Actualitate
Ziua Națională a Contabilului Român
În România, meseria de contabil este reglementată,legal, de peste un secol, mai exact printr-un decret regal din 13 iulie 1921. Dee aproape două decenii, Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită și în mod oficial.
Contabilii, modele de excelență și profesionalism
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – Filiala Hunedoara, a marcat Ziua Națională a Contabilului Român. Evenimentul a avut loc la restaurantul „Werk” din Hunedoara, în fața unei numeroase asistențe. Importanța acestui moment și transformările prin care a trecut, de-a lungul timpului, această meserie a fost subliniată de specialiștii din domeniu. „Ca membră în Consiliul superior al CECCAR sunt mândră să-i reprezint și să-i promovez pe colegii mei, experții contabili și contabilii autorizați, modele de excelență și profesionalism! Acum 102 ani, la 13 iulie 1921, prin Decret regal a fost reglementată profesia contabilă în România și a fost înființat organismul profesional cu atribuții în gestionarea acesteia. Oamenii de stat ai acelor vremuri au înțeles importanța apariției unui corp de profesioniști în ale cifrelor și legilor, care să contribuie la asigurarea ordinii și siguranței în lumea afacerilor, în economia națională.
În fiecare an ne bucurăm să celebrăm contribuția excepțională a membrilor CECCAR la impunerea în interes public a profesionalismului – pilonul competenței și eticii – în domeniul financiar-contabil și să reflectăm asupra realizărilor și impactului pe care aceștia l-au avut și continuă să-l aibă asupra dezvoltării organizațiilor și comunității în care activează. Trăim acum era în care “Smart accounting for smart economy” definește procesul schimbării pentru profesia noastră. Transformarea digitală, modificarea paradigmei de creare a valorii, sustenabilitatea, consolidarea globalizării sunt dimensiuni pe care noi, liber-profesioniștii contabili, le avem în vedere în managementul schimbării, în interes public dar și al fiecărui român onest în parte”, a spus Carmen Hărău, membru în Consiliul Superior al CECCAR.
Contabilitatea criminalistică poate combate fraudele
Manifestarea nu a fost doar o înșiruire de discursuri, așa cum se întâmplă, de obicei, la astfel de evenimente, ci a constat într-o dezbatere aplicată între specialiști, tema aleasă, cea a contabilității criminalistice, fiind una extrem de actuală, prin care se dorește combaterea fraudelor fiscale. „S-a simțit nevoia dezvoltării unei activități relativ diferite de ceea ce reprezintă ținerea contabilității sau expertiza contabilă. Astfel, venim în întâmpinarea instituțiilor și agenților economici. Se încearcă, prin contabilitatea criminalistică, nu doar constatarea fraudelor fiscale, ci și prevenirea acestora. Sunt entități economice în care unul dintre parteneri fraudează, în primul rând, societatea, și, indirect, asociații, clienții și salariații. Noi încercăm să prevenim astfel de practici nelegale. Contabilitatea criminalistică folosește un mix de contabilitate, audit și investigație. Acesta se realizează prin înregistrarea documentelor contabile, pregătirea de rapoarte și efectuarea de analize financiare, care, la nevoie, pot fi folosite în diferite proceduri legale. Contabilii au rolul de a îndrepta, preveni și sesiza neregulile”, a precizat Maria Mornea, președintele CECCAR – Filiala Hunedoara.
Meserie de importanță majoră
Importanța meseriei de contabil a fost subliniată și de către reprezentanții autorităților publice locale și județene prezenta la evenimentul de la Hunedoara. „Contabilitatea are tradiție, dar are și dinamică, fiind într-o permanentă transformare și adaptare la schimbările care se produc în fiecare zi. Ocupația pe care o celebrăm este foarte importantă în contextul atragerii de fonduri nerambursabile și derulării unor proiecte de anvergură. Atenți și dedicați, specialiștii din acest domeniu ne ajută să răzbatem în mediul financiar-economic, asaltat de schimbări legislative frecvente, să păstrăm echilibrul bugetar, pentru a nu pune în pericol compania sau instituția pe care o reprezentăm. Ziua Națională a Contabilului Român înseamnă recunoașterea rolului important al contabilului în cadrul unei organizații, dar și contribuția adusă la dezvoltarea armonioasă a economiei și societății. La Mulți Ani tuturor contabililor și experților contabili din județ și din țară”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Piloni de bază ai unei economii sănătoase
Invitații la evenimentul dedicat Zilei Națâionale a Contabilului Român de la Hunedoara consideră că profesioniștii din acest domeniu au o contribuție esențială pentru dezvoltarea unei economii sănătoase. „Sărbătorim astăzi contribuția extraordinară a contabililor în funcționarea eficientă a economiei noastre. Dumneavoastră sunteți gardienii responsabilității economice și financiare, asigurând integritatea și transparența oricărei organizații.
Munca pe care dumneavoastră o prestați cu multă pasiune, dedicare și profesionalism are la bază înțelegerea profundă a regulilor și procedurilor contabile, iar prin precizia și expertiza dumneavoastră putem lua decizii informate și strategice în ceea ce privește planificarea financiară și investițiile. Starea economică a unei țări, a unui județ sau a unei companii private se reflectă în cifre, iar buna dezvoltare a oricărei entități nu poat avea loc fără contabili. Am fost astăzi prezent la evenimentul cu tradiție organizat de CECCAR – Filiala Hunedoara, pentru vă transmite că tot ceea ce faceți aduce valoare și stabilitate în societatea noastră, iar pe această cale vă mulțumesc și pentru contribuția esențială în asigurarea unei economii sănătoase”, a fost mesajul transmis de Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
La evenimentul de la Hunedoara au mai participat parlamentari, oameni de afaceri, șefi de instituții deconcentrate din teritoriu dar și reprezentanți ai Ministerelor de Interne și Justiție.
Actualitate
L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut
Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.
“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Registrul Auto Român (RAR): „Activitatea stațiilor ITP autorizate, reluată în condiții normale”
Aplicația informatică prin care se gestionează evidența online a inspecțiilor tehnice periodice a redevenit funcțională, au informat reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Aceștia au transmis că activitatea stațiilor ITP autorizate a fost reluată în condiții normale.
“Începând din această dimineață (26.11.2024), a redevenit funcțională aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a inspecțiilor tehnice periodice, iar activitatea stațiilor ITP autorizate a putut fi reluată în condiții normale. Asta înseamnă că orice posesor de vehicul se poate prezenta la stațiile ITP de unde va primi pe loc documentele care atestă efectuarea inspecției, desigur în cazul în care mașina este declarată “admis”. Încă de la prima oră a dimineții, angajații RAR au procesat în sistemul informatic documentele emise offline în perioada în care am avut întreruperi în funcționarea bazelor de date. Totodată, poate fi desfășurată activitatea și în atelierele TLV, acei agenți economici care montează, repară și verifică tahografe sau limitatoare de viteză”, au transmis reprezentanții RAR.
Sursa foto: Registrul Auto Român -RAR
Actualitate
West Deva rămâne tot pe loc de play-off
După desfășurarea meciurilor etapei a XI-a din sezonul regular al Ligii 1 de futsal, West Deva își păstrează poziția a patra, ultima care duce în play-off.
Cei de la West au pierdut, în această etapă, la Crișcior, cu 4-6, de la CFR Timișoara, care s-a apropiat la trei puncte de deveni, și îi devansează la golveraj pe cei de la Sepsi Sfântu Gheorghe, care au învins, pe teren propriu, cu 14-2, penultima clasată, Luceafărul Buzău. În derby-ul rundei, CSM Târgu Mureș a învins, acasă, cu 6-4, pe liderul FK Odorheiu Secuiesc și și-a asigurat prezența în play-off, chiar dacă mai sunt de disputat trei runde din sezonul regular. Al patrulea meci al etapei, între „lanterna roșie” Mausoleul Mărășești, și campioana United Galați a fost amânat, trupa de pe malurile Dunării evoluând în această perioadă în UEFA Futsal Champions League. Tot din acest motiv a fost amânat și meciul pe care cei de la West Deva trebuiau să îl joace în antepenultima etapă a sezonului regular la Galați, data când se va disputa această partidă nefiind, încă, stabilită. Se știe, însă, programul celorlalte meciuri din runda a XII-a. Astfel, duminică, 1 decembrie, de la ora 18:00, se joacă meciul Luceafărul Buzău – Mausoleul Mărășești, întâlnirea CFR Timișoara – CSM Târgu Mureș are loc luni, 2 decembrie, de la ora 15:00, iar partida FK Odorheiu Secuiesc – Sepsi Sfântu Gheorghe este programată pentru marți, 3 decembrie, de la ora 18:00.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara