Actualitate - Eveniment
Dispute în Consiliul Local Lupeni pe tema majorării tarifelor la Straja. Telegondola, oprită!
Disensiunile din Consiliul Local (CL) Lupeni au dus la oprirea telegondolei din Straja, una dintre cele mai căutate staţiuni din județ, pe timp de iarnă, de către turiştii mari iubitori de zăpadă şi distracţie la munte. Şi asta în urma unui conflict apărut, în timpul ultimei şedinţe extraordinare a CL Lupeni, între aleşii locali din acest municipiu, care ar fi pornit de la aprobarea noilor tarife pentru utilizarea instalaţiei pe cablu, dar şi a parcării din staţiune. În vreme ce, unii au propus majorarea preţului la telegondolă, de la 10 lei, la 15 lei, în timpului weekendului, de sărbătorile legale şi în vacanţe, cei din tabăra adversă s-au opus cu vehemenţă.
De la primărie, cearta „s-a mutat”, după aceea, în mediul on-line, pe rețeaua de socializare, acolo unde au avut ocazia să își dea cu părerea asupra acestui subiect și mai mulți cetățeni. În ciuda opiniilor, pro sau contra, de pe urma acestei neînțelegeri nu au avut de suferit decât turiștii care au urcat, în weekend, la Straja, deoarece instalația pe cablu nu a mai funcționat.
Primarul din Lupeni, Lucian Resmeriță a dat vina pe aleșii locali din opoziție pentru faptul că activitatea în stațiunea Straja a fost blocată. „Consilierii PNL Lupeni au votat, astăzi (n.red. vineri, 8 decembrie) împotriva proiectului care vizează dezvoltarea domeniului schiabil Straja. Din această cauză, telegondola nu va putea funcționa în acest weekend”, a anunțat edilul -șef, pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și fotografiile cu cei cinci membrii ai legislativului local care au fost împotrivă. Potrivit acestuia, vineri a fost ultima zi în care telegondola din Straja a funcționat. „Până la deblocarea situației, nu mai avem suport legal”, a precizat Lucian Resmeriță.
„Decizie, fără fundament legal”
De cealaltă parte, consilierii locali acuzați afirmă că, de fapt, decizia de a opri telegondola din Straja nu are niciun fundament legal. „Astăzi, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Lupeni, ni s-a propus creșterea tarifelor în Straja (telegondolă și parcare). Împreună cu colegii de la PNL nu am fost de acord cu această majorare și am propus alte tarife, mai mici, accesibile pentru cetățenii din Lupeni și turiștii care ne vizitează! Din păcate, consilierii prezenți, PSD+ALDE+PRM, au votat pentru creșterea tarifelor la telegondolă și parcare. Inițial, se propusese tariful la gondolă 15 lei (o urcare sau o coborare) în weekend, de sărbători și în vacanțe și 24 lei parcarea/zi în Straja. La începutul ședinței am primit materialele cu 10 lei/urcarea în cursul săptămânii (am votat pentru acest preț) și 15 lei/urcarea de sărbători și vacanțe și 15 lei parcare Straja/zi. Am considerat că nu trebuie să creștem prețul când sunt sărbători sau vacanțe și trebuie să venim în ajutorul elevilor, studenților și locuitorilor din Lupeni (…) Consilierii PNL nu au votat pentru creșterea tarifului în Straja la telegondolă de sărbători și în vacanțe. Se cerea 15 lei/urcarea, noi am propus 10 lei. (…) Cine oprește, cu de la sine putere, funcționarea telegondolei nu are avizul Consiliului Local Lupeni, cu atât mai mult cu cât în cele trei puncte ale proiectului de hotărâre nu exista o dată de intrare în vigoare ale noilor tarife și telegondola poate funcționa după vechile tarife, așa cum a funcționat și până acum. Ne dorim tarife acceptabile pentru cetățenii Lupeniului și pentru turiștii care ne vizitează!”, a scris, la rândul său, pe pagina sa de Facebook, Cristian Roșu, consilier local la Lupeni.
Toată disputa aleșilor locali din Lupeni a avut loc fix în ziua în care un cunoscut investitor din Valea Jiului a inaugurat un nou telescaun în stațiunea montană Straja, accesul tuturor celor care au dorit să îl folosească fiind gratuit în ziua respectivă.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 46,85 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 21:00
Prezența la vot în județul Hunedoara în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 indică un interes moderat al alegătorilor, conform datelor furnizate de platforma oficială de monitorizare a prezenței.
Până la ora 21:00, ora închiderii urnelor, prezența la urne este de 46,85%, dintr-un total de 363.541 de alegători înscriși pe listele permanente.
Distribuția pe categorii de alegători:
- Alegători care au votat pe listele permanente: 150.707 persoane.
- Alegători pe liste suplimentare: 17.532 persoane.
- Alegători care au utilizat urna mobilă: 2.090 persoane.
Repartizarea votanților în județ: Din totalul de 170.329 de votanți, se observă o participare mai ridicată în zonele urbane, cu 120.182 de alegători prezenți la urne, comparativ cu mediul rural, unde au fost înregistrați 50.147 de votanți.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu o zi in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3