Actualitate
Conducerea DSP Hunedoara a aflat din presă despre demiterea pregătită de MS: „Nu am primit nicio hârtie oficială”
Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara susține că, a aflat din presă despre demiterile pregătite de Ministerul Sănătății (MS), și anunțate printr-un comunicat, în scandalul vaccinărilor împotriva rujeolei. Medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al instituției, a precizat, pentru „Servus Hunedoara”, că „până la această oră (n.red. ieri, 12:00), nu s-a primit nicio hârtie oficială”, în acest sens. Ea a explicat că, la DSP Hunedoara a ajuns doar o adresă, transmisă prin fax, prin care directorul executiv al instituției, Delia Marinela Băda, a fost convocat pentru data de ieri, 27 iulie, la sediul MS, la o discuție referitoare la situația vaccinărilor în județul Hunedoara.
„Chiar acum suntem, eu și doamna Delia, în interiorul Ministerului Sănătății. Pot să vă spun că, aseară (n.red. miercuri), la ora 19:27, am primit o adresă prin care directorul executiv al DSP Hunedoara era convocat la această discuție cu privire la situația vaccinărilor. Am aflat din presă despre demiteri, după care am intrat și noi pe site-ul Ministerului Sănătății și am văzut comunicatul. Până în acest moment, nu există absolut nicio hârtie oficială”, a declarat, prin telefon, medicul Cecilia Birău, care a însoțit-o, la București, pe Delia Marinela Băda, director executiv al DSP Hunedoara.
Motivul, rata de vaccinare redusă
Tot scandalul demiterilor masive a apărut după ce, miercuri seară, oficialii MS au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu și a evaluării de performanță în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei naționale de vaccinare, ministrul Sănătății, Florian Bodog a luat decizia de a schimba conducerea executivă” a acestor instituții din cinci județe ale țării. Printre acestea se află și Hunedoara, iar motivul invocat a fost procentul redus de vaccinare a copiilor la nivel județean.
„Direcțiile de Sănătate Publică reprezintă actori importanți în strategia națională de creștere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei și a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95 la sută, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie. După cum se poate constata din Raportul privind Programul Național de Vaccinare, publicat de Ministerul Sănătății, un număr de cinci direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50 la sută, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului național de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale. Vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională. Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor. Ministerul Sănătății folosește toate pârghiile de acțiune și toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a imuniza cât mai mulți copii. Însă, pentru a avea succes deplin, este important ca această campanie de vaccinare să fie sprijinită de către părinți și de către toate instituțiile implicate în asigurarea serviciilor de sănătate publică. Ministerul Sănătății va continua campania de vaccinare împotriva rujeolei până când fiecare părinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinării împotriva bolilor contagioase”, se arată în comunicatul transmis de MS.
Propunerea de schimbare a reprezentanților DSP a fost prezentată primului ministru, Mihai Tudose, au mai arată cei de la MS.
„DSP nu are director executiv adjunct”
În legătură cu acoperirea prea „slabă” a vaccinării la nivelul județului Hunedoara, medicul Cecilia Birău a precizat că, în acest sens, s-au făcut toate demersurile necesare astfel încât populația să fie informată. Problema principală a fost, după spusele sale, au existat perioade în care județul Hunedoara nu a mai avut doze de vaccin, iar cei de la DSP au fost nevoiți să solicite din alte părți ale țării. Mai mult decât atât, potrivit lui Birău, au existat și foarte multe situații în care părinții au refuzat categoric să își vaccineze copiii. „Nu cred că nu au fost făcute campanii de informare. Am avut și întâlniri în comunitate cu acest scop. Problema a fost, în principal, că nu am avut vaccinuri. De asemenea, există dosare întregi cu refuzuri, semnate de către părinți”, a arătat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Referitor la demiterea șefilor DSP Hunedoara și la faptul că, în presă a circulat numele directorului executiv al instituției, Delia Marinela Băda (numită pe această funcție doar în luna mai a acestui an), dar și cel al Monicăi Cînda, cea care, la ora actuală, ocupă funcția de director executiv adjunct economic, dr. Cecilia Birău a precizat: „DSP Hunedoara nu are director executiv adjunct. Nu știu cum s-a ajuns să fie vehiculat numele doamnei Monica Cînda. Ea este director executiv adjunct economic”.
Vaccinul a lipsit periodic în județ
Medicul Cecilia Birău a explicat că, în iunie 2016, când au apărut primele cazuri de rujeolă în județ, la Brad, în depozitul DSP Hunedoara mai existau 807 doze de vaccin ROR (cel împotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei). O lună mai târziu, în iulie anul trecut, din cele puțin peste 800 de doze, mai erau doar 120. „Ulterior, am mai primit 120 de doze, iar după aceea, două luni nu am mai avut deloc. În noiembrie 2016, în urma solicitărilor noastre, am mai primit de la DSP Timișoara 500 de doze, iar la începutul lunii următoare, respectiv decembrie, deja nu mai aveam. În ianuarie 2017, am făcut, din nou, o solicitare la MS în urma căreia am mai primit de la DSP Giurgiu, 1.500 de doze. Acestea au fost consumate toate. Așa se face că, în februarie, colegii de la DSP Sibiu ne-au trimis 160 de doze, pentru că atâtea au avut să ne dea. După aceea, în martie și aprilie, iar nu am mai avut, până în mai 2017 când am mai primit 690 de doze”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Medicul Cecilia Birău mai spune că, ultimele doze de vaccin ROR au ajuns în județul Hunedoara la mijlocul lunii iulie. Atunci s-au primit 7.340 de doze, repartizate în totalitate la cabinetele medicilor de familie.
În județul Hunedoara, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii iunie, au fost consemnate 641 de cazuri de rujeolă, nefiind înregistrat niciun deces.
Actualitate
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
Locatarii unui bloc din Deva se bucură de spiritul Crăciunului de fiecare dată când pășesc în scara blocului în care locuiesc. Oamenii s-au unit și au împodobit în casa scării un brad de Crăciun care încântă sufletul și ochii tuturor.
Ideea de a împodobi un brad de Crăciun în scara blocului a venit din partea administratorului și toată lumea a fost încântată. Mobilizarea s-a făcut prin intermediul unui grup creat pe WhatsApp. Uniți de bucuria sărbătorilor de iarnă, oamenii au coborât din case și au adus fiecare câte ceva pentru a împodobi bradul: globuri colorate, beteală, luminițe și multe alte decorațiuni. Nici cadourile, frumos împachetate și așezate sub brăduț, nu lipsesc.
„Operațiunea” de împodobire a brăduțului de Crăciun din casa scării a fost una plină de voie bună și a durat câteva ore. Toată lumea s-a implicat cu mult entuziasm. S-au împărțit bomboane și biscuiți, iar cei mai bucuroși au fost copiii. „Vecinii au reacționat foarte bine. Toată lumea a fost încântată de idee. Am stabilit o oră și am coborât din case, împodobind împreună bradul, cu globuțele, cu beteală (…) Aseară, doi copilași le-au spus părinților că vor să mai vadă bradul de jos, înainte de culcare, și au coborât în pijămăluțe (…) Este frumos și ne-a dat o stare de bine. Cu toții am stat, în prima seară, când l-am împodobit, aproape patru ore, și ne-am bucurat de atmosferă”, a povestit o locatară a blocului.
Oamenii spun că magia Crăciunului stă în lucruri simple și că această inițiativă poate să fie un exemplu de bune practici, de incluziune și de empatie.
Bradul împodobit în casa scării îi bucură și pe oaspeții care intră în bloc și care sunt încântați de ceea ce văd.
Și vecinii de la un alt bloc aflat în apropiere, la fel, au împodobit un brăduț de Crăciun în scara blocului în care locuiesc.
Actualitate
Cum să te bucuri de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online
În era digitală, cazinourile online au devenit o alternativă populară pentru mulți pasionați de jocuri de noroc. Cu toate acestea, în ciuda accesibilității și comodității pe care le oferă, este esențial să abordezi această activitate cu responsabilitate și precauție. Pentru a te asigura că experiența ta este nu doar plăcută, ci și sigură, este important să cunoști anumite strategii și sfaturi utile. Acest articol îți va oferi ghidul necesar pentru a naviga în lumea cazinourilor online, punând accent pe siguranța datelor tale personale, gestionarea bugetului și alegeri informate. Descoperă cum poți transforma această formă de divertisment într-o experiență satisfăcătoare, fără să-ți pui în pericol bunăstarea financiară sau emoțională.
Cuprins
- Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor
- Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online
- Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc
- Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online
- Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere
- Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino
1. Beneficiile jocului în mod conștient și conștientizarea riscurilor
Jocul conștient în cazinourile online înseamnă să abordezi pariurile cu o mentalitate echilibrată și informată, recunoscând atât avantajele, cât și riscurile implicate. Beneficiul de a juca în mod conștient constă în păstrarea controlului asupra experienței tale, evitând capcanele financiare și emoționale care pot apărea din impulsivitate. Un prim pas important este să te familiarizezi cu regulile și strategiile fiecărui joc, astfel încât să te simți pregătit să iei decizii informate. În plus, conștientizarea riscurilor te ajută să stabilești limite clare în ceea ce privește timpul și banii alocați activității de jocuri de noroc. Păstrându-ți mereu atenția asupra obiectivelor și resurselor disponibile, te poți bucura de această formă de divertisment într-un mod responsabil și satisfăcător.
2. Sfaturi pentru a preveni fraudele și scam-urile online
Pentru a preveni fraudele și scam-urile în cazinourile online, este esențial să alegi platforme licențiate și de încredere, unde ai parte de un cadou de bun venit generos. Verifică întotdeauna recenziile și reputația cazinoului înainte de a te înregistra, asigurându-te că site-ul utilizează tehnologii de criptare pentru protejarea datelor tale personale și financiare. Evită ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și fii precaut cu e-mailurile sau mesajele nesolicitate care îți cer informații sensibile. Setează-ți parole puternice și schimbă-le regulat pentru a preveni accesul neautorizat la contul tău.
3. Recunoașterea semnelor dependenței de jocuri de noroc
Recunoașterea semnelor de dependență de jocuri de noroc este vitală pentru a te proteja și a menține o relație sănătoasă cu această formă de divertisment. Observă dacă simți nevoia să joci sume din ce în ce mai mari pentru a obține aceeași senzație de satisfacție sau dacă ai dificultăți în a-ți controla impulsurile de a paria. Alte semne includ preocuparea excesivă pentru jocuri de noroc, minciuni cu privire la timpul și banii petrecuți în cazinouri online sau neglijarea responsabilităților personale și profesionale. Este important să stabilești limite clare și să-ți monitorizezi comportamentul constant. Dacă descoperi că devii dependent de jocuri de noroc, este esențial să cauți resurse de ajutor și sprijin.
4. Rolul autoimpunerii limitelor în jocurile online
Autoimpunerea limitelor în jocurile online joacă un rol crucial în menținerea unui echilibru sănătos între distracție și responsabilitate. Setarea unor limite clare privind timpul petrecut și bugetul alocat pentru pariuri te ajută să previi eventualele probleme financiare sau emoționale. Este recomandat să stabilești un buget lunar dedicat jocurilor de noroc, pe care să nu îl depășești, indiferent de circumstanțe. De asemenea, stabilește un interval de timp clar pe care îl dedici jocurilor, pentru a nu afecta celelalte activități zilnice. Multe platforme îți oferă posibilitatea de a-ți seta limite personalizate direct în contul tău, astfel încât să poți controla mai ușor această activitate.
5. Importanța alegerii unui cazinou licențiat și de încredere
Alegerea unui cazinou licențiat și de încredere este un pas esențial pentru a te asigura că experiența ta de joc este sigură și plăcută. Un cazinou licențiat garantează că operează în conformitate cu reglementările legale și standardele de securitate, protejându-ți astfel datele personale și financiare. Acest lucru îți oferă și o soluție legală în caz de dispute. Pe lângă securitate, cazinourile de încredere îți oferă beneficii suplimentare, inclusiv promoții atractive, precum un cadou de bun venit la Maxbet, care poate îmbunătăți semnificativ experiența de joc. Verifică reputația cazinoului citind recenzii și evaluări ale altor jucători și documentează-te despre licențele deținute, care sunt menționate pe site-urile oficiale. Despre importanța și beneficiile alegerii corecte poți afla mai multe pe cazinoz.ro, unde ai la dispoziție resurse utile pentru a lua o decizie informată. Astfel, vei putea să te bucuri de pariere știind că ești protejat și ai parte de un mediu de joc corect și echitabil.
6. Moduri de a te informa și educa cu privire la jocurile de cazino
Pentru a te informa și educa corespunzător cu privire la jocurile de cazinou, este esențial să accesezi surse de încredere și să fii deschis la învățare continuă. Aceste resurse îți vor oferi o înțelegere clară a regulilor și tehnicilor necesare pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. De asemenea, participă la forumuri online și comunități ale jucătorilor unde poți împărtăși experiențe și sfaturi. Webinariile și cursurile online despre jocurile de noroc sunt alte modalități excelente de a-ți extinde cunoștințele.
În concluzie, pentru a te bucura de o experiență sigură și responsabilă în cazinourile online, este important să îți alegi platformele cu grijă, asigurându-te că sunt licențiate și de încredere. Stabilirea unor limite clare, recunoașterea semnelor de dependență și menținerea unei înțelegeri clare a jocurilor sunt elemente esențiale pentru a evita capcanele posibile.
Actualitate
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
Astăzi, în jurul orei 13:00, un grav accident rutier a avut loc pe DN 68, la ieșirea din orașul Hațeg spre Totești. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Hațeg, care conducea un autoturism, a încercat să efectueze un viraj la stânga pentru a intra pe un drum lateral.
În timpul manevrei, autoturismul său a fost lovit din spate de un alt vehicul, condus de un bărbat de 60 de ani din comuna Râu de Mori, care se afla în depășire. Impactul a fost extrem de puternic, iar șoferul de 49 de ani a decedat la locul accidentului.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar cercetările continuă pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la producerea tragediei.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu o zi in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației