Connect with us
Data: 24/02/2025
.

Actualitate

Un fost luptător în Legiunea Străină a relatat ce s-a întâmplat pe munte după avalanșa din Retezat

Publicat

pe

Un fost luptător în Legiunea Străină, Cătălin Berenghi, conducătorul unei școli de ghizi, care a participat la salvarea celor ce au supraviețuit avalanșei din Retezat, povestește, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cu amănunte, ce s-a întâmplat pe munte. Mărturiile sale sunt cutremurătoare și au la bază dorința de a dezminte teoria cum că grupul din care acesta făcea parte ar fi provocat avalanșa în care au murit cei doi copii alpiniști, de 12 și 13 ani.

Cătălin Ioan Berenghi spune că a încercat, în două rânduri, grupul format din cei șapte alpiniști să renunțe la traseul de vară pentru că se expun riscului avalanșelor. „Pe 22 aprilie 2017 am plecat cu școala de ghizi pe care o conduc pe traseul: Cabana Gențiana – Șaua Bucurei -Șaua Berbecilor- Vârful Peleaga. În drum spre Vârful Peleaga, ne-am întâlnit cu un grup de șapte persoane care mergeau în aceeași direcție ca și noi, adică Vârful Peleaga. Ne-am salutat, așa cum se face pe munte, am discutat cu ei și le-am zis că noi vom merge spre vârf pe traseul de creastă și că ar fi recomandat și pentru ei să meargă pe același traseu. Am insistat și a doua oară, spunându-le că este risc de avalanșă pe traseul de vară. Am pornit către vârf, dar, la scurt timp, am fost depășiți de cele șapte persoane (doi bărbați, două femei și trei copii), care au pornit pe traseul de vară, adică pe curba de nivel. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă, așa cum este indicat în turele de iarnă, și au continuat pe cel cu risc de avalanșă. Am continuat ascensiunea către Vârful Peleaga, urmând linia crestei, iar la un moment dat, când mai aveam cam 100 de metri până în Șaua Pelegii, opriți fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit, din vale, țipete de ajutor venite de la o femeie”, relatează Cătălin Berenghi.

„Ajutor, avalanșă!”

El mai spune că a auzit glasul femeii care țipa cu disperare: „Ajutor, avalanșă!”. „Am adăpostit grupul, care se afla într-o zonă în care vântul bătea foarte tare, cu 70-80 de kilometri/oră, iar temperatura resimțită era de minus 15-20 de grade Celsius. Am decis să trimit o echipă formată din trei persoane, echipate cu corzi, truse de prim-ajutor și stații de emisie recepție. Am așteptat ca aceștia să ajungă la locul accidentului pentru a-mi comunica starea celor surprinși de avalanșă”, continuă Cătălin Ioan Berenghi.

Într-un final, apelul a venit. „Am ajuns, cinci sunt în picioare, loviți, răniți, dar se deplasează, iar două persoane sunt decedate, un băiat și o fetiță”, este mesajul pe care fostul luptător l-a primit de la colegii săi. „Am rugat (…) să le verifice semnele vitale, dar răspunsul celor din echipă a fost același: „Nu au puls și nu respiră”, fapt confirmat inițial și de părinții celor doi copii, care verificaseră și ei starea acestora. Au urmat cinci minute de liniște, timp în care am făcut toate scenariile (…) Am rugat pe cei din echipă să-i îmbrace bine pe accidentați și să încerce să-i urce în creastă și să ne urmeze”.

Advertisement

Cătălin Berenghi mai spune că cel mai greu a fost să-i convingă pe părinții copiilor decedați să îi abandoneze acolo. „Era decizia cea mai înțeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză, deoarece temperatura era de minus 15-20 de grade Celsius, cei cinci erau în stare de șoc după avalanșă, după decesul celor doi copii și după loviturile suferite. În Căldarea Berbecilor, unde se aflau accidentații, nu există semnal GSM, deci șansele de supraviețuire erau minime. Minunea nu a încetat să apară, cei trei salvatori și cei cinci supraviețuitori au început să vină spre noi. Am fost extrem de bucuros pentru că asta însemna salvarea lor”, a povestit Cătălin Ion Berenghi.

Sursa foto: Facebook- Cătălin Ioan Berenghi

 

TRANSFORMAȚI ÎN ÎNGER, APROAPE INSTANTANEU.

Legiștii au finalizat autopsia și spun că moartea celor doi copii a survenit imediat

Pe de altă parte, legiștii hunedoreni au stabilit din ce cauză au murit cei doi copii alpiniști surprinși de avalanșa din Retezat. Autopsia a arătat că Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani) au suferit multiple traumatisme cranio-cerebrale, leziuni incompatibile cu viața. Medicul Dan Mărculescu, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Hunedoara, a declarat că, cei doi copii au murit la scurt timp de la producerea accidentului. „Decesul a survenit imediat. Cauza morții este traumatism cranio-cerebral cu fractură craniană iradiată la bază și hemoragie meningo-cerebrală”.

Reamintim că, trupurile celor doi copii au fost coborâte de pe munte, duminică seara, de jandarmi și salvamontiști, la capătul unei acțiuni ce s-a întins pe durata mai multor ore și ce s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, datorită traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât și din pricina condițiilor meteorologice neprielnice (ceață, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h).

Advertisement

La acțiunile din Masivul Retezat executate pentru salvarea victimelor avalanșei, precum și pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani și 36 de salvamontiști.

Advertisement

Actualitate

Fonduri europene pentru modernizarea învățământului din Regiunea Vest: 68 de milioane de euro disponibile pentru echiparea grădinițelor și școlilor

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) au anunțat disponibilitatea unei sume impresionante de 68 de milioane de euro pentru echiparea și modernizarea unităților de învățământ din Regiunea Vest, prin Programul Regional Vest 2021-2027. Aceste fonduri vor fi destinate grădinițelor, școlilor și liceelor din județele Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș, cu scopul de a asigura un sistem educațional la standarde europene.

În dorința de a sprijini accesarea eficientă a acestor fonduri și de a maximiza impactul investițiilor în educație, ADR Vest va organiza o serie de webinarii pentru potențialii beneficiari. Aceste sesiuni vor avea loc în perioada 24 februarie – 7 martie și se adresează atât administrațiilor publice locale, cât și directorilor de unități de învățământ și inspectoratelor școlare. Webinariile vor fi structurate în funcție de mediul urban și rural, iar primele sesiuni vor fi dedicate județului Arad, urmate de întâlniri în județele Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

Printre obiectivele finanțate se numără modernizarea sălilor de clasă, amenajarea laboratoarelor digitale, renovarea bibliotecilor și a terenurilor de sport, dar și crearea de zone de învățare și recreere sigure și atractive. De asemenea, se vor acorda burse, vouchere și workshop-uri pentru elevi, în scopul de a le oferi acestora o educație de calitate.

Reprezentanții instituțiilor interesate sunt invitați să participe la aceste sesiuni de informare online, iar cei care doresc mai multe detalii pot contacta Biroul de HelpDesk ADR Vest la telefon 0256-491.923 sau pe email la helpdesk@adrvest.ro. Finanțarea acestui program promite să aducă un impact semnificativ în dezvoltarea infrastructurii educaționale din Regiunea Vest, contribuind astfel la îmbunătățirea calității educației pentru toți elevii din zonă.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dragobetele – sărbătoarea iubirii și a reînnoirii în tradiția populară

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu au reamintit semnificația profundă a Dragobetelui, o sărbătoare străveche a iubirii și a începutului primăverii, celebrată pe 24 februarie. Considerată echivalentul românesc al Valentine’s Day, această zi are rădăcini adânci în cultura populară, fiind asociată cu renașterea naturii și începutul unui nou ciclu agricol.

Data de 24 februarie nu a fost aleasă la întâmplare, ci marchează momentul în care întreaga natură revine la viață. Păsările își caută perechea și își construiesc cuiburi, iar, conform credințelor populare, ursul iese din bârlog, vestind schimbarea anotimpului. Totodată, Dragobetele este o celebrare a iubirii, ziua în care tinerii se întâlnesc, își mărturisesc sentimentele și, conform tradiției, își asigură norocul în dragoste pentru întregul an.

În trecut, această zi era marcată prin obiceiuri specifice, precum culesul ghioceilor sau al altor flori de primăvară, alergatul fetelor de către băieți, dar și petreceri organizate în comunitate. Se spunea că cei care nu sărbătoresc Dragobetele riscă să nu aibă parte de iubire pe tot parcursul anului.

Astăzi, deși multe dintre tradiții s-au pierdut, Dragobetele rămâne un simbol al iubirii autentice și al reînnoirii, o zi în care românii sunt încurajați să-și celebreze sentimentele într-un mod autentic, inspirat din folclorul și cultura lor.

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dragobete la Castelul Corvinilor: Iubire și istorie într-un decor de basm

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, de Dragobete, Castelul Corvinilor din Hunedoara devine locul perfect pentru a sărbători iubirea într-un cadru feeric. Cu ocazia acestei sărbători tradiționale a îndrăgostiților, muzeul invita toți îndrăgostiții să își trăiască povestea de dragoste într-un decor de basm, înconjurați de cavaleri și domnițe.

Între orele 12 și 16, în Capela Castelului Corvinilor, vor fi oficiate căsătorii de probă, iar cuplurile căsătorite pot profita de ocazia specială pentru a-și reînnoi jurămintele, în acest loc încărcat de istorie și farmec medieval.

Evenimentul promite să fie o adevărată incursiune în tradițiile și magia Dragobetelui, oferind o atmosferă romantică și un cadru de neuitat pentru toți cei care doresc să sărbătorească iubirea într-un mod inedit. Așadar, dacă sunteți îndrăgostiți sau doriți să vă reînnoiți legătura cu partenerul, nu ratați ocazia de a trăi o experiență unică la Castelul Corvinilor.

FOTO: FACEBOOK MUZEUL CASTELUL CORVINILOR

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate