Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Vara voluntariatului în Geoparc. Proiect dedicat tinerilor

Publicat

pe

Pentru al doilea an consecutiv, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, găzduiește programul educațional „Vara voluntariatului în Geoparc”. Proiecte educaționale, organizarea de evenimente ca Zilele Geoparcului și Festivalul Dinozaurilor, amenajarea și inaugurarea de expoziții și puncte de vizitare, dar și ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului se numără printre ofertele acestei veri adresate voluntarilor, în cadrul programului.

Copiii sunt ca și în vacanță deja, iar unul dintre cele mai bune, frumoase și educative lucruri pe care îl pot face este să fie voluntari. Reprezentanții Geoparcului le oferă tinerilor această posibilitate. Întreaga ofertă de activități ale Geoparcului a fost prezentată, cu sprijinul Voluntarilor pentru Geoparc, în cadrul unui eveniment desfășurat la Colegiul Național „I.C. Brătianu” din orașul Hațeg. Trei proiecte majore, aflate deja în derulare, se adresează voluntarilor pentru Geoparc și celor care doresc să li se alăture, urmând să se desfășoare pe tot parcursul vacanței de vară. Voluntari pentru Geoparc este unul dintre proiectele de succes nu numai în Geoparc, dar și la nivel național pentru că activitatea voluntarilor este apreciată prin adeverințe și certificate de voluntariat emise de Universitatea din București și recunoscute la nivel internațional.

„Ambasadori pentru Geoparc”

Ambasadori pentru Geoparc” este un proiect unic în România, derulat de Asociația Geomedia. „În urma obținerii statutului de Geoparc Internațional UNESCO, tinerii au posibilitatea de a se implica și mai mult în comunitate și în promovarea valorilor naturale și culturale ale Geoparcului, prin activități de reprezentare la nivel local, național și internațional. Proiectul se adresează tinerilor de peste 16 ani, care au deja experiență în activitățile de voluntariat ale Geoparcului. Ei participă la un proces de selecție stabilit de comun acord în cadrul grupului Voluntari pentru Geoparc, iar 15 dintre cei care obțin cel mai mare punctaj vor participa la o tabără de formare de cinci zile ce va fi incheiată cu o evaluare. Absolvenții vor primi, pentru un an, statutul de Ambasadorii Geoparcului Internațional. Ambasadorii selectați vor primi documente și echipament oficial de reprezentare și vor depune un angajament de respectare a valorilor morale și etice. Acest proces va fi repetat în fiecare an, astfel încât cât mai mulți tineri din Țara Hațegului dornici de implicare să aibă posibilitatea de a-și reprezenta comunitatea”, a precizat Cristian Ciobanu, administrator patrimoniu în cadrul Geoparcului.

Educație în Geoparc cu Andi Andezit” este proiectul Asociației Drag de Hațeg care se desfășoară pentru al treilea an consecutiv la Casa Vulcanilor din Densuș, cel mai premiat proiect și cel mai popular punct de interpretare în rândul voluntarilor. După ce au construit o căsuță din cob care să explice vulcanismul din zonă și au amenajat o livadă senzorială, anul acesta voluntarii se axează pe educație. Prin crearea unei mascote – Andi Andezit, voluntarii trebuie să găsească modalități creative de promovare a Casei Vulcanilor. De asemenea, ei sunt invitați să se implice în organizarea unui eveniment – Ziua Vulcanilor – ce se va celebra pe 24 august, să realizez un film de promovare și să creeze împreună trei programe educaționale pe care să le testeze ulterior împreună cu 100 de tineri din municipiul Hunedoara. Un alt proiect este „Banca de EcoInvestiții în Educație”, derulat de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, continuă proiectul care s-a desfășurat anul trecut în grădina de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg și care a fost recompensat de finanțatori, în anul 2015, cu premiul „Spații Verzi” datorită rezultatelor obținute și implicării voluntarilor. În acest an, voluntarii lucrează la realizarea unei bănci de semințe (obținute de la plantele și florile din grădină) și roci din Țara Hațegului, adaptând modelul unei instituții bancare. Ei trebuie să stabilească regulile de funcționare a băncii, să facă un clip video de promovare și să realizeze trei pachete educaționale, pentru cele trei cicluri de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”

Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”

Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.

Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.

Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.

Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.

Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.

În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate