Actualitate - Eveniment
Cercetătorul științific Daniel Iancu, premiat după ce a scos la lumină o fotografie veche de peste un secol
Daniel Iancu (foto), fost jurnalist și actualmente cercetător științific în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din reședința de județ, a obținut un premiu special la un concurs național dedicat pasionaților de fotografie din întreaga țară. Distincția i-a fost acordată pentru o fotografie, ce datează de pe la sfârșitul secolului al XIX -lea și care a impresionat juriul concursului la care deveanul a participat. Este vorba despre o fotografie ce oglindește trei femei din satul hunedorean Federi, comuna Pui, realizată de un fotograf maghiar, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Daniel Iancu „a dat” peste ea, din întâmplare, în timpul periplului său pe ulițele ascunse ale așezărilor rurale retrase din județ, fiind cunoscută pasiunea sa pentru lumea veche a satului românesc.
“Fotografia – document etnografic”, așa se intitulează concursul național la care a participat fostul jurnalist din Deva. Alături de alți fotografi, pasionați de lumea satului, din întreaga țară, acesta s-a înscris la competiția organizată, pentru a 14-a oară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cele mai bune lucrări fiind, recent, premiate. Astfel, din peste 300 de fotografii, realizate de către pasionați de fotografie din toată România, poza lui Daniel Iancu a impresionat juriul concursului, acesta câștigând premiul special la secțiunea „Reproducere după fotografia veche”.
„Acest premiu este o recunoaștere a muncii mele”
Fotografia ilustrează trei femei, îmbrăcate în port popular, din satul Federi, comuna Pui, și a fost realizată, în urmă cu mai bine de un secol, de Krausz Gyula, un fotograf de origine maghiară, care, în acele timpuri, de odinioară, a avut un atelier la Deva, undeva pe strada Regina Maria, care se numea altfel pe atunci. Cum a găsit Daniel Iancu această fotografie foarte veche? În mod cu totul întâmplător.
„Mergând prin sate, în căutare de case vechi și arhitectură tradițională, am înnoptat la o familie care, aflând cu ce mă ocup, a scos albumul de fotografii. Printre pozele ce mi le-au arătat se afla și această fotografie, membrii familiei necunoscând persoanele din imagine, pe cele trei femei îmbrăcate în port popular. Am fotografiat-o și, din cercetările pe care le-am făcut, am aflat că poza a fost realizată de Krausz Gyula, despre care nu se știu prea multe date. Doar o singură fotografie, făcută de către acesta, am mai văzut”, povestește cercetătorul științific Daniel Iancu.
Fiind una dintre pozele care l-a impresionat, deveanul s-a gândit că fotografia merită scoasă în evidență. A înscris-o în concurs și a câștigat premiul special la secțiunea mai sus menționată. Distincția nu poate decât să îl bucure pe Daniel Iancu și vine ca o recunoaștere a muncii sale asidure, uriașe, de documentare fotografică și de teren. „Acest premiu este o recunoaștere a muncii pe care o fac, a proiectului pe care îl derulez cu susținerea MCDR”, a menționat acesta.
La ediția de anul trecut a aceluiași concurs, Daniel Iancu a câștigat locul doi la categoria „Fotografie alb/negru”.
A lansat o carte – album
Daniel Iancu este cunoscut pentru pasiunea sa pentru așezările rurale ascunse sau părăsite ale județului Hunedoara și nu numai. Cu aparatul foto nelipsit în bagaj, acesta a cutreierat, ani la rândul, prin locuri spectaculoase în cele mai izolate sate hunedorene. Din 2007, de când a început “hoinăreala” lui prin satele uitate ale județului, el a reușit să ajungă până în cele mai îndepărtate cătune, unele la marginea norilor, șterse din documente oficiale. A străbătut poteci de munte și drumuri ce nu se mai pot parcurge cu pasul. Totul, cu scopul de a imortaliza în imagini cele mai frumoase peisaje din aceste zone uitate. Rezultatul muncii sale, în cei zece ani de periplu, e o bogată arhivă cu sute de fotografii ce oglindesc arhitectura tradițională țărănească. Povestea fotografică a celor mai izolate așezări din județ se regăsește într-o carte – album, intitulată „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara”, pe care Daniel Iancu a lansat-o în luna decembrie a anului trecut.
Actualitate
Pompierii hunedoreni, ajutoarele lui Moș Crăciun pentru copiii cu nevoi speciale din Valea Jiului
Spiritul sărbătorilor de iarnă a prins viață la Lupeni, unde pompierii hunedoreni au devenit, pentru o zi, ajutoarele de nădejde ale lui Moș Crăciun. Renii Moșului au luat o pauză binemeritată, iar pompierii din Lupeni și Petroșani au preluat misiunea magică de a aduce zâmbete pe chipurile unor copii speciali.
Vizita a avut loc la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” din Lupeni, unde 58 de copii cu cerințe educative speciale, veniți din întreaga Vale a Jiului, depășesc zilnic provocările vieții. Întâlnirea cu salvatorii a fost o experiență plină de emoție, dar și de bucurie.
Pompierii au adus cadouri, au oferit ocazia celor mici să exploreze autospecialele de intervenție și au fost răsplătiți cu colinde interpretate din inimă de copii. Atmosfera a fost încărcată de căldură și generozitate, iar surprizele nu s-au oprit aici.
Copiii, cu mânuțele lor dibace, le-au dăruit pompierilor decorațiuni de Crăciun și felicitări realizate manual, simboluri ale recunoștinței și ale spiritului sărbătorilor.
Această acțiune subliniază, încă o dată, implicarea pompierilor hunedoreni nu doar în misiuni de salvare, ci și în viața comunității, oferind sprijin și bucurie celor care au cea mai mare nevoie. Un exemplu de solidaritate și iubire care inspiră întreaga Vale a Jiului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Zeci de kg de articole pirotehnice, confiscate de polițiști
Zeci de kg de articole pirotehnice, confiscate de polițiști
În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au intensificat controalele privind modul de respectare a prevederilor legale referitoare la activitățile cu articole pirotehnice.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, în această săptămână, au fost indisponibilizate aproape 100 de kilograme de articole pirotehnice.
Este vorba despre baterii de artificii și emițătoare de sunete (petarde), din categoriile F2, F3 și F4, interzise a fi confecţionate, deţinute, comercializate, importate sau folosite de către persoanele fizice.
Produsele pirotehnice au fost găsite de polițiști la locuințele a 5 persoane din județul Hunedoara și ar fi fost achiziționate de acestea din mediul online. Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.
Polițiștii vor continua verificările și în perioada următoare. Reamintim că folosirea materialelor pirotehnice în timpul sărbătorilor de iarnă poate fi spectaculoasă, dar implică riscuri semnificative pentru siguranța personală și publică.
Pentru a evita incidente nedorite și a respecta legislația în vigoare, achiziționați artificii și petarde doar de la comercianți autorizați. Verificați eticheta produselor pentru a vă asigura că sunt respectate normele de siguranță.
Conform prevederilor legale, persoanele fizice pot detine si folosi articole pirotehnice doar din categoriile F1 și P1. Nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P2, T1 şi T2.
Pentru a manipula corect astfel de produse, folosiți materialele pirotehnice la o distanță sigură de clădiri, mașini, persoane și vegetație inflamabilă.
Nu direcționați artificiile spre oameni sau animale și verificați integritatea produselor înainte de utilizare.
Nu lăsați copiii să manipuleze materiale pirotehnice! Asigurați-vă că minorii sunt întotdeauna supravegheați de un adult în apropierea artificiilor.
Lansați artificiile doar în spații deschise, departe de materiale inflamabile și evitați consumul de alcool, atunci când manevrați materiale pirotehnice.
În cazul unor accidente sau incendii provocate de artificii, sunați imediat la 112. Respectarea acestor măsuri poate face diferența între sărbători liniștite și incidente nedorite.
Actualitate
Un bărbat aflat în urmărire națională, prins la Vulcan
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan au depistat, în data de 19 decembrie a.c., un bărbat aflat în urmărire națională, condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice.
Tribunalul Bacău a emis pe numele bărbatului de 43 de ani, din municipiul Vulcan, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Acesta a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice, având de executat 4 ani și 8 luni de închisoare.
Bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Deva, în vederea executării pedepsei.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara și-a deschis porțile
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia”, declarat de Guvern de importanță națională
-
Actualitatecu 2 zile in urma
ITM Hunedoara, controale la centrele rezidențiale din județ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Trei tinere s-au răsturnat cu ATV-ul pe un câmp, la poalele Retezatului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul termină anul la două puncte de play-off
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice, verificări la operatori din județ. Amenzi de zeci de mii de lei, aplicate în urma controalelor din ultimele zile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Studenții și profesorii de la Universitatea din București contribuie la creșterea calității educației din Geoparc
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii hunedoreni, alături de Moș Crăciun, veghează pentru sărbători în siguranță