Actualitate
Candidați la Primăria Deva sunt. Mai trebuie organizate și alegerile (I)
De vreo trei luni Primăria municipiului Deva are conducere interimară, edilul – șef ales anul trecut, Mircia Muntean, executând, de atunci, o pedeapsă privativă de libertate.
Mircia Muntean a câștigat, în vara anului trecut, alegerile locale la Deva, candidând din partea PSRO, formațiune condusă de Mircea Geoană, care nu spune mare lucru la nivel național, învingându-l pe primarul în funcție de atunci, Petru Mărginean, care reprezenta PNL.
Scurtă istorie
Mircia Muntean mai avusese patru mandate de primar anterior, în principal ca membru al PNL, dar în ultima legislatură trecuse la UNPR și a decis, în 2012, să candideze la șefia Consilului Județean, unde a fost învins de Mircea Moloț, pe atunci la PNL. Apoi Mircia Muntean, în toamna lui 2012, a fost ales deputat, din partea PDL, însă, în urma primei sale condamnări, cu suspendare, a fost exclus din fostul partid al lui traian Băsescu, acum absorbit de PNL. Mircia Muntean a mai trecut și pe la PSD, dar cum social – democrații nu l-au susținut în tentativa sa de a reveni în fruntea Primăriei Deva, a candidat, și a și câștigat, din partea PSRO. În aprilie acest an a venit și a doua condamnare, în prezent Mircia Muntean fiind încarcerat, iar de atunci ca primar interimar este unul dintre viceprimari, Ovidiu Moș, de la PSD, care, în Consiliul Local, a avut mai multe voturi decât celălalt viceprimar, Răzvan Mareș, de la PSRO. În mod normal, într-un termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar al Devei ar fi trebuit să se organizeze noi alegeri, parțiale, dar această marjă de timp, prin diferite interpretări ale legii, nu se respectă. În principiu, după 20 august, în orice duminică, s-ar putea organiza alegeri, dar într-o variantă optimistă, acestea vor avea loc cel mai devreme în septembrie, deși și acest termen pare unul destul de fantezist. Până să se stabilească data alegerilor, dacă acestea se vor desfășura, partidele au început să își anunțe pretendenții la funcția de primar, fiind deja anunțate sau intuite și candidaturi independente.
PSD se mai gândește
PSD, partidul primarului interimar, Ovidiu Moș, încă nu s-a decis asupra numelui candidatului. Oficial se spune că se organizează un sondaj intern, iar câștigătorul va fi desemnat candidat. Neoficial însă se știe că sunt lupte intestine între diverse facțiuni din partid, care îl susțin pe Ovidiu Moș și pe Radu Barb, șeful de la ADEH. Un alt nume din sondaj este al medicului Emil Stoica Mariș care, anul trecut, când PSD a simulat campania electorală, a scos un scor neașteptat de mare. În fine, mai este vehiculat, pe la colțuri, numele unui alt medic, Ioan Demeter, directorul medical de la Spital, dar PSD pare a nu se grăbi să-și anunțe candidatul pentru că, foarte probabil, aflându-se la guvernare, va fi primul partid ce va afla când și dacă vor fi alegeri la Deva. Iar fiecare dintre cei patru posibili candidați are plusuri, dar și minusuri care, cu siguranță, vor fi exploatate de adversarii politici.
PSRO merge cu Răzvan Mareș
Celălalt viceprimar, Răzvan Mareș, va candida din partea PSRO. De altfel Răzvan Mareș pare a fi singura variantă viabilă a celor de la PSRO care, în mod normal, ar trebui să fie în alianță CU PNL. Venit oarecum din neant, Răzvan Mareș a fost umăr la umăr cu Mircia Muntean în campania electorală precedentă și s-a făcut, apoi, remarcat. Acum, însă, rămâne de văzut dacă va reuși să atragă de partea sa voturile date de deveni către Mircia Muntean, care a fost locomotiva PSRO, sau condamnarea fostului primar îi va aduce deservicii din punct de vedere electoral.
Actualitate
Beneficiarii Programului Tranziție Justă din Hunedoara, sprijiniți prin sesiuni de instruire pentru implementarea proiectelor europene
În cadrul primelor sesiuni de instruire din acest an, beneficiarii Programului Tranziție Justă din județul Hunedoara au avut oportunitatea de a aprofunda aspectele esențiale ale implementării proiectelor europene.
Evenimentul a fost organizat în două sesiuni, desfășurate la Deva și Lupeni, și a avut ca scop clarificarea unor teme importante precum raportul de progres, planul de monitorizare, cererile de prefinanțare, plată și rambursare, dar și regulile de achiziții publice și informare.
Participanții au avut ocazia să discute în detaliu despre pașii necesari pentru o implementare eficientă a proiectelor, cu un accent deosebit pe transparența și corectitudinea procedurilor. Alexandru Kelemen, director executiv al Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, a fost prezent la eveniment și a subliniat importanța colaborării între autorități și beneficiarii fondurilor europene pentru o tranziție justă reușită.
Sesiunile au oferit un cadru propice pentru un schimb deschis de idei, întrebări și soluții practice, iar ADR Vest a avut un rol central în susținerea acestora. Cu o implicare activă în transformarea regiunii, ADR Vest continuă să sprijine comunitățile locale în gestionarea cu succes a proiectelor finanțate din fonduri europene, contribuind la dezvoltarea durabilă a județului Hunedoara.
FOTO: ADRVEST
Actualitate
Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara
Pasionații de literatură sunt invitați la o întâlnire specială cu scriitorii hunedoreni.
Evenimentul, organizat de Asociaţia Oamenilor de Cultură şi Artă din judeţul Hunedoara (ASOCA), împreună cu Biblioteca Municipală Hunedoara, va avea loc marți, 21 ianuarie, de la ora 17:00, la Galeria de Arte din Hunedoara, în cadrul întâlnirilor de lectură organizate de ASOCA.
“Literatura este o fereastră către lumi noi, o modalitate de a explora gândurile, emoțiile și experiențele umane. Întâlnirile literare nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele, dar și ne oferă ocazia de a interacționa cu autorii, de a le înțelege viziunea și de a descoperi povestiri care ne pot inspira și motiva. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „Cărțile sunt cei mai buni profesori, căci înțelepciunea lor nu se pierde niciodată”, iar prin participarea la acest eveniment, veți avea șansa de a vă lăsa inspirați de creativitatea și talentul scriitorilor locali. De asemenea, tot Mihai Eminescu a subliniat că „Literatura este cea mai înaltă formă de a exprima gândirea umană”, iar noi credem că prin aceste întâlniri putem contribui la dezvoltarea și aprecierea literaturii în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag și entuziasm, pentru a împărtăși momente de neuitat alături de cei care dau viață cuvintelor! Vom fi nespus de bucuroși de prezența dumneavoastră!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Actualitate
Premieră medicală la Spitalul de Urgență din Petroșani
O premieră medicală a fost efectuată, recent, la Spitalul de Urgență din Petroșani. Este vorba despre plasmafereza – o metodă avansată de tratament care salvează vieți.
Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi. “Suntem mândri să anunțăm că la spitalul nostru se efectuează cu succes procedura de plasmafereză, o metodă avansată de tratament care salvează vieți. Această procedură inovatoare este realizată de către distinsa doamnă doctor Suditu Mara, un adevărat profesionist în domeniu. Plasmafereza este o tehnică medicală vitală, utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni grave, inclusiv a bolilor autoimune și a tulburărilor hematologice. Aceasta constă în separarea și îndepărtarea plasmei din sângele pacientului, înlocuind-o cu plasmă proaspătă sau cu soluții substitutive, ajutând astfel la salvarea vieții unor pacienți sau la îmbunătățirea stării de sănătate a altora. Doresc să adresez cele mai sincere mulțumiri doamnei doctor Suditu Mara pentru dedicarea, profesionalismul și implicarea sa excepțională în aplicarea acestei proceduri salvatoare de vieți. Prin eforturile sale neobosite și devotamentul față de pacienți, doamna doctor Suditu Mara contribuie în mod semnificativ la creșterea calității vieții acestora și la speranța de viață și însănătoșire. Mulțumesc, de asemenea, întregii echipe medicale din Spitalul de Urgență Petroșani pentru profesionalism și modul în care aduce zilnic speranță și alinare pacienților noștri. Mulțumesc, totodată, managerului Alin Vasilescu și pentru implicarea în achiziționarea de aparatură medicală modernă din fonduri europene, cum este și aparatul prin care se efectuează la spitalul nostru această procedură salvatoare de vieți”, a transmis edilul – șef al municipiului Petroșani.
Acesta a precizat că, în calitate de primar al municipiului Petroșani, va continua să susțină toate proiectele și inițiativele Spitalului de Urgență, având încredere deplină în corpul medical.
Spitalul din Petroșani este singura unitate medicală din Valea Jiului care face, în acest moment, o astfel de procedură salvatoare de vieți.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Liga 3 – Seria 9: Rezultate, program și clasament
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hotărârea privind data noilor alegeri prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Handbalistele de la Vulcan, la un turneu internațional
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Administrația din Pui pregătește cel mai mare proiect din istoria comunei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria