Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Ziua rutenilor din România, sărbătorită la Deva

Publicat

pe

Ziua de 3 martie este ziua rutenilor din România. Această zi a fost adoptată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România după cel de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor desfășurat la Sighet, județul Maramureș, în anul 2007. Semnificația acestei zile este una cu încărcătură istorică deosebită, iar rutenii au sărbătorit-o la Deva.

Ruteni din județ, dar și de peste hotare, au fost prezenți la finele săptămânii trecute, la un eveniment dedicat Zilei Rutenilor. „Noi, rutenii din România, avem stabilit ca în data de 3 martie să sărbătorit Ziua Rutenilor. Este o zi dedicată celor trei preoți greco-catolici, care și-au apărat credința în fața greutăților istorice pe care le-au întâmpinat. A devenit deja o tradiție ca în această zi, să găzduim ședința Consiliului Mondial al Rutenilor. Sunt deja cinci ani de când această ședință se organizează aici, la Deva, și împreună cu invitații noștri din afara granițelor sărbătorim această zi. Bineînțeles, a avut loc și ședința administrativă de conducere a Consiliului Mondial. Am dezbătut câteva puncte administrative, în 29 iunie și în 3 iulie este Congresul Mondial al Rutenilor în Croația și am discutat despre cum trebuie organizat acel eveniment. De asemenea, vor avea loc și câteva schimbări în ceea ce privește schimbarea statutului rutenilor, legate de modul în care alte organizații de ruteni, din alte țări pot să facă parte din această mișcare a rutenilor”, a declarat președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak.

Obiecte decorative, prezentate rutenilor

Expoziția prezentată în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Rutenilor, a conținut obiecte, realizate de Constanța Firczak, pe care artista le-a dăruit, de-a lungul timpului membrilor Uniunii Culturale a Rutenilor din România. „Toate obiectele prezente în expoziție sunt realizate prin metoda decupaj, o metodă care a început cu foarte mulți ani în urmă, nu se cunoaște exact data, dar cu certitudine înainte de Hristos, în Siberia de Est. Acolo, localnicii își îmodobeau mormintele cu hârtie colorată. De acolo, în secolul al XII-lea a fost preluată de țăranii chinezi, care neavând posibilitatea de a achiziționa obiecte de valoare, au început să își decoreze cu hârtie lampioanele, felinarele, chiar și obiectele de mobilier. Mai apoi a pătruns în Europa. Am descoperit această artă pe Internet și am dat de o doamnă din Brazilia, care realiza niște lucruri fenomenale. Pe toate obiectele pe care eu le decorez pun mai multe lacuri, șervețele și tot felul de alte lucruri. Metoda decupaj este confundată de multă lume cu metoda șervețelului, însă aceasta este doar una din tehnicile decupajului. Într-o lucrare folosesc și două, trei, chiar și patru tehnici, în funcție de complexitatea ei. Toate lacurile și vopselele pe care le folosesc sunt non-toxice, fiind pe bază de apă, iar după uscare devind foarte rezistente”, a precizat Constanța Firczak.

Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate