Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

VALERIU TRAIAN FRENȚIU (1875-1952)

Publicat

pe

Se împlinesc 7 decenii de la trecerea la cele veșnice a Prea Sfințitului Valeriu Traian Frențiu, Întâistătător în Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică.

S-a născut la 25 aprilie 1875 la Reșița în familia preotului unit Ioachim și al soției sale Rozalia, născută Demeter. Tatăl său a fost preot paroh la Reșița (1865-1900), deci trei decenii și jumătate. Valeriu Traian Frențiu a urmat studiile medii la Blaj la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare”.  Cele superioare la Budapesta. A devenit preot celib la 20 septembrie 1898. După hirotonire a primit o bursă de studii la Institutul „Sfântul Augustin” Viena (1898-1902). La finalul stagiului și-a susținut doctoratul în teologie. Perioada vieneză și participarea la acțiunile de sprijinire a misionarilor din Africa, a familiilor de acolo cu o stare materială precară l-au determinat pe părintele Frențiu să aplice solidaritatea și în cadrul comunităților religioase românești din Austro-Ungaria. S-au strâns fonduri pentru restaurarea și înfrumusețarea bisericilor. În perioada 1902-1904 a ocupat funcția de vicenotar consistorial și arhivar diecezan în Lugoj. Ulterior, în perioada 1904-1912 a fost paroh și protopop în Orăștie.  La începutul anului 1912 a ajuns vicar foraneu al Protopopiatului Bisercii Române Unite cu Roma Greco-Catolică Hațeg.

La 4 noiembrie 1912 a devenit Întâistătător la Episcopia Lugoj. Întronizarea s-a desfășurat la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj oficiată de Victor Mihaly de Apșa (1841-1918), mitropolit BRU (1895-1918); Demetriu Radu (1861-1920), episcop al Episcopiei BRU Oradea Mare (1903-1920) și Vasile Hossu (1866-1916), episcop al Episcopiei BRU Lugoj (1903-1912). În perioada 1922-1952 a fost Întâistătător al Episcopiei BRU Oradea Mare, cu o suținută activitate pastorală și administrativă. În anul 1923, la Roma , i s-a acordat titlul de „Asistent la Tronul Papal”. La 15-16 iunie 1927 s-au aniversat 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Cu această ocazie Pius al XI-lea (1857-1939), Suveran Pontif (1922-1939) i-a acordat pallium-ul arhiepiscopal. Aceasta este o bandă de lână albă cu cruci negre, purtată de arhiepiscopi deasupra veșmintelor liturgice, simbolizând comuniunea celui care o poartă cu Întâistătătorul Bisericii Catolice. În anul 1926 a devenit „Mare ofițer al Ordinului Coroanei României” și a fost decorat cu „Răsplata muncii pentru biserică”. Aniversarea centenarului Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș (1928) a fost un moment semnificativ în viața eparhiei. A ridicat în anul 1922 Seminarul greco-catolic din Oradea la rangul de Academie Teologică, cu profesori foarte pregătiți. Au absolvit până la desființarea sa în 1948, tineri cu solidă pregătire teologică. Corul de la Catedralei „Sfântul Nicolae” a fost dirijat, prin grija ierarhului, de preotul, Francisc Hubic (1883-1947), profesor și compozitor.  Acesta a introdus la liturghie muzica bisericească cu acompaniament de orchestră, adeseori concertând în diferite localități și din afara diecezei.

După decesul lui Alexandru Nicolescu (1882-1941) arhiepiscop și mitropolit al BRU (1936-1941)  Valeriu Traian Frențiu a devenit administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș (1941-1947), întorcându-se la Episcopia Oradea Mare în anul 1947.

În anul 1948 s-a intensificat prigoana împotriva Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică. La 3 sept. 1948  a fost publicat decretul prin care Ioan Suciu (1907-1953), episcop, administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș (1947-1953), a fost demis din funcție de Guvernul RPR.  Au fost arestați toți episcopii greco-catolici din România (28-29.10.1948), și duși mai întâi la Dragoslavele, apoi la Căldărușani  în cele din urmă, despărțiți, în arestul Ministerului de Interne și la Văcărești.   Înaltul Prezidiu al MAN a emis decretul 358/1.12.1948 care a stabilit încetarea exercitării confesiunii greco-catolice și exproprierea tuturor bunurilor acestuia. Nota bene: ierarhii greco-catolici nu au fost judecați, nici condamnați. Au fost exterminați la Sighet. Valeriu Traian Frențiu a trecut la cele veșnice la 11 iulie 1952, fiind înhumat fără liturghie, fără sicriu, fără cruce, într-o groapă comună.  Mormântul i-a fost nivelat pentru a nu fi găsit. În anul 2008  un procuror de la Tribunalul Militar Cluj a identificat groapa comună și a găsit osemintele sale.

Congregația pentru Cauzele Sfinților a promulgat decretul de recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici români (2019). Papa Francisc a oficiat slujba beatificării lor la 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Advertisement

Dr. Gheorghe Firczak

Advertisement

Actualitate

Elevi ai Liceului Teoretic Aurel Vlaicu din Orăștie, în topul mondialla Olimpiada Internațională de Informatică în Echipe

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 10-13 mai 2024, s-a desfășurat a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică în Echipe (IIOT), organizată de Republica Arabă Siriană, într-un format online.

Elevii români și-au demonstrat excelența în domeniul informaticii participând la acest eveniment de prestigiu, susținând competiția în format online, instituțional, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Echipa României a excelat în competiție, fiind alcătuită din 12 elevi talentați și condusă de 6 profesori dedicați, dintre care 3 profesori coordonatori și 3 membri ai Comitetului Olimpic Internațional.

”Lotul olimpic al României  a cucerit trei medalii – două de argint și una de bronz.
Medalie de argint au obținut echipele:
– „Vlaiq”, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, Orăștie, județul Hunedoara, formată din elevii Alexandru-Raul TODORAN, Rareș Horațiu GHERASĂ, Antonia Camelia GRIDAN și Marius DÎNȘOREAN, coordonată de prof. Daniel POPA.
– „Andrei”, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, formată din elevii Andrei-Cristian IVAN, Andrei CHERTEȘ, Andrei MARCIUC, Paul Andrei IORGULESCU, coordonată de prof. Victor MANZ.
– Medalia de bronz a fost obținută de echipa „Masters Of Backtracking”, de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, formată din elevii Cristian LUCHIAN, David VIȘAN, Ștefan Claudel NEAGU și Samuel ȘOIMARU, coordonată de prof. dr. Gheorghe MANOLACHE”, arată Ministerul Educației.

FOTO: Ministerul Educației

Citeste mai mult ...

Actualitate

Muzeul Textilelor de la Băița se redeschide publicului luni. Vizitatorii pot admira două expoziții impresionante

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Textilelor din comuna hunedoreană Băița își redeschide porțile, luni, 13 mai 2024. Vizitatorii sunt așteptați să admire două expoziții impresionante – „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” și „Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate”.

Expoziția „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” introduce subiectul costumelor tradiționale în contextul a două foarte diferite culturi, cea Românească și cea Japoneză, și se axează pe complexitatea materialelor textile și a tehnologiilor aferente aparținând fiecărei culturi.

Florica Zaharia, fondatorul muzeului, este co-curatorul expoziției, alături de Midori Sato, curator invitat. Obiectele aparțin Muzeului Textilelor, Băița, și colecțiilor Midori Sato și Kristine Kamiya din New York.

„Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate” introduce vizitatorul în subiectul instrumentelor de prelucrare a firului, în cadrul acestei expoziții fiind prezentate diferite furci și fusuri folosite în zonă.

Muzeul Textilelor de la Băiţa a fost deschis în urmă cu aproximativ șase ani, de hunedoreanca Florica Zaharia, doctor în arte vizuale, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, din pasiunea sa pentru arta ţesăturilor şi a tradiţiilor culturale.

Advertisement

Muzeul, așa cum este descris pe propria pagină de Internet, este unul privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor, fiind, probabil, singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii ’60, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani.

Muzeul Textilelor de la Băița este deschis publicului între orele 10:00 – 16:00. Duminică și luni este închis. Corpul C al Muzeului Textilelor se poate vizita doar prin programare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Zilele Tinerilor”, la Deva. Concerte în Piața Unirii și activități distractive pentru cei mici

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” organizează, în perioada 31 mai – 1 iunie 2024, ,,Zilele Tinerilor”. Evenimentul se va desfășura în Piața Unirii, din municipiu. În cele două zile, tinerii deveni și nu numai, se vor putea bucura de concerte și o mulțime de activități distractive.

“Vineri, 31 mai, începând cu ora 18:00, publicul prezent îi va putea urmări concertând pe scena amplasată în centrul Devei pe Kuky, The Story și invitații speciali Andrei Bănuță și YNY Sebi. Ziua de 1 iunie va fi dedicată în totalitate copiilor. Începând cu ora 9:00, Piața Unirii va fi locul de întâlnire pentru toți copiii din oraș. Gazdele spectacolului îi vor aștepta cu: face painting, cele mai îndrăgite personaje din desenele animate, baloane colorate, spectacol de magie interactivă, jocuri și concursuri, spectacole de dans și dansuri amuzante, atelier de materiale reciclabile, modelare de baloane și multe alte activități distractive. Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate