Actualitate
Weekend cu tenis de câmp, la Hunedoara: „Memorialul Lunella Maier” – ediţia a III – a

Câteva zeci de mici tenismeni, cu vârste între 10 şi 14 ani, vor evolua pe terenurile de zgură din apropierea Spitalului Municipal din Hunedoara, în cadrul celei de-a treia ediţii a întrecerii organizate în memoria fostei jucătoare Lunella Maier.
Asociaţia Club Sportiv Cristal Hunedoara şi Federaţia Română de Tenis organizează, în perioada 22 – 25 iunie, cea de-a treia ediţie a Cupei – Memorial Lunella Maier.
“Întrecerea le este dedicată sportivilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani (fete/ băieţi, pe categorii de vârstă). Până acum, şi-au anunţat prezenţa la competiţie aproximativ 70 de participanţi. Hunedoara va fi reprezentată de 11 sportivi, antrenaţi de Luiza Vasiliu şi Daniel Mihalache. Este pentru prima dată când un club „de provincie” reuşeşte să alinieze la startul unei astfel de întreceri un număr atât de mare de competitori (de regulă, doar cluburile din Bucureşti reuşesc participări atât de consistente, din punct de vedere numeric). Partidele vor avea loc pe terenurile de zgură din apropierea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, a informat Primăria Hunedoara.
Turneul este un omagiu adus fostei jucătoare de tenis Lunella Maier, cea care, pe 24 iunie, și-ar fi aniversat ziua de naștere.
Lunella Maier s-a stins în toamna anului 2021, dar a fost una dintre figurile marcante ale tenisului hunedorean și național. Fost antrenor federal, a organizat, la Hunedoara, peste 200 de turnee, a participat cu sportivii săi la numeroase competiții interne și internaționale, aproximativ o mie de copii trecând prin mâinile sale în cele peste trei decenii de activitate.
Actualitate
Etapă cu multe goluri în Liga 5

Liga 5 de fotbal Hunedoara a ajuns la etapa a XII-a. Chiar dacă s-au disputat doar trei dintre cele patru meciuri programate, a fost o rundă cu multe goluri.
Cinci reușite pe meci
Din cauza retragerii celor de la ACS Certej, aceștia vor pierde următoarele meciuri cu 0-3. Astfel, beneficiara acestei victorii la “masa verde” din ultima rundă dispută este Real Sântandrei, care ar fi trebuit să se deplaseze la Certej. După acest rezultat, Certejul este tot pe penultimul loc, cu 9 puncte, iar Sântandreiul își păstrează poziția secundă, cu 31 de puncte, cu trei mai puținde decât prima clasată. În fotoliul de lideri sunt, în continuare, cei de la Unirea 2 DMO, care au învins, pe teren propriu, la Hațeg, cu 3-2, pe Ponorul Vața, echipa învinsă rămânând pe locul al șaselea, cu 11 puncte. Cele mai multe goluri ale etapei, șase, s-au înscris într-un derby de Țara Hațegului, cel dintre Măgura Pui și Unirea General Berthelot. Oaspeții au învins cu 4-2 și, astfel, rămân pe ultima treaptă a podiumului, cu 18 puncte, iar gazdele sunt tot pe cinci, cu 13 puncte. În fine, ultima clasată, Narcisa Sălaș, a remizat, scor 2-2, pe teren propriu, cu a patra clasată, Zarandu Crișcior. După acest egal, înregistrat într-o etapă în care media de goluri înscrise în fiecare partidă a fost de cinci, Sălașul are 5 puncte, iar Crișciorul 14.
Ce urmează
Etapa viitoare va fi rândul celor de la Crișcior să câștige cu 3-0 meciul considerat acasă cu Certejul. Runda a XIII-a propune derby-ul dintre primele două clasate, Unirea 2 DMO și Real Sântandrei, un meci al ambițiilor locale din Țara Hațegului, cel dintre Unirea General Berthelot și Narcisa Sălaș, precum și o partidă ce se anunță echilibrată, cea dintre Ponorul Vața și Măgura Pui. În Liga 5 de fotbal Hunedoara se joacă tur – retur – tur, iar câștigătoarea competiției poate promova, dacă dorește acest lucru, în eșalonul superior.
Foto: AS Ponorul Vața
Actualitate
Pădurile cu orhidee din Retezat, spectacole naturale de descoperit în „Luna Pădurii”

Reprezentanții Parcului Național Retezat invită publicul, cu ocazia Lunii Pădurii, să exploreze online habitatele forestiere de interes comunitar de pe teritoriul parcului, disponibile pe website-ul oficial retezat.ro.
Un exemplu remarcabil este habitatul 9150 – Păduri medio-europene de fag din Cephalanthero-Fagion pe substraturi calcaroase, un ecosistem rar și spectaculos, caracterizat prin prezența făgetelor dezvoltate pe calcare mezozoice. Aceste păduri unice se disting prin flora lor delicată, în special prin orhideele sălbatice care colorează discret pădurea: Cephalanthera damassonium (albă), Cephalanthera rubra (roz) și Epipactis atrorubens (roșie).
Aceste ecosisteme pot fi întâlnite exclusiv în zona sud-estică a Parcului Național Retezat, cunoscută sub numele de Retezatul Mic, în zone precum Buta și Piatra Iorgovanului. Aici, pădurile se împletesc armonios cu formațiunile carstice spectaculoase – stâncării de calcar și lapiezuri – oferind un peisaj natural de o frumusețe aparte.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale din România și un exemplu de conservare a biodiversității forestiere. Campania din Luna Pădurii își propune să aducă mai aproape de public frumusețea și valoarea științifică a acestor ecosisteme, încurajând vizitatorii să le descopere și să le protejeze.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Sensei Mircea Popa, prezent la stagiul internațional de perfecționare din Brașov, alături de maeștri japonezi de renume mondial

În perioada 3-6 aprilie a.c., la Brașov, a avut loc stagiul anual de perfecționare pentru instructorii de karate tradițional din România, un eveniment de mare amploare organizat de Asociația Club Sportiv Karate Elite Brașov, cu participarea unor maeștri japonezi de renume internațional.
Printre participanți s-a aflat și Sensei Mircea Popa, centură neagră 6 Dan, fondatorul clubului ACS Ronin Deva și vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional. Cu o experiență vastă și o activitate îndelungată în promovarea artelor marțiale în România, Sensei Popa a fost prezent pentru a treia oară la acest stagiu, subliniind că „frumusețea în karate constă în faptul că întotdeauna ai ceva de perfecționat, indiferent de nivelul la care ai ajuns – de aceea, este o artă marțială care poate fi practicată până la vârste înaintate.”
Stagiul a fost condus de maeștrii Masao Kagawa (9 Dan) – unul dintre cei mai apreciați instructori la nivel mondial și lider al organizației internaționale JKS (Japan Karate Shoto Federation) – și Koji Arimoto, campion mondial recunoscut pentru stilul său tehnic și eficient.
Evenimentul a reunit instructori de karate din toată țara, fiind o oportunitate esențială de actualizare și rafinare a metodelor de antrenament, prin contact direct cu maeștrii autentici ai stilului.
Sensei Mircea Popa se pregătește acum, alături de sportivii săi de la ACS Ronin Deva, pentru următorul obiectiv: participarea la Campionatul Național de Karate Tradițional, ce va avea loc săptămâna viitoare la Galați. Cu un antrenament constant și dedicare, echipa speră să obțină rezultate deosebite și să reprezinte cu mândrie orașul Deva pe plan național.
- Actualitatecu 2 zile in urma
1.485 de tineri români pot călători gratuit prin Europa cu trenul prin programul DiscoverEU 2025
- Actualitatecu 2 zile in urma
Victorie importantă pentru Minerul Lupeni
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, succes mult mai clar decât îl arată scorul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Fraudă de peste un milion de lei cu parfumuri vândute on-line, identificată de inspectorii DGAF
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu 21 de ore in urma
De astăzi: Extrasele de carte funciară pentru proprietari nu se mai plătesc
- Actualitatecu 18 ore in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor la Brad și în împrejurimi. Peste 400 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite
- Actualitatecu 2 zile in urma
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!