Actualitate
Se mută sau nu „Pediatria” din Deva în aripa nouă a spitalului județean?
Situația rămâne incertă în cazul „Pediatriei” din Deva. Încă nu s-a ajuns la un acord dacă secția va fi sau nu mutată, din spațiul insalubru în care se află în acest moment, în aripa nouă a spitalului județean. Administrația județului s-a întâlnit, ieri de dimineață, cu conducerea unității medicale devene pentru a purta discuții cu privire la acest „fierbinte” subiect, dar și pentru a vedea, cu proprii ochi, care este situația reală în care se află, la ora actuală, această secție în care sunt tratați cei mai mici dintre pacienți. Cum nu s-a ajuns la niciun consens, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, „a ordonat” ca, până mâine, să se vină cu o propunere clară în ceea ce privește mutarea „Pediatriei” într-un spațiu nou.
În opinia lui Laurențiu Nistor, situația Secției de Pediatrie din Deva nu este chiar așa de „dezastruoasă”, precum a fost prezentată de presa locală, însă șeful CJ Hunedoara recunoaște că, totuși, condițiile oferite copiilor suferinzi nu sunt chiar corespunzătoare. „Mă doare când folosim atâtea cuvinte grele care apasă nu numai asupra mea, ci asupra întregului județ, cum că Secția de Pediatrie ar fi “spitalul groazei”. Sigur, există neconformități, însă, vă asigur că nu e chiar “spitalul groazei”. Saltele nu sunt mucegăite, așa cum s-a afirmat, acestea sunt băgate într-o protecție cu fermoar, peste care sunt așezate cearceafurile (…) Am fost azi dimineață la spitalul județean, la o întâlnire cu Consiliul de Administrație, Comitetul Director al unității medicale. La întrunire au participat și șefii de secții, dar și constructorul, proiectantul… Vreau să vă spun că, de la bun început, foștii directori nici măcar nu au avut în vedere să fie programată mutarea acestei secții în clădirea nou construită. Pediatria a fost planificată să fie mutată în clădirea veche a spitalului, unde se află și policlinica, după ce se reabilitează și clădirea respectivă. Eu le-am dat ordin ca până vineri (n.red. mâine) să vină cu propuneri în privința acestei secții. Dacă nu găsim soluția să o mutăm în în aripa nouă a spitalului, atunci o vom renova”, a declarat președintele CJ Hunedoara.
Facturi de 100.000 de lei pentru igienizare. Care igienizare?!
Șeful CJ Hunedoara mai spune că trebuie găsită cea mai bună soluție, pentru că mutarea va fi definitivă. După spusele sale, „Pediatria” nu ar putea fi mutată la etajul șase al noii aripi a spitalului devean, așa cum s-a vehiculat inițial, din motive care țin de suprafață. „Acel nivel dispune de o suprafață totală de 800 de metri pătrați, iar pentru „Pediatrie” ar fi necesari cel puțin 1.200 de metri pătrați”, a precizat Laurențiu Nistor.
Acesta a arătat cu degetul și spre fostele conduceri ale unității medicale care ar fi vrut “să rupă”, practic, secția în două. „Foștii directori s-au gândit <să rupă> această secție în două, jumătate să fie băgată în aripa noua, iar cealaltă jumătate în cea veche. Lucru care nu se poate. Nu îți dau voie circuitele sanitare să faci așa ceva. Uitați, vin cu niște acte. Este vorba despre două facturi de igienizare a secției, din 2015, una de 57.000 de lei, din februarie, și alta, de circa 40.000 de lei. Deci, în total, 100.000 de lei, bani pentru igienizarea secției. Mă întreb și eu, ca un naiv, unde au băgat acești bani și ce au făcut cu ei?”, a mai spus Laurențiu Nistor, făcând referire la foștii directori ai unității medicale.
Ultima variantă: „Se va muta în locul Chirurgiei!”
Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva, dr. Ioan Demeter, a declarat, ieri, în cadrul unei alte conferințe de presă, susținută de dimineață, că mutarea Secției de Pediatrie este imperios necesară. „Eu am susținut acest lucru, odată cu propunerea de construire a noii aripi a spitalului, încă din 2009. În 2011 s-a hotărât, de către cei îndituiţi, ca pediatria să fie transferată la etajul şase al aripii noi şi la acelaşi nivel al clădirii vechi, care urma a fi construit. Apoi, în timp, au venit şi alte propuneri, dar niciuna nu s-a concretizat şi suntem în situaţia actuală. În cursul zilei de joi (n.red. astăzi), la ora 13:00, ne vom prezenta la Consiliul Judeţean (CJ) cu o propunere, sper eu definitivă. Astfel, pediatria se va muta la etajul patru al actualei clădiri, în locul „Chirurgiei”. De asemenea, vom elibera şi etajul cinci, acolo unde funcţionează Ortopedia şi Chirurgia. Aceste secţii, ca şi Chirurgia, vor fi mutate în aripa nouă”, a declarat medicul Ioan Demeter.
Aceste mutări înseamnă reducerea numărului de paturi de pe cele trei secţii chirurgicale, dar Ioan Demeter a dat asigurări că nu se vor face disponibilizări de personal. Data mutărilor, însă, nu este sigură. „Cam într-o lună, dacă se păstrează acelaşi ritm de lucru, va fi finalizată aripa nouă a spitalului. Noi, ca beneficiari, nu mai putem face nimic, proierctul fiind manageriat de Direcţia de Sănătate Publică. Totul va depinde de rapiditatea cu care se vor mişca cei de la CJ cu alocarea de fonduri pentru aparatură, fiind vorba despre o sumă minimă de cinci milioane de lei”, a mai spus dr. Ioan Demeter.
“Pediatria” spitalului devean funcţionează într-un spaţiu vechi şi inadecvat pentru pretenţiile actuale, şi asta o ştie toată lumea. (Amarildo Szekely)
Actualitate
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, care doresc să învețe să zboare cu planorul, cu avionul ultraușor sau să sară cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep pe data de 8 ianuarie și se fac până pe 7 februarie 2025.
La Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva se vor organiza, și anul acesta, cursuri gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Tinerii interesați se pot înscrie începând de la mijlocul săptămânii viitoare.
“Începând cu 8 ianuarie 2025, Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva vă așteaptă pentru înscrierea la cursurile gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Perioada înscrierilor: 08 ianuarie 2025 – 07 februarie 2025. Ce cursuri vă oferim? Obținerea licenței de pilot de planor, Obținerea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate, Obținerea licenței de parașutist. Cine poate aplica? Tinerii cu vârsta între 15 ani (împliniți) și 23 de ani (neîmpliniți) sunt eligibili pentru cursurile gratuite. Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Persoanele ce nu se încadrează pentru cursurile gratuite pot opta pentru parcurgerea oricărui curs, contra cost. Pentru informații complete despre condițiile de înscriere, documentele necesare vizitează site-ul nostru sau contactează personalul Aeroclubului Teritorial Deva prin informațiile de contact de pe afiş. Vă așteptăm la zbor!”, au transmis reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva.
Situat la doar câțiva kilometri distanță de reședința județului Hunedoara, în vecinatatea satului Săulești, Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva a fost înfiinţat în anul 1975.
În anii trecuți, zeci de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, s-au înscris la cursurile organizate la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. O parte dintre ei au optat pentru parașutism, iar alții pentru a învăța cum să zboare cu planorul sau cu avionul ultrașor.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva
Actualitate
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
Elevii se întorc la școală, de miercuri, 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.
Începe modulul 3 de cursuri. Următoarea vacanță pentru elevii hunedoreni – între 17 și 21 februarie
Prima zi de școală din anul 2025 – miercuri, 8 ianuarie, deschide modulul 3 de cursuri, care are o durată diferită în fiecare județ. Elevii și profesorii merg la școală până când va începe vacanța de schi de o săptămână, decisă de către inspectoratele școlare. Pentru județul Hunedoara, această vacanță de schi a fost programată în săptămâna 17 -21 februarie 2025.
Actualitate
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
Programul „Permis pentru viitor”, în cadrul căruia se acoperă costurile școlii de șoferi pentru tineri cu posibilități materiale reduse, a ajuns la cea de-a 10-a ediție. Organizatorii anunță că, solicitările de finanțare pot fi transmise, online sau prin poștă până la data de 27 ianuarie 2025.
Sunt eligibili tinerii din toată țara, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani care provin din medii defavorizate și care își doresc să obțină un permis de conducere pentru categoriile B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.
Programul „Permis pentru viitor” este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prima ediție a programului a fost lansată în anul 2015. În decursul celor nouă ediții, 181 de tineri au finalizat cu succes cursurile școlii de șoferi: 151 au obținut permise de categoria B, 27 de categoria C și trei atestate, o tânără cu handicap a obținut permis categoria B pentru automobil adaptat, un tânăr a promovat examenul pentru categoria B96 (ce permite suma MMA autoturism + rulotă/remorcă până la limita de 4.250 kg), iar un alt tânăr a obținut permisul pentru tractoare agricole. Alți 71 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.
Formularul de înscriere și alte informații sunt disponibile pe website-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/permis.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? O minoră din Călan a dispărut în noaptea de Revelion
-
Actualitatecu 17 ore in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 16 ore in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Incendiu pe Cheile Jiețului: Intervenție dificilă a pompierilor din Petroșani pentru stingerea flăcărilor la o cabană izolată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Prima zi a anului petrecută pe pârtiile din Parâng
-
Actualitatecu 15 ore in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate