Connect with us
Data: 08/10/2024
.

Actualitate

VIDEO| Sistemul de monitorizare cu brățări electronice, implementat și în județ. Cum arată un astfel de dispozitiv

Publicat

pe

Sistemul informatic de monitorizare electronică a fost extins și este implementat și în județul Hunedoara, fiind folosit în cadrul procedurilor judiciare. Polițiștii hunedoreni au susținut, astăzi, o declarație de presă pe tema implementării acestui sistem informatic, prezentând un astfel de dispozitiv, prin intermediul căruia sunt supravegheate persoanele cercetate penal.

 

Hunedoara se numără printre cele 18 județe din țară în care, începând de astăzi, 1 octombrie 2023, sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit operațional. Acesta este folosit în cazuri de violență unde există un risc iminent, dar și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina persoanei cercetată penal.

Numărul faptelor penale din domeniul violenței domestice, în creștere în județ

La nivelul județului Hunedoara, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 21,53 la sută, în primele opt luni ale anului 2024, față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 966 la 1.174 de fapte.

Advertisement

Polițiștii hunedoreni au emis, în primele opt luni ale acestui an, 273 de ordine de protecție provizorii, 87 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Hunedoara au intervenit la 2.204 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.733 în mediul urban și 471 în mediul rural. „La toate aceste situații, polițiștii au intervenit foarte prompt, cu celeritate. De astăzi, beneficiem și de acest nou sistem electronic de monitorizare folosit, așadar, în cadrul unor proceduri judiciare și, vă putem spune că, încă de astăzi, deja colegii mei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au montat o primă brățară de acest gen, de monitorizare electronică”, a declarat comisar șef Bogdan Nițu, purtător de cuvânt la IPJ Hunedoara.

 

Reprezentanții Poliției spun că utilizarea sistemului electronic permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli, identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, fiind cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. „Brățara se va monta la glezna agresorului, iar victima va primi un telefon care va permite sesizarea Poliției în cazul unei alerte de apropiere (…) În momentul în care agresorul se va apropia de telefonul predat victimei, acest dispozitiv va face conexiunea și vom fi informați în timp real despre faptul că agresorul a încălcat măsura stabilită în ordinul de protecție provizoriu”, a explicat inspector principal de poliție Oana Dâncșorean, ofițer specialist în cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Hunedoara.

Polițiștii mai spun că acest sistem de monitorizare electronică va contribui la asigurarea unui grad ridicat de siguranță a tuturor cetățenilor, la protejarea victimelor violenței domestice, fenomen care a căpătat amploare.

Advertisement

Actualitate

Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana, Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Drumuri reabilitate

La alegerile locale din vara acestui an, locuitorii din Densuș au decis ca în următorii patru ani să aibă o altă conducere în fruntea comunității. Actuala administrație se păregătește să predea ștafeta și își încheie mandatul cu finalizarea unui proiect important. „Mă bucur că încheiem mandatul cu o realizare importantă, finalizată cu patru luni înainte de termen. Este vorba despre proiectul „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”, derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și cu o valoare de circa 10 milioane de lei. Proiectul a vizat Drumul Comunal Densuș – Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni și a venit în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări. Menționez și că există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Pe de altă parte, predăm noii administrații două proiecte aflate în derulare, cu finanțare în valoare de aproape patru milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care privesc eficientizarea școlilor din Densuș și Ștei. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru încrederea acordată în cei opt ani cât am fost primar și îi asigur că voi munci, și în continuare, pentru binele și dezvoltarea localității noastre”, a spus primarul în exercițiu al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Gazul metan, o prioritate

Noul primar al comunei Densuș va fi Nicu Lăscuț Merian, actualul viceprimar al localității. Acesta are planuri de viitor, însă dorește ca acestea să fie în concordanță și cu dorințele populației. „În mod firesc, vom continua proiectele începute de actuala administrație, pe care le cunosc foarte bine, fiind viceprimar al comunei în prezent. În mod firesc, am proiecte de viitor, unul prioritar, în opinia mea, fiind introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan. Eu, însă, îmi doresc ca proiectele să fie prioritizate în funcție de doleanțele cetățenilor. Îmi propun ca în mandatul care stă să înceapă să existe transparență decizională și dezbateri publice reale înainte de adoptarea de Hotărâri de Consiliu Local. Nu am făcut promisiuni deșarte în campania electorală, însă acum pot să promit onoare, corectitudine și dezvoltare pentru Densuș. Voi fi primar pentru fiecare cetățean din comuna Densuș și angajat în slujba tuturor. Toți concetățenii mei vor avea în mine un partener corect și sincer, care le va apăra și le va reprezenta interesele”, a declarat Nicu Lăscuț Merian, primarul ales al comunei hunedorene Densuș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia

Publicat

pe

Redactat de

Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.

Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).

La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).

La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.

Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.

De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate