Actualitate - Eveniment
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean de Urgență Deva – extinsă și modernizată, a fost inaugurată
Unitatea de Primiri Urgență (UPU) – extinsă și modernizată, a Spitalului Județean de Urgență din Deva, a fost inaugurată astăzi, 15 martie, la evenimentul, ce s-a desfășurat în prezența conducerii Consiliului Județean Hunedoara, a unității medicale, luând parte și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR Vest), Sorin Maxim, precum și mai mulți consilieri județeni și personal medical. Investiția, realizată pe fonduri europene, se ridică la aproape 10 milioane de lei.
Evenimentul a fost deschis de o slujbă de binecuvântare oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. “Anul 2024 a fost declarat de către Patriarhia Română ca fiind anul omagial al îngrijirii și pastorației bolnavilor și anul comemorativ al sfinților doctori fără de argint și tămăduitori. Momentul acesta de bucurie și de împlinire nu putea veni într-un moment mai potrivit ca acest an în care Biserica ne cheamă, poate mai mult ca până acum, să ne aplecăm atenția asupra acelor aflați în suferință (…) Felicităm pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv și ne bucurăm că, iată, această slujbă de binecuvântare și inaugurare a acestei Unități de Primiri Urgențe are loc în acest an, în care, așa cum spuneam, Biserica ne cheamă să-i îngrijim pe bolnavi, să-i păstorim și din punct de vedere spiritual, sufletește”, a spus Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
Proiectul privind modernizarea și extinderea UPU Deva a fost finanțat din fonduri europene nerambursabile, la care s-a mai adăugat o investiție din bugetul propriu al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se afla SJU Deva, pentru etajarea urgenței cu un corp destinat clădirii administrative.
„La începutul mandatului meu, una dintre prioritățile mele, ca președinte al Consiliului Județean, a fost și este sănătatea. La un an de zile după ce am inaugurat – chiar în martie anul trecut, terminarea lucrărilor la clădirea Spitalului Județean de Urgență, iată că, astăzi, tot în martie, inaugurăm și UPU și vreau să mulțumesc, încă o dată, pentru sprijinul pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest ni l-a aprobat. Niciodată nu am crezut că nu vom putea să facem asemenea obiective, fiindcă știu că am avut și am colegi deosebiți cu care putem lucra la Consiliul Județean. (…) Imediat în vecinătate, la cinci metri, anul trecut, am mai inaugurat o clădire – unitatea de internări de zi. A început în noiembrie 2021 spitalizarea de zi, pe buget propriu al Consiliului Județean (…) Începând din 2021, pe bugetul Consiliului Județean, cu 4,16 milioane de lei, în iunie 2022 am finalizat această construcție – spitalizarea de zi. Sigur că, îmi doream să rămână pentru spitalizarea de zi, dar situația a impus-o să folosim acea clădire pentru Unitatea de Primiri Urgențe. În septembrie 2022, încep lucrările de extindere la UPU (…) Iată că, martie 2024 ne prinde cu finalizarea acestor lucrări și dotări în valoare totală de 9, 8 milioane de lei. Sunt foarte fericit că am obținut acest proiect pe fonduri europene și nu este nici primul nici ultimul. Vom continua cu proiectele și vom face multe lucruri (…) M-am transformat din funcția de președinte de diriginte de șantier. Nu era săptămână să nu fiu pe șantier. Sigur că îi deranjam, dar, iată că, astăzi avem plăcerea să vedem lucruri deosebite (…) Unitatea de Primiri Urgențe, pe care astăzi o vedeți cu toții, are foarte mult componente, triaj, urgențe ușoare, cameră de resuscitare, cameră de tratament, spațiu de monitorizare, spațiu pentru urgențe ortopedice, spațiu de decontaminare și spațiu pentru aparținători. (…) Nu vom întrerupe niciun moment construcțiile în sănătate!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedora.
“Aici este un proiect, cum îmi place mie să spun, un exemplu de a investi banii europeni și nu de a cheltui bani europeni. (…) Educația și sănătatea sunt principalele, să spunem, domenii în care România trebuie să investească, să investească cu sufletul, nu doar cu mintea și cu infrastructura (…) Discutăm despre un proiect care a fost finanțat prin Programul Operațional Regional (…) Doresc să le mulțumesc și eu medicilor și corpului medical din acest spital, care, într-adevăr, au avut o viață grea înainte de a se moderniza acest spital, dar și pe perioada lucrărilor. A fost o perioadă foarte complicată (…) și, sper ca, aceste spații să poată fi folosite ca atare și să salvați vieți, pentru că sunteți aici, la un nod important rutier, sunteți, practic, cel mai important punct medical de pe autostradă. Știți că autostrada generază foarte multe accidente și, cred că, foarte multe dintre ele vor fi direcționate către dumneavoastră. Nu pot decât să vă mulțumesc, să vă felicit și, în continuare, vă rog să contați pe noi, pentru că vom continua să investim resurse europene în calitatea vieții, cu precădere în zona de educație și sănătate și, bineînțeles, nu în ultimul rând, în zona de dezvoltare urbană sau IMM-uri, județul Hunedoara fiind și un județ beneficiar pe ceea ce se numește tranziție justă (…) și doar județul Hunedoara va primi aproape 550 de milioane de euro investiți în viitorul și dezvoltarea județului”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
“Anual, au venit aproximativ 50.000 de pacienți, dintre 20-25 la sută se internează. (…) Secția este dotată cu aparatură de ultimă generație, avem un număr de 16 paturi, toate sunt dotate cu oxigen. (…) Accesul pacienților vine din exterior, unde primul spațiu este triajul. (…) Este și o sală de așteptare pentru aparținători, care este foarte importantă pentru noi, fiindcă, în pandemie, nu aveam legătura între pacient și aparținător, mai ales că aparținătorii nu puteau să intre și atunci am avut mari probleme, nu numai noi, că a fost la nivel de țară. Aparținătorii nu știau ce se întâmplă cu pacientul (…) Acolo, în zona respectivă, este un monitor care arată în permanență ce se întâmplă cu pacientul, de când intră până când se internează sau se externează. Pacientul are un cod de identificare, iar după codul respectiv aparținătorii pot să identifice locul în care se află pacientul. La etaj, este zona de urgențe pediatrice, care are un circuit separat, comparativ cu zona de adulți. Este dotată cu cinci paturi. În continuare sunt spații administrative (…) Toate aceste modificări duc la scăderea timpului de staționare a pacientului în Urgență și creșterea calității actului medical”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Emil Stoica.
“Această realizare nu numai că ne bucură (…), însă ne și obligă. Colegii din Urgență vor avea o misiune și mai grea, mai grea, în sensul că, acum nu mai pot să zică că nu au ceva, au tot ce le trebuiește. Trebuie să fie puțin mai aproape de pacienți, decât au fost până acum, de aceea este și spațiul acesta deschis. (…) Aici este un concept de open space, pentru a vedea tot timpul pacienții. Pe lângă faptul că pacienții pot fi vizualizați direct, pacienții vor fi urmăriți și pe o stație de monitorizare centrală care va reda evoluția fiecărui pacient. În acel spațiu de urgențe minore, la care s-a făcut referire, sper că reușim să implementăm și ideea de fast –track (…) ceea ce ar reduce timpii de așteptare. Sunt pacienții care sunt non-urgențe, pacienți care nu au nevoie de investigații deosebite și care pot să facă un consult, pot să facă un tratament ușor. (…) Vom putea să scădem nemulțumirile, pentru că timpul de așteptare este cel care nemulțumește în primul rând, nu actul medical. Prin urmare, cu o mai bună organizare din parte colegilor din Urgență, cu o altă mentalitate și cu mult mai multă empatie din partea medicului, dar și respect din partea pacienților, cred că, lucrurile vor funcționa mai bine, din ce în ce mai bine”, a declarat directorul medical al SJU Deva, Lucian Miron.
O investiție în valoare de aproape 10 milioane de lei
Proiectul obiectivului de investiții „Modernizare, extindere și dotare Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Deva” a fost finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara. Valoarea contractului de lucrări s-a ridicat la 9.093.467,11 lei, la care s-au adăugat 778.236,20 lei, fonduri din care s-a realizat achiziția de echipamente medicale și mobilier. Totodată, Consiliul Județean Hunedoara a derulat, în paralel, un proiect de extindere și etajare corp extins UPU Deva, având ca destinație spații de birouri pentru administrația spitalului, precum și o sală de așteptare pentru aparținătorii pacienților care ajung la UPU. Acest proiect a fost finanțat din bugetul propriu al CJ Hunedoara.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR): „Am votat pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități”
Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR) a declarat, duminică, la Hunedoara, că a votat „pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre”.
„Am votat, azi, pentru candidatul care are o viziune rațională pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre. Am votat pentru candidatul care crede că statul trebuie să fie în slujba oamenilor și care știe că cetățenii nu sunt subordonații statului. După un președinte jucător și un președinte absent, este vremea să avem un președinte responsabil. De aceea, am votat pentru candidatul rațiunii și al bunului simț!”, a declarat europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Probleme în sistemul informatic la Registrul Auto Român (RAR). Activitatea, perturbată în întreaga țară