Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

A sunat clopoţelul în toate școlile

Publicat

pe

Chipuri zglobii şi inocente, cu ghiozdănele în spate şi flori în mână au păşit ieri spre şcoli. Unii pentru prima dată. Bucuria a fost mare, mai ales în rândul „boboceilor”. Gândul ca vor fi elevi, prima zi de şcoală, întâlnirea cu învăţătoarea, cu dascălii au trezit în inima fiecărui copil sentimente de bucurie.

Prima zi de școală…

Emoţie şi bucurie, nostalgie şi iar emoţie. Cam aşa s-ar putea caracteriza începutul noului an şcolar. Aşa s-a întâmplat, ca în fiecare an de altfel, şi în școlile din Deva. Curțile unităților de învățământ au răsunat de glasuri cristaline. Sute de buchete de flori au fost oferite, cu sinceritate, cadrelor didactice. Se putea citi bucurie pe faţa copiilor, care şi-au revăzut cu drag colegii şi dascălii. Părinţii şi bunicii prezenţi păreau a fi cei mai emoţionaţi. Cu timiditate sau cu mai mult curaj, „boboceii” îşi desprindeau mânuţele din cele ale părinţilor şi bunicilor şi se duceau cuminţi, cu ghiozdanul în spate şi cu braţele încărcate de flori, lângă „doamna”, care le va fi ca un al doilea părinte în următorii patru ani. După ce toţi elevii de clasa întâi şi-au auzit numele strigate, în aplauzele celor prezenţi au început marea aventură numită viaţa de şcolar şi s-au îndreptat spre sălile de clasă. Aici îi aşteptau, frumos aranjate pe bănci, primele lor manuale, dintre care se distingea minunea ce poartă numele de „Abecedar”. La îndemnul învățătoarelor, cu multă curiozitate, micuţii, au început să răsfoiască printre pagini.

…și de grădiniţă

Și în curtea grădinițelor, forfota a fost mare. Glasurile micuţilor se auzeau din toate părţile. În faţa intrării, cu buchete uriaşe de flori în mână, un grup de părinţi stăteau retraşi într-un colţ . Sunt foarte emoţionaţi. Li se citeşte asta pe chip. „Am foarte mari emoţii. E prima zi de grădiniţă pentru băieţelul meu. Nu ştiu cum se va obişnui fără mine, dar am încredere în cadrele didactice de aici”, spune una dintre mămici.

Advertisement

Prichindeii, mogâldeţe înveşmântate în haine colorate, privesc cu uimire la tot ce îi înconjoară. Par pierduţi în mulţimea de oameni din jurul lor. Unii stau cuminţi, agăţaţi de mâinile părinţilor, alţii, mai îndrăzneţi, sosiţi pentru prima dată la grădiniţă, au făcut deja cunoştiinţă cu toate colţurile curţii. Micuţii aleargă zglobii într-o parte şi în cealaltă şi se opresc numai la mustrările mămicilor. Unii părinţii, înarmaţi cu camere digitale imortalizează din plin toate mişcările lor, alţii schimbă impresii cu ceilalţi părinţi. La semnul directoarei instituţiei, educatoare, părinţi şi copilaşi se îndreaptă către sălile de clasă. Încolonaţi, pierduţi în mulţime, lângă părinţii care încă mai fac fotografii, copiii urcă pe scările grădiniţei.

„Mie îmi place mult aici”

Educatoarea vrea să-i aranjeze doi câte doi, în faţa uşii, însă copii nu prea ascultă. Andrada s-a strecurat deja înăuntru. „Hai mami, odată! Cât trebuie să te mai aştept?!”, strigă fetiţa nerăbdătoare. În câteva minute, toţi copiii sunt în sălile proaspăt renovate, împodobite cu cărţi, jucării de pluş şi pereţi tapetaţi cu tot felul de desene care mai de care mai interesante. Părinţii se retrag pe margine, în timp ce, educatoarea, o femeie tânără, voinică, cu chip blând şi voce călduroasă, face cunoştiinţă cu fiecare prichindel în parte. Adunaţi ciorchine în jurul ei, micuţii, fetiţe şi băieţei de-o şchioapă, răspund pe rând la întrebările „doamnei”, unii mai temători şi ruşinoşi, alţii mai degajaţi.

Aşezaţi pe scăunele, copiii de la „grupa mică” îşi caută cu privirea părinţii. Unii sunt trişti, alţii bucuroşi că-şi vor face noi prieteni. „Mie îmi place că aici sunt mulţi copii şi jucării noi”, spune cu sfială, Francesca, la insistenţele mamei sale. Educatoarea îi asigură pe părinţi că în incinta instituţiei, micuţii vor fi în deplină siguranţă şi îşi vor putea dezvolta educaţia în mod corespunzător. Părinţii pleacă, iar „puii de om”, unii mai smiorcăiţi de despărţire, alţii mai puţin, rămân…

 

Advertisement

La Petroșani, școala a început în parc

20150914_100255

Emoționați și cu flori în mână, sute de copii au venit, ieri dimineață, în Parcul „Carol Schreter” din Petroșani. A fost locul de întâlnire al celor care au păși, din nou sau pentru prima dată, în clase. Primarul municipiului, Tiberiu Iacob Ridzi a ținut să îi adune pe toți laolaltă. „Astăzi (n.red. ieri) am început școala, în tradiția pe care o avem la Petroșani, în parcul central. Au fost foarte mulți copii și părinți anul acesta, ceea ce este un lucru extraordinar. Ne-a ajutat și vremea și Dumnezeu și pășim în noul an școlar cu mari speranțe că lucrurile vor fi mai bune decât anul trecut”, a declarat acesta.

De la eveniment nu a lipsit nici președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Adrian David, care a declarat că nu avea cum să rateze o asemenea ocazie specială. „Am ținut să fiu alături de dumneavoastră din mai multe motive. În primul rând, este un semn de apreciere față de eforturile administrației locale de a pune pe masa elevilor și la îndemâna profesorilor tot ceea ce este necesar pentru a putea pregăti actul educațional. Tot la fel de importante sunt și rezultatele pe care le-ați obținut la nivelul cel mai înalt și, totodată sufletul meu este aici, acasă, alături de dumneavoastră, pentru că aici am început și eu primii pași la școală și aici am absolvit și liceul”, a spus Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

La ceremonie au luat parte și inspectori școlari, dar și reprezentanți ai poliției, care i-au asigurat pe copii și pe părinți, deopotrivă, că anul școlar va fi unul ce se va desfășura în deplină siguranță. Și, ca totul să fie ca în prima zi de școală, preotul Gabriel Bulf le-a cerut tuturor să fie aproape de copii, atunci când au nevoie. Imediat după ceremonia din parc, fiecare copil a plecat spre școală și pentru unii a fost prima zi din viața lor de elev.

Diana Mitrache

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de reparații pe drumuri naționale din județ

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe lucrări de reparații se desfășoară, în această săptămână, pe drumuri naționale din zona de vest, au informat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

În județul Hunedoara, se lucrează pe DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie, DN 74 Buceș – Vulcan, DN 66, la Uricani.

“Lucrări pe drumurile naționale din zona de vest săptămâna aceasta: Județul Timiș: DN 68A -Coșava -Margina -refacere structură rutieră, până în 25 iulie, lucrări desfășurate inclusiv pe timpul nopții, DN 6 Sânnicolau Mare – Cenad – covor asfaltic; DN 57 Jamu Mare – Comorâște – reparații carosabil; Județul Caraș-Severin – DN 68 Oțelu Roșu – Caransebeș – covor asfaltic; VO Caransebeș – tasări locale; DN 67D Băile Herculane – Valea Cernei – consolidare drum¸ DN 57 Berzasca – construire polată pentru protecția drumului de căderile de pietre de pe versant (foto); Județul Hunedoara: DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie – amenajare sensuri giratorii; DN 74 Buceș – Vulcan – consolidare corp drum; DN 66 Uricani – consolidare poduri; Județul Arad: DN 7 Vărădia și Bârzava – montare parapete pe rulouri”, au informat reprezentanții DRDP Timișoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate