Actualitate
O ţeavă de gaz, obstacol în calea finalizării tunelului feroviar de la Turdaş
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/01/tunelul-de-la-Turdas-1.jpg)
Una dintre cele mai spectaculoase construcţii din România, tunelul feroviar de la Turdaş, din judeţul Hunedoara, nu poate fi terminat din cauza unei ţevi de gaz. Acesta a fost realizat pe segmentul de cale ferată Simeria -Coșlariu, fiind cea mai scumpă şi complexă structură din Coridorul Rin-Dunăre.
Reprezentanţii Asociaţiei „Pro Infrastructură” susţin că, lucrările la tunelul feroviar de la Turdaş, cea mai scumpă și mai complexă structură nouă din întreaga reconstrucție a Coridorului Rin-Dunăre de până acum, nu pot fi finalizate din pricina unei conducte de gaz care trece fix prin faţa acestuia.
„Mutaţi conducta aia!”
„Imaginile atașate arată dovada neputinței autorităților în a construi infrastructură. Tunelul feroviar Turdaș, cea mai scumpă și mai complexă structură nouă din întreaga reconstrucție a Coridorului Rin-Dunăre de până acum, nu poate fi terminat din cauza… țevii pe care o vedeți. Investiția, care singură valorează sute de milioane de lei, este blocată pentru că nici statul și nici proprietarul conductei de gaz nu au fost în stare, în aproape 4 ani, să pună în aplicare soluția de relocare potrivită! Astfel, costurile cresc și trenurile se târăsc pe traseul vechi care a fost deja parțial dezafectat în așteptarea inaugurării. Stadiul fizic pe lotul Vințu-Simeria, din care face parte Tunelul Turdaș, este de peste 95 la sută! Solicităm CFR Infrastructură și companiei Transgaz… de fapt ce să mai solicităm?! Mutaţi conducta aia!”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei „Pro Infrastructură”, care au publicat şi imagini cu tunelul în care se poate vedea cum ţeava cu pricina trece chiar prin faţa acestuia.
Construit pe segmentul magistralei feroviare de mare viteză Simeria -Coșlariu, tunelul de la Turdaş are o lungime de 780 de metri, iar când va fi gata, trenurile îl vor străbate cu o viteză de 160 de kilometri pe oră. Potrivit specialiştilor, tunelul este primul din țara noastră executat prin metoda tranșee complet deschisă.
Sursa foto: Asociaţia „Pro Infrastructură”
Actualitate
West Deva, eliminată din Cupa României la futsal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/09/WhatsApp-Image-2024-09-11-at-16.34.18_073b3ac4.jpg)
În Cupa României la futsal s-au disputat meciurile din optimile de finală. Printre echipele care au evoluat în acest prim tur al competiției s-a numărat și ACS West Deva.
Au pierdut la Odorhei
Devenii au fost marii ghinioniști ai tragerii la sorți, adversari fiindu-le cei de la FK Odorheiu Secuiesc. De altfel, a fost singurul meci al acestei faze a competiției în care s-au întâlnit două echipe din Liga 1, cei de la ACS West ratând, în ultima etapă a sezonului regular, prezența în play-off, în vreme ce formația din Odorhei, care a terminat prima parte a campionatului pe poziția secundă, este creditată cu șanse mari nu doar la calificarea în finala Ligii 1 de futsal, alături de United Galați, ci și la câștigarea titlului. La acest aspect s-a mai adăugat și faptul că partida s-a jucat pe terenul harghitenilor, care s-au impus, conform așteptărilor, cu scorul de 9-1 (6-0).
Fără surprize
Nici în celelalte meciuri nu s-au înregistrat surprize. Astfel, echipele de Liga 1 au câștigat meciurile cu adversarele din eșalonul secund, deși au jucat pe terenul acestora, Luceafărul Buzău trecând, cu 7-5, de concitadina Fortius, CSM Târgu Mureș s-a impus, cu 3-2, la Șoimii Șimand, iar United Galați a câștigat, cu 17-1, meciul de la Real Craiova. În întâlnirile dintre divizionarele secunde liderul Kereszthegy Remetea s-a impus, cu 7-5, pe terenul celei de-a doua clasate, Ceahlăul Piatra Neamț, iar “lanterna roșie”, Inter Gheorheni, a câștigat, cu 5-4, meciul de acasă cu echipa de pe penultimul loc, Clujana Cluj. Este de menționat că Sepsi Sfântu Gheorghe și Mausoleul Mărășești, în calitate de semifinaliste ale ediției trecute, sunt calificate direct în sferturile de finală. Și asta pentru că finalistele din 2024, CSM Deva, care este deținătoarea trofeului, și CFR Timișoara, s-au desființat.
Joacă și juniorii
Mai trebuie remarcat că și juniorii de la ACS West Deva vor juca în optimile de finală ale Cupei României. Devenii vor juca miercuri, 12 februarie, de la ora 19:00, pe terenul celor de la Clujana Cluj. Juniorii de la West sunt și în așteptarea desemnării adversarelor din Liga Elitelor, în grupele semifinale, precum și al programului competiției. Acolo mai sunt calificate Ceahlăul Piatra Neamț, Viitorul Dărăbani, Luceafărul Buzău, Sepsi Sfântu Gheorghe, FK Odorhei, CSM Târgu Mureș și Șoimii Șimand, grupele urmând a fi formate pe criterii geografice. În ce privește seniorii, aceștia stau în prima etapă din play-out, și vor juca în cea de-a doua, weekend-ul viitor, acasă, cu Luceafărul Buzău, în această fază a competiției, în urma căreia nu va retrograda nimeni, mai fiind și Mausoleul Mărășești.
Actualitate
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-11-at-13.51.20-scaled.jpeg)
Cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, Centrul Integrat 112 din Deva a găzduit un grup de elevi dornici să înțeleagă mai bine cum funcționează sistemul de urgență ce salvează vieți. Scopul principal al acestei acțiuni a fost conștientizarea importanței utilizării corecte a numărului 112 și responsabilizarea tinerilor în legătură cu apelarea acestuia doar în situații reale.
În cadrul vizitei, elevii au aflat despre procesul de preluare a apelurilor, despre modul în care dispeceratele colaborează cu echipajele de intervenție și au înțeles gravitatea apelurilor abuzive. Reprezentanții centrului au explicat că folosirea incorectă a numărului 112 poate întârzia intervențiile în cazuri de urgență și se pedepsește conform legii.
După sesiunea informativă, tinerii au avut oportunitatea de a vedea autospecialele de intervenție ale poliției, jandarmeriei, pompierilor, ambulanței și echipelor Salvamont, având astfel o imagine completă asupra rolului fiecărei structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență.
Autoritățile locale au reamintit faptul că 112 trebuie apelat doar în cazuri reale de pericol, iar fiecare secundă pierdută din cauza apelurilor false poate face diferența între viață și moarte.
În 2024, dispecerii 112 ai I.P.J. Hunedoara au recepționat peste 33.450 de apeluri, dintre care 18.277 au fost dispecerizate pentru intervenție. Din acestea, 16.598 de cazuri au fost gestionate rapid, în mai puțin de 10 minute. De asemenea, au fost înregistrate 830 de apeluri abuzive, iar sancțiunile aplicate au totalizat 1.421.700 de lei. Alte 15.175 de apeluri au fost clasificate drept non-urgențe.
Pentru informații suplimentare despre funcționarea sistemului 112, cetățenii sunt încurajați să consulte sursele oficiale oferite de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
FOTO: IPJ HUNEDOARA
Actualitate
Furt de material lemnos la Deva: Oprit în flagrant de polițiștii locali
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/478160338_973047358374998_8978559921402667735_n.jpg)
Astăzi, 11 februarie 2025, o patrulă a Poliției Locale Deva a reușit să oprească în flagrant un bărbat care încerca să fure material lemnos din zona râului Mureș. În jurul orei 9:00, autoritățile l-au surprins pe cetățean încărcând o căruță cu lemne, pe care intenționa să le sustragă din zona respectivă.
Imediat după reținerea bărbatului, autoritățile au sesizat organele de cercetare penală, iar cazul va fi investigat și soluționat conform legislației în vigoare. De asemenea, acest incident vine într-un context mai larg, în care autoritățile locale își propun să descurajeze astfel de infracțiuni și să protejeze resursele comune ale comunității.
Reprezentanții Ocolului Silvic au ajuns la fața locului și au dispus confiscarea materialului lemnos, care era destinat inițial persoanelor defavorizate din comunitate. Lemnele erau planificate pentru a fi distribuite asistaților sociali din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, având rolul de a sprijini persoanele aflate în dificultate.
Autoritățile locale fac apel la responsabilitatea cetățenilor, subliniind importanța colaborării pentru prevenirea furturilor de lemne. Se încurajează locuitorii să raporteze orice activități suspecte, astfel încât resursele comune să fie protejate și astfel de fapte să fie evitate.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu o zi in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrare în regim de urgență la fundația unui bloc din Brad. Risca să se prăbușească în cazul unui cutremur major
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112