Actualitate
Geografia „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a. Poziția profesorilor din județul Hunedoara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/geografie.jpg)
Disciplina Geografie „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform noile proiecte de planuri -cadru de învățământ. Profesorii de Geografie din județul Hunedoara au reacționat și îi solicită ministrului Educației păstrarea acestei discipline școlare în trunchiul comun, pentru elevii din ultimii doi ani de liceu.
“În timp ce Societatea de Geografie din România se pregătește să aniverseze, în perioada 6-8 iunie 2025, 150 de ani de la înființare, am aflat cu surprindere faptul că în noile proiecte de planuri – cadru pentru liceu, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, disciplina Geografie nu mai apare ca obiect de studiu la clasele a XI-a şi a XII-a. Geografia este una dintre disciplinele din învățământul preuniversitar care a pierdut după anul 1990 cele mai multe ore din Trunchiul Comun. Din nefericire reducerea orelor de geografie continuă și în prezent deși la nivel național și mondial se discută tot mai mult despre schimbări climatice, hazarde naturale extreme, poluare, geopolitică, migrații, disparități economice, planificare teritorială etc, care desigur aparțin domeniului geografie”, se arată într-un comunicat al Societății de Geografie din România (SGR) – Filiala Județului Hunedoara.
Profesorii de Geografie din județul Hunedoara subliniază importanța acestei discipline școlare în formarea culturii generale a elevilor.
“Având în vedere propunerile de planuri – cadru, precum şi afirmațiile în mass-media ale unor persoane cu rol decizional în domeniul educației naționale, care conturează ideea sistematică a diminuării orelor de geografie, în cadrul Trunchiului Comun, din învățământul liceal (cu dispariția geografiei la clasele a XI a și a XII a, la unele tipuri de licee) profesorii de geografie din Județul Hunedoara constată:
–Disponibilităţile deosebite ale geografiei de a contribui la o educaţie a elevilor, tineretului şi, în general, a oamenilor prin dimensiunile ei educaționale recunoscute (ştiinţifică, umanistă, culturală, geoecologică, naţională, europeană, universală);
Modificările sensibile în sistemele educaţionale internaționale şi în percepţia publică a geografiei ca un domeniu disciplinar disjunct (îndeosebi ca efect al lansării la nivel mondial a „Cartei internaţionale a educaţiei prin geografie pentru secolul XXI”, la ideile căreia România a aderat);
Interesul deosebit al elevilor pentru geografie, ca disciplină de bacalaureat, olimpiadele şi concursurile şcolare de geografie, precum şi rezultatele excelente obținute în cadrul acestora;
Rolul geografiei ca „știință a Pământului ca întreg” în formarea culturii generale, dezvoltarea și progresul general al omenirii;
Importanța geografiei în evoluția societății românești, evidențiată de faptul că Societatea Geografică Română este prima societate științifică înființată în România și a șasea societate geografică din lume, după societățile de profil din Franța – 1821, Germania – 1828, Anglia – 1830, Rusia – 1845 și Italia – 1866. În acest sens, profesorii de Geografie din Județul Hunedoara solicită Ministerului Educației și Cercetării şi forurilor educaţionale competente următorul sistem referenţial privind evoluţia geografiei ca disciplină şcolară:
Păstrarea geografiei ca disciplină şcolară distinctă în Curriculum Naţional, în Trunchiul Comun, la clasele IX-XII, la resursele actuale de timp;
Rămânerea geografiei ca disciplină şcolară cu relevanţă în evaluarea continuă, evaluarea externă şi examene (proiectul actual marginalizează geografia în sistemul evaluării continue şi al examinării),
Realizarea unui demers constructiv, care să vizeze prezenţa geografiei (împreună cu istoria) la examenele de certificare a absolvirii gimnaziului şi o prezență consistentă a geografiei în cadrul examenului de bacalaureat”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele SGR – Filiala Județului Hunedoara, prof. dr. Dumitru Rus.
Noile proiecte de planuri-cadru pentru învățământ au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Educației și au stârnit controverse referitoare la propunerea de eliminare a unor materii, inclusiv Geografia, la unele licee.
Actualitate
Ședință la Prefectura Hunedoara. Discuții privind problematica gravă a incendiilor de vegetație uscată
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/sedinta.jpg)
Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin, a convocat, astăzi, o întâlnire cu reprezentanți ai mai multor instituții, în cadrul căreia a fost discutată problematica gravă a incendiilor de vegetație uscată, un fenomen care, din păcate, continuă să afecteze județul nostru.
La întâlnirea, ce a avut loc la sediul Prefecturii Hunedoara, au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara, ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara.
Apel ferm către cetățeni să nu mai incendieze vegetația uscată
Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin, a făcut un apel către cetățeni să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să nu mai incendieze vegetația uscată.
“Statisticile arată că, la nivel județean, suprafețe mari de teren sunt incendiate în fiecare an, provocând pagube semnificative comunităților locale. Dincolo de distrugerea mediului, aceste incendii reprezintă un pericol real pentru viețile oamenilor și bunurile acestora. În plus, degajarea de fum și particule toxice are consecințe directe asupra sănătății populației. Facem un apel ferm către fermieri, proprietari de terenuri și toți cetățenii din județul Hunedoara să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să nu mai incendieze vegetația uscată. Această practică, pe lângă faptul că este ilegală, poate duce la pierderi de vieți și bunuri, la retragerea subvențiilor pentru fermierii care recurg la incendiere și la punerea în pericol a salvatorilor care intervin în astfel de situații. Lupta împotriva incendiilor de vegetație nu este doar responsabilitatea autorităților, ci și a fiecăruia dintre noi. Este esențial ca toți cetățenii să înțeleagă că prevenirea acestor incendii depinde în primul rând de respectarea legii și de asumarea unei atitudini responsabile față de comunitate și mediu”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin.
CJSU Hunedoara, convocat vineri
Prefectul județului Hunedoara, Florina -Doris Visirin a anunțat că, vineri, va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara pentru a actualiza măsurile de prevenire și combatere a incendiilor de vegetație. Totodată, a anunțat că, alături de partenerii instituționali, vor fi intensificate acțiunile de control și se vor aplica sancțiuni drastice celor care pun în pericol siguranța comunităților locale.
Numai în weekendul trecut, pompierii hunedoreni au intervenit pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, înregistrate în mai multe localități ale județului. Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.
Actualitate
Acțiune cu efective mărite pe DN 66, în vederea reducerii riscului rutier
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/02/400_rutiera.jpg)
Polițiștii Poliției Orașului Hațeg și cei ai Secției de Poliție Rurală Hațeg au desfășurat, în cursul zilei de ieri, activități preventive în trafic, pe Dumul Național (DN) 66, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și a combaterii nerespectării regimului legal de viteză.
Peste 60 de autovehicule au fost trase pe dreapta și mai mulți șoferi testați cu etilotestul sau cu aparatele DrugTest. În două cazuri au fost întocmite dosare penale.
“În cadrul acțiunii, polițiștii au oprit pentru verificări 64 de autovehicule, iar 16 conducători auto au fost testați cu aparatele de stabilire a consumului de alcool sau droguri. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.250 de lei, au reținut trei certificate de înmatriculare și au întocmit două dosare de cercetare penală”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
La Ruși, polițiștii au oprit autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Moșnița Nouă, județul Timiș. Mașina, cu număr de circulație provizoriu, figura ca fiind neînmatriculată, spun oamenii legii.
Puțin mai devreme, polițiștii au depistat în trafic un alt bărbat, în vârstă de 52 de ani, din orașul Călan, care conducea un autoturism pe DN 66, în comuna Bretea Română. În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul deține permis de conducere cu o categorie necorespunzătoare și permis de conducere anulat, fapt pentru a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.
Foto: arhivă
Actualitate
O nouă sesiune de lucru a AJF Hunedoara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/12/ajf.png)
Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o nouă sesiune de lucru. Dacă săptămâna trecută a avut loc o sesiune cu reprezentanții echipelor de seniori, în curând va avea loc o acțiune dedicată activității la nivel de copii și juniori.
La Călan
La această sesiune de lucru, care va avea loc joi, 13 februarie, la Liceul Tehnologic “Ovid Densușianu” din Călan, începând cu ora 17:30, sunt așteptați reprezentanții cluburilor hunedorene care au echipe de copii și juniori. Acțiunea se adresează atât cluburilor cu activitate exclusivă de copii și juniori, dar și celor din Ligile 4 și 5 din județul Hunedoara care au în structura lor atât formații de seniori, cât și grupe juvenile. „Temele propuse pentru discuție în cadrul sesiunii de lucru de la Călan sunt stabilirea datelor de start pentru competițiile de juniori, configurarea seriilor pentru competițiile fără rezultate pentru partea a doua a sezonului 2024-2025, aspecte legate de clasificarea fotbalului amator, precum și alte subiecte de interes propuse de reprezentanții echipelor. Prezența tuturor cluburilor este esențială pentru buna organizare și dezvoltare a competițiilor de copii și juniori! Vă așteptăm pentru a construi împreună viitorul fotbalului juvenil”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.
La ora actuală AJF organizează un număr de 12 campionate juvenile la nivelul județului Hunedoara, respectiv U7, U8, U9 (cu două grupe), U10 (tot două grupe), U11 (trei), U12, U 13 (trei grupe), U14, U15 (două), U16, U17 și U19.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului