Connect with us
Data: 21/01/2025
.

Actualitate

Urs de 150 de kilograme, salvat dintr-o capcană improvizată, în Masivul Parâng

Publicat

pe

Un urs de aproximativ 150 de kilograme a fost salvat de jandarmi, dintr-un laț, pus cel mai probabil de braconieri. Animalul a fost găsit în zona Polatiște – Cutreasa, din Masivul Parâng și, pentru a fi salvat din capcană, a fost nevoie ca ursul să fie tranchilizat de un medic veterinar.

 

Un urs a fost salvat de jandarmii hunedoreni, după ce a fost prins într-o capcană improvizată, pusă cu siguranță de braconieri. Jandarmii hunedoreni au fost sesizați, luni, în jurul orei 15:30, cu privire la faptul că, în zona Polatiște – Cutreasa, din Masivul Parâng, un urs este prins în laț. „Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânătoare, care, ulterior, a sprijinit acțiunea de eliberare a ursului. Către zona indicată s-au deplasat patru jandarmi montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni (structura cea mai apropiată), care au verificat aspectele sesizate și au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul. În zonă au ajuns și trei agenți de poliție, împreună cu directorul și paznicul fondului de vânătoare”, a declarat căpitan Iulian Pătru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.

Animalul a fost tranchilizat

Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată (EIRS) constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani de la Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand/Fauna și Flora International și medic veterinar. În acest fel, a fost pusă în aplicare Procedura de acțiune privind situațiile de urgență generate de animalele sălbatice aflată în vigoare la nivelul județului Hunedoara. Până la sosirea EIRS, jandarmii montani aflați deja la fața locului au luat măsuri pentru a impiedica pătrunderea altor persoane către urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului.

Advertisement

EIRS a ajuns la fața locului în jurul orei 20:30, iar ursul a fost eliberat din capcană după o intervenție ce a durat 45 de minute și care a presupus tranchilizarea, acordarea îngrijirilor necesare și colectarea datelor bio-morfologice. Animalul de 3,5 ani și cu o greutate de aproximativ 150 de kilograme a fost supravegheat până când și-a revenit și s-a retras în pădure în condiții de siguranță. Conform Legii 407/2006, braconajul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

 

 Premieră la nivel național

Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) a fost constituită în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians, fiind formată din personal specializat al Fauna & Flora International, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara și al Asociației Zarand. În cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians a fost elaborată și funcționează la nivelul județului Hunedoara, sub autoritatea Instituției Prefectului, o procedură de intervenție a instituțiilor în cazul unor situații de urgență generate de animalele sălbatice. Această procedură a constituit o premieră la nivel național și reprezintă un exemplu de bune practici pentru zonele din țară care se pot confrunta cu situații similare. Pentru EIRS este al patrulea caz de intervenție în cazul unor conflicte om – animal sălbatic soluționat cu succes (trei în județul Hunedoara și un altul în județul Caraș-Severin).

Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC), cu o durată de 5 ani, este finanţat de Comisia Europeană prin Programul LIFE+ Nature şi este implementat de Fauna & Flora International, Ministerul Mediului, Jandarmeria Română şi Asociaţia Zarand. Proiectul face parte dintr-o iniţiativă mai largă care vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali. Această regiune este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii avertizează cu privire la o altă metodă de înșelăciune – tehnica de tip „Spoofing”, în care autorii contactează telefonic cetățenii și pretind că sunt angajați ai unor bănci.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).

Recomandări din partea polițiștilor pentru cetățeni

Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.) dacă au suspiciuni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată

Publicat

pe

Redactat de

 

Parcarea din zona Cora, din municipiul Hunedoara, devine cu plată. Reprezentanții administrației publice locale au informat că, zilele acestea, se finalizează lucrările de semnalizare a locurilor de parcare din zona respectivă ca locuri de parcare cu plată.

“Măsura se impune în urma sesizărilor făcute de cetăţeni care reclamau faptul că ori de câte ori ar fi dorit să ajungă cu maşina în zonă, toate locurile de parcare din faţa “lanţului de Cora” erau mereu ocupate, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoturisme care staţionau pe durate mari de timp. Decizia este luată datorită faptului că ne dorim ca locurile de parcare din zona amintită să poată fi folosite de oricare dintre cetăţenii oraşului”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Aceștia au precizat că pentru locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi nu se percepe taxă de parcare.

Foto: Primăria Hunedoara

Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00.

Plata se poate face în lei, prin card bancar (datele cardului se introduc în aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking sau în aplicaţia TPARK, ambele fiind funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom)

Advertisement

Pentru plata prin SMS la numărul scurt 7420 se aplică tarife în euro (deoarece operatorii de telefonie mobilă folosesc doar tarife în această monedă).

Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking (aplicaţia Primăriei) sunt:

– 1 h – 3,35 lei;

– 2 h – 5,5 lei;

– 1 zi – 20 lei.

Advertisement

Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia TPARK sunt:

– 1h – 3,75 lei;

– 2h – 6.15 lei;

– 1 zi – 22,38 lei.

Tarifele de parcare pentru plata prin SMS (în ambele aplicaţii amintite) sunt următoarele:

Advertisement

– 1h – 0,8 Euro + Tva;

– 2 h – 1,3 Euro + Tva;

– 1 zi – 4,7 Euro + Tva.

(Pentru varianta prin SMS tarifele sunt exprimate în euro şi sunt mai mari decât în varianta plăţii prin card bancar, din cauză că plata se face şi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă).

Sancțiuni pentru șoferii care nu achită taxa

Advertisement

Șoferii care nu achită taxa sunt pasibili de sancțiuni ce pornesc de la 300 de lei și ajung până la 1.000 de lei. „Persoanele care nu respectă regulamentul pentru parcările cu plată adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru staționarea fără a achita contravaloarea parcării; amendă de la 100 până la 300 lei pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcări; amendă de la 300 până la 500 lei pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate; amendă de la 300 până la 500 lei pentru blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli

Publicat

pe

Redactat de

 

Un număr de 31 de elevi care absentau de la cursuri au fost prinși într-o singură zi, în urma unor acțiuni cu efective mărite, organizate de polițiștii hunedoreni.


Acțiunile polițiștilor au avut loc în unitățile de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, vizând protejarea elevilor și asigurarea unui mediu sigur pentru desfășurarea activităților școlare.

“Obiectivele acțiunii au fost identificarea și prevenirea cazurilor de consum sau distribuție de substanțe interzise în rândul elevilor, reducerea absenteismului școlar prin dialog cu elevii, cadrele didactice și părinții, prevenirea infracțiunilor și contravențiilor care pot afecta siguranța elevilor, informarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alte comportamente deviante”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Verificări în zeci de școli din județ

Advertisement

Pentru îndeplinirea acestor obiective, polițiștii au organizat controale și verificări în 31 unități de învățământ din întregul județ, discutând cu elevii și cadrele didactice despre respectarea normelor legale și importanța unui comportament responsabil.

“La activitățile cu caracter preventiv organizate de polițiști au participat peste 950 de elevi. Elevii au participat la sesiuni interactive de informare, în cadrul cărora au fost prezentate exemple concrete și soluții pentru evitarea implicării în situații periculoase. De asemenea, în zonele din proximitatea școlilor, au fost efectuate verificări pentru identificarea persoanelor sau situațiilor suspecte care ar putea pune în pericol siguranța elevilor, fiind verificate 54 de unități de alimentație publică și 14 agenți de pază ai unităților școlare. În cadrul acțiunilor, au fost depistați 31 de elevi absentând de la cursuri, iar 11 dintre elevi au fost consiliați în vederea prevenirii situațiilor de risc, fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Foto: IPJ Hunedoara

La acțiuni au luat parte peste o sută de polițiști, jandarmi și polițiști locali.

IPJ Hunedoara reiterează angajamentul ferm pentru asigurarea siguranței elevilor și prevenirea fenomenelor infracționale în proximitatea unităților de învățământ. “Acțiunile vor continua și în perioada următoare, în strânsă colaborare cu partenerii instituționali”, a precizat sursa citată.

Pentru orice situație de risc sau comportament suspect, cetățenii sunt încurajați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate