Actualitate
”În Legea compostului problemele sunt lipsa normelor tehnice de aplicare, lipsa facilităților de tratare și implicarea primăriilor”
Începând din această lună, mai exact în data de 20 februarie 2021, intră în aplicare, cel puțin în scripte, Legea nr 181 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, pe scurt Legea Compostului, potrivit căreia toate resturile biodegradabile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, în pubele maro sau transformate în îngrășământ natural, în propria gospodărie, cu ajutorul unor containerelor individuale speciale pentru compostare individuala.
Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile prevăzute de lege sunt cuprinse între 400 și 800 de lei, pentru persoanele fizice, între 10.000 și 20.000 de lei, pentru cele juridice si intre 5.000 și 15.000de lei, pentru primării. Normele tehnice de aplicare, inclusiv cele pentru Ordinul privind aprobarea Procedurii de emitere a certificatelor de origine pentru biomasa provenită din deșeurile industriale și municipale, utilizată în producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie, necesare implementării sunt, însă neoficializate.
„Această lege este o etapă necesară atingerii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare, prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. p) din OUG 196 privind Fondul pentru Mediu de 60% din care reciclare de minimum 50% din cantitatea totală de deșeuri generate și 10% alte forme de valorificare, pe care trebuie să îl îndeplinim la nivel național, pentru a ne alinia normelor europene și a nu risca amenzi care pot ajunge la 200.000 de euro pe zi. În mod normal, o dată cu intrarea în vigoare a acestei legi, fiecare producător de deșeuri ar trebui să precolecteze în trei categorii mari: reciclabile ( hârtie carton, mase plastice, sticla, metal), biodeseuri (deșeuri bioedegradabile) și deșeuri nereciclabile. În același timp, pentru ca aceasta lege să își atingă scopul, este obligatoriu ca autoritățile publice locale să implementeze în regulamentele de salubrizare, modalitatea sistemului de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural, inclusiv sa introducă tarif dedicat colectării separate a deșeurilor biodegradabile”, explică Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai Cata, companie care activează în domeniul salubrizării în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, Brăila, Giurgiu și Vâlcea.
Conform legii, este obligația autorităților publice locale, respectiv a Asociațiilor de dezvoltare de gestionare a deșeurilor, să modifice regulamentele de salubritate și să introducă colectarea biodegradabilului separat, în același timp cu asigurarea tratării deșeurilor biodegradabile, fie în instalații de compost, fie în instalații de digestie anaerobă. Legea compostului este binevenită, însă trebuie să aibă în spate o infrastructură deja funcțională și norme de aplicare, care în prezent sunt în curs de elaborare de către Ministerul Mediului și alte autorități.
„În Legea compostului problemele sunt lipsa normelor tehnice de aplicare, lipsa facilităților de tratare și implicarea primăriilor. Colectarea se învață și se face, dar nu putem duce aceste deșeuri biodegradabile, din toată țara, în doar câteva județe care dețin astfel de instalații de compostare sau biogaz, ci ar trebui să avem la dispoziție astfel de stații cel puțin la nivelul fiecărui județ”, subliniază Bogdan Constantinescu.
Specialistul în colectare separată a deșeurilor este de părere că o altă problemă importantă care trebuie depășită în tot acest proces este mentalitatea celor care nu sunt pregătiți să accepte ideea colectării în mai multe recipiente diferite și să precolecteze deșeurile pe mai multe categorii, pe platformele de colectare.
„Dacă în zonele rurale legea se aplică deja parțial, în special un județele care au beneficiat de finanțare europeană oamenii fiind obișnuiți să refolosească resturile organice din bucătărie pentru hrana animalelor sau pentru compost, în amestec cu resturile vegetale de prin grădină, la orașe oamenii se plâng ba că nu au loc în bucătărie pentru mai multe recipiente, ba că trebuie să consume prea mulți saci. Acest sistem sănătos pentru mediu funcționează de ani buni în țări din vestul Europei și și-a dovedit deja eficiența, așa că tot ce ar trebui să facem ar fi să îl aplicăm și la noi. Și în acest moment sunt disponibile pe platformele de depozitare containere separate pentru toate categoriile de deșeuri, dar experiența din stațiile de sortare ne-a arătat că unora le pasă prea puțin de reguli. Dacă s-ar introduce acele sisteme de colectare inteligente, care să contorizeze cât aruncă fiecare abonat și să îl oblige să plătească funcție de cât aruncă, am reuși mult mai repede să atingem țintele de reciclare”, a conchis managerul Brai Cata.
Datele statistice arată că doar 20% din totalul deșeurilor produse de populație ar trebui să ajungă la gropile de gunoi, diferența de 80% constând în proporții egale, în deșeuri reciclabile uscate – plastic, hârtie, sticlă, carton, metal – și în deșeuri biodegradabile, România fiind o campioană a risipei alimentare cu 24% hrană gătită ajunsă la gunoi, 24% fructe, 21% legume și 20% pâine.
Actualitate
Programul „Rabla pentru sobe”: Subvenții pentru locuitorii din zonele montane ale României
Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au anunțat lansarea programului „Rabla pentru sobe”, destinat exclusiv locuitorilor din cele 27 de județe montane ale României. În cadrul acestui program, statul va finanța 70% din costurile pentru achiziționarea și instalarea unei sobe eficiente din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) va beneficia de o alocare maximă de 560.000 de lei.
În acest program sunt cuprinse mai multe localități din județul Hunedoara.
„În urma solicitărilor venite din partea mai multor organizații, a observațiilor primite și a consultărilor cu profesioniștii din domeniu, am realizat o formă consolidată pe care o lansăm în consultare publică, deoarece vrem să ne asigurăm că oamenii beneficiază de cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor și, în același timp, să protejăm mediul. Finanțăm prin Administratia Fondului pentru Mediu achiziționarea de sobe și șeminee care funcționează pe bază de lemne de foc, peleți și brichete, dar și achiziționarea de coșuri de fum sigure și eficiente. Bugetul de 500 de milioane de lei va contribui nu doar la creșterea confortului termic în casele a mii de români din zonele de munte, ci și la economisirea unor cantități importante de lemn de foc consumate pentru încălzire. Este un program pe care, cu siguranță, îl vom extinde până când vom reuși să înlocuim sobele și coșurile de fum vechi din toate județele, pentru a proteja mai bine mediul de poluarea generată de sistemele de încălzire cu randament energetic scăzut” a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Scopul acestui program este de a sprijini gospodăriile din zonele montane să adopte soluții mai ecologice și mai economice pentru încălzire, reducând astfel impactul asupra mediului și îmbunătățind calitatea aerului.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA
Actualitate
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
Cetățean nepalez tâlhărit în cursul nopții, la Hunedoara. Cel bănuit de comiterea faptei a fost identificat de către polițiști la scurt timp de la comiterea faptei și reținut pentru 24 de ore
Un cetățean nepalez a fost victima unei tâlhării, în noaptea de 27 noiembrie a.c., în jurul orei 01.30. Fapta a fost comisă în municipiul Hunedoara, cetățeanul nepalez reclamând faptul că ar fi fost deposedat, prin violență, de o sumă de bani și de documentele personale.
În acest caz, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată la data de 27 noiembrie 2024, în jurul orei 03:30 de către tânărul din Nepal cu privire la faptul că, în timp ce se afla pe strada George Enescu, din Hunedoara, deplasându-se către domiciliu, ar fi fost lovit de o persoană necunoscută, care i-ar fi sustras și o sumă de bani.
Tânărul le-a relatat polițiștilor că, în zona unui chioșc, a intrat cu el în vorbă un tânăr necunoscut. Nepalezul ar fi vrut să îi dea acelui tânăr o sumă de bani pentru a-l lăsa în pace, deoarece acesta era insistent și îl însoțea către casă, însă acesta l-a lovit cu pumnul în zona feței după care i-a luat portmoneul cu toți banii și documentele personale din mână și a fugit.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, iar în urma cercetărilor, în scurt timp, au reușit să îl identifice pe cel bănuit de comiterea tâlhăriei. Acesta este un minor în vârstă de 16 ani, din Hunedoara, care a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților, în vederea luării măsurilor legale.
Polițiștii Biroului Investigații Criminale Hunedoara continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a avut loc infracțiunea. Polițiștii își reafirmă angajamentul de a proteja siguranța cetățenilor și de a acționa cu fermitate împotriva oricărei forme de infracționalitate și atrag atenția persoanelor care se deplasează în zone izolate (în special pe timp de noapte) să manifeste atenția față de bunurile persoanele și să nu afișeze, la vedere, sume de bani ori bunuri de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.) care ar putea atrage atenția celor certați cu legea .
În acest caz, polițiștii au recuperat și prejudiciul, constând în bani și documentele personale ale cetățeanului nepalez și le-au restituit. Bărbatul a mulțumit polițiștilor pentru profesionalism și promptitudine, subliniind că se simte recunoscător pentru sprijinul primit.
FOTO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
În perioada 28 noiembrie, ora 22:00 – 30 noiembrie, ora 18:00, majoritatea țării va fi afectată de precipitații, ce vor ajunge treptat dinspre vest și nord-vest.
Conform prognozei ANM, se așteaptă ploi pe întreg teritoriul, însă în regiunile Transilvania și Moldova, începând cu seara zilei de vineri, 29 noiembrie, și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă, vor apărea precipitații mixte, cu lapoviță și ninsoare locală. De asemenea, există riscul formării poleiului izolat.
În zonele montane, ninsorile vor deveni treptat dominante, iar un strat semnificativ de zăpadă se va depune. Cantitățile de precipitații vor fi de 10-20 l/mp, iar la altitudini mari, în sudul țării, local, acestea vor depăși 25-30 l/mp.
În plus, vântul va prezenta intensificări semnificative, mai ales în zona montană înaltă, cu rafale ce pot atinge 40-60 km/h. Începând cu ziua de sâmbătă, 30 noiembrie, vântul se va intensifica și în regiunile sud-vestice și sudice, cu viteze de până la 45-55 km/h, iar în Munții Carpați Meridionali și Munții Banatului, rafalele vor depăși 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
Autoritățile recomandă prudență în călătorii, mai ales în zonele montane, unde condițiile meteo pot deveni periculoase.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 3 zile in urma
E oficial! Elena Lasconi se va duela cu Călin Georgescu, în turul al doilea al prezidențialelor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Etapă fără surprize în Liga 4 de fotbal Hunedoara