Connect with us
Data: 20/12/2024
.

Actualitate

Fântâna muzicală din centrul Devei a fost repornită

Publicat

pe

Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva a efectuat încă de săptămâna trecută lucrări de întreținere și verificare a fântânii muzicale din centrul urbei, care a fost repornită. Astfel că, una dintre principalele atracții ale orașului va putea fi admirată până în această toamnă. Angajații SPIGM efectuează în această perioadă lucrări de întreținere a spațiilor verzi, în mai multe zone ale Devei.

SPIGM Deva efectuează lucrări de întreținere a spațiilor verzi în mai multe zone din municipiu. În ultima săptmănână au fost efectuate mai multe lucrări specifice. Mai exact au fost însămânțate cu semințe de gazon zonele verzi, reabilitate din cartierul Dacia, aleea Salcâmilor și aleea Plopilor. Au fost făcute lucrări de întreținere și de curățenie în Parcul Cetate, Parcul Opera, Parcul Bejan, platforma Ardealul și Piața Arras. De asemenea, au fost străzi unde a fost nevoie ca indicatoare rutiere să fie reparate și înlocuite. Totodată au fost demontați mai mulți suporți metalici pentru ghivecele cu flori de pe stâlpii de iluminat public stradal. În această perioadă muncitorii SPIGM Deva efectuează și lucrări de cosire mecanică a gazonului în zonele: strada Titu Maiorescu, strada Minerului, sensul giratoriu Kaufland, sensul giratoriu Uzo Balcan, sensul giratoriu Penny, aleea Muncii, aleea Păcii, strada Carpați, aleea Plopilor, Piața Victoria și Bulevardul 1 Decembrie 1918. „Înainte de Paști am reușit să verificăm fântâna muzicală din centrul orașului, din Piața Victoriei. Din fericire, în urma verificării nu au fost constatate nereguli și, astfel, am putut să îi dăm drumul. Fântâna va bucura devenii, dar și turiștii care vin aici, până în toamnă”, a declarat Irinel Faur, directorul SPIGM Deva.

Cetățenii municipiului Deva pot transmite către SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, la numărul de telefon 0254 233 588 inclusiv în perioada weekend-ului, la telefon 0744 354 828 (persoană de contact Ovidiu Oltean). Asociațiile de locatari și proprietari trebuie să specifice adresa corectă și datele de contact pe cererile trimise către S.P.I.G.M. Deva.

Vă reamintim că, începând cu data de 15 martie s-au întrerupt lucrările de toaletare a arborilor, deoarece aceștia au intrat în perioada de vegetație, lucrările se vor relua în toamna acestui an.

Advertisement

Actualitate

Evenimente culturale importante în comuna Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Prezenți la “Călușarul transilvănean

De asemenea, Beriu este una dintre puținele așezări nu doar din județ, ci din întreaga țară, în care numărul locuitorilor s-a mărit. În plus, comuna, care este, practic, lipită de municipiul Orăștie, cunoaște și o dezvoltare economică, aici fiind înființate mai multe plantații de afine. Totodată, despre comuna Beriu, aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, pe locuri pline de istorie, ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos. Astfel, nu este de mirare că aici tradițiile se păstrează cu sfințenie și există o activitate culturală bogată. Despre activitatea culturală sunt exemple chiar de dată recentă. „Comuna a fost prezentă, cu patru cete, la Fetsivalul «Călușarul transilvănean», la finele săptămânii trecute, o prestigioasă manifestare, care, anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 55. Am fost reprezentați de cetele de călușari din satele Beriu, Căstău, Orăștioara de Sus și Sibișel, a căror evoluție a fost extrem de apreciată. Îi felicit, și pe această cale, pe cei care ne-au reprezentat cu cinste la acest important eveniment”, a spus Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Colinde, colinde…

O altă tradiție care este respectată în satele aparținătoarei comunei Beriu este și cea a colindatului. În acest sens au fost organizate mai multe concerte de colinde, cu mare priză la public, la care au participat copii din comună, dar și nume cunoscute ale folclorului județean și național. „Săptămâna trecută am avut marea plăcere și onoare de a participa la mai multe concerte de colinde de pe raza comunei noastre, la organizarea cărora ne-am adus și noi, ca administrație, un modest aport. În ordine cronologică, primul concert de colinde a fost oferit de cadrele didactice și elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială «Constantin Daicoviciu» din Beriu, acțiunea făcând parte din proiectul «Progamul Național de Reducere a Abandonului Școlar» la care participă această unitate de învățământ. Apoi, alături de «Asociația copiilor din Sereca», am organizat, în satul omonim, concertul extraordinar de Crăciun «Așterne Doamne pe pământ». Cu această ocazie ne-au încântat corul de copii «Viitorul Serecii», condus de prof. Petru Androne – Eli și soliștii Bogdan Toma, Eugen Pistol, Viorel Bunea, Siviu Bruzan, Gheorghe Lăscoiu, Răzvan Furdui, Mara Andraș, Bianca Puică, Alexandra Toncea, Mădăliana Dasiana, Iulia Olar, Sebastian Jinar și Darius Frumoca, acompaniați de formația Armonic. Totodată, în colaborare cu Asociația «Izvorul Colnicului» din Orăștioara de Jos am organizat spectacolul intitulat “Sară de colinde”, în cadrul căruia au evoluat Cristian Roman, Ciprian Fodor, Larisa Tomescu, Gheorghe Lăscoiu, Ade Georgescu, Mihai Fegher, Răzvan Furdui, Bianca Maria, corul de copii „Paramythia” și călușarii din Orăștioara de Jos.

Le mulțumim tuturor, la fel cum mulțumim comunității din Sibișel pentru organizarea unei șezători tradiționale, dar și cadrelor didactice și elevilor din clasele II-IV de la școala din Beriu, precum și părinților acestora, pentru frumosul târg de Crăciun pe care ni l-au oferit”, a declarat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Și futsalul a intrat în vacanță

Publicat

pe

Redactat de

Odată cu desfășurarea ultimei etape din acest an din Campionatul Național de juniori U19, dar și cu meciurile echipei naționale din preliminariile Campionatului European din 2026, futsalul intern a intrat în vacanța de iarnă. La ultimele evenimente oficiale din acest an au fost prezenți pe teren și jucători de la ACS West Deva.

Juniorii de la West Deva, în Liga Elitelor

La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. În ultimul meci din grupe, devenii, care nu mai puteau pierde poziția secundă, au remizat în deplasare, scor 3-3, la Real Craiova, ultima clasată. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva. care au devansat CFR Timișoara, merg mai departe alături de Șoimii Șimand, care a câștigat seria, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe. Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în ianuarie 2025, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.

Cu jucător la națională

West Deva a avut și un jucător la echipa națională de seniori, pe portarul Roberto Voin, la primele meciuri din faza a doua din preliminariile Campionatului European de futsal din 2026. România, care a fost calificată direct în faza a doua a fost repartizată în grupa A, alături de Cipru, Germania și Ucraina, a jucat două din cele șase meciuri ale preliminariilor, ambele la Târgu Mureș. În primul meci, “tricolorii” au învins, cu 6-0, Germania, printre marcatori fiind trei ex-deveni, respectiv Istvan Hadnagy (2), Darius Nastai și Mihnea Toader, celelalte două golouri fiind semnate de Andor Balint. Din lotul României au mai făcut parte și alți jucători care, de-a lungul timpului, au jucat la Deva, fiind vorba despre Petrișor Toniță, Sergiu Gavrilă, Richard Iszlai, Tamas Kusmodi și Bogdan Covaci, selecționerul Endre Kacso mai convocându-i pe Vlad Dudău, Daniel Araujo, Andrei Crăciun și Răzvan Butnariu. Tot în prima etapă Ucraina a câștigat în Cipru cu 7-0. În cea de—a doua etapă România a pierdut, 0-2, în fața Ucrainei, bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial, iar Germania a trecut, pe teren propriu, cu 2-1, de Cipru. În continuare România va juca, pe 31 ianuarie, tot la Târgu Mureș, cu Cipru, urmând, apoi, trei deplasări, în Cipru (5 februarie), Germania (11 aprilie) și Ucraina (15 aprilie). La turneul final, care se va disputa în Letonia și Lituania, în perioada 18 ianuarie – 8 februarie 2026, se vor califica, alături de cele două țări organizatoare, câștigătoarele grupelor din preliminarii. Ultimele patru locuri vor fi ocupate de echipe venite din play-off. În play-off se califică primele opt din clasamentul ocupantelor pozițiilor secunde din cele zece grupe preliminare. Tragerea la sorți pentru play-off va avea loc pe 15 mai anul viitor, iar meciurile, care se dispută în dublă manșă, vor avea loc în perioada 15-24 septembrie 2025.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: Termen prelungit pentru distribuirea tichetelor de călătorie gratuite

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor de călătorie gratuite pentru transportul public local, destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite şi nu vor avea posibilitatea să ridice tichetele de călătorie până în data de 20 decembrie 2024, pot intra în posesia acestora în zilele de 23, 24, 30 şi 31 decembrie 2024 sau începând cu data de 8 ianuarie 2025, de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali (clădirea Pieţei Centrale Deva, etaj 1, biroul nr. 21).

Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local sunt valabile în intervalul decembrie 2024 – martie 2025 şi sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorilor sau asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav.

Documente necesare pentru eliberarea tichetelor:

cartea de identitate /certificatul de naștere (în cazul minorilor)

Advertisement

legitimația de călătorie, eliberată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara

certificatul de încadrare în grad de handicap

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 8:00 – 14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate pentru 20 de călătorii/lună, în municipiului Deva și localitățile aparținătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate