Connect with us
Data: 13/04/2025
.

Actualitate

Voluntarii Geoparcului Dinozaurilor au parte de o mulțime de proiecte și activități educaționale

Publicat

pe

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, devine și în acest an spațiul de desfășurare pentru programul educațional de voluntariat. Oferta „Voluntariat 2017” cuprinde noi proiecte de educație nonformală, organizarea de evenimente precum Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor și Ziua Vulcanilor, amenajarea și inaugurarea de expoziții și puncte de vizitare, dar și ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului.

De altfel, aceasta a fost și tema întâlnirii de primăvară a Voluntarilor pentru Geoparc, găzduită de Colegiul Național ”I.C.Brătianu” din orașul Hațeg. Ceea ce au făcut până acum și ceea ce își propun să facă în continuare au fost câteva dintre argumentele prin care, în cadrul întâlnirii, voluntarii și-au propus să se promoveze în fața colegilor lor și să îi convingă să li se alăture.

Proiecte educaționale noi

Două noi proiecte educaționale care vor fi derulate în această vară în Geoparc mizează pe creativitatea și implicarea actualilor dar și a viitorilor voluntari.

Casa Pietrelor este un proiect derulat de Asociația Wild Roots care își propune realizarea unui nou spațiu de vizitare și interpretare în Geoparc, în localitatea Ohaba – Sibișel, comuna Râu de Mori, menit să dezvăluie vizitatorilor legăturile dintre „lumea nevie” (geodiversitatea) și „lumea vie” (biodiversitatea). Materialele utilizate la realizarea acestui spațiu vor fi exclusiv ecologice constând în piatră, lut, lemn, pământ și iarbă. Ele vor fi dispuse astfel încât să prezinte succesiunea stratelor în natură, plecând de la roca mamă – fundația de piatră, și până la stratul fertil (pământul) împreună cu iarba care va acoperi întregul edificiu. De asemenea, Casa Pietrelor va deveni un spațiu dedicat activităților nonformale și a celor care au în prim plan agricultura ecologică. Pe toată perioada de desfășurare a proiectului vor avea loc workshop-uri, cursuri de formare și aplicații practice pe tema relației dintre geodiversitate și biodiversitate.

Advertisement

Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale este proiectul Asociației Drag de Hațeg care îl are în prim-plan pe Andi Andezit, mascota Casei Vulcanilor creată de Voluntarii pentru Geoparc. Cu ajutorul lui Andi Andezit, voluntarii își propun să promoveze Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, în 20 de geoparcuri membre ale Rețelei Globale UNESCO a Geoparcurilor și în 10 destinații de ecoturism din România. Aventurile lui Andi Andezit, ilustrate de fotografii de pe parcursul călătoriei sale, vor putea fi aflate de toți cei care vor participa pe 24 August la evenimentul ”Ziua Vulcanilor”. În acest fel, proiectul își propune să promoveze singurul geoparc UNESCO din România și, în același timp să promoveze în Țara Hațegului geoparcuri UNESCO din alte țări, precum și alte destinații de ecoturism. Pe parcursul derulării proiectului vor avea loc diverse activități educaționale, un concurs de desen și amenajarea unei expoziții având ca temă călătoria lui Andi Andezit.

Ambasadorii Geoparcului, la datorie

Pe baza celor două proiecte va continua și în acest an formarea unui nou grup de elită: Ambasadorii Geoparcului. 15 voluntari vor participa la o tabără de formare în urma căreia să fie în măsură să reprezinte Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și comunitatea locală în proiecte și schimburi de experiență derulate la nivel local, național și internațional. De altfel, Ambasadorii Geoparcului, inițiat în 2016, este în prezent un exemplu de bune practici în cadrul Rețelei Europene a Geoparcurilor, fiind considerat un model ce urmează să fie aplicat și în alte geoparcuri UNESCO.

Proiectele „Casa Pietrelor” și „Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale” sunt finanțate de Fundația pentru Parteneriat și Mol România și au fost desemnate câștigătoare în urma unui concurs de proiecte desfășurat la nivel național. Proiectele se derulează cu sprijinul mai multor parteneri. Cele două proiecte, dar și întreaga ofertă de activități și evenimente ale Geoparcului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare și în cadrul unei întâlniri cu elevii Școlii Gimnaziale Sântămăria Orlea, unul dintre partenerii educaționali de tradiție ai Geoparcului.

Datorită proiectelor și activităților de educație nonformală, numărul tinerilor interesați să se alăture voluntarilor pentru Geoparc este, în ultimii ani, din ce în ce mai mare. Pe lângă posibilitatea de a se implica în activități practice și pline de creativitate, munca voluntarilor este apreciată prin adeverințe și certificate de voluntariat emise de Universitatea din București și recunoscute la nivel internațional”, spun reprezentanții Geopracului Dinozaurilor.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Jiul, ca și scăpată de griji

Publicat

pe

Redactat de

Jiul Petroșani este foarte aproape de a scăpa și matematic, de grijile retrogradării din Liga 3. Într-o partidă contând pentru etapa a patra din play-out-ul seriei 9 din Liga 3 de fotbal, petroșănenii au câștigat, cu 1-0, meciul de pe teren propriu, cu Gilortul Târgu Cărbunești, marcator pentru Jiu fiind Gabriel Fulga (60).

În celălalt meci al etapei, una în care a stat Aro Câmpulung, Viitorul Dăești a câștigat, cu un categoric 3-0, deplasarea de la Vulturii Fărcășești, prin hatt-trick-ul lui Adrian Sîrbu (21, 70 și 77). Echipa din Valea Jiului a trecut pe primul loc, cu 30 de puncte. În urma celor de la Jiul Petroșani se clasează, în ordine, Vulturii Fărcășești, cu 29 de puncte, Viitorul Dăești (24), Aro Câmpulung (22) și Gilortul Târgu Cărbunești (18), Primele patru clasate au câte trei meciuri disputate, iar ultima patru. la finele play-out-ului, care se joacă tur – retur, retrogradează diret ultima clasată, dar în eșalonul inferior poate ajunge și echipa de pe al patrulea loc. Privind clasamentul, se poate observa că Jiul este foarte aproape și de evitarea matematică a retrogradării directe, mai având nevoie, practic, de o victorie în ultimele șase runde.

În etapa a cincea, ultima a turului din play-out și una în care stă Gilortul Târgu Cărbunești, Jiul Petroșani va juca, în deplasare, la Viitorul Dăești, celălalt meci al rundei fiind Aro Câmpulung – Viitorul Fărcășești.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident la Sibișel. Un bărbat a fost rănit, după ce a intrat cu mașina într-un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat a fost rănit după ce a intrat cu mașina într-un copac, accidentul având loc, astăzi, în localitatea Sibișel, din comuna Beriu.

Bărbatul a rămas blocat în interiorul autoturismului, fiind nevoie de intervenția unui echipaj de descarcerare. 

“Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru salvarea unei persoane rămasă încarcerată într-un autoturism, în urma unui accident rutier produs astăzi în localitatea Sibișel, comuna Beriu. Sosite la locul evenimentului rutier, echipajele de intervenție au constatat că un autovehicul a lovit un copac aflat în afara părții carosabile, iar în interior se afla un bărbat în vârstă de aproximativ 44 de ani. Pompierii au acționat de urgență pentru extragerea victimei, care era conștientă și cooperantă, dar prezenta mai multe traumatisme. După evaluarea efectuată de echipajele medicale, bărbatul a fost transportat cu ambulanța Serviciului de Ambulanță Județean la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Orăștie. De asemenea, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor care se pot produce în urma unor astfel de accidente rutiere”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul Hunedoara – Victorie fără istoric în deplasarea de la Ungheni

Publicat

pe

Redactat de

 

Echipa Corvinul Hunedoara a bifat al doilea succes la rând în play-out, după 0-3 la Ungheni, în prima deplasare din această fază a campionatului. Elevii lui Florin Maxim şi-au făcut meciul uşor după primele 45 de minute, când au şi marcat, de altfel, toate golurile.

A noua „descindere” în localitatea mureşeană în ultimii cinci ani a început cum nu se poate mai bine pentru corvinişti, care au deschis scorul la prima fază periculoasă a jocului: centrare de pe stânga a lui Neacşa, reluare cu capul din şase metri a lui Pîrvulescu, mingea lovind şi transversala în drumul spre poartă! „Corbii albaştri” au rămas în jumătatea adversă, punând presiune mai ales în zonă centrală şi fiind periculoşi aproape la fiecare incursiune în benzi, acolo unde Velisar, Albino, Pîrvulescu şi Grigore s-au simţit în largul lor.

Replica gazdelor a fost una greoaie, bazată, în mare, pe faze fixe, singurii jucători mai „contondenţi” fiind Magyari şi Bîrnoi – cel din urmă având, de altfel, şi cea mai importantă şansă a mureşenilor, cu un şut în cros, aproape de colţul lung, după o incursiune în dreapta (28). La intrarea în prima jumătate de oră, Neacşa a avut şansa lui 2-0, dar a şutat prea plasat din 16 metri, central – golul venind până la urmă în apropiera pauzei. Bradu a centrat foarte bine dintr-o lovitură liberă din stânga, iar Cărăruş – a pus capul, profitând de un marcaj lejer în zonă. Avea să fie 0-3 la pauză, pentru că Pîrvulescu a reuşit „dubla”, în prelungiri, cu un şut deviat, din 16 metri, după o acţiune iniţiată pe dreapta de Grigore.

În actul secund, mureşenii au încercat, din răsputeri, să schimbe impresia lăsată în primul act, însă, cu mici excepţii, n-au „livrat” ceea ce trebuia. Defensiva hunedoreană a stat (şi) mai bine, dând puţine posibilităţi oamenilor din ofensiva gazdelor, în vreme ce linia mediană a continuat să „macine”, cu acelaşi joc deschis pe benzi. Fără a mai face o risipă de efort deosebită, elevii lui Florin Maxim au mai „punctat” la capitolul ocazii prin nou-intraţii Câmpan şi Zanc, dar şi prin urcările repetate în careu – la cornere – ale lui Lică şi Manolache, controlând destul de clar ostilităţile până la final. S-a încheiat 0-3, primul succes hundorean la trei goluri diferenţă, în deplasare, de la revenirea în liga secundă.

„Am început jocul foarte bine, concentraţi, atenţi la adversarii noştri – o echipă agresivă, care iese bine în întâmpinare, nu te lasă să construieşti. După deschiderea rapidă de scor am stat bine în teren, au fost 10-15 minute de forcing din partea lor, dar până la pauză ne-am făcut meciul uşor. Am început la fel de bine şi a doua repriză, ne-am creat alte câteva şanse de a marca, am interpretat bine fazele fixe, atât defensiv, cât şi ofensiv. O victorie meritată, după o prestaţie bună!”, a rezumat succesul de la Ungheni, antrenorul Florin Maxim.

Advertisement

Tehnicianul celor de la Corvinul Hunedoara a vorbit şi despre folosirea lui Alexandru Neacşa ca un „număr 9” fals: „Alex are calitate, ştie să intre bine în posesie, am vrut să punem fundaşii lor laterali sub presiune, să cerem mingile în spatele lor, să fie acel om de legătură. Căutăm tot timpul să venim cu ceva nou, să dăm oportunitate tuturor să joace, am încercat şi cu Darius în partea dreaptă… mi-a plăcut cum a intrat şi Zanc, Mehdi s-a mişcat foarte bine, Nicky – la fel, Cărăruş a marcat, nu o face des, dar a fost la locul potrivit, destinatarul unei centrări foarte bune din partea lui Bradu. Şi oamenii de pe benzi au interpretat bine jocul, am avut şi linişte în exprimare, chiar sunt mulţumit”,  a mai adăugat Maxim.

Runda viitoare Corvinul Hunedoara va evolua pe teren propriu, vineri, 18 aprilie, de la ora 11:00, în compania celor de la Metalul Buzău.

Unirea Ungheni (antrenor Eusebiu Tudor): Geantă – Chinteş, A. Popa (80, Şoptirean 80), D. Pop (45, Jalbă), Techereş – Bîrnoi (63, A. Şerban ), Cruceru (63, Yuh), Savin (cpt.) (63, Trif), Vl. Bogdan – Magyari, Oller

Corvinul Hunedoara (antrenor Florin Maxim): Ungureanu – Albino, Lică (75, Loughrey), Manolache, Velisar – Bradu, Cărăruş (81, Zanc) – D. Grigore (66, Câmpan), Lehaire (66, Gîrbiţă), Pîrvulescu – Neacşa (cpt.)

Sursa: fccorvinul1921.ro

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate