Connect with us
Data: 19/12/2024
.

Actualitate

Poftiți la „Atelierul de hârtie”, cu meșterul Răzvan Supuran, la Brad!

Publicat

pe

Un atelier de creație, în care se vor putea realiza adevărate opere de artă din hârtie și nu numai, va fi deschis, începând de mâine, 13 iulie, la Brad. Cei curioși să pătrundă în tainele unui meșteșug vechi de 200 de ani vor primi „lecții” chiar de la hârtierul Muzeului Țăranului Român (MȚR) din București. Artistul Răzvan Supuran, căci despre acesta este vorba, îi va învăța pe doritori cum se poate folosi maculatura în mod creativ. „Atelierul de hârtie”, așa cum este intitulat acesta, va fi amenajat la Muzeul de Istorie locală și Etnografie, lângă biserica mare, din Brad.

„Atelierul de hartie” îşi propune să ofere celor interesați informații și exemple despre modul cum pot fi reciclate, într-un mod plăcut şi cu folos, deşeurile de hârtie. Totodată, participanții vor fi ajutați să câștige noi deprinderi, abilităţi, să dobândească noi cunoştinţe şi, de ce nu, să se distreze învăţând lucruri noi.

Fost jurnalist, ajuns un adevărat meșter hârtier

Cel care va fi alături de doritori și le va arăta ce poți face cu hârtia veche și, mai ales, cum o poți folosi într-un mod creativ, este hunedoreanul Răzvan Supuran, meşter hârtier la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Artistul, originar din Brad, este un fost știrist care a preferat să renunțe la jurnalism pentru o meserie meticuloasă, dar mai frumoasă pentru el. De câțiva ani, dă viață hârtiei moarte”, pe care o poate transforma în obiecte personalizate. El revine acum în orașul său natal, Brad, pentru a le dezvălui copiilor și tinerilor interesați o parte din secretele sale. Cei care vor trece pragul „Atelierului de hartie” de la Brad vor putea afla, de la Răzvan Supuran, cum să realizeze hârtie manuală din deşeuri, dar și să execute tipărirea şi legarea manuală a cărţilor.

Deschis toată vacanța de vară

Advertisement

Cursurile vor fi la nivel de începător, astfel că, la ele vor putea participa copii între 5 şi 18 ani, chiar împreună cu părinţii. Confecţionarea hârtiei va continua cu incursiuni în lumea tiparului manual, finalizându-se cu o carte-obiect, iar treptat vor fi introduse elemente noi, astfel încât în componenţa hârtiei vor intra rând pe rând fire de iarbă, flori, seminţe, cafea, condimente, nisip, etc.

Atelierul de creație va fi deschis pe întreaga perioadă a vacanței de vară, activitățile propriu-zise în cadrul acestuia desfășurându-se în fiecare miercuri, între orele 09:00 și 12:00. Cursurile sunt gratuite.

Această activitate este organizată de Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, prin intermediul muzeului brădean și cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice, verificări la operatori din județ. Amenzi de zeci de mii de lei, aplicate în urma controalelor din ultimele zile

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.) au intensificat, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, acțiunile de verificare a legalității activităților de comerț desfășurate de operatorii economici din județ, cu scopul combaterii evaziunii fiscale, prevenirea comerțului ilicit și protejarea drepturilor consumatorilor. Verificările vizează, în special, zonele comerciale aglomerate, târgurile și piețele unde se valorifică produse specifice sărbătorilor.

 

Cele mai recente activități de control ale polițiștilor au avut loc în ultimele două zile, în urma cărora au fost aplicate amenzi de aproape 82.000 de lei.

“În data de 17 decembrie a.c., 35 de polițiști, cu sprijinul comisarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – Comisariatul Județean Hunedoara și a inspectorilor din cadrul Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, au desfășurat o acțiune de amploare pe linia combaterii faptelor de evaziune fiscală și comerț ilicit cu produse alimentare, la agenții economici și producătorii agricoli din piețele din municipiile Deva, Hunedoara și Petroșani. Au fost verificați peste 200 de agenți economici și producători agricoli, constatându-se 29 de fapte contravenționale, care au fost sancționate cu amenzi de aproape 82.000 de lei. Șase sancțiuni contravenționale, în valoare de 50.000 de lei, au fost aplicate pentru nefiscalizarea încasărilor prin casele de marcat electronice. Nerespectarea prevederilor legale pe linie sanitar – veterinară a fost sancționată cu amenzi în valoare de 12.400 de lei, iar pentru neregulile privind protecția consumatorilor polițiștii au aplicat 19 amenzi în valoare de 19.500 de lei. De asemenea, în urma controalelor, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de aproximativ 95 de kg. de produse alimentare neconforme, în valoare de 3.300 de lei”, a declarat comisar șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, cu prilejul prezentării activității S.I.C.E., în primele 11 luni ale acestui an.

Parfumuri, poșete și articole de îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate

Advertisement

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, polițiștii au pus în executare două mandate de percheziție domicilară, în urma cărora au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri care purtau denumirea, însemnele și sigla unor mărci înregistrate. Printre produsele susceptibile a fi contrafăcute se numără portmonee, parfumuri, poșete și articole de îmbrăcăminte. Cele peste 150 de articole textile și de cosmetică, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Peste o sută de infracțiuni constatate, de la începutul anului

De la începutul acestui an, activitățile desfășurate de polițiștii S.I.C.E. s-au concretizat, printre altele, în peste 135 de acțiuni preventive, în urma cărora au fost aplicate 265 de sancțiuni contravenționale, în valoare de circa 1.670.000 de lei. În intervalul de timp menționat au fost constatate 109 infracțiuni (din care 84 de infracțiuni au fost constatate în flagrant) și au fost confiscate bunuri și sume de bani în valoare de peste 711.000 de lei.
„La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Hunedoara, în cele 11 luni ale anului curent, au fost înregistrate 575 de sesizări penale, dintre care, aproape jumătate, 216 mai exact, vizând fapte de evaziune fiscală. În ceea ce privește protecția drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, polițiștii au înregistrat 22 de dosare penale și au indisponibilizat bunuri susceptibile a fi contrafăcute (produse textile și cosmetice), în valoare de peste 443.000 de lei. Un alt palier al muncii serviciului reprezintă combaterea contrabandei și a fraudei vamale, sens în care în cursul acestui an, s-au efectuat 19 percheziții domiciliare și s-au indisponibilizat peste 73.000 de țigarete provenite din contrabandă, care nu aveau aplicate marcaje fiscale ori cu marcaje neconforme. (…) S.I.C.E. Hunedoara a desfășurat activități complexe și în scopul recuperării prejudiciilor create prin săvârșirea de infracțiuni economico-financiare, cu preponderență cele de evaziune fiscală. În acest sens, în dosarele penale instrumentate în cursul anului 2024, au fost instituite și aplicate măsuri asiguratorii care depășesc 17.000.000 de lei. Asupra bunurilor mobile și imobile au fost aplicate sechestre asiguratorii în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei, iar peste 1.500.000 de lei au fost recuperați prin popriri asupra conturilor bancare ale persoanelor cercetate. (…) În continuare, polițiștii S.I.C.E. Hunedoara vor desfășura activități pe toate liniile de muncă ce se află în competența noastră, atât în domeniul preventiv, cât și în ceea ce privește combaterea acestor fapte”, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, comisar -șef Lucian Condurachi, șeful S.I.C.E. Hunedoara.

Polițiștii atrag atenția operatorilor economici asupra obligației de a respecta legislația în vigoare privind fiscalizarea vânzărilor și proveniența mărfurilor, iar cetățenilor le recomandă să achiziționeze produse doar din surse autorizate, păstrând bonurile fiscale, care le pot servi drept garanție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul transportului public local din Deva, în perioada de Crăciun și Anul Nou

Publicat

pe

Redactat de

Societatea de Transport Public Local Deva SRL anunță programul după care vor circula mijloacele de transport în comun din municipiul Deva, în perioada 24-26 decembrie 2024 și 31 decembrie 2024-2 ianuarie 2025.

Autobuzele și microbuzele societății de transport public vor circula după următorul orar:

• Marți, 24 decembrie 2024 – Se va circula normal pe toate traseele, până la ora 19:00

• Miercuri, 25 decembrie 2024 – Nu se circulă pe niciun traseu

• Joi, 26 decembrie 2024 – Se circulă după programul unei zile de duminică pe toate traseele, între orele 8:00-22:00, din 30 în 30 de minute

Advertisement

• Marți, 31 decembrie 2024 – Se va circula normal pe toate traseele, până la ora 19:00

• Miercuri, 1 ianuarie 2025 – Nu se circulă pe niciun traseu

• Joi, 2 ianuarie 2025 – Se circulă după programul unei zile de duminică pe toate traseele, între orele 8:00-22:00, din 30 în 30 de minute

Începând de vineri, 3 ianuarie 2025, mașinile Societății de Transport Public Local Deva SRL vor circula după programul normal pe toate traseele.

În zilele de 6 și 7 ianuarie 2025, se va circula după programul unei zile de sâmbătă pe toate traseele.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Competiții de sală organizate de AJF Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează, în această perioadă, mai multe competiții de sală. Acestea sunt adresate juniorilor, de la U8 până la U13, echipelor de old-boys, dar și fotbalistelor.

Cupa Moș Crăciun

Una dintre cele mai așteptate competiții a fost o nouă ediție de la Cupa “Moș Crăciun”, organizată de AJF Hunedoara în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara, FC Corvinul 1921 Hunedoara, CSC Sântămăria Orlea, ACS Școla de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani și CSM Jiul Petroșani. Aceasta, aflată în plină desfășurare, se dispută în trei locații și pe șase categorii de vârstă. S-au jucat, deja, în două dintre locații, la Sântămăria Orlea și la Hunedoara, iar ultimul turneu va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, la Petroșani. „La Sântămăria Orlea a debutat ediția din acest an a Cupei “Moș Crăciun cu meciurile pentru juniorii U13 și U12. Zâmbetele, bucuria, momentele de fair-play și pasiunea s-au regăsit pe teren la aceste prime jocuri! Au urmat, apoi, întâlnirile din cadrul competiției pentru categoriile de vârstă U11 și U8, care s-au desfășurat la sala de sport a Facultății de Inginerie din Hunedoara. Peste 200 de copii s-au bucurat de magia fotbalului, într-o atmosferă plină de energie și entuziasm. Mulțumim Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat în organizarea acestei etape a Cupei “Moș Crăciun”. Credem cu tărie că fotbalul și educația merg mână-n mână, iar astfel de inițiative contribuie la formarea unor generații puternice și unite. Ultima etapă din cadrul Cupei „Moș Crăciun”, cea dedicată juniorilor U10 și U9, se va disputa sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 9:00, la sala de sport a Colegiului Economic „Hermes” din Petroșani. Vă așteptăm să susțineți micii campioni”, au transmis cei de la AJF Hunedoara. Tebuie menționat că, în conformitate cu regulamentele în vigoare, rezultatele din întrecerile juniorilor U13 și mai mici nu se contabilizează, principalul obiectiv al acestor competiții fiind promovarea fotbalului în rândul copiilor.

Turnee de old-boys și de fotbal feminin

Așa cum arătam și mai sus, în această perioadă au fost organizate și alte turnee de sală, fiind vorba despre unul de fotbal feminin și unul de old-boys. „La Sântămăria Orlea și Hațeg, s-a desfășurat ”Turneul de Iarnă” la old-boys și la fotbal feminin, un eveniment plin de emoție, fair-play și amintiri de neuitat! Chiar dacă este vorba de competiții amicale, au fost întocmite și ierarhii. Astfel, CFR Simeria a fost marea câștigătoare, adjudecându-și trofeele la ambele categorii. La feminin, locul 2 a fost ocupat de ACS Mardare, iar la old-boys, de către ACS West Deva. La categoria fotbal feminin au mai participat: CSC Sântămăria Orlea, Minerul Lupeni, Mureșul Ilia și Retezatul Hațeg, iar la old-boys: Hidroserv Hațeg, Masters Sports, Ponorul Vața, Zarandul Crișcior, Vulturii Văii Jiului și Narcisa Sălașu de Sus. Turneul s-a încheiat cu binecunoscuta „repriză a 3-a”, un moment de socializare și de rememorare a clipelor frumoase din tinerețe. Felicitări tuturor echipelor participante”, au anunțat cei de la AJF Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate