Connect with us
Data: 13/01/2025
.

Actualitate

Haos în minele din Valea Jiului

Publicat

pe

Zeci de ore petrecute sub pământ în mină sunt pentru minerii din Valea Jiului un adevărat chin, iar oamenii cad unul câte unul. Este o presiune psihică și fizică la care fac față cu greu și fiecare cedează atunci când soția sau copiii vin la gura de intrare a minei și le aduc câte ceva. Salvarea nu pleacă de acolo și, la intervale regulate, ortacii ies, iau aer, acuză tensiune arterială și cer să se facă dreptate. Marți dimineață li s-au alăturat și cei de la Vulcan, dar și cei de la Lupeni.

Situația în minele Văii Jiului a degenerat complet, de la o oră la alta, iar noaptea de luni care a trecut i-a făcut irascibili și porniți împotriva tuturor. La gura puțului de la Lonea, locul prin care minerii au coborât, luni la ora 4,00 dimineața în pământ, este mereu o salvare. Paramedicii le dau ajutor ortacilor, care, mai toți, acuză puseuri de tensiune și stări de rău. Alții ies doar să ia aer proaspăt și să își revină din starea de tensiune, acumulată sub pământ, după atât de multe ore de nesomn, în aer viciat, care le provoacă stări de rău. „ În mină e foarte rău… Sunt oamenii acolo, stresați și tulburați. Nu știm ce este afară. Sperăm să rezolvăm ceva. Mă simt rău și de fiecare dată când simt asta, ies afară. Unii sunt mai bine, alții mai rău. Încercăm tot ce putem, nu mai e cale înapoi”, a spus unul dintre minerii care au ieșit la ora prânzului, marți, să ia aer.

15 mineri refuză hrană, în subteran

Soțiile le-au venit luni seară și le-au adus de mâncare, dar tot mai sunt aproximativ 15 mineri sub pământ care refuză hrana. Pentru ei, echipajul de la salvare are un tratament special și liderul lor, Vasile Păduraru, caută să-i liniștească mereu. „Minerii au ajuns la disperare. Nu mai rezistă din punct de vedere al sănătății. Acuză fel și fel de dureri, de stări, de nervozitate. Sunt în stare de orice și, recunosc, mi-e frică. Am ieșit acum să vorbesc cu voi, dar mă întorc la ei, pentru că mi-e teamă că nu vor mai suporta ignoranța. Cer să le vină la gura minei soțiile, că așa poate se sensibilizează cineva și ne bagă în seamă”, a declarat Vasile Păduraru, lider al minerilor de la E.M. Lonea. Minerilor de la Lonea li s-au alăturat, pe rând, cei de la Vulcan, iar mai apoi cei de la Lupeni. Singura unitate minieră, care nu este acum în grevă este cea de la Livezeni. Toți trăiesc acum un adevărat coșmar sub pământ, pentru au fost nevoiți să stea în galerii cu aer viciat, deoarece pe galeriile principale ar fi prea frig pentru ei. Toți așteaptă un răspuns, dar spun că dacă responsabilii nu vin la ei, situația poate degenera oricând. „Este posibil să se recurgă și alte forme de protest, pentru că nu este simplu să stai în mină, într-un loc unde nu te poți spăla, nu-ți poți face necesitățile fiziologice, în care hrana se mănâncă pe o bucată de scândură și este cea pe care le-o duc soțiile minerilor, familiile și noi, cei care nu suntem sub pământ. Dacă vor sta în mină și vor vedea că nimeni nu îi ia în seamă, este posibil să se îndrepte către curtea CEH, unde să se declanșeze o altă formă de protest”, a precizat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele, înainte de întâlnirea cu administratorul juridic.

Ministrul, lipsă la apel, dar prezent pe Facebook

Advertisement

La mineri nu a venit ministrul Grigorescu, dar acesta a postat pe site-ul său de socializare o alocuțiune în care și-a exprimat regretul față de ceea ce li se întâmplă acum minerilor ce s-au blocat sub pământ. „Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorată. Știu că niciuna dintre promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluție. Am discutat cu prefectul și cu autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu-și pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie. Nu putem exclude situații neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați. (…) Responsabilitatea situației de la CEH se întinde în timp și numai împreună putem oferi Văii Jiului o șansă – minister, angajații care doresc să muncească onest, administratorul judiciar și autoritățile locale. Nu există astăzi o soluție politică pentru situația critică de la CEH. Singura soluție care poate salva Complexul de la dispariție este munca și seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel, vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Vale a Jiului.

Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voință. Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică”, a scris Victor Grigorescu, ministrul Energiei, pe site-ul său de socializare.

Păduraru: „Așteptăm măsuri concrete”

Administratorul judiciar a venit să discute situația fără precedent a minerilor pe care acum îi gestionează, dar se pare că minerii nu au fost mulțumiți cu asta. „Așteptăm măsuri concrete, cu toate că nu le are și știm că nu e în stare un așa-zis specialist să conducă un mastodont complex, cu minerit și energie. Un pui de avocat a fost aruncat în Valea Jiului de către guvernanți, ca să distrugă Valea Jiului? Să vă spun ce le-a zis colegilor mei: scopul lui aici este ca să ne mai dea salariile câteva luni și pentru a păstra cât de cât liniștea. Doar asta face”, a mai declarat Vasile Păduraru.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

FOTO: Pompier din Deva, erou în timpul liber

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari ai Detașamentului Deva au intervenit, în această după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o cabană din satul Popești, comuna Cârjiți.

Echipajele au acționat cu două autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la izolația unui perete al construcției, cu degajări de fum și gaze toxice, existând posibilitatea de propagare și la celelalte încăperi ale construcției.

S-a intervenit pentru decopertarea peretelui afectat, simultan cu evacuarea fumului care a pătruns în interior.

„Până la sosirea echipajelor de stingere, un coleg de la Detașamentul de pompieri Deva, plutonier adjutant Rotea Mircea, care locuiește în Popești și se afla în timpul liber, atunci când a observat fumul dens, a decuplat imediat alimentarea cu energie electrică a locuinței și a îndepărtat din zona periculoasă două butelii de aragaz. Totodată, a acționat pentru stingerea flăcărilor cu apa din gospodăria afectată”, arată ISU Hunedoara.

Advertisement

Incendiul a fost localizat în limitele găsite și, din fericire nu au fost victime. Cauza probabilă a fost efectul termic al unui coș de fum neprotejat corespunzător.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Pompierii din Hunedoara stins un incendiu puternic într-o casă din Hațeg

Publicat

pe

Redactat de

Pompieri de la subunitățile ISU Hunedoara din Totești și Bretea Română au intervenit, în această după-amiază, în orașul Hațeg, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta cu degajări de fum atât în interiorul cât și în exteriorul unei case de locuit construită din panouri.

La locul incendiului echipajele de intervenție au acționat cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, iar pentru misiune a fost direcționată și o ambulanță SMURD.
Totodată, pentru stingerea incendiului a acționat și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Hațeg, cu o autospecială de stingere, de capacitate mică.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 100 mp, iar după lichidarea incendiului pompierii s-au asigurat că sunt eliminate toate posibilele focare ce s-ar fi putut reaprinde, având în vedere că în zonă erau depozitate cantități mari de material lemnos și deșeuri textile.
Cauzele probabile ale izbucnirii incendiului urmează să fie stabilite.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mișcări de trupe la West Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din Liga 1 de futsal se apropie de sfârșit. La sfârșitul acestuia se va trece la play – off, unde vor lua parte echipele clasate pe locurile 1-4, și, respectiv, la play-out, în care vor juca formațiile de pe pozițiile 5-8.

Trei echipe pe un singur loc

În aceste zile se joacă meciurile etapei a XIII-a, penultima din sezonul regular, iar în momentul de față se știu deja trei echipe calificate în play-off, fiind vorba despre United Galați, FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș, și două care vor evolua în play-out, respectiv Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești. În atare condiții cele mai importante meciuri ale rundei se dispută astăzi, 14 ianuarie, în acestea fiind implicate trei echipe care se luptă pentru un singur loc rămas disponibil în play-off. Cele trei echipe au același număr de puncte, respectiv 14, fiind despărțite de golaveraj, fiind vorba, în ordinea ierarhiei, de Sepsi Sfântu Gheorghe (+2), ACS West Deva (+1) și CFR Timișoara (- 14). Este, însă, un clasament înșelător, întrucât, conform regulamentului, la finele sezonului regular, primul criteriu de departajare va fi cel al rezultatelor directe, iar cele trei trupe mai sus menționate mai au de jucat între ele. Așadar astăzi, 14 ianuarie, se vor disputa cele mai așteptate meciuri ale etapei, de la ora 17:30 fiind programat jocul Sepsi Sfântu Gheorghe – CFR Timișoara, iar la 18:00 CSM Târgu Mureș – West Deva. În ultima etapă West va juca acasă cu Spesi, iar CFR pe Bega cu Mărășeștiul. La Timișoara CFR și Sepsi au făcut 3-3, bănățenii având avanataj în confrunările cu devenii, după 6-6 în județul vecin și 6-4 la poalele Cetății. Iar în ce privește duelul West – Sepsi, în Covasna a fost 1-1.

Cine a venit, cine a plecat

În intersezon, cum se obișnuiește, apar și modificări în loturi, așa cum s-a întâmplat și la cei de la ACS West Deva. Astfel, la capitolul plecări cea mai importantă este retragerea din activitate a antrenorului – jucător Ionuț Florea, conducerea tehnică fiind asigurată de Florin Matei, care era secund până în decembrie, acesta urmând a evolua, în continuare, și pe parchet. De asemenea, au plecat Andrei Cârstea și Alexandru Iliescu, la Luceafărul Buzău, și Dumitru Ion, la Mausoleul Mărășești. Pe de altă parte, sunt și veniri. Astfel, la meciul de la Târgu Mureș vor reveni, pentru ACS West, doi jucători care, din diverse motive, au lipsit, în sezonul de toamnă, din trupa deveană, fiind vorba despre Liviu Herci și Darius Pușcă. Totodată, a (re)venit la Deva și Ioan Al Ioani, ultima oară la CSM Târgu Mureș. În ceea ce-l privește pe portarul Roberto Voin, acesta are acceptul de a se transfera la Mureș, dar doar după disputarea meciului direct dintre cele două formații.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate