Actualitate
Actrița care, de trei decenii, dă viața unor personaje pe scenă
A interpretat roluri principale în zeci de piese din dramaturgia românească și universală, spectacole de revistă, dramă, monodramă, comedie și spectacole pentru copii. De-a lungul carierei sale, a participat la mai multe festivaluri naționale și internaționale, obținând numeroase premii și distincții. Cunoscuta actriță Isabela Hașa, de la Teatrul de Artă, căci despre aceasta este vorba, este următorul invitat al campaniei „Premianții fără premii” de la Deva. Aceasta va fi răsplătită de societate civilă din oraș pentru întreaga sa strădanie, ca actor, scriitor, ca un om care a încercat și a reușit să bucure oamenii din jurul său. Această răsplătă, oferită simbolic, vine în completarea unei alte distincții pe care actrița a primit-o recent, ea fiind declarată de autoritățile locale „Cetățean de onoare” al municipiului Deva.
Isabela Hașa s-a născut în judeţul Harghita, a terminat facultatea la Cluj- Napoca, iar din anul 1986 și până în prezent a jucat pe scena Teatrului de Artă Deva. A ocupat şi funcţii de conducere în teatru, dar cel mai important este că a jucat roluri principale în 58 de piese din dramaturgia românească și universală, spectacole de revistă, dramă, monodramă, comedie, cabaret politic, spectacole pentru copii. De asemenea, actriţa a publicat lucrări cu următoarele titluri: „Teatrul devean la moment aniversar – prefațată de Prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu – critic și istoric literar”; „A fi sau a nu fi… actor – Isabela și Mara Hașa”; „Iubire fără cuvinte; „Ham-Ham, Miau-Miau și semnele de circulație”; „Eseuri teatrale în Ardealul Literar”, „Vox Libri”, „Noua Provincia Corvinia”, „Destine literare și alte reviste de cultură”; „Monografia Județului Hunedoara” – Autor cap. “Societatea pentru fond de teatru român și Viața teatrală”, „Județul Hunedoara, monografie – Personalități hunedorene” – Coautor cap. Cinema. Teatru. În plus, Isabela Hașa a mai colaborat cu posturi locale de radio sau televiziune, fiind frecvent invitată să susțină recitaluri de poezie sau teatru.
Pe scenă, a jucat și alături de actori consacrați, printre care Stela Popescu și Alexandru Arșinel, Mitică Popescu, Ion Dichiseanu, Horia Șerbănescu sau Puiu Călinescu.
„Mulţumesc acestei campanii, care de trei ani reuşeşte performanţa”
„Să fac parte din galeria „Premianții fără premii” este o onoare, o bucurie, un frumos gest de apreciere! Mulţumesc acestei campanii, care de trei ani reuşeşte performanţa (cu un buget zero) de a descoperi oameni valoroşi. Suntem suma lucrurilor pe care le facem. Noi, artiştii, trăim prin oameni şi pentru oameni, suntem plămădiţi să oferim şi dacă nu mai avem cui să oferim, ne stingem, încet, discret, visând săli pline, aplauze… nu cerem prea mult, nu-i aşa? Vom fi oglinda dumneavoastra la bine şi la rău. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a mărturisit Isabela Hașa.
Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care și-a urmărit visul și a slujit publicului iubitor de teatru și de lectură, organizatorii propun publicului întâlnirea cu Isabela Hașa, care va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, începând cu ora 11:00, în Piața Victoriei din centrul municipiului Deva, acolo unde, actrița va primi, simbolic, în semn de mulțumire, un buchet de flori și o diplomă.
Cu o zi înainte, la Teatrul de Artă din Deva va avea loc un spectacol aniversar, organizat în cinstea actriței, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate teatrală.
Campania „Premianții fără premii” ajunge la ediția cu numărul 121. Aceasta aduce, în fiecare săptămână, în fața opiniei publice, oameni de valoare care pot fi considerați un exemplu pentru comunitate, dar care sunt mai puțin cunoscuți.
Actualitate
Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi
Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.
„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
Actualitate
Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei
Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.
Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.
Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.
În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
Actualitate
Peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, la început de an
Peste o sută de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal au fost aplicate de polițiștii hunedoreni, de la începutul acestui an. Trei șoferi au rămas pietoni, după ce au fost prinși că au depășit viteza legală cu mai mult de 50 de km/h.
Aproximativ 250 de polițiști din cadrul structurilor operative au fost angrenați, zilnic, în perioada 01 – 07 ianuarie 2025, în acțiunile menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului și să asigure menținerea climatului de ordine și siguranță publică.
“Polițiștii au acționat în sistem integrat, la nivelul întregului județ, atât în cadrul unor activități de prevenire și descurajare a faptelor ilegale, cât și prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale și de impunere a legii. Polițiștii rutieri au avut drept scop impunerea regimului de viteză legal stabilit, pe drumurile din județ fiind utilizate atât aparatele radar, cât și cele de testare a consumului de alcool sau substanțe psihoactive. Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, poliţiştii au acționat în teren pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, în zonele de agrement și în zona adiacentă lăcașelor de cult. De la începutul acestui an, au fost aplicate peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit și au fost reținute 3 permise de conducere pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
435 de kilograme de materiale pirotehnice, confiscate
De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost confiscate 435 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, iar în urma celor peste 70 de controale și acțiuni, polițiștii au aplicat șase sancțiuni contravenționale în valoare de peste 9.500 de lei.
Pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, s-au întocmit 13 dosare penale.
„În minivacanța ocazionată de Noul An, polițiștii au intervenit pentru gestionarea promptă a tuturor evenimentelor din domeniul ordinii și siguranței publice, în această perioadă nefiind înregistrate incidente nedorite cauzate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pe bază de amestecuri pirotehnice. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara adresează mulțumiri celor care au înțeles să petreacă minivacanța ocazionată de trecerea în anul 2025 într-un cadru legal și lipsit de incidente. Recomandăm cetățenilor să susțină, în continuare, eforturile polițiștilor și să aibă o conduită preventivă, pentru a nu se pune în pericol pe ei sau pe cei din jur”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Foto: arhivă
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Stiri nationalecu 2 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?