Sport
Real Madrid – Liverpool, în finala Champions League
Real Madrid (Spania) și Liverpool (Anglia), se vor întâlni în finala sezonului 2021-2022, a celei mai importante competiții inter-cluburi din Europa: Uefa Champions League.
Ultimul act, se va disputa pe data de 28 mai, ora 22:00, pe Stadionul Parc des Princes din Paris.
Finala din acest an, trebuia să se dispute în Rusia, pe stadionul din Sankt Petersburg, dar din cauza conflictului din Ucraina, UEFA a decis să mute finala în Franța.
Real Madrid a trecut în semifinale de Manchester City, cu scorul pe cele două manșe de 6-5, iar Liverpool a trecut în semifinale de Villarreal, cu scorul general de 5-2.
Cele două formații s-au duelat de opt ori în Liga Campionilor. Real Madrid s-a impus de patru ori, un meci s-a încheiat la egalitate, iar Liverpool a câștigat în trei rânduri.
În campionat, Real Madrid a obținut un nou titlu de campioană a Spaniei, cel cu numărul 35 din istorie.
Galacticii au câștigat titlul, cu patru etape înainte de finalul sezonului din La Liga.
Liverpool speră să obțină titlul în Premier League, „cormoranii” fiind la un punct în spatele celor de la Manchester City.
Cinci etape au mai rămas de disputat în Anglia, până la finalul sezonului.
Actualitate
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.
16 locuri disponibile pentru Europa
La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.
Situația din Nations League
În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.
Tragere la sorți alambicată
Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.
În grupă de cinci echipele
Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.
Actualitate
West Deva rămâne tot pe loc de play-off
După desfășurarea meciurilor etapei a XI-a din sezonul regular al Ligii 1 de futsal, West Deva își păstrează poziția a patra, ultima care duce în play-off.
Cei de la West au pierdut, în această etapă, la Crișcior, cu 4-6, de la CFR Timișoara, care s-a apropiat la trei puncte de deveni, și îi devansează la golveraj pe cei de la Sepsi Sfântu Gheorghe, care au învins, pe teren propriu, cu 14-2, penultima clasată, Luceafărul Buzău. În derby-ul rundei, CSM Târgu Mureș a învins, acasă, cu 6-4, pe liderul FK Odorheiu Secuiesc și și-a asigurat prezența în play-off, chiar dacă mai sunt de disputat trei runde din sezonul regular. Al patrulea meci al etapei, între „lanterna roșie” Mausoleul Mărășești, și campioana United Galați a fost amânat, trupa de pe malurile Dunării evoluând în această perioadă în UEFA Futsal Champions League. Tot din acest motiv a fost amânat și meciul pe care cei de la West Deva trebuiau să îl joace în antepenultima etapă a sezonului regular la Galați, data când se va disputa această partidă nefiind, încă, stabilită. Se știe, însă, programul celorlalte meciuri din runda a XII-a. Astfel, duminică, 1 decembrie, de la ora 18:00, se joacă meciul Luceafărul Buzău – Mausoleul Mărășești, întâlnirea CFR Timișoara – CSM Târgu Mureș are loc luni, 2 decembrie, de la ora 15:00, iar partida FK Odorheiu Secuiesc – Sepsi Sfântu Gheorghe este programată pentru marți, 3 decembrie, de la ora 18:00.
Actualitate
Recunoaștere post-mortem pentru Dorin Nicșa
Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara îi aduce un omagiu postum, dar meritat, marelui fotbalist care a fost Dorin Nicșa.
În cadrul ședinței Comitetului Executiv al AJF Hunedoara, desfășurată în această săptămână, regretatul Dorin Nicșa a fost desemnat membru de onoare post-mortem al AJF Hunedoara.
Nume emblematic al Corvinului, Dorin Nicșa, unul dintre primii jucători polivalenți din fotbalul autohton, a încetat din viață pe 26 octombrie, după o scurtă, dar grea, suferință, la vârsta de doar 66 de ani. „Acest titlu reprezintă un gest de recunoaștere a contribuției sale de neprețuit la dezvoltarea fotbalului din județul nostru. Placheta omagială va fi înmânată fiului său, Andrei Nicșa, de către președintele AJF Hunedoara, în cadrul Galei Fotbalului Hunedorean, care va avea loc pe 19 decembrie, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Dorin Nicșa rămâne o legendă a fotbalului hunedorean, fiind unul dintre cei mai emblematici jucători ai echipei Corvinul Hunedoara, pentru care a evoluat timp de 15 sezoane. A fost un pilon de bază al echipei care a promovat în Divizia A în sezonul 1975-1976 și, ulterior, parte din generația de aur a Hunedoarei din anii ’80. Amintirea lui Dorin Nicșa va rămâne vie în inimile noastre, iar numele său va continua să inspire generațiile viitoare de fotbaliști. Mulțumim, Dorin Nicșa, pentru tot ce ai făcut pentru fotbalul hunedorean”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu o zi in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00