Actualitate
Castelul Corvinilor, în topul european al castelelor
Chiar dacă este mai puțin cunoscut la nivel european, Castelul Corvinilor a fost „cooptat” într-un top al celor mai frumoase castele de pe continent. De altfel, România este prezentă de două ori în primele 15 poziții. Fosta reședință a lui Iancu de Hunedoara și Castelul Bran se află pe locul 11, respectiv 14, în acest top.
Anul trecut peste 230.000 de turiști au vizitat Castelul Corvinilor, mulți dintre aceștia fiind străini. Încasările din bilete au fost de aproximativ un milion de euro. Pentru acest an, administrația monumentului istoric din Hunedoara se așteaptă ca 300.000 de turișit să treacă pragul fostei reședințe a lui Iancu de Hunedoara. „Dacă este să ne raportăm doar la spaţiul României, în momentul de faţă este cel mai mare ansamblu medieval din România, este un castel unicat, un castel în care putem întâlni numeroase elemente arhitecturale gotice, renascentiste şi câteva elemente baroce”, a declarat muzeograful Sorin Tincu, pentru un post de televiziune.
Târgul castelelor, eveniment la prima ediție
Unul dintre cele mai importante eveniment care se va desfășura la Castelul Corvinilor este „Târgul European al Castelelor”. Evenimentul dorește să promoveze frumusețea monumentelor istorice din Europa iar la Hunedoara va fi organizat pentru prima dată în perioada 1 – 3 mai. Până în prezent peste 20 de participanți au confirmat prezența la eveniment. Printre aceștia se numără reprezentanții Palatului Brukenthal din Sibiu, Castelul renascentist – moștenirea Rakoczi – Sarospatak, Palatul Regal Godollo, Complexul istoric Castelul Vajdahunyad, Budapesta din Ungaria, Institutul Patrimoniului Național- Praga, Castelul Krasny Dvur, Castelul Becov nad Teplou și Castelul Valec din Cehia, Castelul La Mota din Spania;Fortăreața Shumen din Bulgaria. În cadrul acestui târg expozanții vor avea ocazia de a-și face cunoscută oferta turistică și își vor putea prezenta principalele elemente de atracție turistică și istorică. „Este o modalitate de a promova cât mai bine castelele şi cetăţile şi, de ce nu, se poate lega un circuit al cetăţilor ţinând cont de numeroasele castele din România şi din estul Europei”, a precizat administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera, citat de Digi 24.
Expoziție de arme, în aprilie, la Castelul Corvinilor
Asociația „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara” va organiza în luna aprilie la Castelul Corvinilor o expoziție de arme, armuri, replici de tunuri și arme de foc de mână, însă vor fi expuse și haine civile din secolele XIV – XV. În cadrul evenimentului va fi prezentată publicului și replica unei arme descoperite de arheologie la Castelul Corvinilor. „Expoziția va oferi vizitatorilor posibilitatea de a vedea o imagine cât mai amplă a secolului XV în sistem muzeal. Toate exponatele sunt elemente de recuzită ale Asociației „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara”, majoritatea prelucrate chiat de membrii asociației”, se arată într-un comunicat remis de asociației. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Hunedoara și cu Muzeul Castelul Corvinilor, fiind o continuare a Proiectului de expoziție la Castelul Corvinilor.
Actualitate
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, care doresc să învețe să zboare cu planorul, cu avionul ultraușor sau să sară cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep pe data de 8 ianuarie și se fac până pe 7 februarie 2025.
La Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva se vor organiza, și anul acesta, cursuri gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Tinerii interesați se pot înscrie începând de la mijlocul săptămânii viitoare.
“Începând cu 8 ianuarie 2025, Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva vă așteaptă pentru înscrierea la cursurile gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Perioada înscrierilor: 08 ianuarie 2025 – 07 februarie 2025. Ce cursuri vă oferim? Obținerea licenței de pilot de planor, Obținerea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate, Obținerea licenței de parașutist. Cine poate aplica? Tinerii cu vârsta între 15 ani (împliniți) și 23 de ani (neîmpliniți) sunt eligibili pentru cursurile gratuite. Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Persoanele ce nu se încadrează pentru cursurile gratuite pot opta pentru parcurgerea oricărui curs, contra cost. Pentru informații complete despre condițiile de înscriere, documentele necesare vizitează site-ul nostru sau contactează personalul Aeroclubului Teritorial Deva prin informațiile de contact de pe afiş. Vă așteptăm la zbor!”, au transmis reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva.
Situat la doar câțiva kilometri distanță de reședința județului Hunedoara, în vecinatatea satului Săulești, Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva a fost înfiinţat în anul 1975.
În anii trecuți, zeci de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, s-au înscris la cursurile organizate la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. O parte dintre ei au optat pentru parașutism, iar alții pentru a învăța cum să zboare cu planorul sau cu avionul ultrașor.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva
Actualitate
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
Elevii se întorc la școală, de miercuri, 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.
Începe modulul 3 de cursuri. Următoarea vacanță pentru elevii hunedoreni – între 17 și 21 februarie
Prima zi de școală din anul 2025 – miercuri, 8 ianuarie, deschide modulul 3 de cursuri, care are o durată diferită în fiecare județ. Elevii și profesorii merg la școală până când va începe vacanța de schi de o săptămână, decisă de către inspectoratele școlare. Pentru județul Hunedoara, această vacanță de schi a fost programată în săptămâna 17 -21 februarie 2025.
Actualitate
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
Programul „Permis pentru viitor”, în cadrul căruia se acoperă costurile școlii de șoferi pentru tineri cu posibilități materiale reduse, a ajuns la cea de-a 10-a ediție. Organizatorii anunță că, solicitările de finanțare pot fi transmise, online sau prin poștă până la data de 27 ianuarie 2025.
Sunt eligibili tinerii din toată țara, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani care provin din medii defavorizate și care își doresc să obțină un permis de conducere pentru categoriile B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.
Programul „Permis pentru viitor” este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prima ediție a programului a fost lansată în anul 2015. În decursul celor nouă ediții, 181 de tineri au finalizat cu succes cursurile școlii de șoferi: 151 au obținut permise de categoria B, 27 de categoria C și trei atestate, o tânără cu handicap a obținut permis categoria B pentru automobil adaptat, un tânăr a promovat examenul pentru categoria B96 (ce permite suma MMA autoturism + rulotă/remorcă până la limita de 4.250 kg), iar un alt tânăr a obținut permisul pentru tractoare agricole. Alți 71 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.
Formularul de înscriere și alte informații sunt disponibile pe website-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/permis.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? O minoră din Călan a dispărut în noaptea de Revelion
-
Actualitatecu 17 ore in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 16 ore in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Incendiu pe Cheile Jiețului: Intervenție dificilă a pompierilor din Petroșani pentru stingerea flăcărilor la o cabană izolată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Prima zi a anului petrecută pe pârtiile din Parâng
-
Actualitatecu 15 ore in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate