Connect with us
Data: 04/05/2024
.

Actualitate

Bate, din nou, gongul! „Hamlet” se joacă pe scena Teatrului de Artă Deva, mâine

Publicat

pe

Considerat ca fiind cel mai mare scriitor al literaturii engleze și supranumit și „Poetul din Avon”, William Shakespeare a devenit una dintre marile provocări ale Teatrului de Artă Deva. Astfel că, premiera piesei de teatru „Hamlet”, în regia lui Sandu Grecu va fi prezentată publicului, mâine (5 februarie-n.red.), de la ora 19:00. Toate biletele puse în vânzare au fost epuizate.

 

„Hamlet, recenta noatră premieră, de care suntem tare mândri va fi prezentată publicului, vineri, în 5 februarie, de la ora 19:00. Hamlet este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă capodoperă a dramaturgiei universale. Este cel mai important spectacol pe care un teatru îl poate avea în repertoriu și, iată, acesta a ajuns și la Deva. Am ajuns să punem în scenă Hamlet, după un drum lung, de 60 de ani de la Teatru de Revistă, care atunci a fost înființat, și până acum 10 ani, când a luat naștere Teatrul de Artă Deva, de proiect. Așteptăm spectatorii la teatru cu mare drag. Din fericire, toate biletele puse în vânzare s-au epuizat, semn că oamenii își dorsesc să revină în sala de spectacol”, a declarat dr. Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

Regizorul și scenograful Sandu Grecu a vorbit despre ce înseamnă „Hamlet”. „Hamlet este dimensiunea dintre libertare și captivitate, tăcere și revoltă, rezistență și înfrângere, trădare și devotament, dragoste și perversitate , moralitate și imoralitate. Într-un secol grăbit, egoist, ipocrit – societatea a degradat din punct de vedere moral, direct proporțional cu dezvoltarea tehnico – științifică.    Societatea a progresat în plan intelectual sacrificând moralitatea și provocând noi relații interumane, în care valorile spirituale au o altă semnificație în modul de a rezista în societate. Orice revoltă a individului împotriva regulilor impuse de putere, societate – este redusă la tăcere. Credința și pragmatismul egoist au devenit o formulă de rezistență în societatea modernă. De aceea, una dintre misiunile teatrului contemporan este să opună rezistență acestei situații dezastruoase, în care întreaga omenire se află în captivitatea tuturor regimurilor de guvernare, ce ne-au redus la tăcere”, a menționat scenograful și regizorul Sandu Grecu.

Din distibuție fac parte:  Laurențiu Lungu, Ioana Cojocărescu, Anette Marka,Mihai Feier, Eugen Pădureanu, Silviu Ionuț Dobre, Theodor Crețu, Sergiu Cornelius, Viorica Bulgac, Diana Gabriela Rotaru, Aurelian Răducu Gheorghe, Laura Tulac, Cristian Pietonu și Mihai Panaitescu.

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Ce reprezintă, de fapt, Lumina Învierii

Publicat

pe

Redactat de

Lumina Învierii de Paște este mai mult decât un simbol sau o tradiție religioasă. Ea este o reprezentare vizibilă a speranței, a renașterii și a bucuriei în credință.

Această lumină nu este doar o flacără aprinsă, ci o reflectare a învierii lui Isus Hristos, care este considerată în creștinism momentul suprem al biruinței asupra morții și al începutului unei noi vieți în Dumnezeu.

Lumina Învierii este un simbol al luminii divine care învinge întunericul, al vieții care învinge moartea și al speranței care învinge disperarea. Ea aduce consolare și bucurie în inimile credincioșilor, în special în momente dificile sau de încercare. Această lumină este considerată purtătoarea unei binecuvântări speciale, aducând pace și liniște sufletească.

În tradiția ortodoxă, Lumina Învierii este adusă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în noaptea de Sâmbăta Mare, apoi este distribuită credincioșilor din întreaga lume. Este considerat un moment sacru atunci când credincioșii primesc această lumină în propriile lor vieți, aducând cu sine promisiunea unei noi începuturi și a unei transformări interioare.

Lumina Învierii nu este doar o lumină fizică, ci și o lumină spirituală care strălucește în inimile credincioșilor, inspirându-i să trăiască în conformitate cu învățăturile lui Hristos și să împărtășească această lumină și iubire cu ceilalți. Este un moment de reflecție profundă asupra sensului vieții, asupra biruinței asupra răului și asupra credinței într-un viitor plin de speranță și binecuvântare. Lumina Învierii este, în esență, lumina iubirii divine care strălucește în întunericul lumii, aducând speranță și salvare tuturor celor care o primesc cu inima deschisă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul pierde, la limită, la Slobozia

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru etapa a VIII-a, antepenultima a play-off-ului din liga 2 de fotbal. Corvinul Hunedoara a jucat, sâmbătă la prânz, pe terenul celor de la Unirea Slobozia. Meciul era unul fără mare de miză, gazdele, care conduc clasamentul, având deja asigurată participarea, în sezonul viitor, în SuperLigă, iar Corvinul, a doua clasată, nu are, din păcate, drept de promovare.

Cu gândul la finala Cupei

În ceea ce privește mizele propriu – zise, pentru gaze era vorba despre o victorie care le asigura câștigarea campionatului, iar pentru Corvinul încă o repetiție pentru finala Cupei României, din 15 mai, când hunedorenii vor juca, la Sibiu, cu Oțelul Galați. Meciul a început mai bine pentru Corvinul, care a avut o ocazie, ratată de  Lică, dar apoi ialomițenii revin în atac și sunt de trei ori periculoși la poarta lui Lefter, fără, efect, însă, pe tabela de marcaj. Apoi vine o ocazie a lui Coman și, în minutul 39 se produce deschiderea scorului. Arbitra întâlnirii, care a avut mai multe decizii controversate, însă nu merita tratamentul grobian la care a fost supusă de suporterii gazdelor, indică, eronat, o lovitură de colț pentru Slobozia și, în urma executării acesteia, de către Purece, Pospielov reia cu capul în bară, iar mingea, ricoșată în teren, îl lovește, în genunchi, pe Afalna, la trei metri de poartă, și ricoșează în plasă și, cum până la pauză nu s-a mai întâmplat nimic notabil, cei de la Unirea intră la vestiare cu 1-0. În partea a doua tot hunedorenii încep mai bine, dar capul lui Manolache este reținut de portarul advers, însă cei de la Unirea s-au dovedit, per total, a fi mai ofensivi, ratând patru bune ocazii. Corvinul trece pe lângă egalare în minutul 85, dar nou-intratul Câmpan reia, din marginea careului mic, peste poartă, și, astfel Unirea Slobozia, care a acumulat 56 de puncte, se impune la limită.

Miercuri, de la ora 17:30, acasă, cu Ciucul

Corvinul, care a pierdut primul meci în play-off, rămâne pe poziția secundă, la egalitate de puncte, 49, cu cealaltă formație fără drept de promovare, CSC Șelimbăr, care a produs surpriza, învingând, cu 2-1, pe Gloria Buzău, a patra clasată, cu 45 de puncte. În alt meci al etapei, CS Mioveni (39 de puncte) a învins, pe teren propriu, pe AFKC Miercurea Ciuc (40 de puncte). Primul meci al penultimei etape se va juca marți, 7 mai, de la ora 19:00, și va pune, față în față, pe Gloria Buzău și Unirea Slobozia. În funcție de rezultatul acestui meci se va ști cu ce moral vor veni la Hunedoara cei de la Miercurea Ciuc. Mai exact, dacă Buzăul câștigă își asigură accederea directă în primul eșalon, iar dacă nu ciucanii își vor juca ultima șansă la Hunedoara, dar pentru aceasta este nevoie să se impună pe terenul Corvinului. Meciul dintre Corvinul Hunedoara și AFKC Miercurea Ciuc se va disputa miercuri, 8 mai, cu începere de la ora 17:30. Tot în aceeași, dar cu jumătate de oră mai devreme decât la Hunedoara, va începe meciul dintre CSC Șelimbăr și CS Mioveni, formația din Argeș nemaivând șanse de promovare directă, ci doar de calificare în baraj, acolo unde vor mai veni încă o echipă din Liga 2, Buzăul sau, cel mai probabil, Miecurea Ciuc, precum și cele clasate pe locurile 13 și 14 din primul eșalon.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Futsal: CSM Deva termină sezonul cu fruntea sus

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru etapa a VI-a, ultima a play-off-ulului din Liga 1 de futsal, sâmbătă la prânz s-au întâlnit United Galați și CSM Deva.

Deși meciul nu mai avea miză, partida, una de tradiție în futsalul autohton, a fost, ca de obicei, una încinsă.

După ce gazdele, care au jucat, în destule momente, mai mult decât bărbătește, au deschis scorul, în minutul 6, prin Cojocaru, devenii au egalat prin Cristi Matei, în minutul 16, iar la pauză a fost 1-1.

Devenii, deși au evoluat în fața unui public ostil, după o bară a lui Ramic, trec în avantaj printr-o reușită semnată de același jucător, în minutul 26.

Apoi Nastai este busculat de un jucător al gazdelor, dar nu se acordă nimic, gălățenii egalează, în minutul 29, prin Araujo, și, peste puțin timp, Voin, portarul de la CSM Deva, primește ușor un al doilea galben și este eliminat.

Advertisement

Chiar și așa, trupa lui Roger Augusto conțină să fie mai bună și ratează o mare ocazie prin Nastai.

Pe final de joc tehnicianul portughez de pe banca Devei scoate portarul, dar, pe această tactică riscantă, gălățenii profită și marchează de două ori, în minutele 39 și 40, prin Araujo și câștigă cu 4-2.

Astfel, United Galați va intra în finala campionatului de primul loc și va întâlni, în sistemul cel mai bun din trei meciuri, pe CFR Timișoara, având avantajul unui meci în plus pe teren propriu.

Chiar dacă a pierdut meciul de la Galați, CSM Deva termină cu fruntea sus un sezon în care a obținut locul al treilea în campionat și a câștigat Cupa României la futsal, păstrând acest trofeu, cucerit și în 2023, în vitrina clubului.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate