Actualitate
Jumătate din populația unui cartier din Vulcan nu are apă în locuințe
Culmea sărăciei la Vulcan este să „n-ai nici apă să bei”, ca să parafrazăm sintagma „săraci de n-au nici după ce să bea apă”. Sute de oameni cară zilnic apă spre blocurile turn din cartierul inventat în epoca Ceaușescu și denumit Dallas. Nu au apă în casă și trăiesc așa de peste un deceniu, după cum afirmă unul dintre oamenii pe care i-am găsit cărând apa în bidoane de 5 litri.
Oamenii fac asta de câteva ori pe zi și salvarea lor este un izvor, aflat la marginea cartierului.
Fiecare vine cu bidoanele, pe bicicletă, ori pe jos, coboară într-un puț și își ia apa de care are nevoie. De ce fac asta? De sărăcie, spun ei, din indolență o spun autoritățile, însă, nimeni nu a făcut nimic niciodată, iar epidemiile de hepatită revin an de an. „Cred că jumătate din Dallas nu are apă în casă. Venim și luăm de aici că e potabilă. Depinde de cât ne trebuie, uneori luăm și 20 de bidoane. S-a ajuns aici că suntem săraci, de aia! Mulți nu au plătit. Eu nu am apă de 10 ani. E greu…”, recunoaște un bărbat pe care l-am găsit la izvor pe bicicletă.
Consum mare, însă nu plătea nimeni
Cum au ajuns mai toți așa? O spun chiar ei: pentru că aici se consuma apă multă și nimeni nu plătea, oamenii au fost branșați separat. Acum e simplu: cine nu plătește, nu bea apă, nu se spală și are apă la WC, iar mirosurile în acest cartier, chiar și acum, când e frig afară, sunt de nesuportat. „Păi s-au făcut instalări la rețea separat și cine nu își permite și nu are bani să tragă apa, nu folosește. Foarte multă lume e așa. Nu au apă, energie electrică, gaze. Nu își permite nimeni. De pe o zi pe alta trăim. Cu apă cărată în bidoane, cu căruța, bicicleta… Cu ce speli, ce faci mâncare, speli vase și gata apa cărată, apoi iar te întorci la izvor… Ne trebuie multă apă, stăm sus la etaj și nu ne permitem nici să bem un pahar, că poate au nevoie copiii. Noi bem la izvor”, spune o altă femeie, care ia apă de la izvor.
Adulții și copiii se îmbolnăvesc de hepatită
Numai în vara care a trecut, Cartierul Dallas a fost asaltat de inspectorii DSP, după ce mai mulți copii și adulți care locuiesc în aceste condiții, au făcut hepatită. A fost un motiv ca primarul Gheorghe Ile să le facă o baie comunală, dar care nu a funcționat niciodată, pentru că, spun edilii, oamenii nu vin să se spele. Și oricum, inaugurarea băii a fost amânată cel puțin un an, pentru că tot cei ce locuiesc în Dallas au spart incinta și au furat piese. Cei de la Apa Serv recunosc că sunt sute de oameni în această situație, dar socotesc că mulți reușesc să se branșeze ilegal la rețea. „La nivelul Văii Jiului, cred că procentual, 5 la sută dintre cei care au contract cu noi sunt debranșați de la rețeaua de alimentare. La Vulcan este mai aparte Dallas-ul, iar oamenii nu plătesc. 230 de apartamente sunt debranșate de la rețeaua de apă, dar vă spun sigur că, din 230, 80 la sută au apă, pentru că noi îi debranșăm dimineața, ei după-amiază, se branșează și tot așa”, recunoaște Costel Avram, director general SC Apa Serv Valea Jiului.
Din păcate, însă, nu toți se branșează și sărăcia își spune cuvântul. Mai mult, în vară, oamenii își agățaseră butoaiele de varză peste balustrada balconului și sperau ca ploaia să le aducă apa și lor, la etajele superioare, pentru că altfel, făceau curse zi de zi cu bidoanele pline pe scări.
Consiliul Județean Hunedoara a intenționat să achite o parte a facturii la apă, pentru că nu este normal ca în secolul acesta să existe oameni care să trăiească la bloc fără apă. Nu s-a găsit, însă, calea legală, au spus la acea vreme politicienii, iar acum, că tot e campanie, nimeni nu mai spune nimic.
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de intensificări ale vântului pentru zona de munte a județului Hunedoara, la peste 1800 de metri altitudine.
Atenționarea este valabilă sâmbătă, 4 ianuarie, până la ora 16:00.
Potrivit ANM, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…120 km/h, troienind zăpada.
Actualitate
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
Peste 680 de tone de material antiderapant au fost răspândite, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, pe drumurile naționale din zona de vest a țării.
În județul Hunedoara s-a intervenit cu 12 utilaje și 58 de tone de material antiderapant.
“În cursul nopții, pe drumurile naționale din zona de vest au fost răspândite peste 680 de tone de material antiderapant, fiind pe teren 109 autoutilaje cu lamă și răspânditor. În județul Caraș-Severin au acționat și patrulat cele mai multe utilaje specifice iernii, 43, fiind răspândite circa 270 de tone de antiderapant. Cu 22 de utilaje și circa 130 de tone de antiderapant s-a intervenit pe drumurile naționale din Timiș, 12 utilaje și 58 de tone de antiderapant în județul Hunedoara, iar 10 utilaje cu circa 30 tone antiderapant în județul Arad. Pe autostrăzile din zona de vest au acționat 22 de autoutilaje, cu aproape 200 tone antiderapant. Adaptați viteza la condițiile de trafic!”, au transmis reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.
Sursa foto: captură video DRDP Timișoara/Facebook
Actualitate
Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua
Pe 5 ianuarie 2025, Valea Jiului devine epicentrul inovației și tehnologiei odată cu a doua ediție a competiției Robotics Valley League Meet. Evenimentul, parte din Regionalele Vest ale prestigioasei competiții internaționale FIRST Tech Challenge România, reunește echipe de liceeni din patru județe – Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Timiș.
Locul acțiunii: sala de sport a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, unde între orele 10:00 și 17:00, elevii pasionați de robotică vor demonstra că inovația și creativitatea nu au limite. Intrarea este liberă, iar publicul – de la cei mici până la părinți – este invitat să susțină eforturile echipelor participante.
Echipele din Valea Jiului: între experiență și debut
Sub coordonarea inițiativei Robotics Valley, cinci echipe din Valea Jiului vor concura cot la cot cu alte formații din regiune:
- AlphaBit (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani)
- Wafy (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila)
- Robokey (Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani)
- Lazarus Ascending (Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan)
- Eliatech, nou-înființată la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.
Alături de echipele locale, competiția include alți 120 de elevi talentați, organizați în 12 echipe. Participanții vor folosi un set standardizat de piese pentru a proiecta, construi și programa roboți capabili să rezolve sarcini complexe, demonstrându-și atât abilitățile tehnice, cât și spiritul de colaborare.
Mai mult decât o competiție
FIRST Tech Challenge este recunoscută nu doar pentru accentul pus pe performanțele tehnice, ci și pentru promovarea valorilor fundamentale, precum cooperarea, respectul reciproc și învățarea prin schimb de experiență. Programul urmărește să inspire elevii să își construiască o carieră în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), punând accent pe învățarea practică și aplicarea cunoștințelor teoretice.
Obiectivele FIRST includ:
- Dezvoltarea abilităților tehnice și non-tehnice necesare în carierele STEM.
- Crearea unui mediu competitiv, dar colaborativ, care să stimuleze inovația.
- Implicarea tinerilor în proiecte educative ce îmbină teoria cu practica.
Un proiect susținut de comunitate
Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, prin intermediul Programului de Tranziție Justă în județul Hunedoara. Colaborarea cu echipa Robo Dojo din Timișoara asigură un standard ridicat al competiției, consolidând poziția Văii Jiului ca un pol al inovației și educației STEM în România.
Tehnologia viitorului, astăzi, în Valea Jiului
Robotics Valley League Meet nu este doar o competiție, ci o celebrare a creativității, pasiunii și muncii în echipă. Participanții, dar și publicul, vor avea ocazia să fie martorii unui spectacol tehnologic, demonstrând că tinerii din Valea Jiului au potențialul de a deveni liderii inovației de mâine.
-
Actualitatecu o zi in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu o zi in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu o zi in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Aurora boreală, spectacol pe cerul României, vizibilă din Parâng în prima zi a anului