Connect with us
Data: 09/05/2025
.

Actualitate

“Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO”. Județul Hunedoara se mândrește cu cetățile dacice din Munții Orăștiei și cu patru persoane declarate „Tezaur Uman Viu”

Publicat

pe

“Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România” este sărbătorită, anual, în data de 16 noiembrie. Județul Hunedoara are privilegiul de a avea pe teritoriul său un patrimoniu remarcabil, care se bucură de recunoașterea UNESCO – Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și se poate mândri cu patru persoane care dețin titlul Tezaur Uman Viu. Este vorba despre cunoscutul taragotist Pera Bulz, profesorul de artă populară Mircea Lac, Cosana Vinca, considerată de a fi cel mai valoros rapsod popular din Ținutul Pădurenilor, și meșterul olar Petru Borza.

“Tezaure Umane Vii” este inițiativa UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Aceasta vizează creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România cuprinde:

●Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei:

• Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte

• Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia

• Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru

Advertisement

• Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie

• Cetatea dacică de la Băniţa

• Cetatea dacică de la Căpâlna

• Bisericile din Moldova;

• Mănăstirea Hurezi, Satul Romanii de Jos, aparţinător oraşului Horezu, judeţul Vâlcea;

Advertisement

• Sate cu biserici fortificate din Transilvania;

• Centrul Istoric Sighişoara;

• Bisericile de lemn din Maramureş;

• Peisajul cultural minier Roşia Montană;

• Delta Dunării;

Advertisement

• Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei – proprietate transfrontalieră în 12 țări;

În Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, România este prezentă cu elementele:

• Ritualul Călușului;

• Doina;

• Artizanatul ceramicii de Horezu;

Advertisement

• Colindatul de ceată bărbătească, înscriere multinațională cu Republica Moldova;

• Jocul fecioresc;

• Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, înscriere multinațională cu Republica Moldova;

• practicile culturale asociate zilei de 1 Martie – Mărțișorul, înscriere multinațională cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord.

• Cel mai recent dosar acceptat de către UNESCO, în martie 2021, spre analizare, în vederea înscrierii în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO este Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Advertisement

Conform procedurilor UNESCO, România a întocmit și depus la Centrul Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO o listă de propuneri (indicativă) ale bunurilor şi locurilor susceptibile de a fi propuse spre înscriere în Patrimoniul Mondial. În Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, printre obiective, se regăsesc Biserica de la Densuș și Masivul Retezat.

Actualitate

Urmărit și hărțuit în trafic. Polițiștii au emis un ordin de protecție și au deschis dosar penal

Publicat

pe

Redactat de

 

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru hărțuire și au emis un ordin de protecție provizorie față de doi bărbați din Petroșani. Cei doi ar fi urmărit în trafic și agresat verbal un bărbat, incidentul având loc astăzi, pe străzile Avram Iancu, 1 Decembrie 1918 și Nicolae Bălcescu, din municipiu.


„La data de 09 mai 2025, în jurul orei 11:15, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de un bărbat din Petroșani cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe raza municipiului Petroșani, respectiv pe străzile Avram Iancu, 1 Decembrie 1918 și Nicolae Bălcescu, ar fi fost urmărit de doi bărbați, în vârstă de 29 și de 55 de ani. Cei doi, aflându-se într-un autoturism, l-ar fi urmărit pe bărbat și i-ar fi adresat în repetate rânduri expresii și cuvinte jignitoare. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de hărțuire, iar ca urmare a aplicării formularului de evaluare al riscului, au luat măsura emiterii unui ordin de protecție provizoriu, față de cei doi bărbați”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tânăr reținut pentru loviri sau alte violențe. Ar fi agresat fizic un bărbat, la Tuștea

Publicat

pe

Redactat de

 

Un tânăr, în vârstă de 23 de ani, a fost reținut de polițiștii din Hațeg, fiind bănuit de comiterea infracțiunii de loviri sau alte violențe. Acesta ar fi agresat un bărbat de 61 de ani, incidentul având loc în seara zilei de 1 mai, pe Drumul Comunal (DC) 100, pe raza satului Tuștea.

“La data de 01 mai 2025, ora 19:50, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată de un bărbat de 61 de ani, din Hațeg, despre faptul că ar fi fost agresat fizic de un bărbat, în timp ce se afla pe DC 100, pe raza satului Tuștea. Bărbatul de 61 de ani s-a deplasat la Spitalul Orășenesc Hațeg, în vederea acordării de îngrijiri medicale, iar polițiștii au întocmit, în cauză, dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe. În cursul acestei zile, în urma administrării probatoriului, față de cel bănuit de comiterea infracțiunii reclamate, un tânăr de 23 de ani, din comuna Ticușu, județul Brașov, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Tânărul a fost depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Deva și să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg, în vederea dispunerii măsurilor legale.

 

Advertisement
Foto: captură video IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Liceul Teoretic “Téglás Gábor” din Deva – 20 de ani de existență

Publicat

pe

Redactat de

 

Liceul Teoretic “Téglás Gábor” din Deva aniversează două decenii de la înființare, marcând acest moment important printr-o serie de evenimente. Astăzi, la sediul instituției de învățământ a avut loc o festivitate, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, elevi și alți invitați.

Sursa: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

 

În discursul său, prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a evidențiat rolul acestei instituții de învățământ pentru comunitatea maghiară din județ. “Este o onoare deosebită pentru mine, în calitate de Prefect al județului Hunedoara, să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, pentru a celebra două decenii de existență ale Liceului Teoretic Téglás Gábor – un reper educațional și cultural al municipiului Deva și al comunității maghiare din județul nostru. Acum 20 de ani, acest liceu s-a născut dintr-o viziune curajoasă: aceea de a oferi tinerilor din comunitatea maghiară din Deva și din împrejurimi șansa de a învăța în limba maternă, de a-și păstra identitatea, dar și de a se pregăti temeinic pentru viitorul lor în societatea românească și europeană. Într-un județ precum Hunedoara, bogat în patrimoniu, în diversitate etnică și spirituală, unitatea prin educație este esențială. Mulțumesc cadrelor didactice pentru dedicarea, răbdarea și profesionalismul cu care, an de an, ghidează generații de elevi pe drumul cunoașterii. Prin munca lor, aceștia formează nu doar intelecte, ci și caractere. Elevii acestei școli sunt motivul pentru care această școală există. Ei reprezintă speranța noastră, despre viitorul acestui județ. Îi încurajez să păstreze mereu în inimă valorile pe care le învață aici: respectul, toleranța, perseverența și dorința de a învăța. Liceul Téglás Gábor este un exemplu de reușită în cadrul învățământului în limba minorităților, dar și un exemplu de conviețuire armonioasă într-un județ cu o moștenire culturală bogată și diversă. În acest spirit, Instituția Prefectului – județul Hunedoara va rămâne un partener deschis și ferm al tuturor instituțiilor de învățământ și cultură care promovează coeziunea, excelența și respectul pentru identitate. La mulți ani, Liceul Teoretic Téglás Gábor!”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga.

 

Liceul Teoretic “Téglás Gábor” din Deva a fost fondat în anul 2005, prin reorganizarea claselor cu predare în limbă maghiară din unităţile de învăţământ din oraş. În cadrul său, funcționează grădiniţă, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Este singura unitate de învăţământ de stat cu predare în limba maghiară de nivel liceal din judeţul Hunedoara.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate