Actualitate
Proiecte de dezvoltare a comunei Peștișu Mic
Administrația publică locală din comuna Peștișu Mic are planuri mari pentru dezvoltarea comunității. În acest an, vor fi depuse mai multe proiecte benefice pentru locuitorii celor nouă sate. Noul primar al comunei, Daniel Dobruțchi, își propune să schimbe rețeaua de iluminat public, cu una modernă și mai puțin costisitoare, să eficientizeze termic două unități de învățământ, să alimenteze cu apă comuna și să modernizeze drumurile comunale.
Comuna Peștișu Mic este formată din satele Almașu Mic, Ciulpăz, Cutin, Dumbrava, Josani, Mănerău, Nandru, Peștiși Mic (reședința) și Valea Nandrului. Actualul primar, Daniel Dobruțchi, și-a propus să modernizeze sistemul de iluminat public, fapt ce va conduce și la reducerea facturii la energie electrică. „Pentru că ne dorim să realizăm cât mai multe proiecte benefice pentru comunitatea noastră, ne pregătim să depunem documentele necesare pentru a schimba actualul sistem de iluminat public. Acest proiect urmează să îl depunem la Agenția Fondului de Mediu și după ce va fi declarat eligibil, începem și lucrările. Ne propunem ca în toate satele să înlocuim actualul sistem de iluminat public, cu unul modern, pe LED. Între timp, am un proiect pilot între Peștișu Mic și Josani, din buget local, în cadrul căruia vom monta panouri cu lampă solară și LED. Dacă va funcționa o să le înlocuim pe toate. De asemenea, mai avem un proiect depus pe GAL pentru a achiziționa o autoutilitară”, a declarat Daniel Dobruțchi, primarul comunei Peștișu Mic.
Investiții în unitățile de învățământ
Educația reprezintă unul dintre cei mai importanți piloni, pentru ca bazele unei societăți să fie stabilă. Astfel că, noul primar al comunei Peștișu Mic investește în confortul micuților din comună. „Tot pe Agenția Fondului de Mediu, urmează să depunem un proiect ce vizează unitățile de învățământ. Mai exact, ne propunem să anvelopăm grădinița de la Josani și școala din Valea Nandrului. De asemenea, la cele două unități de învățământ vom realiza și un proiect de eficientizare energetică a clădirilor, cu panouri solare. Încă mai avem copii care învață în comună și trebuie să le oferim condiții optime. La grădiniță studiază 17 preșcolari, iar la școala din Valea Nandrului sunt, în prezent, 12 elevi”, a precizat Daniel Dobruțchi, edilul-șef al comunei.
Patru proiecte depuse la CNI
Administrația locală din comuna Peștișu Mic a mai depus patru proiecte la Compania Națională de Investiții.
„Mai avem depuse patru proiecte la CNI, respectiv alimentare cu apă în comună, modernizare DC 120, modernizare DC 120A și modernizare drum Peștișu Mic – Mânerău. Mai avem pe POIM, pe Axa 8, depus proiectul pentru alimentarea comunei cu gaze naturale, acum e în faza de verificare a eligibilității pe partea tehnică. Mai avem puțin de așteptat până o să vedem dacă primim și finanțare pentru acest proiect. Tot ce a ținut de noi s-a făcut, acum așteptăm răspunsul de la București. În rest, așteptăm să se deschidă și alte linii de finanțare, pentru a putea depune și alte proiecte. Cert este că nu vom rata absolut nimic!”, a conchis Dobruțchi.
Actualitate
Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi
Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.
„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
Actualitate
Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei
Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.
Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.
Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.
În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
Actualitate
Peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, la început de an
Peste o sută de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal au fost aplicate de polițiștii hunedoreni, de la începutul acestui an. Trei șoferi au rămas pietoni, după ce au fost prinși că au depășit viteza legală cu mai mult de 50 de km/h.
Aproximativ 250 de polițiști din cadrul structurilor operative au fost angrenați, zilnic, în perioada 01 – 07 ianuarie 2025, în acțiunile menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului și să asigure menținerea climatului de ordine și siguranță publică.
“Polițiștii au acționat în sistem integrat, la nivelul întregului județ, atât în cadrul unor activități de prevenire și descurajare a faptelor ilegale, cât și prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale și de impunere a legii. Polițiștii rutieri au avut drept scop impunerea regimului de viteză legal stabilit, pe drumurile din județ fiind utilizate atât aparatele radar, cât și cele de testare a consumului de alcool sau substanțe psihoactive. Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, poliţiştii au acționat în teren pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, în zonele de agrement și în zona adiacentă lăcașelor de cult. De la începutul acestui an, au fost aplicate peste 100 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit și au fost reținute 3 permise de conducere pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
435 de kilograme de materiale pirotehnice, confiscate
De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost confiscate 435 de kilograme de materiale pirotehnice comercializate ilegal, iar în urma celor peste 70 de controale și acțiuni, polițiștii au aplicat șase sancțiuni contravenționale în valoare de peste 9.500 de lei.
Pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, s-au întocmit 13 dosare penale.
„În minivacanța ocazionată de Noul An, polițiștii au intervenit pentru gestionarea promptă a tuturor evenimentelor din domeniul ordinii și siguranței publice, în această perioadă nefiind înregistrate incidente nedorite cauzate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pe bază de amestecuri pirotehnice. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara adresează mulțumiri celor care au înțeles să petreacă minivacanța ocazionată de trecerea în anul 2025 într-un cadru legal și lipsit de incidente. Recomandăm cetățenilor să susțină, în continuare, eforturile polițiștilor și să aibă o conduită preventivă, pentru a nu se pune în pericol pe ei sau pe cei din jur”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Foto: arhivă
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o oră in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Stiri nationalecu 55 de minute in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?