Actualitate - Eveniment
Vasile Dîncu – „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani și „Cetățean de Onoare” al municipiului Petroșani

Vasile Dîncu, sociolog și om politic, a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani. De asemenea, i-a fost conferit și titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Petroșani. Ceremonia a avut loc, vineri, 12 aprilie, la Universitatea din Petroșani.
Titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani i-a fost conferit prof. univ. dr. Vasile Dîncu, pentru „contribuția deosebită la dezvoltarea învățământului superior din România, atât în plan academic, cât și științific, pentru susținerea oferită dezvoltării învățământului superior de la Petroșani și pentru promovarea Universității din Petroșani în mediul academic și științific”.
“Propunerea noastră, de conferire a titlului „Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani domnului prof. univ. dr. Vasile Dîncu, se alătură altor semne de recunoaștere a meritelor științifice și profesionale de excepție pe care prof. univ. dr. Vasile Dîncu le-a acumulat de-a lungul întregii sale activități profesionale. Având în vedere deschiderea sa deosebită în ceea ce privește cooperarea interinstituțională și participarea la rețelele internaționale de colaborare prof. univ. dr. Vasile Dîncu a inițiat și dezvoltat relații armonioase de cooperare cu Universitatea din Petroșani (…) Considerăm că acordarea titlului onorific de „Doctor Honoris Causa” domnului prof. univ. dr. Vasile Dîncu este o binevenită răsplată în raport cu eforturile sale permanente de dezvoltare a societății românești, iar pentru întreaga comunitate academică din Petroșani este un motiv de gratitudine și onoare. Ne manifestăm convingerea că, prin intermediul acestui demers, comunitatea academică a Universității din Petroșani și-a atras un nou membru valoros care, prin plănuirea și eforturile sale, va contribui și pe viitor la dezvoltarea și creșterea vizibilității în plan internațional a universității noastre”, a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani, în Laudatio.
La ceremonie a fost prezent și Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara. „A fost o onoare și un privilegiu pentru mine să fiu prezent la această ceremonie prin care a fost celebrată excelența academică a domnului Vasile Dîncu și contribuția sa neobosită la dezvoltarea socială, culturală și științifică a României. Ca sociolog și om politic cu o bogată experiență, Vasile Dîncu a inspirat și a influențat multe generații prin cercetările sale riguroase și prin angajamentul său ferm față de valorile democratice și progresul societății. Prin activitatea sa didactică și de cercetare, a contribuit semnificativ la înțelegerea și analiza profundă a realităților românești, explorând diversitatea și complexitatea acestui teritoriu. (…) Am convingerea că Vasile Dîncu va fi o voce puternică a românilor, mai ales a locuitorilor Văii Jiului, în Europa. Felicit pe rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Sorin Radu, felicit Senatul Universității pentru inițiativa acordării titlului de Doctor Honoris Causa, pe care îl merită din plin. Îl felicit pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și Consiliul Local Petroșani pentru distincția conferită prof. univ. dr. Vasile Dîncu. Îl felicit pe domul Vasile Dîncu, pentru toate realizările sale și pentru contribuția valoroasă adusă prin implicarea sa în viața publică”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
“Reputatul filosof, istoric și sociolog, prof.univ.dr. Vasile Dîncu și-a început cariera profesională, după absolvirea Facultății de Istorie și Filozofie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, la Liceul Industrial din Petroșani, unde a format generații întregi de tineri în domeniul științelor umaniste. A fost, totodată, unul dintre cei mai valoroși jurnaliști din Valea Jiului, ca editorialist în redacția primului ziar democratic din Petroșani, după Revoluția din 1989, al cărui condei a fost apreciat și respectat ca atare. Chiar și după plecarea sa din Petroșani, înapoi la Cluj Napoca, unde a început o prestigioasă activitate academică și, mai apoi, politică, prof.univ.dr. Vasile Dîncu a continuat să fie un om apropiat comunității locale din Petroșani, atitudinile și acțiunile sale publice fiind mereu unele pro-Petroșani și pro-Valea Jiului, acest lucru fiind evidențiat în studiile și lucrările științifice elaborate la nivel academic, sociologic și publicistic, dar și în activitatea sa de scriitor. Comunitatea noastră s-a bucurat de atenția domniei sale și, în egală măsură, de sprijin, și în perioadele în care acesta a avut responsabilități în Parlament și în Guvernul României, atât ca ministru al Dezvoltării, al Informațiilor Publice, al Apărării Naționale sau ca Vicepremier. Suntem convinși că prof.univ.dr. Vasile Dîncu va rămâne un pilon de susținere a comunității noastre locale și a întregii Văi a Jiului și a județului Hunedoara în viitorul Parlament European din care avem convingerea că va face parte. Îi mulțumesc pentru că a acceptat să facă parte din galeria cetățenilor de onoare al municipiului Petroșani, fapt care ne onorează deopotrivă și îi doresc mult succes în activitățile pe care le-a asumat, activități în care avem convingerea că Petroșaniul și Valea Jiului vor avea, în continuare, sprijin din partea dumnealui”, a transmis, la rândul său, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Sursa foto: Universitatea din Petroșani
Vasile Dîncu s-a declarat emoționat și a vorbit, în discursul său, despre Valea Jiului „locul devenirii sale”, afirmând că va rămâne ambasadorul acestei zone. “Voi rămâne ambasadorul Văii Jiului peste tot unde mă va purta viața. Ca și cetățean cu acte în regulă și membru al comunității academice voi fi mai motivat pentru a sprijini orice efort al acestei comunități de a se reconstrui, de a se lupta pentru recâștigarea respectului de sine și aducerea unei bunăstări pe care oamenii acestor locuri o merită cu prisosință. Vă mulțumesc, oameni dragi din Valea Jiului, pentru tot ceea ce am devenit!”.
Actualitate
Zâmbete, bucurie și multe activități, în centrul istoric al Devei, de „Ziua Jandarmeriei”

„Ziua Jandarmeriei Române” a fost marcată astăzi, în centrul istoric al Devei. Jandarmii hunedoreni au fost prezenți în Piața Unirii, unde au desfășurat o serie de activități la care au participat numeroși copii. Aceștia au putut vedea autospecialele de intervenție folosite în misiuni, tehnica și armamentul din dotare și au putut face cunoștință și cu câinii de serviciu. Tiroliana, pregătită de jandarmii montani, a fost „vedeta” manifestării.
În centrul istoric al Devei, au fost expuse standuri cu tehnica și echipamentele jandarmilor hunedoreni. Nu au lipsit exercițiile demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana, unele dintre activitățile preferate ale copiilor prezenți. De asemenea, tinerii au putut afla mai multe informații despre misiunile desfășurate de jandarmi și oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), mulți dintre ei manifestându-și dorința ca, în viitor, să îmbrace uniforma de jandarm.
“Zâmbete, bucurie și multe activități desfășurate odată cu împlinirea a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Am fost prezenți în Piața Unirii, unde am desfășurat împreună cu copii o serie de activități. Standurile de prezentare a tehnicii și a armamentului, oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale M.A.I, exerciții demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana au fost unele dintre activitățile preferate ale copiilor. Ne-am bucurat că, de ziua noastră am putut fi prezenți printre cetățeni și am sărbătorit împreună 175 de ani de la înființare. Totodată, debutul activităților a fost săptămâna trecută unde cei mai buni dintre cei mai buni au urcat pe podium la campionatul de tenis de masă și la cel de minifotbal, câștigând astfel Cupa Jandarmeriei. Iar odată cu Ziua Jandarmeriei Române, pentru rezultatele excepționale avute în activitatea profesională, cadre militare din cadrul instituției noastre au fost avansate în gradul următor înainte de termen. Mulțumim tuturor pentru implicare și dedicare! La mulți ani, Jandarmeria Română! La mulți ani, oamenilor de armă!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.
„Ziua Jandarmeriei Române” este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 aprilie. În 2025, s-au împlinit 175 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat. La această dată, în 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Acest act a pus bazele Jandarmeriei în România, instituție aflată în slujba cetățenilor și a comunității.
Sursa foto: IJJ Hunedoara
Actualitate
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an

Peste 450 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția a șasea a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, eveniment care debutează astăzi, la Deva.
Manifestarea, organizată de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se desfășoară în perioada 3 – 5 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
„INVENTCOR 2025” cuprinde lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.
În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: știință, inovație, ecologie, securitate, sănătate, comunitate, proprietate intelectuală, metode de predare, antreprenoriat, artă și altele.
Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.
„INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.
Program:
3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
Actualitate
Conventul Franciscan din Deva – O privire istorică prin Cronica lui Blasius Kleiner

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, invită publicul la o conferință specială ce va explora istoria fascinantă a Conventului Franciscan din Deva, în lumina unui manuscris rar – „Cronica lui Blasius Kleiner”.
Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, la ora 18:00, la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva.
“Această conferință va fi susținută de istoricul dr. Marius Oanță, alături de dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la Secția de Istorie și Arte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, care va prezenta lucrarea „Franciscanii pe teritoriul județului Hunedoara”. Împreună, aceștia vor adânci cunoașterea publicului despre acest subiect mai puțin cercetat până acum, concentrându-se pe surse inedite, în special pe manuscrisul păstrat în Arhiva Ordinului Franciscan din Budapesta, cunoscut sub numele de „Cronica lui Blasius Kleiner”. Dr. Marius Oanță va detalia povestea bulgarilor catolici care aflați în peregrinare prin Transilvania, au construit acest complex mănăstiresc, un moment important din istoria orașului Deva, relatând un episod esențial din viața comunității religioase a acelor vremuri”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal
La finalul conferinței, publicul va avea ocazia de a participa la un concert deosebit, susținut de renumitul organist Eduard Antal.
“Concertul va aduce o atmosferă emoționantă, cu lucrări muzicale adaptate momentului liturgic, în contextul pregătirilor pentru Sfintele Sărbători ale Paștelui. Vă invităm să luați parte la această seară culturală deosebită, unde istoria și muzica sacră se împletesc într-un eveniment cu adevărat memorabil”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Intrarea la eveniment este liberă.
- Actualitatecu o zi in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu 3 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu o zi in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu o zi in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Socialcu 2 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul Ovidiu Vlad, întâlnire importantă la București. „Geoagiu are nevoie de o strategie clară pentru turism”