Connect with us
Data: 19/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Şi România a fost în sferturi la EURO (V)

Publicat

pe

Campionatul European de fotbal din acest an s-a încheiat, reprezentativa ţării noastre, prezentă şi ea la competiţie, fiind eliminată încă din faza grupelor.

Portugalia este noua campioană continentală, după ce a învins, în finală, după prelungiri, ţara gazdă , Franţa, cea care a câştigat grupa României. Lusitanii, cu care „tricolorii”, de-a lungul timpului, s-au întâlnit de mai multe ori, în preliminarii sau la turneele finale s-au calificat din grupe de pe loculal treilea, cu trei egaluri, câştigând, apoi, un singur meci în timpul regulamentar, cel din semifinale, cu Ţara Galilor, marea surpriză a competiţiei, alături de Islanda, în primul rând, dar şi de Ungaria şi Irlanda de Nord, adversarele noastre din preliminarii, sau Slovacia. România fiind,alături Rusia, Austria, Suedia şi Cehia, printre marile deziluzii. România a atins de trei sferturile de finală la un Campionat European de fotbal, la aceste rezultate aducându-şi aportul şi hunedoreni, iar aceste rezultate greu vor putea fi depăşite, chiar şi numai făcând comparaţia, deloc forţată, cu Germania, pentru care eliminarea în semifinalele de la EURO 2020 a fost un semieşec, iar pentru „tricolori” trecerea de faza grupelor ar fi fost un succes imens.

Din nou cu Spania şi Iugoslavia

Dar să revenim cu povestea nostră despre istoria Campionatelor Europene de fotbal, cu care am rămas la ediţia din 1976, la care România a ratat, de puţin, calificarea. Ediţia următoare, EURO 1980, a fost găzduită de Italia şi a fost prima în formatul cu opt echipe în turneul final, împărţite în două grupe de câte patru, primele clasate jucând pentru tofeu, iar echipele de pe locul doi pentru medaliile de bronz. România venea la respectivele prelimiarii după ratarea calificării la „mondialele” 1978, în urma irealei înfrângeri, de pe teren propriu, cu scorul de 6-4, în faţa Iugoslaviei, la turneul final ajungând…Spania. Iar pentru europenele din 1980 România a fost repartizată, din nou, în grupă cu Spania şi Iugoslavia, la care s-a mai adăugat şi Cipru. Ca de obicei, ai noştri au început bine preliminariile, câştigând primul meci, acasă, pe 25 octombrie 1978, pe stadionul „Steaua”, cu scorul de 3-2 în faţa Iugoslaviei, în respectivul joc fiind titular Zoltan Crişan. Apoi, pe 15 noiembrie acelaşi an, România pierdea, cu 1-0, la Valencia, în faţa Spaniei, într-un meci în care Crişan, dar şi Dudu Georgescu au fost integralişti, dar nimic nu era pierdut. Celelalte patru meciuri din preliminarii s-au jucat în 1979, iar primul dintre acestea a avut loc la Craiova, pe 4 aprilie, în compania Spaniei. „Tricolorii” avea nevoie de o victorie, dar partida s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, spaniolii egalând de două ori, golurile României fiind marcate de Dudu Georgescu, primul din penalty, care a fost integralist. În acest meci a fost titular Mircea Lucescu, din postura de jucător al Corvinului Hunedoara, primul fotbalist de la acest club care evolua în echipa naţională, dar a fost ultimul joc al acestuia în echipamentul tricolor, cel numărul 70,la vârsta de 34 de ani. Lucescu senior a fost înlocuit, la începutul reprizei secunde de Zoltan Crişan, care a fost eliminat la nici zece minute de la intrarea sa pe teren. De asemenea,în acest meci a reapărut printre titulari şi Ion Dumitru, înlocuit pe final de joc. În schimb a fost integralist Dumitru Marcu. Acesta a fost şi pentru polivalenta extremă ultimul joc în echipa naţională, pentru care a evoluat de 16 ori şi a înscris trei goluri.Mitică Marcu a fost de cinci ori antrenor la Jiul, dar a mai pregătit şi pe Retezatul Haţeg şi Minerul Uricani.

Egal cu Cipru…

Advertisement

Speranţele de calificare scăzuseră considerabil după acest egal, dar mai existau. Aceste speranţe s-au spulberat, însă, pe 13 mai, la Limassol, când România a întâlnit Cipru. Conducerea de atunci a Federaţiei a decis ca să facă deplasarea, în Insula Afroditei, echipa olimpică, ce viza calificarea, ratată, însă, la Jocurile de la Moscova, iar rezultatul cu Cipru, scor 1-1, a scos complet România din cursa pentru EURO 1976, golul „tricolorilor” fiind marcat de Ionel Augustin, integralist în respectivul joc. Supranumit şi „Buldozerul”, datorită gabaritului său, Augustin, jucător polivalent, care a început ca mijlocaş, trecând apoi vârf, iar spre sfârşitul carierei a fost stoper, s-a făcut remarcat ca jucător la Jiul, în sezonul 1976 – 1977, evoluând de 34 de ori în echipa naţională, pentru carea înscris de trei ori, participând şi la Campionatul European din Franţa, din 1984. Ca antrenor Ionel Augustin a pregătit, printre altele, pe Minerul Lupeni, în 2010, ultimul an în care formaţia din Valea Jiului, fostă prim-divizionară, dar acum desfiinţată, mai spunea ceva în fotbalul românesc, şi a avut o trecere meteorică şi pe la Mureşul Deva, înainte de dizolvarea echipei, în urmă cu patru ani.

Pentru palmares

Astfel, ultimele două jocuri din preliminariile pentru EURO 1980, au contat doar pentru palmares. În primul dintre acestea, România a jucat cu Iugoslavia, la Kosovska Mitrovica, acum în Kosovo, pe 31 octombrie, şi a fost învinsă cu 2-1. Pentru România au fost integralişti Zoltan Crişan şi Gheorghe Mulţescu. Acesta din urmă abia fusese transferat de la Jiul la Dinamo, Mulţescu fiind unul dintre jucătorii emblematici, dacă nu chiar şi cel mai mare, al echipei din Petroşani. Ca jucător, Mulţescu a evoluat timp de zece ani la Jiul, între 1971 şi 1979 şi, respectiv, între 1985 şi 1987, dar a şi pregătit echipa din Petroşani în 2005. Poreclit SMURD, pentru talentul său de a salva de la retrogradare echipele pe care le antrenează, Gheorghe Mulţescu a jucat de 15 ori în reprezentativa României,înscriind şi trei goluri pentru aceasta. În acest meci cu Iugoslavia a mai fost pe teren, pe finalul jocului, şi Oneaţă Augustin. În ultimul meci din preliminarii, pe 18 noiembrie, România a învins Cipru, cu 2-0, pe stadionul „Dinamo”, în prima repriză evoluând Zoli Crişan, iar scorul a fost deschis de Gigi Mulţescu, care a fost integralist.

Am avut arbitru la finala din 1980

Astfel România termina grupa pe locul al treilea, ratând calificarea la turneul final, după Spania, care nu a depăşit faza grupelor la EURO 1980, şi Iugoslavia, şi înaintea Ciprului. Alături de iberici, au mai fost eliminate, din faza grupelor, Olanda, dublă vicecampioană mondialăla acea oră şi bronz la ediţiaanterioară, Anglia, şi debutanta Grecia. Italia, ţara gazdă a turneului final, a terminat pe locul patru, după ce a pierdut, la penalty-uri, partida pentru medaliile de bronz, în faţa Cehoslovaciei, câştigătoarea ediţiei precedente. Titlul avea să revină Germaniei Federale, care a învins, în finala de la Roma, disputată pe 22 iunie 1980, Belgia, cu scorul de 2-1, într-o partidă arbitrată de o brigadă din România, compusă din „centralul ”Nicolae Rainea din Bârlad, ajutat, la tuşe, de Otto Anderco din Satu Mare şi de Vasile Tătar din Hunedoara. Ediţia din 1980 a „europenelor” de fotbal a fost singura în care un arbitru din judeţul Hunedoara a fost prezent, brigada din care a făcut parte şi Vasile Tătar mai conducând un joc, din cadrul grupelor, pe 15 iunie, la Torino, în care Anglia învingea Italia cu scorul de 1-0.

Advertisement

EURO 2016

Semifinale

Portugalia – Ţara Galilor 2-0

Germania – Franţa 0-2

Finala

PORTUGALIA – Franţa 1-0

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Ajutoarele cu epoleți ale lui Moș Crăciun. Daruri de la polițiștii hunedoreni, în prag de sărbători

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni au adus zâmbete pe fețele unor copii și familii aflate în dificulate. Însoțiți de Moș Crăciun în persoană, oamenii legii au mers și le-au oferit daruri, în spiritul generozității și al solidarității care definesc sărbătorile de iarnă.

Ajutoarele lui Moș Crăciun, cu uniformă de poliție, au adus bucurie în casele unor familii dintr-un bloc social din Deva, cărora le-au oferit alimente de bază și produse necesare, sprijinindu-i pe cei mici și mari care învață să își construiască un viitor mai bun.

Cei mici participă la cursurile unităților școlare din Deva, unde sunt „colegi” chiar cu părinții lor, care participă cu ambiție la programul educațional „A doua șansă”, dedicat continuării studiilor pentru persoanele care au abandonat școala.

Supriză pentru o familie monoparentală din Simeria

De asemenea, polițiștii Biroului pentru Protecție a Animalelor din cadrul IPJ Hunedoara, alături de colegii lor din Direcția pentru Protecție a Animalelor și sprijiniți de Clubul Sportiv Feroviar din Simeria, au făcut o surpriză emoționantă unei familii monoparentale, în care doi copii sunt crescuți cu greu doar de mamă, victimă a violenței domestice. Prin gestul lor, polițiștii nu doar că au oferit sprijin material, dar au transmis și un mesaj de solidaritate și empatie față de cei aflați în suferință.

Moșul încărcat cu daruri a poposit și la așezământul social din Săulești

Advertisement

După această acțiune, grupul s-a deplasat la un așezământ social din localitatea Săulești, unde 12 copii au avut parte de o vizită specială: Moșul a sosit încărcat de daruri. Drept răsplată, copiii l-au întâmpinat cu colinde tradiționale, transformând momentul într-unul plin de căldură și emoție.

Prin aceste gesturi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara a dorit să fie alături de comunitate nu doar prin asigurarea ordinii și siguranței publice, ci și prin implicare în susținerea celor care au nevoie de sprijin și încurajare.

“Sărbători liniștite, cu bucurie și speranță pentru toți!”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

 

 

Advertisement
Sursa foto -video: IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Controale și sancțiuni la centrele rezidențiale pentru respectarea legii muncii

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 5-13 decembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat o campanie națională de control la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, celor cu dizabilități și copiilor, verificând respectarea reglementărilor legale privind relațiile de muncă. În urma controalelor, au fost identificate 20 de deficiențe, iar angajatorii au fost sancționați cu 11 amenzi, inclusiv una de 1.500 de lei.

În cadrul acestei campanii de control, s-au verificat reglementările legale privind domeniul relațiilor de muncă, examinându-se modul în care sunt respectate aspecte precum angajarea personalului (inclusiv transmiterea elementelor contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale), garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, precum și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

Inspectorii de muncă au efectuat 13 controale în domeniul relațiilor de muncă, identificând un număr de 20 de deficiențe, pentru care au dispus măsuri cu termene de remediere pentru respectarea prevederilor legale.

Totodată, au aplicat un număr total de 11 sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă în cuantum de 1.500 lei.

Printre principalele deficiențe identificate regăsim transmiterea cu întârziere a contractelor individuale de muncă în REVISAL, lipsa pontajelor, neeliberarea adeverințelor de vechime la încetarea contractului, lipsa repartizării programului de lucru pentru contractele cu timp parțial, necomunicarea muncii de noapte către ITM, neacordarea repausului săptămânal, lipsa unei copii a contractului individual de muncă la punctul de lucru, neinițierea negocierii colective și neaducerea la cunoștința angajaților a regulamentului intern.

Prin fiecare acțiune de control, I.T.M. Hunedoara urmărește creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și eliminarea neconformităților constatate, aplicând măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

25 de ani de activitate pentru Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Înființată în 1999, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara a împlinit 25 de ani de existență. Evenimentul festiv a fost marcat prin organizarea, luni după-masă, a mai multor acțiuni.

O instituție extrem de importantă

Totul a început la sediul din Deva al CAS Hunedoara, cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Valentin Crainic, Protopopul Devei. Apoi activitățile s-au mutat la Teatrul de Artă din reședința de județ, unde au fost oferite plachete omagiale celor care au depus activitate în cadrul instituției, dar și altor invitați de marcă, moment urmat de discursuri.

“E o onoare, o mare bucurie și o mare mândrie să vorbesc în acest ceas aniversar. Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara a devenit o instituție extrem de importantă și de utilă în acești 25 de ani, chiar dacă, uneori, este invizibilă pentru marele public. Oamenii se lovesc de astfel de instituții, precum CAS Hunedoara, doar atunci când au o problemă. Scopul nostru este de a asigura servicii medicale de calitate și la timp pentru toată lumea, pacientul fiind în centrul sistemului de sănătate. Reușim asta muncind în echipă, alături de colegii de la Casa Națională, cu celelalte autorități publice, cu furnizorii de servicii și, nu în ultimul rând, cu toți asigurații din județul Hunedoara, și le mulțumim tuturor. A fost o perioadă de 25 de ani în care am reușit să depășim multe momente dificile, având o echipă de profesioniști care, cu siguranță, va face față și provocărilor viitoare. În ce privește cei aproape patru ani de când am onoarea de a fi conducătorul instituției pot spune că sumele alocate pe asistențe medicale au crescut considerabil, numărul furnizorilor de servicii medicale este în creștere, serviciile sunt tot mai diversificate, planurile naționale de combatere a unor afecțiuni sunt foarte bine implementate și, prin ajutorul Casei Naționale, am obținut noi fonduri pentru o bună funcționare. CAS Hunedoara a ajuns la acest înalt nivel de profesionalism prin muncă și un management responsabil, și le mulțumesc tuturor celor care, de-a lungul timpului, au făcut acest lucru”, a spus Adrian David, director general al CAS Hunedoara.

Cum a fost la începuturi

Advertisement

Printre vorbitori s-au numărat și persoane care au pus bazele instituției, printre care și primul conducător al acesteia. „Când am început activitatea la CAS am fost, din nou, elevi. Am stat cu cărțile și caietele în față și ne notam noile norme sanitare din țară, inclusiv cele legate de asigurarea medicală. Aici a fost cel mai greu. A fost greu cu recrutarea personalului, dar, împreună cu o mână de profesioniști, am mers mai departe. Am făcut și munci necalificate, au fost și discuții individuale cu toți medicii de familie și cu directorii de unități medicale, cărora le-am explicat metodologia de aplicare a noilor norme, și nu ne-am făcut de răs. Dovada este dată de cum arată astăzi CAS Hunedoara și cum funcționează instituția. Mulțumesc tuturor!”, a spus dr. Ioachim Oană, primul director al CAS Hunedoara.

Printre cei care au condus CAS Hunedoara sunt și persoane ajunse în alte poziții înalte, dar care nu uită de această prestigioasă instituție. „Am trăit, 11 ani, alături de colegi, care au devenit prieteni, în CAS Hunedoara, încă de la începuturi. CAS Hunedoara a rămas aceeași instituție profesionistă, același partener pentru hunedoreni și, nu în ultimul rând, același partener onest pentru toți furnizorii de servicii medicale. Sunt mândră că am făcut parte din această echipă, care și-a pus amprenta asupra evoluției mele, iar pentru acest lucru sunt recunoscătoare. Sunt sigură că angajații, mai vechi sau mai noi, vor face lucrurile în așa fel încât CAS să progreseze și să continue să fie mereu atentă la nevoile celor care se adresează ei. Felicitări și garantez că, în calitate de deputat, se va găsi în mine un partener permanent”, a precizat Vetuța Stănescu, deputat PNL și fost director al CAS Hunedoara.

De asemenea, la eveniment au participat și reputați medici, care au colaborat și colaborează permanent cu CAS Hunedoara prin prisma funcțiilor ocupate. „Vă transmit, în numele instituției și al președintelui Consiliului Județean, felicitări și considerație în acest moment festiv. CAS este o instituție vitală în susținerea sănătății în județul Hunedoara, alături de toți ceilalți furnizori de servicii medicale. Este un sfert de secol de activitate în folosul sănătății, un lucru absolut remarcabil. Sper să fiu invitat și peste 25 de ani la un astfel de eveniment. Sunt convins că atunci lucrurile vor sta mult mai bine. Sunt 25 de ani de când colaborez, pe linie profesională, cu CAS, fiind printre cei care am demarat activitatea acestei instituții. Atunci se lucra într-o clădire nesigură, iar astăzi, pe lângă o echipă minunată, activitatea se desfășoară în condiții moderne. Evoluția instituției a fost una presărată cu multiple provocări, dar niciodată nu s-a uitat empatia și responsabilitatea. Apariția CAS fost o necesitate pentru a asigura servicii medicale de bună calitate, în condițiile unei legislații într-o permanentă dinamică, la un preț corect. Acum CAS Hunedoara este o instituție modernă care asigură o activitate medicală coerentă și de foarte bună calitate”, a declarat Ioan Demeter, doctor în medicină și vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Un domeniu cu multe provocări

La emoționanta acțiune au participat și reprezentanți ai conducerii centrale a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care au subliniat importanța muncii depuse de CAS Hunedoara, dar au atras atenția și asupra noilor provocări ce vor veni în acest domeniu. „25 de ani înseamnă foarte mult pentru o instituție, mai ales pentru una creată într-un mediu dificil, cum era în 1999. CAS Hunedoara a fost promovată prin entuziamul angajaților, în primul rând, dublat de profesionalism și de dorința fiecăruia de a deveni mai bun. Mă înclin în fața dumneavoastră, pentru că la Centru se fac politicile, se elaborează un contract – cadru, care nu întotdeauna este perfect, cu niște norme pe care trebuie să le aplicați. Și sunteți primii care vă loviți, în teritoriu, de dificultățile privind implementarea acestor norme. Apoi se lovesc de acestea furnizorii de servicii de sănătate și consecința, câteodată, în mod nedrept, se abate asupra asiguratului. Vor urma provocări profesionale noi, lucrurile mișcându-se foarte repede în domeniul sănătății. Sunt servicii noi, la care nici nu ne gândeam în 1999, și trebuie să le promovăm, în așa fel încât să nu mai fim nevoiți să finanțăm un parcurs al pacienților noștri dincolo de hotare pentru servicii pe care le putem face în România. Pentru asta trebuie viziune, suport politic, suport financiar și, în primul rând, suportul angajaților din CAS, chiar și într-o formulă numerică redusă la jumătate față de începuturile activității, întrucât numărul serviciilor oferite s-a multiplicat de cel puțin șapte ori. Trebuie să avem dorință, trebuie să deschidem ochii decidenților, încât lucrurile să fie simplificate și, totodată, să fim pregătiți pentru această eră a digitalizării. Și trebuie să promovăm oameni tineri, care să devină, în câțiva ani, profesioniști în domeniu, învățând de la cei cu experiență”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Celea, vicepreședinte CNAS. Aceleași lucruri au fost scoase în evidență și de către reprezentanții Guvernului în teritoriu. „Sănătatea, în ziua de azi, se menține cu instituții puternice, cu oameni pregătiți, gata să intervină oricând în ajutorul cetățenilor, precum CAS Hunedoara. Trecând peste legislația imperfectă și peste unele disfuncții legate de logistică, CAS Hunedoara este una dintre cele mai performante instituții publice din județ. Iar acest lucru se datorează, în primul rând, oamenilor care își fac, zilnic, datoria la locul de muncă. Le mulțumesc acestora și îi îndemn ca și în viitor, indiferent de ce va urma, să își facă în continuare datoria. La CAS se muncește din greu și nu întotdeauna răsplata a fost pe măsură, dar trebuie să înțelegem că toți suntem rotițe într-un mare angrenaj și trebuie să dovedim că avem conștiința importanței muncii noastre și că facem tot ceea ce este nevoie pentru ca acest angrenaj să nu se oprească. Suntem în slujba cetățenilor și acesta este cel mai important lucru pe care nu trebuie să îl uităm. Îmi doresc și pe viitor o colaborare instituțională cu CAS Hunedoara ca și până acum”, a spus Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.

Advertisement

În cadrul evenimentului au mai avut loc și discuții aplicate între specialiștii din domeniu, iar la finalul dezbaterilor organizatorii au oferit invitaților un recitat de colinde, susținut de Corala „Sargeția”, dirijată de dr. David Crișan, fost medic șef al CAS Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate