Actualitate
VIDEO| Sistemul de monitorizare cu brățări electronice, implementat și în județ. Cum arată un astfel de dispozitiv

Sistemul informatic de monitorizare electronică a fost extins și este implementat și în județul Hunedoara, fiind folosit în cadrul procedurilor judiciare. Polițiștii hunedoreni au susținut, astăzi, o declarație de presă pe tema implementării acestui sistem informatic, prezentând un astfel de dispozitiv, prin intermediul căruia sunt supravegheate persoanele cercetate penal.
Hunedoara se numără printre cele 18 județe din țară în care, începând de astăzi, 1 octombrie 2023, sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit operațional. Acesta este folosit în cazuri de violență unde există un risc iminent, dar și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina persoanei cercetată penal.
Numărul faptelor penale din domeniul violenței domestice, în creștere în județ
La nivelul județului Hunedoara, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 21,53 la sută, în primele opt luni ale anului 2024, față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 966 la 1.174 de fapte.
Polițiștii hunedoreni au emis, în primele opt luni ale acestui an, 273 de ordine de protecție provizorii, 87 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Hunedoara au intervenit la 2.204 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.733 în mediul urban și 471 în mediul rural. „La toate aceste situații, polițiștii au intervenit foarte prompt, cu celeritate. De astăzi, beneficiem și de acest nou sistem electronic de monitorizare folosit, așadar, în cadrul unor proceduri judiciare și, vă putem spune că, încă de astăzi, deja colegii mei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au montat o primă brățară de acest gen, de monitorizare electronică”, a declarat comisar– șef Bogdan Nițu, purtător de cuvânt la IPJ Hunedoara.
Reprezentanții Poliției spun că utilizarea sistemului electronic permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli, identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, fiind cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. „Brățara se va monta la glezna agresorului, iar victima va primi un telefon care va permite sesizarea Poliției în cazul unei alerte de apropiere (…) În momentul în care agresorul se va apropia de telefonul predat victimei, acest dispozitiv va face conexiunea și vom fi informați în timp real despre faptul că agresorul a încălcat măsura stabilită în ordinul de protecție provizoriu”, a explicat inspector principal de poliție Oana Dâncșorean, ofițer specialist în cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Hunedoara.
Polițiștii mai spun că acest sistem de monitorizare electronică va contribui la asigurarea unui grad ridicat de siguranță a tuturor cetățenilor, la protejarea victimelor violenței domestice, fenomen care a căpătat amploare.
Actualitate
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!

S-a dat startul evenimentului „The ROCK Trophy 2025”, unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa, găzduit în premieră de stațiunea Geoagiu – Băi, din județul Hunedoara.
Competiția a început oficial duminică, 6 aprilie, Prologul având loc în cariera de travertin din Geoagiu – Băi, iar cei prezenți au avut parte de un show de zile mari. Motoare turate și adrenalină la cote maxime sunt „ingredientele” acestui eveniment.
“Un debut excelent pentru The ROCK Trophy – unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa! Prologul a avut loc într-un cadru impresionant: cariera de travertin din Geoagiu Băi – locul perfect pentru adrenalină și spectacol. Mult succes tuturor concurenților! Urmează o săptămână plină de provocări și aventură!”, a transmis primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Competiția reunește cele mai bune echipaje de off-road din toată Europa care se întrec, timp de șase zile, pe un teren extrem de dificil, de la râpe stâncoase la trasee forestiere de mare viteză.
„Trofeul Rock este mai mult decât o cursă — este un teren de dovedit pentru cei mai duri concurenți off-road”, spune Alexander Kovatchev, fondatorul RBI Sport.
Evenimentul spectaculos continuă la Geoagiu – Băi până pe 11 aprilie.
Actualitate
Castelul Corvinilor, în topul celor mai spectaculoase din Europa. Pe poziția a treia, după Castelul Chambord din Franța și Castelul Eilean Donan din Scoţia

Castelul Corvinilor a fost inclus într-un top al celor mai spectaculoase din Europa, realizat de o apreciată publicație britanică. Impunătorul monument medieval de la Hunedoara se află pe locul al treilea, după Castelul Chambord din Franța, cu celebra sa scară proiectată de Leonardo da Vinci, și Castelul Eilean Donan, cel mai fotografiat monument al Scoției.
Castelul Corvinilor se bucură de o largă apreciere la un nivel internațional. Un top realizat de publicația britanică „Daily Express” clasează fosta reşedinţă a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara între primele trei cele mai frumoase castele de pe „Bătrânul continent”. “Un castel gotic-renascentist, considerat una dintre cele șapte minuni ale României”, așa descriu jurnaliștii englezi castelul de la Hunedoara.
Unul dintre cele mai vizitate și admirate locuri istorice din România
Construit în secolul al XV-lea de către Ioan (Iancu) de Hunedoara, Castelul Corvinilor este renumit nu doar pentru arhitectura sa gotică impresionantă, ci și pentru istoria sa fascinantă. Impunătorul edificiu medieval din municipiul de pe Cerna a mai fost cooptat, de-a lungul timpului, și în alte clasamente al celor mai frumoase castele din lume, fiind situat și în „top 10 destinații de basm din Europa”.
La acest moment, Castelul Corvinilor se află în cea de-a doua etapă a proiectului de restaurare și conservare, derulat de Primăria Hunedoara, cu o valoare de șase milioane de euro – bani europeni obținuți prin PNRR, și care vizează obiectivele din incinta monumentului istoric ce nu au putut fi incluse în prima etapă de restaurare. Lucrările de restaurare continuă și nu împiedică accesul publicului, întrucât sunt desfășurate pe secțiuni.
Considerat „Legenda vie a Transilvaniei”, Castelul Corvinilor atrage anual sute de mii de turiști din țară și din întreaga lume. Anul trecut, spectaculosul monument medieval de la Hunedoara a avut peste 380.000 de vizitatori.
Top 10 cele mai spectaculoase castele din Europa
Locul 10: Palatul Schönbrunn din Viena, Austria
Locul 9: Fortăreața Akershus din Oslo, Norvegia
Locul 8: Palatul Pena din Sintra, Portugalia
Locul 7: Castelul Trakai, Lituania
Locul 6: Castelul Alcázar din Segovia, Spania
Locul 5: Castelul Conwy, din Țara Galilor
Locul 4: Castelul Neuschwanstein, Germania
Locul 3: Castelul Corvinilor din Hunedoara, România
Locul 2: Castelul Eilean Donan, Scoția
Locul 1: Castelul Chambord, Franța
Sursa: www.express.co.uk
Actualitate
VIDEO: Utilajele de deszăpezire, scoase pe drumurile naționale

Intervenții pe DN7A pentru menținerea siguranței rutiere în condiții de iarnă.
Drumarii de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vâlcea intervin constant pe Drumul Național 7A cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant, pentru a menține circulația rutieră în condiții de siguranță.
Acțiunile au loc în contextul în care majoritatea zonelor din țară se află sub incidența unui cod galben de ninsori și intensificări ale vântului, fenomen care reduce semnificativ vizibilitatea și îngreunează traficul rutier, mai ales în zonele montane.
DN7A, care traversează porțiuni expuse din județul Vâlcea, este atent monitorizat de autorități, iar intervențiile sunt efectuate non-stop pentru prevenirea formării poleiului și pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil.
Reprezentanții SDN Vâlcea le recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se asigure că autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru sezonul rece. De asemenea, este important ca participanții la trafic să se informeze din timp cu privire la starea drumurilor înainte de a pleca la drum.
Autoritățile reamintesc că intervențiile se vor intensifica în funcție de evoluția vremii, pentru a limita impactul fenomenelor meteo asupra traficului rutier.
FOTO: Captură DRDP Craiova
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bilete de tratament balnear pentru Seria nr. 3, disponibile pentru pensionari în aprilie 2025
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis
- Actualitatecu 14 ore in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu 3 zile in urma
Universitatea din Petroșani, prezentă în țară și Republica Moldova pentru promovarea ofertei educaționale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ofertă bogată de weekend pentru microbiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Testări medicale gratuite pentru deveni, organizate de Asociația Salvital
- Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea