede înscrierea comunei în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS). Prin această lucrare tehnică se vor renumerota casele, iar străzile vor fi redenumite, însă altceva este cel mai important. Mai exact, toate noile date vor fi încărcate în RENNS și vor fi disponibile pe toate aparatele de tip GPS. În plus, toate aceste noutăți vor intra și în baza de date de la Poliție, salvare, Pompieri, firme de curierat și altele, care vor avea, astfel, locația exactă unde trebuie să ajungă”, a spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Model național
La Lelese și tradițiile sunt la loc de cinste, acestea fiind păstrate și în 2024. Mai mult, Lelese este un model național în acest sens. „Am devenit model național pentru implementarea proiectului finanțat prin PNRR, intitulat “Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, care prevede reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a opt case din Runcu Mare. Investiția este într-un stadiu avansat de execuție și, deși nu am fost primii care l-au pornit, datorită eficienței de care am dat dovadă în implementarea lui am fost luați ca model în toată țara, mai fiind 15 astfel de proiecte. De asemenea, continuă, cu bune rezultate, activitatea de la Ansamblul de dansuri pădurenești „Leleșana”. Am avut mai multe acțiuni în acest an, în județ, dar și în țară. Aș aminti, printre altele, prezența, la „ASTRA Multicultural 2024”, unde am prezentat obiceiurile de nuntă ale pădurenilor, dar și că în acest weekend vom fi prezenți la Băița, cu obiceiuri de Crăciun. Și, bineînțeles, am organizat măsuratul oilor și tradiționalele nedei, care, su siguranță, vor avea loc și în 2025”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Actualitate
Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia”, declarat de Guvern de importanță națională
Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în domeniul energiei electrice, printr-o hotărâre de Guvern, aprobată în ședința de astăzi.
“Proiectul de investiții “Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în urma dialogului purtat cu investitorul privat Mass Global Energy Rom. Centrala Mintia proiectată cu turbine cu gaz în ciclu combinat, echipată cu două turbine pe gaz, va avea o putere instalată de 1770 Megawați. Acest proiect de investiții va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, la asigurarea echilibrării sistemului energetic național și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune vor fi finanțate de societatea privată menționată Mass Global Energy Rom şi este într-un cuantum de 1,4 miliarde de euro. Alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conducă nouă de transport gaze naturale, realizată de Transgaz și conectată la conducta BRUA, instalarea acestei conducte fiind estimată la peste 300 de milioane de lei”, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Lucrările de construire a noii centrale electrice de la Mintia vor ocupa o suprafață de aproximativ 75.000 metri pătrați, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an. Investiția, estimată la 1,4 miliarde de euro, este programată să fie finalizată până în anul 2026.
„Conform informațiilor puse la dispoziție de investitor, pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări la acest obiectiv și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice pentru realizarea unei centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat. Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania. Coșurile de fum pentru cele 2 turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament. Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România”, se arată în Nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, care era deținută de Complexul Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie. În data de 29 aprilie 2024 a fost emis, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara, Acordul de mediu în vederea construirii centralei electrice de la Mintia. De asemenea, pe 4 noiembrie 2024, a fost semnat între Mass Global Energy Rom SRL și C.N T.E.E. Transelectrica S.A., contractul de racordare la Sistemul Energetic Național.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din județ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Seri magice la „Târgul de Crăciun” din Deva. Cântece și colinde tradiționale, aduse în dar de îndrăgiți interpreți și grupuri de colindători
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Președintele Ungariei, la Deva. A vizitat Fundația „Sfântul Francisc”, fondată de cunoscutul părinte Böjte Csaba
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Magia Crăciunului, pe două roți. Ciclo-Moșii revin pe străzile Hunedoarei să împartă cadouri copiilor
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara și-a deschis porțile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Monitorizări de carnivore mari în Parcul Național Retezat: Eforturi pentru conservarea biodiversității
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
ANAF dezminte informațiile vehiculate în spațiul public, legate de perceperea a 10% din banii aflați în conturile bancare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer fără permis, prins la volan în Deva