Actualitate
A început „Salonul Hunedorean al Cărții”, ediția a XXI-a
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2022/10/colaj-biblio.jpg)
După o nedorită întrerupere, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a reluat cu mare bucurie și emoție tradiționalul Salon Hunedorean al Cărții, manifestare culturală de înaltă ținută ajunsă anul acesta la cea de-a XXI-a ediție. Este sărbătoarea cărții și a cititorilor, a scriitorilor și a editurilor, o activitate cu care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva se mândrește și căreia se străduiește an de an să-i ridice nivelul de atractivitate.
Organizarea acestui salon nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos pe care l-am primit, și de această dată, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la domnul președinte Laurențiu Nistor și de la domnul administrator public Costel Avram. Le-am adresat cele mai sincere mulțumiri pentru că instituția pe care o conduc este mereu alături de noi, înțelege rolul cărții și al culturii și ne este un ajutor de nădejde.
La deschidere, în mijlocul unui numeros public, de toate vârstele, ne-au onorat cu prezența domnul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României și domnul Alin Adam Țambă, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, care au dorit să ne fie alături și au rostit un cuvânt de salut.
Și în acest an am pregătit cu mare seriozitate și profesionalism această întâlnire cu cărțile, cu scriitorii, cu editorii și cu cititorii, întâlnire atât de mult așteptată de miile de iubitori ai cărții din județul Hunedoara.
Vom avea bucuria să ne reîntâlnim cu edituri din țară și străinătate, edituri devenite, în timp, prieteni ai bibliotecii noastre și care ne-au adus ultimele noutăți intrate pe piața de carte. Anul acesta avem peste 80 de edituri care participă cu standuri de carte la Salonul Hunedorean al Cărții (din Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Clopotiva, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hațeg, Iași, Petroșani, Pitești, Sibiu, Simeria, Slatina, Târgoviște, Târgu Mureș), inclusiv din Marea Britanie. Cum am spus de multe ori, editurile sunt sufletul unui salon de carte, ele sunt cele care ne aduc noutățile în materie editorială, ele ne oferă un tablou al pieței de carte din România.
Un moment de mare emoție a fost reconstituirea artistică a încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, acum exact o sută de ani. Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia, au pus în scenă o vie reconstituire vizuală a acestei adevărate „clipe astrale” din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc actoricesc, s-a făcut o reînviere sui generis a acestui eveniment care a marcat profund istoria poporului român.
Și această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții ne-a oferit prilejul să organizăm întâlniri cu personalități ale vieții noastre culturale și spirituale care își vor lansa cărți aici la Deva.
Marele actor, regizor, poet, om de cultură complet Horațiu Mălăele va veni la Deva cu un bagaj bogat: „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, care cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu; cartea ce completează profilul artistic al autorului, „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum le caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, ambele apărute la Editura Bookzone din București, și „Tehomir”, o povestire cu conotații autobiografice, apărută la Editura All din București.
Publicul se va întâlni cu istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu, care își va prezenta trilogia intitulată „Cea mai frumoasă poveste”, cu volumele „Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, „Nu putem evada din istoria noastră” și „O țară se construiește zi de zi”, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și cartea „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, apărută la Editura Polirom din Iași.
Așa cum știu toți cei care urmăresc aparițiile lui Adrian Cioroianu pe micul ecran, toate aceste cărți sunt dovada palpabilă a faptului că „istoria este cea mai frumoasă poveste”.
Un moment mult așteptat va fi întâlnirea cu scriitorul Radu Paraschivescu care, aici la Deva, își va lansa cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas: „Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, care cuprinde considerații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; „Acul de aur și ochii Glorianei” – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisabetană, în care întâlnim „(…) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi identificată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, „Cu inima smulsă din piept”, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni.
Un oaspete drag și mult așteptat va fi părintele Constantin Necula care ne va purta în universul credinței acum, în această perioadă în care avem nevoie mai mult ca oricând de speranță. La Salonul Hunedorean al Cărții, îndrăgitul duhovnic va lansa cartea intitulată „Printre cuvinte, între prieteni”, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu, carte care cuprinde dialoguri pline de miez dintre părintele Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru. Între părintele Constantin Necula și Dan Negru există o foarte frumoasă prietenie, iar dialogurile din carte sunt clădite pe sinceritate, deschidere, dorința de a merge direct la inima cititorilor, de a-i bucura și a le oferi răspunsuri la numeroasele întrebări care îi frământă.
Celor mai tineri cititori li se va oferi surpriza întâlnirii cu Alec Blenche, cel mai de succes autor de literatură pentru copii din România, la ora actuală, care își va lansa cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”, apărută la Editura Univers din București.
Ca în fiecare an, Salonul nostru va oferi o mare varietate de titluri din toate domeniile, pentru toate categoriile de public.
Cu siguranță, salonul se va bucura, în fiecare zi, de un aflux impresionant de vizitatori, de oameni care iubesc cartea, care vor găsi pe standurile editurilor cărțile pe care și le doresc și care vor avea bucuria să se afle în atmosfera minunată pe care doar cărțile o pot genera.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara
Actualitate
Noi meciuri amicale pentru hunedorenele din Liga 3
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/04/jiul-liga-3-1.jpg)
Liga 3 de fotbal se va relua la sfârșitul săptămânii viitoare cu meciurile etapei a XVI-a, antepenultima a sezonului regular. Până atunci, însă, cele două divizionare terțe din județul Hunedoara, Minerul Lupeni și Jiul Petroșani, își continuă pregătirile.
Două victorii pentru Minerul
În programul de pregătire al acestora figurează, în mod firesc, și meciuri amicale. Astfel, în ultimele zile, cei de la Minerul Lupeni, au susținut două meciuri amicale, ambele în deplasare. În primul dintre acestea cei de la Lupeni, locul 5 în seria 9, cu șanse mari de a juca în play-ff au jucat la Hațeg cu liderul din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO. Cei de la Lupeni, în rândul cărora au revenit Androne și Prem, au început bine jocul și, după nicio jumătate de oră, conduceau prin golurile înscrise de Creciunesc (14) și Eshun (28). La pauză s-a intrat, însă, cu 2-1 în favoarea echipei din Valea Jiului, gazdele reușind să reducă din handicap în minutul 35 prin Pușcă, din penalty. Scorul final, de 3-1 pentru echipa din Lupeni, a fost stabilit de către Popescu, care a transformat o lovitură de pedeapsă în minutul 58. În acest meci antrenorul celor de la Minerul Lupeni, Dan Voicu, s-a bazat pe Boison (Drîngă 30, Raț 60) – Androne (46 Toma), Vlad (60 Hârsan), Creciunesc, Doboș – Prem (46 June), Marinca, Ciucurescu (46 Trancă), Mândreci (46 Petea) – Eshun (46 Popescu), Baidoo (71 Tanți). Apoi cei de la Minerul aveau programată participarea la un triunghiular la Târgu Jiu, cu gazdele de la CSM, lideri în Liga 4 Gorj, și cu colega de eșalon Dinamo București, locul 4 în seria 4, cu șanse de play-off, dar echipa bucureșteană a renunțat la acest eveniment. În atare condiții, cei de la Lupeni, la care a evoluat și Dulap, după o accidentare, au jucat un amical cu CSM Târgu Jiu, în care s-au impus cu 3-0 (2-0), prin reușitele lui Popescu (36), Baidoo (44) și Petea (48). În acest meci pentru lupeneni au evoluat Raț (30 Boison, 60 Drîngă) – Toma (70 Hârsan). Vlad (39 Dulap), Creciunesc, Doboș (53 Ciucurescu) – June (70 Prem), Marinca, Petea (60 Eshun), Trancă – Baidoo, Popescu, iar pe bancă au mai fost Bedea, revenit, și el, după o indisponibilitate, Tanți și Androne. Până în prezent cei de la Minerul Lupeni au jucat șase meciuri amicale, toate în deplasare, reușind patru victorii, respectiv 4-0 cu Minerul Motru (locul 9 în Liga 4 Gorj), 1-0 cu colega de eșalon și eterna rivală Jiul Petroșani, 3-1 cu Unirea DMO și 3-0 cu CSM Târgu Jiu, și au pierdut cu 0-3 la FCU Craiova (locul 9 în Liga 2) și 2-4 la Vulturii Fărcășești (locul 4 în seria 8, cu șanse de play-off). Dacă nu apar modificări de ultim moment. Cei de la Lupeni vor mai juca miercuri, 19 februarie, încă un amical pe terenul celor de la CSM Târgu Jiu și mai caută un adversar pentru acest sfârșit de săptămână pentru un ultim meci de pregătire înainte de începerea campionatului.
Ce îi așteaptă pe cei de la Lupeni
Campionatul se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, iar cele două echipe hunedorene sunt pe poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, în seriile în care evoluează, dar la distanțe surmontabile. Astfel, cei de la Lupeni au același număr de puncte cu a patra clasată din seria 9, Poli Timișoara, dar un golaveraj mai slab, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, ocupate de CSC Ghiroda și Progresul Pecica, departajate de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci al anului Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off, și cu șanse infime la primele patru poziții, același lucru fiind valabil și pentru a șasea clasată, Viitorul Arad, care stă mai bine la golaveraj decât echipa din Bihor. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri. Ce este cert în acest moment în seria 9 este că ultimele două clasate, Timișul Șag și Avântul Periam, nu mai au șanse de calificare în play-off.
Înfrângere pentru Jiul
Cealaltă echipă hunedoreană din Liga 3, Jiul Petroșani, locul 5 în seria 8, a jucat, și ea, un nou meci amical, pe teen propriu, cu Unirea DMO. Spre nemulțumirea antrenorului Gabriel Radu, Jiul a pierdut, în mod oarecum surprinzător, de la Unirea DMO, cu scorul de 1-3, golul petroșănenilor fiind înscris de Fulga, în vreme ce pentru liderul din Liga 4 Hunedoara au marcat Pușcă, Păștilă și Vulc. Echipa din Petroșani a început jocul în formula Turiță – Geană, Petruț, Dobre, Hondorocu – Sandu, Pruteanu, Jinga, Buțurcă – Velici, Gogescu, pe parcurs mai intrând portarul Mureșan și jucătorii de câmp Vreja, Dunca, Giurică, Petre și Fulga. Și Jiul a jucat tot șase meciuri amicale până acum, câștigând unul, 3-1, acasă, cu CSM Târgu Jiu, remizând, 2-2, pe terenul celor de la CSC Ghiroda (locul 2 în seria 9, cu șanse mari de play-off), și pierzând 0-1 cu Minerul Lupeni și cu același scor afară la CSU Alba Iulia (locul 3 în seria 7 și calificată în play-off), cu 2-4 la Petroșani cu Vulturii Fărcășești și 1-3 cu Unirea DMO. În progranmul inițial de pregătire al petroșănenilor pentru miercuri, 19 februarie, era programat un meci la Unirea Alba Iulia (locul 2 în seria 7 și calificată în play-off), dar, după toate probabilitățile, jocul nu va avea loc, echipa din județul vecin pregătind întâlnirea de baraj din Cupa României cu divizionara secundă CSM Reșița. Dacă nu vor apărea modificări de ultimă oră, un ultim meci de pregătire al Jiului din presezon va fi la Petroșani, în acest weekend, tot în compania celor de la Unirea DMO.
Ambele echipe cu șanse la play-off
Astfel, Jiul este la două puncte de poziția a patra, ocupată de Vulturii Fărcășești. În prima etapă din acest an, programată la finele lunii în curs și începutul lui martie, Jiul va primi vizita celor de la Unirea Bascov, poziția a treia și cu șapte puncte mai mult decât petroșănenii. Apoi va urma alt meci acasă, cu penultima clasată, Aro Câmpulung, Jiul urmând a termina sezonul regular în deplasare la Gilortul Târgu Cărbunești, echipă cu șanse doar pur teoretice la play-off, acum fiind pe șapte și la șase puncte în spatele petroșănenilor. În aceeași situație cu cei de la Cărbunești este și a opta clasată, Unirea Bascov. Pe de altă parte, la doar un punct în spatele trupei din Petroșani se află Speed Bradu, care își face aceleași calcule ca și Jiul, având și avantajul a trei puncte asigurate în ultima etapă, datorită retragerii din competiție a ultimei clasate, Sparta Horezu. În conluzie, cu trei victorii Jiul poate spera la play-off, dar va depinde și de jocul altor rezultate. Mai este de menționat faptul că primele două clasate din serie, SCM Râmnicu Vâlcea și ACSO Filiași au asigurată, deja, prezența în play-off.
Actualitate
Atenționare de avalanșă în masivele montane din județul Hunedoara: Salvamont recomandă prudență
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/480436591_946022364378348_3360254171441258097_n.jpg)
Salvamont Hunedoara avertizează asupra riscului de avalanșă în zona montană înaltă a județului Hunedoara, în special la altitudini de peste 1.800 de metri, unde stratul de zăpadă nou depus este instabil.
În Carpații Meridionali, zăpada recent căzută măsoară între 15 și 20 cm, având o structură pulverulentă, fără consistență și cu o aderență redusă la stratul deja existent. În zonele adăpostite și pe văi, depozitele de zăpadă ajung la 50-60 cm, iar în apropierea crestelor s-au format plăci de vânt fragile, care pot ceda ușor.
„Stratul de zăpadă va continua să crească, iar chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la fisurarea și dislocarea acestuia, generând avalanșe de dimensiuni medii, izolat mari”, au precizat salvamontiștii.
În prezent, riscul de avalanșă este de nivel 2 pe o scară de la 1 la 5, însă, având în vedere prognoza care indică continuarea ninsorilor, acesta ar putea crește.
Salvamont Hunedoara recomandă turiștilor să evite traseele montane de altitudine până când stratul de zăpadă se stabilizează, pentru a preveni incidentele și situațiile periculoase.
FOTO: FACEBOOK SALVAMONT HUNEDOARA
Actualitate
Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident rutier produs la Săliștioara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-18-at-14.26.04_5e74e67b.jpg)
Trei persoane, printre care și un copil de aproximativ șapte ani, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, astăzi, în localitatea Săliștioara, din comuna Vălișoara.
Mai multe echipaje de intervenție și de prim-ajutor au acționat la fața locului. “Pompierii Detașamentului Deva au acționat pentru a gestiona situația de urgență, atât cu două autospeciale de intervenție, cât și cu o ambulanță SMURD. De asemenea, la locul producerii accidentului au fost direcționate și două ambulanțe SAJ. În eveniment au fost implicate două autoturisme în care se aflau, în total, cinci persoane. Echipajele de prim ajutor au preluat două femei și un copil de aproxiamtiv 7 ani, acesta fiind însoțit de tatăl său în ambulanța SMURD. Persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost transportate la UPU Deva, cu cele trei ambulanțe aflate la locul accidentului. Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile cu atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu o zi in urma
VIDEO| Doar un viceprimar la Deva, momentan. Cel de-al doilea nu a putut fi ales
- Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu o zi in urma
Competiții de anvergură la Straja: Cupa Piticot, Cupa Straja și Campionatul Național de Schi