Connect with us
Data: 12/02/2025
.

Actualitate

Încă un pas pentru reabilitarea Casei de Cultură din Hunedoara

Publicat

pe

A fost un proiect dorit de hunedoreni, dar care s-a lăsat cam așteptat. Este vorba despre reabilitarea Casei de Cultură din municipiul Hunedoara, care acum, după modernizarea zonei din fața acestei clădiri, este în antiteză cu modernul pietonalei. Din păcate, în ultimii ani nu au mai fost organizate nici evenimente de cultură în incintă. Din fericire, acum există și vești bune. Ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Hunedoara, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice (faza DALI) și a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea Casei de Cultură din Municipiul Hunedoara.

Votul dat astăzi (ieri-n.red.) de consilierii județeni aprobând documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici conduce spre următoarea fază a acestui obiectiv: scoaterea la licitație a proiectării și execuției lucrărilor propuse”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Investiții vor fi de aproximativ 17 milioane de lei

Principalele investiții propuse vizează refacerea finisajelor exterioare, amenajarea spațiului în care va funcționa Biblioteca Municipală și amenajarea subsolului clădirii cu destinația adăpost de apărare civilă. De asemenea, sunt vizate refacerea instalațiilor de siguranță la incendiu, a celor de climatizare și ventilare, realizarea instalațiilor de mecanica scenei și de sonorizare la sălile de spectacole, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea birourilor și grupurilor sanitare, revizuirea instalației electrice și de iluminat, procurarea și montarea scaunelor pentru sala de la etaj și procurarea de noi draperii pentru lateralele sălilor de spectacole. Valoarea totală a investiției este de 17.093.525,54 lei (cu TVA), iar durata de realizare este de 24 de luni.

Advertisement

Actualitate

Flagrant la Vulcan. Trei bărbați, prinși în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune

Publicat

pe

Redactat de

Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, din Vulcan, au fost prinși în flagrant de polițiști, în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune.

Cei trei au fost surprinși ieri de oamenii legii. „La data de 11 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan au efectuat o acțiune în cadrul căreia au surprins în flagrant trei bărbați din Vulcan, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, în timp ce efectuau activități de exploatare minieră fără permis sau licență. Concret, cei trei au fost surprinși de polițiști chiar în timp ce săpau o groapă cu o adâncime de aproximativ 5 metri, pentru a sustrage cărbune natural, zona fiind cunoscută ca bazin minier de exploatare a zăcămintelor de huilă”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență

În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență. „Polițiștii efectuează cercetări pentru încălcarea prevederilor Legii Minelor nr.85/2003, respectiv pentru executarea de activități miniere fără permis sau licență”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Geografia „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a. Poziția profesorilor din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Disciplina Geografie „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform noile proiecte de planuri -cadru de învățământ. Profesorii de Geografie din județul Hunedoara au reacționat și îi solicită ministrului Educației păstrarea acestei discipline școlare în trunchiul comun, pentru elevii din ultimii doi ani de liceu.

“În timp ce Societatea de Geografie din România se pregătește să aniverseze, în perioada 6-8 iunie 2025, 150 de ani de la înființare, am aflat cu surprindere faptul că în noile proiecte de planuri – cadru pentru liceu, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, disciplina Geografie nu mai apare ca obiect de studiu la clasele a XI-a şi a XII-a. Geografia este una dintre disciplinele din învățământul preuniversitar care a pierdut după anul 1990 cele mai multe ore din Trunchiul Comun. Din nefericire reducerea orelor de geografie continuă și în prezent deși la nivel național și mondial se discută tot mai mult despre schimbări climatice, hazarde naturale extreme, poluare, geopolitică, migrații, disparități economice, planificare teritorială etc, care desigur aparțin domeniului geografie”, se arată într-un comunicat al Societății de Geografie din România (SGR) – Filiala Județului Hunedoara.

Profesorii de Geografie din județul Hunedoara subliniază importanța acestei discipline școlare în formarea culturii generale a elevilor.

“Având în vedere propunerile de planuri – cadru, precum şi afirmațiile în mass-media ale unor persoane cu rol decizional în domeniul educației naționale, care conturează ideea sistematică a diminuării orelor de geografie, în cadrul Trunchiului Comun, din învățământul liceal (cu dispariția geografiei la clasele a XI a și a XII a, la unele tipuri de licee) profesorii de geografie din Județul Hunedoara constată:

Disponibilităţile deosebite ale geografiei de a contribui la o educaţie a elevilor, tineretului şi, în general, a oamenilor prin dimensiunile ei educaționale recunoscute (ştiinţifică, umanistă, culturală, geoecologică, naţională, europeană, universală);

Advertisement

 Modificările sensibile în sistemele educaţionale internaționale şi în percepţia publică a geografiei ca un domeniu disciplinar disjunct (îndeosebi ca efect al lansării la nivel mondial a „Cartei internaţionale a educaţiei prin geografie pentru secolul XXI”, la ideile căreia România a aderat);

 Interesul deosebit al elevilor pentru geografie, ca disciplină de bacalaureat, olimpiadele şi concursurile şcolare de geografie, precum şi rezultatele excelente obținute în cadrul acestora;

 Rolul geografiei ca „știință a Pământului ca întreg” în formarea culturii generale, dezvoltarea și progresul general al omenirii;

 Importanța geografiei în evoluția societății românești, evidențiată de faptul că Societatea Geografică Română este prima societate științifică înființată în România și a șasea societate geografică din lume, după societățile de profil din Franța – 1821, Germania – 1828, Anglia – 1830, Rusia – 1845 și Italia – 1866. În acest sens, profesorii de Geografie din Județul Hunedoara solicită Ministerului Educației și Cercetării şi forurilor educaţionale competente următorul sistem referenţial privind evoluţia geografiei ca disciplină şcolară:

 Păstrarea geografiei ca disciplină şcolară distinctă în Curriculum Naţional, în Trunchiul Comun, la clasele IX-XII, la resursele actuale de timp;

Advertisement

 Rămânerea geografiei ca disciplină şcolară cu relevanţă în evaluarea continuă, evaluarea externă şi examene (proiectul actual marginalizează geografia în sistemul evaluării continue şi al examinării),

Realizarea unui demers constructiv, care să vizeze prezenţa geografiei (împreună cu istoria) la examenele de certificare a absolvirii gimnaziului şi o prezență consistentă a geografiei în cadrul examenului de bacalaureat”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele SGR – Filiala Județului Hunedoara, prof. dr. Dumitru Rus.

Noile proiecte de planuri-cadru pentru învățământ au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Educației și au stârnit controverse referitoare la propunerea de eliminare a unor materii, inclusiv Geografia, la unele licee.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Concurs foto organizat de Romsilva cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor 2025

Publicat

pe

Redactat de

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită pasionații de fotografie și natură să participe la un concurs foto dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie. Tema ediției din acest an, „Pădurile hrănesc lumea”, subliniază rolul esențial al pădurilor în asigurarea securității alimentare și a echilibrului natural.

Participanții sunt încurajați să surprindă, prin imagini realizate în pădurile României, modul în care acestea contribuie la susținerea vieții. Fotografiile pot fi postate pe pagina Romsilva, însoțite de un scurt mesaj care explică alegerea imaginii.

Cei interesați pot înscrie lucrările și în competiția organizată de FAO, termenul limită pentru participare fiind 12 martie 2025.

FOTO: FACEBOOK REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate