Actualitate
Acte de vandalism în Cetatea Blidaru, patrimoniu mondial UNESCO
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/04/176859639_3914358305319342_7329329754791928479_n.jpg)
În data de 21 aprilie 2021, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara prin Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanții laterali ai porții cetății dacice Costești – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de circa 25-30 de centimetri.
„Dincolo de natura penală a acestei acțiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism și atrage atenția că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor. În acest context, reamintim demersurile inițiate și susținute de către CJ Hunedoara după promulgarea Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri privind protejarea acestora”, informează reprezentanții CJ Hunedoara.
În urma consultărilor cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin adresa nr. 9793/22.06.2020, Consiliul Județean Hunedoara a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) solicitarea pentru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei, așa cum prevede Legea nr. 23/2020. În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura organizatorică propusă pentru administrarea cetăților dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comunicat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înființării unor posturi suplimentare.
Facem precizarea că Ministerul Culturii, prin adresa nr. 3350/17.06.2020, a comunicat CJ Hunedoara că susține înființarea și funcționarea unei instituții la nivelul administrației județene dedicată activităților de administrare a cetăților dacice.
Prin adresa nr. 6085/08.04.2021, CJ Hunedoara și INP au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administrației județene, în contextul preluării în administrare a cetăților Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani – Piatra-Roșie și Bănița. Până în prezent, CJ Hunedoara nu a primit un răspuns.
În ședința CJ Hunedoara din data de 29 ianuarie 2021, prin HCJ nr. 31/2020, a fost înființată Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) a Județului Hunedoara, în urma fuziunii prin contopire a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara. DGAMPT are în structură un Consiliu Științific, o Direcție de promovare turistică, Serviciul de Administrare a Cetăților Dacice și Serviciul Expoziții și Administrare Monumente.
„În ceea ce privește graficul de preluare în administrare a celor patru cetăți dacice, facem precizarea că, până în prezent, au fost identificați majoritatea proprietarilor/administratorilor terenurilor din zona celor patru cetăți dacice și au fost evidențiate parcelele. Au fost parcurși deja pașii pentru atestarea construcțiilor în patrimoniul județului (atestatul a fost primit de la Institutul Național al Patrimoniului) și este întocmită fișa monumentelor. Totodată, se parcurg pașii prevăzuți de Legea nr. 255/ 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare.
La încheierea etapei de identificare a tuturor proprietarilor și evidențiere a parcelelor, Consiliul Județean Hunedoara va organiza o ședință publică la care sunt invitați deținătorii de terenuri, urmată de declanșarea procedurii de expropriere efectivă.
Menționăm că, în cadrul ședinței ordinare a CJ Hunedoara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dezbaterii și aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde și sumele necesare asigurării serviciilor de pază la toate cele cinci cetăți dacice”, au mai informat reprezentanții CJ Hunedoara.
Actualitate
Lupeniul a pierdut la Craiova
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/pierdut.jpg)
Minerul Lupeni, locul 5 în seria 9 din Liga 3 de fotbal, a jucat un nou meci de pregătire. Meciul a avut loc la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor”, pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”.
Învinși de o divizionară secundă
Adversara celor de la Minerul Lupeni a fost FCU Craiova, locul 7 în Liga 2, și aflată în lupta pentru calificarea în play-off. Deși nu au jucat rău, băieții din Vale au trebuit să se recunoască învinși, cu scorul de 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă de la pauză, pentru craioveni înscriind fundașii Lumbu (26′) și Lekiatas (32′) și mijlocașul Bounaas (43′). În meciul cu FCU Craiova pentru Minerul Lupeni au evoluat Wynney (Raț 46′) – Toma (Mazilu 46′, Hârsan 68′), Vlad, Creciunesc, Doboș – Eshun (Mândreci 73′), Trancă, Bedea (Petea 60′), Baidoo – June, Popescu (Erceanu 46′). Mai este de menționat că în acest meci au debutat, pentru Minerul Lupeni, noii – veniți, respectiv portarul Wynney și atacantul Popescu, care au semnat cu clubul din Vale în această săptămână, dar și că stoperul Dulap s-a accidentat la încălzire și nu a putut fi folosit în jocul cu FCU Craiova. Până la meciul cu divizionara secundă, cei de la Minerul Lupeni au mai susținut alte trei meciuri amicale, toate fiind disputate în deplasare, câștigând cu 4-0 la Minerul Motru (piga 4 Gorj) și cu 1-0 pe terenul vecinilor și rivalilor istorici de la Jiul Petroșani, și au pierdut, cu 4-2, la Vulturii Fărcășești. Totodată, este de precizat că ultimele două echipe menționate evoluează în Liga 3, ambele în seria 8, Jiul ocupând poziția a cincea, iar Fărcășeștiul pe cea de-a patra. Aceste formații, ca și Minerul Lupeni, de altfel, vor lupta pentru ocuparea unuia din primele patru locuri, care asigură calificarea în play-off. Din sezonul regular, care se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, mai sunt de disputat trei etape. Până atunci, însă, Minerul Lupeni are programate și alte meciuri amicale, primul dintre ele, dacă nu apar schimbări de ultimă oră, urmând a se juca joi, 13 martie, pe terenul liderului din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO.
Foto: Ediție specială
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, propune soluții pentru prelungirea activității miniere în Valea Jiului
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/01/rector-UPET-1024x576-1.jpg)
În cadrul unei intervenții recente, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, a vorbit despre posibile soluții pentru prelungirea activității miniere din Valea Jiului. Acesta a subliniat importanța exploatării moderne a resurselor minerale, care trebuie să se bazeze pe investiții și tehnologii neconvenționale.
Rectorul a menționat că rezerva de cărbune din subteran a fost preluată de la instituțiile anterioare, pe baza studiilor și a datelor oferite de Agenția Națională a Resurselor Minerale. În urma acestor analize, echipa Universității din Petroșani a propus soluții specifice pentru fiecare zonă a Văii Jiului, având în vedere particularitățile stratului de cărbune și ale minelor deschise.
Printre propunerile avansate se numără tehnologii neconvenționale de exploatare și stocarea monoxidului de carbon și a hidrogenului în spațiile subterane, având în vedere evoluțiile din acest sector. De asemenea, rectorul a subliniat că, pe măsură ce minele se închid, pânza freatică urcă, iar aceste modificări trebuie luate în considerare în strategia de gestionare a resurselor.
În ceea ce privește resursele minerale, rectorul a precizat că nu s-au discutat cifre precise, ci doar propuneri generale. De asemenea, Complexul Energetic Valea Jiului și Complexul Energetic Oltenia au venit cu propriile propuneri, urmând ca Ministerul Energiei să ia deciziile finale și să le transmită Comisiei Europene pentru validare.
Aceasta este o etapă importantă în continuarea activității miniere în Valea Jiului, iar rectorul Universității din Petroșani se arată optimist cu privire la viitorul acestei industrii esențiale pentru regiune.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Imagini cu Cetatea Devei iluminată în roșu, de Ziua 112
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cetatea-Devei-iluminata-in-rosu-3-scaled.jpg)
Cetatea Devei, emblemă a municipiului reședință a județului Hunedoara, a fost iluminată în culoarea roșie, marți seară, marcându-se astfel “Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112”.
Primăria Deva s-a numărat printre instituțiile publice și organizațiile private din țară care s-au alăturat campaniei de conștientizare a importanței numărului de urgență 112 pentru comunitate, organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
„Cetatea Devei a fost iluminată simbolic în culoarea roșie, sprijinind astfel importanța unui sistem comun de intervenție rapidă în situații critice, valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112 subliniază importanţa şi necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetăţenilor”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.
Sursa: Primăria Municipiului Deva
Peste o sută de clădiri și obiective turistice din toată țara au fost, aseară, iluminate în roșu.
„Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112” este marcată anual la data de 11 februarie.
Prin acest demers vizual simbolic, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dorit să atragă atenția asupra rolului esențial al numărului unic de urgență și să încurajeze cetățenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenţia rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 3 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență