Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate

VIDEO: Prevederile proiectului de lege cu măsurile din starea de alertă. Documentul, trimis Parlamentului

Publicat

pe

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor fi aplicate după 15 mai, când România se va afla, din stare de urgență, în stare de alertă. Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a prezentat câteva dintre prevederile acestui proiect, care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență.

„Guvernul s-a reunit astăzi în ședință de guvern pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. O să vă prezint câteva dintre prevederile acestui proiect de lege. În mare parte sunt chestiuni care au fost reglementate pe perioada stării de urgență, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă și care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament. Astfel, dincolo de dispozițiile generale care descriu cadrul în care se vor aplica aceste măsuri, sunt prevăzute reglementări în ceea ce privește desfășurarea unor activități economice și sociale în acest context.

În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tipul drive-in, room service sau livrare la clienți. Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții în cazul cărora sunt permise astfel de activități, respectiv vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu. De asemenea, este permisă activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Aici sunt prevăzute câteva excepții pentru operatorii economici care își desfășoară activitățile în centre comerciale, precum cele legate de îngrijire personală, curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/529120947966780/

Advertisement

În domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală și este instituită la nivelul acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea acestui minister pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă. Tot în domeniul sanitar, potrivit acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. De asemenea, tot în domeniul sanitar, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă.

În domeniul muncii și protecției sociale, valabilitatea Contractelor Colective de Muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităților de muncă pentru personalul angajat în instituțiile publice centrale și locale, dar și în cadrul companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariați, în cadrul acestor entități se instituie obligația de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni în această situație pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul Muncii, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligația autorităților de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajații din cadrul acestor instituții. De asemenea, pe perioada stării de alertă, autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile. Tot în domeniul muncii și în domeniul organizării activităților de muncă în cadrul instituțiilor publice, instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.

În domeniul transporturilor sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce privește derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin comun al ministrului Transporturilor și pe baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Advertisement

În ceea ce privește activitatea de educație, cercetare, pe perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a acestui proiect de lege și până la eliminarea restricțiilor instituite de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru autoritățile au obligația de a asigura resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului Educației și Cercetării. În baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență și prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019-2020, precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, în perioada 2 iunie – 12 iunie 2020.

În domeniul Tineretului și Sportului sunt reglementate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus pe perioada stării de alertă. Astfel, prin ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului și ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, precum și accesul la bazele sportive.

În domeniul culturii, de asemenea, prin ordin comun al Ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și a altor instituții de spectacole și/sau concerte.

Advertisement

În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor.

De asemenea sunt prevăzute în acest proiect de lege măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, precum și cu instituirea unor măsuri de decalarea unor termene pentru a permite organizarea în procedura insolvenței pentru agenții economici pe perioada stării de alertă, precum și prevederi în ceea ce privește executarea pedepselor și modul în care se pot se pot exercita drepturile deținuților pe perioada stării de alertă.

De asemenea, în baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contravențiilor astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională. Proiectul de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi a fost, așa cum spuneam, transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. Accentuăm asupra faptului că este un proiect de lege pentru protejarea vieții românilor și a sănătății cetățenilor din această țară, în contextul epidemiologic provocat de pandemia COVID-19”.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Călin Petru Marian, un lider dedicat oamenilor și comunității: ”Trebuie să clădim”

Publicat

pe

Redactat de

Într-o lume în care politica poate părea adesea distanțată de nevoile oamenilor și de comunități, Călin Petru Marian, candidatul Partidului Național Liberal pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, pune accent pe oameni, pe comunitate.

Cu o viziune orientată către oameni și cu o determinare neclintită, Călin Petru Marian aduce un suflu nou în politica locală.

Călin Petru Marian înțelege că forța unei comunități stă în oamenii săi și că progresul vine prin implicarea activă a fiecărui membru. Este un adept al ideii că politicile publice trebuie să fie centrate pe oameni și că partidele politice ar trebui să fie instrumente pentru a servi comunitățile, nu scopuri în sine.

“Mie îmi plac lucrurile grele și bătăliile grele. Dacă ar fi totul prea simplu, ar fi fără interes. Sunt omul care am făcut alpinism, iar în alpinism e greu să te urci pe vârfurile munților dacă nu ai un pic de adrenalină.

Politicile publice se fac prin oameni politici. Partidele sunt populate de oameni. Contează oamenii care sunt în echipăa partidului PNL.

Advertisement

Călin Petru Marian subliniază importanța construirii unui viitor mai bun pentru locuitorii Văii Jiului. El recunoaște potențialul inestimabil al acestei regiuni și se angajează să scoată Vulcanul și întreaga Vale a Jiului din anonimat. Pentru el, aceasta nu este doar o provocare politică, ci o misiune personală de a aduce prosperitate și dezvoltare într-o zonă cu oameni harnici și dornici de a-și vedea comunitatea înflorind.

“Când ajungi într-o funcție administrativă nu împarți oamenii în PNL, PSD, AUR sau UDMR. Toți sunt oameni. Dacă vrei să ai anumite rezultate și să fii mulțumit, e foarte important ca atunci când ajungi într-o funcție vremelnică, trebuie să lași ceva după tine.

Dan are capacitatea, are potențialul, determinarea și voința de a câștiga Vulcanul. Vulcanul și întreaga Vale a Jiului trebuie scoasă din anonimat. Aici există oameni cu suflet, oameni care vor să trăiască în Valea Jiului, oameni care nu vor să se mute din Valea Jiului. Ca să putem să ducem mai departe căruța asta a societății, trebuie să facem ceva pentru ei. Dacă nu au alternativă, pleacă, nu se uită înapoi. Au resentimente că își lasă părinții, copiii aici, dar trebuie să facem ceva, să clădim, să punem o cărămidă. Suntem oameni serioși. Aveți încredere în noi. Suntem oameni cu inima deschisă. Nici eu nu mă pricep la toate. Am nevoie de fiecare om pentru a putea face lucruri împreună. Nu este simplu, dar cu cât este mai greu, cu atât rezultatul victoriei va fi cu foarte multă adrenalină”, a mai spus Călin Petru Marian.

Călin Petru Marian nu promite soluții ușoare sau rapide, ci îndeamnă la colaborare și implicare activă. Acesta înțelege că pentru a reuși într-o astfel de misiune, este necesar să lucrăm împreună, să punem fiecare o cărămidă în construcția unui viitor mai bun.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: Au fost aprobate criteriile de repartizare a locuințelor ANL

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, joi, 28 martie 2024, forma finală a noilor criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în reparatizarea locuințelor ANL aflate în administrarea Direcției de Asistență Socială Deva.

Principala noutate face referire la situațiile în care titularul cererii de locuință își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă. În astfel de cazuri, acesta trebuie să facă dovada adresei la care își desfășoară activitatea, cu respectarea prevederilor legislației care reglementează munca la domiciliu.

Cererea de locuință se efectuează doar individual și în nume propriu.

Advertisement

Criteriile de ierahizare a dosarelor de locuință sunt stabilite prin punctaj și au în vedere situația locativă și civilă a solicitanților, starea de sănătate a acestora, vechimea cererii, venitul realizat, nivelul de educație, dar și situațiile locative sau sociale deosebite.

În cazul în care mai mulți solicitanți au înregistrat același punctaj, departajarea acestora se realizează pe baza a trei criterii:

– situația locativă constatată la momentul repartizării locuinței; prioritate va avea solicitantul a cărui situație locativă este sau poate deveni gravă

Advertisement

– vechimea cererii; prioritate va avea cererea cu o vechime mai mare

– punctajul acordat în baza criteriilor cu caracter de protecție socială (starea civilă și starea de sănătate)

Criteriile de acces la locuințe ANL:

Advertisement

-titularul cererii de locuință trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani, la data depunerii cererii, și care poate primi repartiție până la împlinirea vârstei de 40 de ani

-titlularul cererii de locuință și membrii familiei sale trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o locuință în proprietate și, de asemenea, să nu fie chiriași într-o altă locuință proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a instituției în care își desfășoară activitatea, în municipiul Deva și localitățile aparținătoare.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE cu privire la locuințele pentru tineri, destinate închirierii se pot obține la numerele de telefon 0737.036.001 și 0755.878.451 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe ANL), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 și vineri – între orele 8:00-14:00.

Advertisement

În prezent, Direcția de Asistență Socială Deva administrează un număr total de 137 de locuințe ANL, situate în trei imobile.

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Jandarmi hunedoreni au donat sânge pentru semenii lor

Publicat

pe

Redactat de

Jandarmi, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, au participat la o acțiune de donare de sânge. Angajați ai IJJ Hunedoara au răspuns apelului și au donat, la Centrul de Transfuzie Sanguină, lichid vital. Acțiunea la care s-au alăturat jandarmii hunedoreni face parte din campania intitulată „Donează Sânge! Salvează o viață!”, derulată la nivel național.

“Anul acesta, pe data de 3 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pentru a marca acest moment aniversar, jandarmii hunedoreni au demarat activitățile dedicate sărbătoririi „Zilei Jandarmeriei Române”, prin participarea în cursul zilei de 27 martie, la o activitate de donare de sânge în cadrul campaniei naționale ,,Donează sânge! Salvează o viață!”. Prin fiecare donare de sânge, jandarmii hunedoreni încearcă să devină salvatori ai celor care luptă pentru viața lor. Gestul simplu, dar nobil, completează spiritul civic al fiecăruia dintre noi, dovedind empatia, dăruirea și respectul față de semenii noștri”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Sursa foto: IJJ Hunedoara

Jandarmii hunedoreni îndeamnă cât mai mulți oameni să facă acest gest umanitar. “Le mulțumim colegilor care și-au arătat disponibilitatea pentru a se implica în această inițiativă, precum și cadrelor medicale din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Deva pentru amabilitatea și căldura cu care ne întâmpină la fiecare activitate de donare. Totodată, dorim să lansăm un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate”, au mai transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate