Actualitate
Deva. Se sistează furnizarea apei calde până în 1 iulie
Municipiul Deva rămâne fără apă caldă timp de patru zile. Conducerea Sucursalei Electrocentrale Deva comunică faptul că din cauza inundațiilor care au afectat zona Văii Jiului a devenit imposibilă extracția și transportul cărbunelui spre Termocentrala Mintia.
Urmare a acestui fapt, se va sista furnizarea agentului termic primar și implicit a apei calde de consum în municipiul Deva începând cu dată de 28.06.2020, ora 7, până în dată de 01.07.2020, ora 7.
În această perioada se vor execută lucrări specifice de revizii și reparații la instalațiile din Termocentrala Mintia. În funcție de evoluția situației din Valea Jiului vom reveni cu precizări.
Actualitate
2024, un an bun pentru administrația din Blăjeni
Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni. Aceștia trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă.
Tradiție și modern
Comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. Pe acest sector de punere în valoare a localității administrația din Blăjeni a demarat, în acest an, o investiție importantă. „Sunt în plină derulare lucrările la «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din Blăjeni. Acesta va fi finalizat în 2025 și se derulează pe fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu. Turismul cultural rămâne o prioritate pentru noi, ca și capitolul educație. În acest sens vom continua dotarea școlii primare cu mobilier și alte materiale didactice, prin proiectul depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care se află într-un stadiu avansat de implementare. Și, legat de copii, aceștia au primit cadouri de Crăciun din partea administrației, dar au și oferit un frumos spectacol de sărbători”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.
Modernizarea infrastructurii
Pentru administrația publică locală din comuna hunedoreană Blăjeni 2024 a fost un an bun și în ceea ce privește modernizarea și extinderea rețelei de infrastructură. „Am dat ordinul de începere al lucrărilor pentru modernizarea a șapte kilometri de drumuri comunale, proiect finanțat prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Totodată au început și lucrările pentru eficientizarea sistemului de iluminat public, pe un program derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM). Și, nu în ultimul rînd, am rezolvat problema cu semnalul la telefonia mobilă, prin instalarea unui releu.
Reglementarea problemelor cu semnalul vine și în sprijinul celor care, în ultima perioadă, au achiziționat terenuri și imobile de pe raza comunei noastre”, a precizat primarul din Blăjeni, Horia Flavius Jurca.
Planuri realiste de viitor
Primarul din Blăjeni are, în mod firesc, și proiecte de viitor, iar acestea sunt realiste. „În ce privește proiectele de viitor, am în plan unul ce privește creșterea eficienței energetice a clădirilor cu destinație de utilitate publică din comună. De asemenea, vom continua operațiunile de întreținere și modernizare a drumurilor. Totodată, vom demara procedurile pentru un proiect ce privește modernizarea Centrului civic din Blăjeni, prin reabilitare de clădiri și obiective, aici fiind incluse căminul cultural și troițele de la 1848, și prin amenajarea de spații verzi. Și, nu în ultimul rând, ne propunem să promovăm localitatea noastră printr-un număr cât mai mare de acțiuni ce se vor desfășura la „Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor” din localitatea de reședință”, a mai spus Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.
Actualitate
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Eroii – martiri, comemorați la Deva
Eroii Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost comemoraţi, astăzi, 22 decembrie, printr-un ceremonial ce a avut loc la Monumentul Eroilor Martiri din Parcul „I. C. Brătianu” (Parcul Opera), din centrul municipiului Deva. Manifestarea solemnă a reunit revoluționari, oficialități locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor și ai partidelor politice și simpli cetățeni, care au asistat la ceremonialul organizat în amintirea celor care au pierit sub gloanțe în timpul revoltelor din stradă din decembrie’89.
35 de ani de când s-a strigat „Libertate!”
Ceremonialul dedicat sărbătoririi „Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății și Comemorării Eroilor Martiri căzuți pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989” a început la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național al României, solemnul eveniment fiind prezentat de colega noastră, Ioana Popescu.
Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Române Unite cu Roma-Greco Catolică, a săvârșit o slujbă de pomenire și a rostit un cuvânt despre jertfa eroilor care au murit la Revoluția din Decembrie 1989.
După un moment de reculegere, au luat cuvântul reprezentanți ai revoluționarilor și ai autorităților județene și locale, iar toți cei care au vorbit la microfon, în fața mulțimii adunate, au evidențiat importanța zilei de 22 decembrie.
“Cinstim astăzi victoria, a 35-a aniversare a victoriei Revoluției din Decembrie 1989, care s-a realizat prin jertfa eroilor martiri, prin tenacitatea răniților și reținuților Revoluției și prin curajul luptătorilor. Iată, doamnelor și domnilor, suntem aici în fața domniilor voastre cei care aici, la Deva și în județul Hunedoara, am înlăturat odiosul și anti-românescul regim comunist, care a funcționat din 1945 până în 1989. Sigur că, a fost un moment semnificativ în viața țării noastre pentru că noi am deschis drumul către democrație, am făcut în așa fel încât România este astăzi în familia țărilor democratice, având un nume respectat și prețuit. Și, în același timp, suntem în acele structuri care asigură suveranitatea și integritatea teritorială a României. Tocmai de aceea, permiteți-mi să amintesc cu tristețe că, iată, la 35 de ani – anul de grație 2024, legislativul românesc nu a găsit de cuviință să organizeze o ședință solemnă pentru 1 Decembrie – “Ziua Națională a României” și sărbătoarea Marii Uniri și, totodată, o ședință solemnă pentru aniversarea celor 35 de ani de la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Cred că, din nefericire, acum în decembrie 2024, suntem într-un moment de cumpănă exact așa cum a fost în anul 1989. Dar, eu am avut întotdeauna speranțe, am crezut în înțelepciunea poporului român și sunt sigur că va trebui să trecem și peste acest moment greu, să continuăm drumul țării noastre în democrație și libertate. De asemenea, trebuie să aduc mulțumiri Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, Garnizoanei din Deva, Primăriei Municipiului Deva, Fanfarei din Sebeș care ne-a onorat la această aniversare și, nu în ultimul rând, preacucernicilor părinți care, ca de fiecare dată, pășesc pe drumul pe care l-a deschis Preasfințitul Gurie, onorându-ne, de fiecare dată, la 22 decembrie. Și pentru că suntem în pragul sărbătorii Crăciunului, permiteți-mi să vă urez multă sănătate, multe bucurii și pentru că și Noul An se apropie să ne croim speranța că țara noastră va păși în continuare în prosperitate, în bucurie, că cetățenii României vor fi în continuare liberi să-și exprime opiniile și fiecare să trăiască în limitele firescului așa cum își dorește. Doamne ajută! Multă sănătate, Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis dr. Gheorghe Firczak, președintele Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Deva -Hunedoara.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Deva, Lucian Rus, a transmis în mesajul său: „22 Decembrie este o zi plină de semnificații, o zi care a marcat un moment istoric și esențial pentru România (…) o zi în care speranța, curajul și dorința de libertate a românilor au înfruntat un regim opresiv, iar sacrificiul eroilor și martirilor căzuți pentru dreptate și democrație nu va fi uitat niciodată. Astăzi ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața celor care, în urmă cu 35 de ani, au avut tăria de a se ridica pentru a schimba destinul acestei națiuni. Eroii Revoluției Române au dat dovadă de un curaj extraordinar, sacrificându-și viața pentru libertate, pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o țară liberă, să avem dreptul de a vorbi, de a alege, de a visa. (…) În aceste momente de aducere aminte trebuie să ne reconfirmăm angajamentul față de principiile libertății și a demnității umane, să fim mândri de ceea ce am realizat până acum și să continuăm să construim un viitor mai bun, așa cum eroii noștri au visat (…) Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toți, pe țara noastră pentru care acești eroi martiri au luptat fără să se gândească la ei ca indivizi, ci au făcut-o din suflet pentru noi toți românii, pentru țara noastră, România. Așa să ne ajute Dumnezeu.! La mulți ani pentru o Românie liberă!”.
Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ioan Demeter, a transmis mesajul președintelui instituției, Laurențiu Nistor, adresat cu prilejul „Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. “22 Decembrie este o zi cu o semnificație profundă în istoria recentă a României – „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. Este o zi în care comemorăm curajul, sacrificiul și lupta pentru demnitate a celor care, în decembrie 1989, au schimbat cursul istoriei noastre. Revoluția din 1989 nu a fost doar un moment de răsturnare politică, ci și unul de renaștere a speranței, alături de aspirația către o societate liberă și democratică. 22 decembrie este o zi a memoriei, dar și o zi a angajamentului că nu vom lăsa niciodată ca libertatea să fie umbrită și că vom rămâne uniți în fața oricăror provocări. Vă îndemn să purtați în inimă idealurile Revoluției Române, astăzi și întotdeauna. Glorie eroilor noștri!”.
La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, le-a transmis celor prezenți mesajul său: „M-am născut în Republica Socialistă România, sub dictatura comunistă. În decembrie 1989 eram doar un copil, dar suficient de mare încât să înțeleg ce se întâmplă și să-mi doresc, ca toată lumea, libertatea. În acele zile din acea iarnă am trecut prin tot amalgamul de emoții prin care am trecut cu toții. Am simțit spaimă, furie, disperare, frică, entuziasm, neputință, speranță și, în final, bucuria mult sperată a eliberării. Descătușarea. Și am trecut prin atâtea ca popor de atunci și până azi. L-am avut pe Ion Iliescu și minerii, dar și pe Ion Rațiu, Corneliu Coposu și regele Mihai, și am dobândit, prin lupta argumentelor, drepturi și libertăți universale, consfințite prin Constituție. I-am avut pe Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Octavian Paler, trupa Divertis, Valeriu Sterian, dozatoarele tec, televizoare color, și cărți, multe cărți vândute la tarabe în aer liber. Am repus Biserica la locul ei secular și am redescoperit importanța și strălucirea spiritualității ortodoxe. Și am putut călători prin Europa și prin lume, să vedem cu ochii noștri locuri despre care auzisem doar din povești, am putut atinge pietrele Columnei lui Traian, ne-am putut trimite copiii să învețe la școlile unde au învățat Mihai Eminescu și Lucian Blaga și am putut demonstra că suntem buni, că suntem europeni, că ne merităm locul pe continent. Câtă bucurie a fost să putem face toate astea. Câtă bucurie ne-au lăsat acei tineri care au murit pentru a rupe lanțurile comunismului și pentru a destrăma cortina de fier. Și cumva, toată această bucurie s-a transformat în normalitate și, deși nu a trecut mult timp de atunci, parcă așa ne-am născut, liberi. Și, acum trei săptămâni, am revăzut-o pe Ana Blandiana, la 82 de ani, în Piața Universității, demonstrând pentru democrație. Și toate acele emoții pe care le-am simțit în iarna de acum 35 de ani au revenit, la fel de intense, la fel de copleșitoare. Furie, disperare, frică, entuziasm, speranță. Speranța că, orice am greșit în acești 35 de ani, vom putea repara, pentru că suntem suficient de puternici și de maturi încât să înțelegem și să îndreptăm. Ne-am născut, cu toții, în decembrie 1989. Suntem încă tineri, nu ne întoarcem din drum și, dacă va trebui, vom muri din nou pentru libertate”.
Coroane depuse la Monumentul Eroilor Martiri
Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane la monumentul dedicat eroilor Revoluției din anul 1989.
Ziua de 22 Decembrie a devenit simbol național și a fost declarată de Parlamentul României prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011, “Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”.
Actualitate
Ministerul Dezvoltării alocă aproape 173 de milioane de lei pentru proiecte PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a alocat 172,9 milioane de lei pentru decontarea lucrărilor realizate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele I și II. Fondurile vor acoperi cheltuieli aferente a 169 de obiective de investiții din diverse județe ale țării, inclusiv din Hunedoara.
Această tranșă financiară este destinată continuării proiectelor de infrastructură locală, precum modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, renovarea instituțiilor publice sau alte lucrări prioritare pentru comunitățile beneficiare.
Sprijin pentru dezvoltarea locală
Programul Național de Dezvoltare Locală este unul dintre cele mai importante instrumente prin care Guvernul României sprijină administrațiile locale în realizarea proiectelor de modernizare a infrastructurii. Prin aceste investiții, se urmărește creșterea calității vieții pentru locuitorii din mediul rural și urban, dar și reducerea discrepanțelor de dezvoltare între regiuni.
Printre localitățile din județul Hunedoara care au primit finanțare se numără comune, aceste investiții contribuind la consolidarea infrastructurii și la dezvoltarea economică a zonei.
Ministerul Dezvoltării continuă să susțină proiectele locale prin alocări financiare periodice, punând accent pe finalizarea lucrărilor în derulare și demararea unor noi inițiative de interes public.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident grav pe DN 76, în Vălișoara: 7 persoane rănite, dintre care 2 încarcerate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Surpriză de sărbători pentru micuța Sofia, care visează să devină polițistă!
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Jandarmii hunedoreni, mesagerii lui Moș Crăciun pentru zeci de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oseminte umane descoperite într-un autoturism ars
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Video: Incendiu la o gospodărie din Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Codiță, cățelul salvat dintr-un canal. Misiune contra cronometru a pompierilor din Petroșani
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Recomandări pentru siguranța rutieră în condiții meteo nefavorabile
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Un incendiu a cuprins mai multe anexe din Lupeni. Două ore s-au luptat pompierii cu flăcările