Actualitate
Calvar pentru locuitorii din Grigorescu. Sechestrați în propriul cartier. „Este inuman ce se întâmplă!”
Locuitorii Cartierului Grigorescu, cel de „peste linii”, din Deva, trăiesc un adevărat coșmar din cauza lucrărilor la calea ferată de mare viteză realizate în zona respectivă. Constructorii avansează cu lucrările, iar de câteva zile, trecerea pe care oamenii o foloseau drept scurtătură pentru a ajunge în restul orașului a fost blocată cu garduri din sârmă, accesul persoanelor neautorizate fiind interzis. Drama e mai mare pentru cei care nu dețin autoturisme și sunt nevoiți să meargă pe jos. Oamenii care locuiesc acolo sunt disperați și spun că, efectiv, se simt izolați de restul orașului.
Bătrâni, copii care trebuie să meargă la școală, persoane cu dizabilități se pun, zilnic, în pericol și se strecoară pe lângă plasele ridicate, trecând prin ”gropanele” din perimetrul șantierului și pe lângă trenuri, pentru a putea ajunge în oraș. Și înainte se trecea greu pe jos, din Grigorescu, peste calea ferată, din cauza traficului feroviar din Gara Deva, însă acum e un adevărat chin pentru cei care sunt nevoiți să folosească acel traseu.
”Accesul interzis”, transformat, de nevoie, în ”trecere liberă”
De ani de zile, locuitorii Cartierului Grigorescu cer o pasarelă pietonală. Oamenii s-au tot plâns în stânga și în dreapta, au bătut la nenumărate uși, politicienii s-au tot perindat pe acolo amăgindu-i cu promisiuni și atât, iar ce s-a anticipat că s-ar putea întâmpla… s-a și întâmplat. Lucrările la calea ferată de mare viteză „au pus lacătul” pe singura cale pietonală pe unde oamenii ieșeau, pe jos, din cartier, cea din dreptul străzii Griviței, din zona fostei fabrici de pâine, trecere ce ar urma să fie dezafectată în cadrul proiectului de modernizare a căii ferate, derulat de Ministerul Transporturilor.
De puțin timp, aceasta a fost blocată cu plase din sârmă și, cu toate că, pe gard există o plăcuță prin care se interzice accesul, aceasta nu are nicio valoare, fiindcă locuitorii sunt nevoiți tot pe acolo să intre și să iasă din cartier, pentru că nu au pe unde altundeva. Tot pe acolo trec și copiii de la mănăstirea franciscană, însoțiți de pedagog, de minimum trei ori pe zi. O variantă, ca să ajungă în oraș, ar fi ca oamenii să ocolească, pe o altă parte, și să străbată astfel o porțiune de mai bine de un kilometru pentru a ieși pe la trecerea la nivel cu calea ferată de la fosta Brutărie Neamțu. „E primejdios!”, spun, la unison, locuitorii din zonă care se plâng că pe ruta respectivă riscă ori să fie atacați cu pietre ori de haitele de câini. „Este ceva groaznic! Nu interesează pe nimeni de noi. Pe unde să mergem pe altundeva? Eu trebuie să fiu la serviciu în fiecare zi. Mă întreb pe unde aș putea trece prin altă parte? Pe unde sunt câini sau pe unde se aruncă cu pietre după oameni?!”, spune, revoltată, o locuitoare a Cartierului Grigorescu. „Dacă există posibilitatea să facă o pasarelă și tot se poate schimba proiectul, de ce nu o fac aici?, a spus, la rândul său, o altă persoană care deține o proprietate în zona respectivă.
Viorica Visăroiu este una dintre persoanele care locuiește în zonă și care a făcut sesizări, în repetate rânduri, pentru a atrage atenția cu privire la situația delicată în care se află locuitorii din Grigorescu. „Am fost la primărie, la Consiliul Județean, la Prefectură. Am făcut și la CFR, dar n-am primit niciun răspuns. Noi cerem să se realizeze o trecere pietonală peste calea ferată în zona străzii Grivița, pentru că aici a fost dintotdeauna. Sunt copiii care sunt la școală la mănăstire, trec de trei ori pe zi pe aici. Sunt copiii noștri, din cartier, persoane în vârstă sau cu dizabilități, femei bătrâne cu cărucioare, care n-au pe unde să meargă. Și toată lumea zice ”Da, se rezolvă!” și nimic (…) Când am văzut că au pus gardurile, am sunat la primărie să vină să vadă că suntem blocați”, povestește femeia. „Ce să facem? Să trezim copiii cu o oră înainte să meargă la școală. Este inuman! Sunt bătrâni care nu au posibilitatea să de deplaseze cu mașini, ce fac acești oameni?”, s-a întrebat, la rândul ei, o mămică ce locuiește în Grigorescu.
Locuitorii spun că oricare cale ar alege-o pentru a ieși din cartier își pun integritatea în pericol. „Dacă mergem pe partea cealaltă, suntem atacați! Aici, pe lângă gard, iar ești pe propria răspundere. Este șantier! Au și ei dreptate că este periculos să treci, dar înainte trebuiau să facă un pasaj, o legătură ceva. Nu s-au gândit! Au făcut studii de fezabilitate din birou, din pix sau pe calculator, fără să vină la fața locului și să vadă realitatea din teren”, a zis un alt locuitor din zonă.
De situația dată este afectat întreg cartierul. Sunt peste o mie de persoane, calvarul fiind simțit, momentan, mai mult de către cei nevoiți să circule pe jos. Oamenii se întreabă ce se va întâmpla când și cealaltă trecere la nivel cu calea ferată va fi desființată, așa cum au auzit. Mai mult, ei se tem și de o situație de urgență care ar putea amplifica teribil consecințele tragice fiindcă sunt, practic, blocați. „În 62′, când am venit noi aici, erau trei bariere. Pe aici, pe unde au pus acum gardurile, se circula și atunci. Dacă le închid și pe celelalte, ce ne facem? Și ”Doamne ferește” că, la cât este de îngustă strada Grigorescu și la cât de multe mașini sunt parcate, de o parte și de cealaltă, dacă izbucnește vreun incendiu, ardem ca șobolanii! E dezastru! (…) ”, a adăugat o altă deveancă ce locuiește în acea zonă. „Pe noi ne-a bătut Dumnezeu în toate felurile! Pe partea cealaltă nu poți să mergi pe jos. N-ai cum, pentru că e prea periculos. Pe aici, iar e greu. Zilele trecute, am ridicat un bătrân care a căzut traversând prin acest loc”, a completat altcineva.
Din spusele locuitorilor, nici taxi-urile nu prea merg în zonă, refuzând să primească comenzi din acea parte a orașului. Prin urmare, oamenii nu au de ales, cei care circulă pe jos fiind nevoiți să folosească acel traseu periculos deoarece este singura cale mai rapidă de acces în oraș, în ciuda tuturor riscurilor la care se expun. Ei spun că este imperios necesară găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestei probleme spinoase cu care se confruntă.
Mesaj pentru cei responsabili: „Este foarte urgent să se creeze o posibilitate de trecere!”
Toți locuitorii din Cartierul Grigorescu sunt revoltați de situația creată. ”De când mă știu, am mers la școală, la liceu, la gară când am plecat prin țară și prin alte părți, am circulat pe această trecere și nu au fost probleme majore. De când au început lucrările nu am avut o trecere normală și, pur și simplu, nu mai pot să ies în oraș. Mă simt izolat! Este ghetou aici. (…) Înțelegem foarte bine că trebuie să existe progrese, această linie de mare viteză, dar ce vină avem noi care avem case și proprietăți aici? Acum mă văd în imposiblitatea de a mai circula. Taxi-urile vin și ele greu aici. (…) Nu știu din ce motive taximetriștii refuză să vină până aici. Spun, sistematic, că nu au mașini și dacă reușim să trecem până la mănăstire, de exemplu, de acolo ne iau… Este foarte urgent să se creeze o posibilitate de trecere, o pasarelă, indiferent cât ar costa, pentru că suntem și noi niște oameni care avem nevoile noastre și suntem și noi cetățeni ai acestui oraș care trebuie să fim respectați. (…) Sunt cinci străzi aici și peste 200 de persoane care au semnat o petiție, în acest sens”, a declarat Cristian Mocanu, un alt locuitor din zona respectivă.
Primarul Florin Oancea: „Cunosc situația locuitorilor din Cartierul Grigorescu”
Contactat de „Servus Hunedoara”, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat că, știe despre situația cu care se confruntă locuitorii din Cartierul Grigorescu. Acesta a afirmat că se caută soluții pentru rezolvarea problemei. Reporterii cotidianului nostru au încercat să obțină un punct de vedere și din partea CFR, prin purtătorul de cuvânt al companiei, însă acesta nu a răspuns, vineri, la telefonul mobil.
„Servus Hunedoara” va urmări îndeaproape acest subiect.
În 2017, fostul ministru al Transporturilor dădea asigurări
Lucrările de modernizare la calea ferată fac parte din proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h – Tronsoanele 2 şi 3: km. 614 – Gurasada şi Gurasada – Simeria”, finanţat din fonduri europene. În urmă cu un an, în toamna lui 2017, fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, a venit cu trenul la Deva și a purces în Cartierul Grigorescu unde le-a spus oamenilor: „Aici se vor construi trei pasaje, unul auto și două pietonale moderne și funcționale. Să nu vă speriaţi, durata generală a contractului este de 48 de luni, dar noi vom ataca problema dumneavoastră cu prioritate, cu celeritate, astfel încât în termenul cel mai scurt posibil, omenesc, să fie realizate cele trei pasaje. (…) Trebuie să circulaţi rapid, omeneşte, aşa cum este normal. Veţi fi consultaţi, că aşa e normal, nu cu drona, cu vorba şi vom lua măsura să păstrăm sau una, două treceri la pasaj, câte doriţi”, le-a spus, ministrul Transporturilor de la acea vreme, cetățenilor din Cartierul Grigorescu. Între timp, ministrul s-a schimbat, lucrările la magistrala de cale ferată au demarat, iar solicitarea oamenilor a rămas tot la stadiul de doleanță.
Actualitate
Vot pentru Cotroceni. Circa 365.000 de hunedoreni sunt așteptați la urne, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale
Zi importantă, duminică, pentru România. Alegătorii sunt chemați la urne pentru a-l desemna pe viitorul șef al statului pentru următorii cinci ani. Numărătoarea inversă a început, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați, peste două zile, la urne, să aleagă pe unul dintre cei 13 candidați care se luptă pentru funcția supremă în stat: nouă propuși de către partide, iar patru independenți. Ca de obicei, secțiile de votare se vor deschide la prima oră a dimineții, la 07:00, și se vor închide seara, la ora 21:00.
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 va avea loc duminica aceasta, pe 24 noiembrie. În județul Hunedoara, sunt așteptați la urne 365.456 de locuitori. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de votare, amenajate pe raza județului Hunedoara.
Cei mai mulți alegători, din tot județul, sunt înscriși pe liste în municipiul Hunedoara (57.356 de persoane), în vreme ce, cei mai puțini, în comuna Bătrâna (89).
În reședința de județ, la Deva, sunt așteptați la urne 55.217 de alegători, la Petroșani -32.874, la Vulcan -21.736, Lupeni – 20.350, Orăștie – 17.275, Brad -12.522, Petrila – 18.865, Simeria – 11.012, Călan – 10.514, Hațeg – 8.481, Uricani – 7.323, Geoagiu – 4.652, Aninoasa -3.530 alegători.
Autoritățile județului s-au pregătit pentru scrutinul electoral ce va avea loc. Mai multe sesiuni de instruire a președințiilor și locțiitorilor secțiilor de votare din județ s-au desfășurat zilele trecute, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, subliniind importanța pregătirii riguroase a personalului implicat în procesul electoral.
13 candidați, în cursa prezidențială
Au rămas 13 aspiranți la funcția supremă în stat, după ce Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, și-a anunțat, la începutul acestei săptămâni, retragerea din cursa pentru Cotroceni, în favoarea Elenei Lasconi. Astfel, vor intra în primul tur al alegerilor prezidențiale: Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România (USR), George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD), Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal (PNL), Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Mircea-Dan Geoană – candidat independent, Ana Birchall – candidat independent, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN), Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), Călin Georgescu – candidat independent, Cristian Diaconescu – candidat independent, Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român (PNCR), Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN). Unul dintre aceștia îl va înlocui pe Klaus Iohannis, aflat în fruntea țării vreme de un deceniu.
Al nouălea scrutin prezidențial, de după Revoluție
Votarea va începe la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se vor afla la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se va încheia mâine dimineață, pe 23 noiembrie 2024, la ora 07:00.
Acesta este al nouălea scrutin prezidențial de după Revoluție și a doua mare bătălie politică de anul acesta, după alegerile locale din vară. În situația în care niciunul dintre candidați nu va întruni majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se va organiza al doilea tur de scrutin, programat pentru data de 8 decembrie 2024. Atunci, se vor „duela” primii doi candidați în ordinea numărului de voturi valabil exprimate obținute.
După votul de duminica aceasta, pe 1 Decembrie, de „Ziua Națională”, românii sunt chemați din nou la urne, de acea dată, pentru a-i alege pe viitorii reprezentanți ai Parlamentului.
Actualitate
Prea multe televizoare și nu știi ce să alegi? Iată ghidul de care ai nevoie!
Acest ghid de cumpărare a televizorului te poate ajuta să îți stabilești așteptările și bugetul înainte de a cumpăra următorul ecran mare pentru tine și familia ta.
Cumpărarea unui televizor nou poate fi o experiență dificilă dacă nu știi ce să cauți. Toate specificațiile și acronimele pot deveni copleșitoare și, fără cineva lângă tine când faci cumpărături, s-ar putea să fii îngrijorat că oamenii de vânzări nu au neapărat în vedere interesul tău, ci interesul personal de a-și vinde produsele.
Deși această provocare poate părea descurajantă, nu este nimic de care să îți faci griji. Cu puțină cercetare, cumpărarea unui televizor poate fi o adevărată plăcere. Sunt milioane de oameni în lume cau au reușit să cumpere un nou televizor 4K fantastic, care se potrivește bugetelor lor, fără a pierde banii doar cu ajutorul informațiilor utile de pe internet.
Citește acest ghid pentru a fii gata să începi călătoria ta prin lumea televizoarelor. Indiferent dacă ești în căutarea unor sfaturi simple pentru cumpărături sau dacă dorești să știi care sunt funcțiile care contează cel mai mult, ai o mulțime de sfaturi practice într-un singur loc pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări despre cumpărarea unui televizor inteligent.
Dacă ești gata să vă înveți termeni de la HDR, la HDMI sau doar vrei să obții sfaturi de top despre alegerea celui mai bun televizor pentru tine, continuă să citești ghidul complet de cumpărare a televizorului.
Sfaturi rapide pentru a alege produsul perfect dintre atâtea televizoare
De ce poți avea încredere în sfaturile de pe internet? Pentru că de obicei aici găsești informații de la oameni care petrec ore întregi analizând și revizuind produse, servicii și aplicații pentru a găsi ceea ce este cel mai bun pentru tine.
Dacă te grăbești să-ți iei un tv, iată cele mai importante lucruri de luat în considerare înainte de a cumpăra unul:
- Nu cumpăra un televizor cu rezoluție mai mică de 4K. Evită seturile Full HD sau 1080p, cu excepția cazului în care ești în căutarea unui al doilea televizor și nu te deranjează să cumperi o diagonală de 80cm. Și chiar și atunci, gândește-te dacă totuși nu îți poți extinde cumva bugetul spre un model 4K.
- Poți sări peste televizoarele 8K (deocamdată). Televizoarele 8K sunt super scumpe, iar filmele și emisiunile 8K nu sunt încă disponibile. Da, procesorul din interior va face conținutul să arate clar, dar plătești în exces pentru o funcție de care nu ai cu adevărat nevoie.
- Așteaptă-te să plătești aproximativ 2000 de lei pentru un televizor 4K de 140 de centimetri destul de bun. Poți obține un tv decent cheltuind puțin mai puțin, mai ales dacă reduci dimensiunea, dar modelele de peste 2000 de lei oferă o imagine mai bună, difuzoare îmbunătățite și funcții de nouă generație.
- Caută o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Când vine vorba de rate de reîmprospătare, 60 Hz este bună, dar 120 Hz este mai bună. O rată de reîmprospătare mai mare oferă o mișcare mai lină pentru orice, de la filme și emisiuni, la sporturi live și jocuri.
- Caută un model compatibil HDR: acesta oferă culori mai realiste și un contrast mai bun. Ia în considerare de preferință un televizor care acceptă formatele mai avansate, și anume HDR10+ sau Dolby Vision. Unele le vor suporta pe amândouă.
- Televizoarele OLED arată mult mai bine decât majoritatea televizoarelor LCD. Dar un tv Samsung QLED, Vizio și TCL sau un Mini-LED de la Hisense sunt o cale de mijloc accesibilă.
- Caută cel puțin patru porturi HDMI. Și alege întotdeauna noul format HDMI 2.1 dacă ești gamer.
- Planifică să cumperi o bară de sunet. Difuzoarele televizorului sunt mai proaste în zilele noastre pentru că ecranele sunt mai subțiri.
- Evită garanțiile extinse.
- Cumpără și un suport de perete pentru televizor pentru a face montarea mai ușoară.
Dimensiunea ecranului: găsirea diagonalei favorabile
Indiferent dacă ești în căutarea unui televizor de bază sau de înaltă performanță, cel mai mare factor în decizia ta va fi probabil dimensiunea ecranului.
Ia în considerare câți oameni din familia ta urmăresc de obicei simultan și unde vei pune noul tv. Apoi alege cea mai mare dimensiune de ecran care se va potrivi confortabil în spațiul respectiv dar și în bugetul tău. În general, ținând cont de preț, performanță și suprafața unei sufragerii normale, este între 140 și 190cm.
Dimensiunea ecranului depinde și de cât de aproape stai de televizor. Practic, dacă poți vedea pixelii individuali ai ecranului, ești prea aproape. O regulă bună este că ar trebui să stai la o distanță de televizor care este de trei ori mai mare decât înălțimea ecranului pentru HD și de doar 1,5 ori înălțimea ecranului pentru 4K Ultra HD. Cu alte cuvinte, poți sta de două ori mai aproape de un televizor 4K UHD.
Actualitate
Casa de Pensii Hunedoara: 79 de bilete pentru tratament balnear disponibile în decembrie
Casa Județeană de Pensii Hunedoara anunță disponibilitatea a 79 de bilete pentru tratament balnear aferente seriei nr. 19, valabile în perioada 3-4 decembrie 2024.
Biletele pot fi ridicate de titulari pe baza actului de identitate sau de o persoană desemnată prin procură specială, document care trebuie să ateste că mandatarul este autorizat să ridice biletul în numele titularului.
”Casa Județeană de Pensii Hunedoara vă aduce la cunoștință faptul că pentru seria numărul 19, cu începere în perioada 03.12.2024 – 04.12.2024, sunt repartizate 79 de bilete de tratament în următoarele stațiuni: 2 – Sovata; 3 – Buziaș; 6 – Covasna; 40 – Geoagiu; 2 – Olănești;1 – Vatra Dornei; 1 – Băile Herculane; 4 – Bala; 15 – Băile Felix; 4 – 1 Mai; 1 – Tușnad. Bilete de tratament balnear se eliberează, în urma prezentării actului de identitate, titularului sau unei alte persoane desemnate de către acesta prin procură specială, document din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul”, informează reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara.
Aceste bilete oferă acces la servicii de tratament balnear în stațiuni de profil, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor.
FOTO: FACEBOOK CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Ministerul Muncii: Pensiile se majorează, de la 1 ianuarie 2025. Valoarea Punctului de Referinţă creşte cu 12,1%
-
Actualitatecu o zi in urma
Hunedorenii s-au întors cu tolba plină de la Balcaniada de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut, după ce ar fi furat bani din casa unui pensionar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UEFA Nations League: Rezultate și clasamente
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Performerii Hunedoarei au fost premiaţi, şi în acest an, de Primărie şi Consiliul Local
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Avertizare meteo, actualizată. Cod galben de vânt și ninsori în județ, până joi dimineață
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Parlament: S-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă pentru ”investigarea mafiei imobiliare”