Connect with us
Data: 03/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Dublu eveniment în comuna Totești

Publicat

pe

La sfârșitul săptămânii trecute la Totești, în Țara Hațegului, s-a desfășurat un dublu eveniment, la care a fost o prezență numeroasă.

La Totești a fost organizată expoziția – târg de ovine „Breaza – regina țurcanelor”, un eveniment cunoscut la nivel național de crescătorii de animale, precum și „Ziua comunei”, o manifestare cultural – artristică foarte apreciată.

Pentru a zecea oară

Ediția din acest an a expoziției târg de ovine a fost una jubiliară, fiind cea de-a zecea organizată, primele patru desfășurându-se la Pui, altă comună hunedoreană din Țara Hațegului, iar celelalte la Totești. Organizatorii evenimentului, Asociația Zonală a Crescătorilor de Ovine „Retezatul” Hațeg, alături de Primăria și Consiliul Local al comunei Totești, s-au declarat destul de mulțumiți de ediția din acest an, considerând-o mai reușită decât cea din 2017. Spre mulțumirea și bucuria noastrăp am progresat. Anul trecut am avut 58 de boxe, anul acesta am făcut 66. Din păcate, mai sunt și exemple negative, că nu este pădure fără uscături. Am avut două – trei boxe care sunt goale. Am întors pe alții înapoi și acum unii n-au binevoit să vină, deși au solicitat să le facem. Da, a crescut numărul de boxe de la an la an și se vbede că suntem la a zecea ediție. Dar ce-i mai îmbucurător pentru noi este faptul că a crescut calitatea oilor expuse”, a declarat Pavel Iovăneasă, președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine „Retezatul” Hațeg.

Respect pentru seniorii comunității

Despre expoziția târg a vorbit și Tiberiu Pasconi, primarul comunei Totești, și gazda principală a evenmimentului. În fiecare an noi ne străduim să facem acest lucru pentru a încuraja crescătorii de animale, în special de ovine. Facem asta pentru pentru a mări efectivele, pentru a ține și a crește o rasă preponderent zonei, preponderent climei, care implică o natalitate bună și prolificacitate în același timp. Noi, ca și administrație, ne mândrim cu rasele de oi și cu oamenii care le cresc și fac parte din această comunitate ”, a spus Tiberiu Pasconi. Dar, așa cum arătam și mai sus, la Totești s-a mai desfășurat și „Ziua comunei”, un alt eveniment important pentru comunitate. „De ani de zile am inițiat și am sărbătorit un eveniment deosebit în viața omului, în special a locuitorilor comunei Totești, 50 de ani de căsnicie. Fiecare care a ajuns la 50 de ani de căsnicie trebuie să se bucure de această viață împreună, iar noi i-am premiat. Și nu numai pe aceștia, ci și pe longevivii vieții lăsate de Dumnezeu pe pământ. Pe cei care au 90 de ani și peste această vârstă noi, în fiecare an, îi premiem”, a mai precizat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Muzică și voi bună

Ca de obicei, la astfel de evenimente se organizează cocerte folclorice și mese câmpenești, tradiție care s-a respectat și la Totești. Cei prezenți au putut degusta diferite produse culinare, cele din oaie fiind la loc de cinste, dar au fost și încîntați de prestația scenică pe care au avut-o Petrică Crăciunescu, Florin Sbuchea, Marinela Crăciunescu Artan, Mariana Suciu, Nicu Drăgan, Vali Tănase, Viorica Brândușan, Nelu Păuceanu, Maria Păuceanu, Roberta Crintea, Lavinia Zselnyan, Doriana Talpeș și Ghiță Colțun Brancu și formația „Cântec românesc”. La eveniment au mai fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Daniel Andronache, subprefectul Dorel Bretean, deputații Sorin Marica, Laurențiu Nistor și Ilie Toma, primari și viceprimari, consilieri județeni și locali și conducători de instituții deconcentrate din teritoriu.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Iepurașul vine la Zoo Hunedoara. Activități și concursuri pentru copii, sâmbătă – 4 mai

Publicat

pe

Redactat de

Iepurașul vine la Grădina Zoologică din Hunedoara, acolo unde, sâmbătă, 4 mai, începând cu ora 11:00, sunt așteptați cât mai mulți copii. Numeroase activități sunt pregătite pentru cei mici, de la ateliere de pictat pe față, de pictură ornamente, de împletit codițe sau de tatuaje temporare, până la curse amuzante, cu saci și obstacole, și un concurs de creație artistică.

“Anul acesta, Iepurașul vine la Grădina Zoologică Hunedoara cu numeroase activități și concursuri, alături de Interact Club „Iancu de Hunedoara”: atelier de pictat pe față, atelier de pictură ornamente, atelier de împletit codițe, atelier tatuaje temporare, curse cu saci, curse cu obstacole, concurs creație artistică. Iepurașul vine la Zoo. Vino și tu! Sâmbătă – 4 mai 2024, ora 11:00 la Grădina Zoologică Hunedoara. Câștigă premii alături de prieteni și familie! Intrarea este liberă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Marele târg de primăvară de la Pui, organizat în 1 Mai, a reunit numeroși comercianți și cumpărători

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui a găzduit, ieri, în 1 mai, vestitul Târg de primăvară, eveniment care, și în acest an, a reunit un număr mare de comercianți, dar și cumpărători. Marfa a fost pe alese, de la produse agricole, bucate tradiționale, obiecte de uz gospodăresc ori articole vestimentare. Manifestarea, cu o tradiție foarte veche, încă se mai păstrează la Pui, cea mai mare comună hunedoreană.

Târgul de primăvară de la Pui este unul dintre cele mai importante evenimente din județul Hunedoara, cu o tradiție de sute de ani. Autorităţile locale din această frumoasă comună situată în Țara Hațegului păstrează acest obicei, care datează din moşi-strămoşi, şi au organizat, și în acest an, acest eveniment. Astfel, miercuri, 1 Mai, la Pui au fost prezenți numeroși comercianți sosiți din diferite colțuri ale județului, dar și de prin alte părți. De la târg, nu au lipsit produsele tradiționale, dar și altele nealimentare, de la butoaie din lemn, cazane, pălării, articole vestimentare, și multe altele.

“Vă mulțumesc pentru prezența la Târgul de Primăvară de la Pui și pentru că împreună ducem tradiția mai departe! Sărbători fericite tuturor!”, a transmis Victor Stoica, primarul comunei Pui.

rgul de primăvară, la fel ca şi cel de toamnă, de pe 14 octombrie, sunt evenimente cu o tradiţie foarte veche la Pui, comuna fiind renumită în Țara Hațegului și nu numai pentru aceste două manifestări anuale.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Casa Auto Timișoara, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate