Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

ALDE și PSRO, la braț în Consiliul Local Deva?

Publicat

pe

Luna ianuarie a fost una plină de turbulențe pe scena politică din județul Hunedoara și, dacă nu vor fi schimbări majore, și februarie se anunță a fi una la fel.

Prima lună a anului în curs a fost marcată de mai multe evenimente politice, care pot avea implicații majore într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Multe evenimente

Anul a început cu o veste tristă, respectiv încetarea din viață, în urma unei boli incurabile, a fostului primar al orașului Geoagiu, Ioan Vălean, care a fost în fruntea localității balneare între 2012 și 2016. Au urmat, apoi, contrele dintre PNL și PSD pe tema alocării de sume defalcate din unele venituri ale statului, de către Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, către administrațiile publice locale din teritoriu. Liberalii au reclamat că așezările din județ conduse de primari din partidul lor au fost, clar, văduvite, de niște sume importante, exemplul cel mai elocvent fiind Deva, care a primit banni mai puțini chiar decât unele comune, iar pe de altă parte cei din PSD consideră că alocarea a fost una realistă, localitățile la care se făcea referire primind alți bani, de la Finanțe. Cei de la PNL au declarat că vor ataca hotărârea de CJ în contencios administrativ și rămâne de văzut în ce fel se va pronunța instanța. Și, nu în ultimul rând, a venit schimbarea de Guvern, care, în noul Executiv, condus, în premieră pentru țara noastră, de o femeie, fiind vorba despre social – democrata Viorica Vasilica Dăncilă, a adus două portofolii pentru județul Hunedoara, Externele rămânând la Teodor Meleșcanu, un „veteran” în funcții de rang înalt, în vreme ce la Diasporă (Ministerul Românilor de Pretutindeni, cum este denumirea oficială, n. red.) este „debutanta” Natalia Intotero, ambii fiind din Brad, oraș căruia i s-a promis, din nou, racordarea la rețeaua de alimentare cu gaz metan. Și ar mai fi de notat și alegerea, așteptată, de altfel, a primarului Florin Oancea, ca președinte al filialei municipale PNL Deva, funcție ce o deținea cu titlu de interimat.

SPIGM, mărul discordiei

Advertisement

Dar principalul punct de atracție, din punct de vedere politic, este ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Local (CL) al municipiului Deva. La prima ședință ordinară a legislativului devean din acest an, printr-un proiect de hotărâre, Florin Oancea, primar PNL, a cerut înlocuirea viceprimarului Răzvan Mareș, de la PSRO, cei doi fiind aliați la alegerile locale parțiale de anul trecut, cel din urmă renunțând la candidatură în favoarea primului, souție văzută atunci, de ambele părți, drept cea mai viabilă de a învinge PSD și de a forma o majoritate în CL. Motivul pentru care Oancea dorea schimbarea lui Mareș era, conform notei de fundamentare, activitatea defectuoasă de la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Muncipală (SPIGM) Deva, organism pe care îl coordona viceprimarul. Apoi, în urma zvonurilor care arătau că reprezentanții PSD din CL Deva nu se vor prezenta la ședință, care s-au și confirmat, Florin Oancea a propus, ca punct suplimentar pe ordinea de zi a aceleiași ședințe, și înlocuirea celuilalt viceprimar, social – democratul Ovidiu Moș, motivul fiind, în linii mari, același SPIGM. Mai exact, lui Ovidiu Moș i s-a reproșat faptul că SPIGM nu a funcționat corespunzător în perioada în care acesta urmând a răspunde pentru proasta activitate de acolo în perioada în care a fost primar interimar al municipiului Deva. La vot, așa cum se știe, propunerile lui Oancea nu au trecut, iar Mareș și Moș au rămas viceprimari, însă primarul a anunțat că va cere înlocuirea celor doi din funcții la fiecare ședință de CL.

Nuanțări de declarații

Zvonurile o indicau pe Andreea Ciobanu de la PSRO ca viitor viceprimar, care a votat alături de liberali. Apoi a urmat un război al declarațiilor, în care Răzvan Mareș, ca președinte de filială județeană, a exclus-o pe Andreea Ciobanu din partid, iar aceasta a contratacat, spunând că PSRO se va desființa, lucru adevărat, și că nu mai are cum să fie dată afară, lucru care comportă multe chichițe juridice, ce pot fi interpretate în fel și chip. Apoi a venit și o nuanțare din partea liberalilor, președintele județean al PNL, Lucian Heiuș, spunând că partidul nu-și dorește funcții de viceprimar al Devei, acestea putând să râmână la PSD și PSRO, care au majoritate în CL, cu sprijin ALDE și UDMR, însă își doresc alte persoane în acest post.

Nici nu confirmă, dar nici nu infirmă

La ora actuală, în CL Deva sunt câte șase consilieri de la PSD și PSRO, incluzând-o, aici, și pe Andreea Ciobanu, cinci de la PNL și câte doi de la ALDE și UDMR, iar pentru schimbarea unui viceprimar este necesară o majoritate calificată, de 14 voturi. La voturile din ședința de CL la care am făcut referire, UDMR și ALDE au votat diferit, însă acest lucru nu a afectat rezultatul, dar cele două partide au arătat, astfel, o „deschidere” largă la negocieri. În schimb, însă, cum PSRO se va desființa, mai devreme sau mai târziu, consilierii acestui partid nu vor mai avea constrângeri pe linie ierarhică și nici nu mai pot fi amenințați cu excluderea din partid. În schimb, însă, se vorbește deja, pe la colțuri, ce-i drept, despre o idilă politică între PSRO și ALDE. „Am auzit și eu astfel de zvonuri, dar nu am purtat niciun fel de discuție cu Răzvan Mareș. Au venit la noi în partid membri ai PSRO, dar nu consilieri locali de la Deva. Noi rămânem, în continuare, un partid deschis și nu excludem nicio variantă”, a declarat Mircea Moloț, liderul județean al ALDE. O poziție vrelativ asemănătoare a avut-o și Răzvan Mareș. Până la desființarea partidului, noi rămânem consilieri locali din partea PSRO. După desființare, atunci fiecare poate vota cum dorește și cu cine dorește. De asemenea, după desființare, consilierii pot rămâne independenți sau se pot înscrie în orice alt partid, inclusiv în ALDE, dar nu am avut nicio discuție cu reprezentanții formațiunii respective pe această temă”, a spus acesta, ambele declarații, elegante, de altfel, lăsând loc de numeroase variante.

Advertisement

În loc de concluzii

Dacă se va realiza „mariajul”, iar cele două partide vor merge la braț în CL Deva, ALDE va deveni majoritar în legislativul reședinței de județ, cu șapte sau chiar opt consilieri, dacă Andreea Ciobanu va fi exclusă, sau PSRO va reveni la sentimente bune, ca în cazul lui Ioan David și Florin Mureșan. Iar în acest caz, PSD având șase consilieri, viceprimarii actuali vor rămâne în funcție. Însă, cum în politică se poate întâmpla orice, iar la Deva ALDE are relații mult mai bune cu PNL decât cu PSD, partenerul de la guvernare, se poate forma o altă majoritate, la care să participe și UDMR, prin care Ovidiu Moș și-ar pierde postul de viceprimar, lucru care s-ar putea întâmpla și dacă este dat afară din propriul partid, social – democrații având o bogată experiență la acest capitol, mai ales la nivel guvernamental. Oricum, dacă se va adeveri situația de mai sus, ALDE nu se va deoparte nicicum pentru a avea un post de viceprimar de reședință de județ, lucru care nu-i de colea, în condițiile în care, după alegeri, a avut doar doi consilieri locali. Cum, la fel, deși este mai greu de crezut, dar deloc imposibil, și UDMR își poate face calcule pentru un post de viceprimar în Deva.

Advertisement

Actualitate

Aproape 400 de infracțiuni informatice, instrumentate anul trecut, în creștere cu 12 la sută față de 2023

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 400 de infracțiuni informatice au fost instrumentate de polițiști, pe parcursul anului trecut, în creștere cu 12 procente față de 2023.

“Domeniul criminalității informatice a cunoscut, în ultimii ani, un trend ascendent. Faptele incriminate de Codul Penal pe acest segment au crescut cu circa 12%”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii din structurile de investigații criminale, cei care au competența să cerceteze astfel de fapte, atrag atenția și asupra infracțiunilor de înșelăciune, comise în mediul on-line. Fiecare utilizator al internetului, în special tinerii și persoanele în vârstă, ar trebui să acționeze cu mare atenție și responsabilitate atunci când vine vorba despre datele personale.

Activități dedicate promovării siguranței în mediul on-line

Anual, la data de 11 februarie, este marcată „Ziua Siguranței pe Internet”. În acest sens, polițiștii hunedoreni au desfășurat, în cursul zilei de marți, mai multe activități dedicate promovării siguranței și responsabilității în mediul on-line.

Advertisement

Două dintre activitățile educative s-au desfășurat la școlile gimnaziale din localitățile Brănișca și Vețel. Scopul a fost ca minorii să conștientizeze pericolele online, precum cyberbulliyng, furtul de date personale și expunerea la materiale ilegale sau cu conținut dăunător.

Pentru a nu ajunge victime în mediul online, polițiștii vă recomandă următoarele măsuri: utilizarea unor parole puternice, cu un nivel ridicat de complexitate; evitați folosirea termenilor uzuali și schimbați periodic parolele; asigurați-vă că aplicațiile și programele antivirus sunt actualizate, pentru a preveni vulnerabilitățile; atenție la e-mailurile și mesajele suspecte; nu deschideți link-uri din surse necunoscute, primite pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media ori prin platformele de tip chat (WhatsApp, Telegram etc.); evitați partajarea informațiilor personale pe rețelele de socializare și setați nivelurile de confidențialitate corespunzătoare; verificați sursele de informare, pentru a combate dezinformarea; fiți atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor; unitățile bancare nu solicită prin SMS date confidențiale, cum ar fi datele cardurilor, parolele de access sau coduri PIN. “În situația în care ați fost înșelați sau ați furnizat datele bancare altor persoane, vă sfătuim să anunțați imediat banca la care aveti conturile, precum și cea mai apropiată unitate de poliție. Prin educație și măsuri de precauție, internetul poate deveni mai sigur!”, mai transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

ASOCIAȚII DE PROPRIETARI. Administratorii ale căror atestate expiră, notificați de DAS Deva

Publicat

pe

Redactat de

Administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva ale căror atestate au expirat sau urmează să expire în cursul anului 2025 au fost notificați de către Direcția de Asistență Socială Deva cu privire la reînnoirea documentelor, în cel mai scurt timp.

Conform legislației care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, atestatul este actul care dovedește calitatea de administrator de imobile (condominii).

Documentul este valabil timp de 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis.

Expirarea atestatului determină imposibilitatea exercitării activității de administrare a imobilelor, iar legea prevede amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru administratorii care își desfășoară activitatea fără să dețină un atestat valabil.

Atestatul pentru dobândirea calității de administrator de condominii se eliberează pe baza unei cereri scrise, care se depune la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1 – Registratură), însoțită de următoarele documente:

Advertisement

– act de identitate

– acte de stare civilă (certificat de naștere, certificat de căsătorie – unde este cazul)

– certificat de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform Legii nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare

– cazier judiciar

– cazier fiscal

Advertisement

– adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcția de administrator de condominii

– declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul nu se află în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni

Persoanele fizice din municipiul Deva care solicită emiterea atestatului de administrator de condominii vor plăti o taxă specială de 110 de lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 379/2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2025.

Mai multe detalii cu privire la emiterea atestatului pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații, de unde poate fi descărcat și formularul de cerere.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartimentul Asociații de Proprietari), după următorul program: luni – joi, între orele 8.00 – 16:30 și vineri, între orele 8:00 – 14:00.

Advertisement

În municipiul Deva, funcționează 456 de asociații de proprietari, în care își desfășoară activitatea un număr de 79 de administratori, conform evidențelor Compartimentului Asociații de Proprietari.

Aproape o treime dintre administratori au obligația să-și reînnoiască atestatele în anul 2025. De la începutul anului, doar 9 dintre aceștia au solicitat eliberarea unui nou document.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul. Ilie Bolojan – președintele interimar al țării. „Să aveți grijă de România!”

Publicat

pe

Redactat de

Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul de președinte al României, după un deceniu în fruntea țării. Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar al statului. Ceremonia de încheiere a mandatului s-a desfășurat astăzi, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan, care a preluat interimatul, la Palatul Cotroceni, cei doi având o scurtă întrevedere.

„Domnule președinte interimar, vă urez succes și să aveți grijă de România! Mulțumesc!, i-a spus Klaus Iohannis lui Ilie Bolojan.

Pe Platoul Marinescu, la ceremonia de final de mandat, s-a intonat Imnul Național al României, iar Garda de Onoare i-a prezentat onorul pentru ultima oară în calitatea sa de președinte al țării.

Advertisement
Sursa foto: presidency.ro

Ceremonia de plecare a avut loc în prezența a numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști. „Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din fruntea țării, în contextul în care, în Parlament, se pusese în mișcare procedura de suspendare a sa din calitatea de șef al statului, “un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte”, a spus Klaus Iohannis.

“Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție (…) pe 12 februarie”, a transmis, luni, Klaus Iohannis. În ziua următoare, marți, Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat vacantarea funcției de președinte al României și a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia, din 12 februarie, interimatul la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a fost șef al statului timp de două mandate, prelungite cu încă aproape două luni, după ce CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Advertisement

Ilie Bolojan va asigura interimatul funcției de președinte al României, până la alegerile prezidențiale din luna mai. Primul tur de scrutin va avea loc pe 4 mai, iar cel de-al doilea, pe 18 mai. Ilie Bolojan s-a suspendat din calitatea de președinte al Partidului Național Liberal și de membru al PNL, pentru a prelua funcția de președinte interimar al României.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate