Connect with us
Data: 20/01/2025
.

Actualitate

Salvamontişti, jandarmi, poliţişti şi angajaţi ai ISU, „în acţiune” la Râuşor

Publicat

pe

Salvamontiști, jandarmi, polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara s-au adunat în Retezat, la Râușor, acolo unde au participat la un nou exercițiu, desfășurat în zona montană. De data aceasta, forțele implicate și-au imaginat salvarea, de pe o stâncă, a unei persoane ce s-a accidentat.

S-a avut în vedere recuperarea accidentatului din perete, acordarea primului ajutor medical și testarea modului de lucru cu troliul şi trepiedul de salvare”, se arată într-un comunicat transmis de către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Prefectul Fabius Kiszely, președintele CJSU, cel care a coordonat exercițiul, a punctat demersurile făcute pe lângă operatorii de telefonie mobilă pentru a spori aria de acoperire GSM în zonelor montane, în scopul înlesnirii contactului și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe munte. De asemenea, cu acest prilej s-a testat aplicația Salvamont și s-a decis cooptarea cabanierilor în procesul de promovare a aplicației în rândul turiștilor. Cu ajutorul acestei aplicații, în cazul în care turiștii suferă un accident sau au nevoie de ajutor, echipele Salvamont îi pot localiza mult mai ușor. Turiștii care folosesc aplicația pot notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont, cu ajutorul butonului SOS din aplicație, atunci cand au nevoie de ajutor. Echipele Salvamont pot localiza poziția telefonului, coordonatele geografice și nivelul bateriei. Chiar dacă telefonul nu mai este în raza de acoperire a rețelei de telefonie folosite, traseul parcurs va fi memorat pe perioada monitorizării, iar la prima conexiune în rețea, dispeceratul Salvamont va putea vedea, din nou, coordonatele locației utilizatorului.

În prezent, aplicația este disponibilă pentru toți utilizatorii telefoanelor Android, indiferent de rețea, și poate fi descărcată din Google Play.

Advertisement

Actualitate

Vizita Ambasadorului Japoniei la Universitatea din Petroșani: Un pas important pentru colaborarea internațională

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani a fost gazda unui eveniment deosebit astăzi, odată cu vizita delegației Ambasadei Japoniei în România, condusă de Excelența Sa domnul KATAE Takashi, Ambasadorul Japoniei. Rectorul instituției, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, a întâmpinat delegația, iar discuțiile purtate au subliniat deschiderea spre consolidarea relațiilor internaționale și explorarea unor noi parteneriate academice.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate oportunități de colaborare în domeniul schimburilor academice, dezvoltarea proiectelor de cercetare comune și promovarea înțelegerii culturale reciproce. Acest dialog promițător marchează un nou capitol în extinderea legăturilor dintre Universitatea din Petroșani și instituții academice din Japonia, oferind studenților și profesorilor șansa de a participa la inițiative care îmbogățesc procesul educațional.

„Suntem onorați de această vizită și de oportunitățile de cooperare care s-au conturat. Este un moment important pentru universitatea noastră, care demonstrează angajamentul de a dezvolta parteneriate internaționale solide”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai.

Această vizită reprezintă un pas semnificativ în extinderea orizonturilor educaționale și culturale pentru comunitatea academică din Valea Jiului, consolidând astfel rolul Universității din Petroșani ca un pol de excelență și colaborare internațională.

FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 3.000 de păsări de apă iernează, în acest an, pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, potrivit reprezentanților ariei protejate de interes național. Sunt prezente 18 specii – lebăda de vară, rața de pădure, rața pestriță, rața fluierătoare, rața mare, rața sulițar, rața mică, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața sunătoare, ferăstrașul mare, lișița, corcodelul mic, corcodelul mare, pescărușul sur, cormoranul mare, stârcul cenușiu și egreta mare.

Cele mai numeroase exemplare sunt cele de lișiță și rață mare, fiecare cu peste o mie de exemplare, conform reprezentanților Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. “Sunt și trei specii din care există câte un singur exemplar – rața de pădure, pescărușul și stârcul cenușiu. Din cele nouă exemplare de lebădă, șapte fac parte din aceeași familie formată din doi adulți și cinci pui care sunt la fel de mari ca părinții lor. Toate aceste informații au fost obținute în cadrul proiectului Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă care se derulează în fiecare an în perioada 10 – 20 ianuarie și este coordonat de către Wetlands International, o organizație de conservare și restaurare a zonelor umede activă în întreaga lume. În România, datele recensământului sunt colectate de Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Pentru al șaselea an consecutiv, de numărarea păsărilor de apă din Geoparc s-a ocupat o echipă a Grupului Milvus, formată din biologul dr. Zoltán D. Szabó și voluntara Orsolya Máthé, însoțită în teren de colegul nostru Dan Horațiu Popa”, arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Amenajarea lacurilor de acumulare a început cu doar 50 de ani în urmă, dar păsările de apă migratoare care sosesc toamna din nordul continentului le-au descoperit și le folosesc pentru iernat. Prezența lor aici este cumva o compensație pentru faptul că atunci când au fost amenajate lacurile a fost distrusă o suprafață mare a habitatelor naturale din Țara Hațegului”, spune biologul dr. Zoltán D. Szabó, citat de către reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Cele patru lacuri de acumulare de pe teritoriul Geoparcului – Ostrov, Păclișa, Sântămăria Orlea și Covragiu fac parte dintr-un complex de lucrări hidrotehnice în zona Râu Mare – Retezat și pe râul Strei. Amenajarea hidrotehnică a fost începută la jumătatea anilor ’70 și acum produce electricitate pentru sistemul energetic național și furnizează apă potabilă pentru jumătate din județul Hunedoara.

 

Advertisement

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări

Publicat

pe

Redactat de

O casă din municipiul Hunedoara a fost distrusă de flăcări. Focul a mistuit încăperile și acoperișul locuinței. Pompierii au intevenit cu două autospeciale. De asemenea, la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD, după ce, inițial s-a anunțat că o persoană ar fi fost surprinsă în interior, informație care, din fericire, nu s-a confirmat.

Foto: ISU Hunedoara

“Astăzi, echipaje de intervenție ale Detașamentului de pompieri Hunedoara au avut misiunea de a stinge un incendiu care a cuprins încăperile și acoperișul unei case din oraș. Pentru că din faza de apel la 112 s-a anunțat că ar fi fost posibil ca o persoană să fie surprinsă în interior, pompierii s-au pregătit și pentru misiunea de căutare-salvare a posibilei victime. Din fericire informația nu s-a confirmat, la sosirea echipajelor proprietarul se afla în afara locuinței și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a acționat cu două autospeciale de stingere, iar la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD. Flăcările au distrus interiorul casei și o mare parte din acoperiș”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit produs din cauza unui cablu electric defect.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate