Connect with us
Data: 18/02/2025
.

Actualitate

“Gala Tezaure Umane Vii – 2022”: Meșterul olar Petru Borza și Cosana Vinca, premiați în cadrul evenimentului

Publicat

pe

Cei doi hunedoreni care au obținut titlul de „Tezaure Umane Vii”, în ultimii trei ani– meșterul olar Petru Borza, din satul Obârșa, comuna Tomești, și Cosana Vinca, rapsod popular și cântăreață neprofesionistă de muzică vocală tradițională, din satul Cerișor, comuna Lelese, au fost celebrați și premiați, în cadrul „Galei Tezaure Umane Vii – 2022”.

Evenimentul de anvergură, organizat de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură și Arte Argeș, a avut loc, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, și a reunit 38 de creatori și păstrători ai valorilor tradiționale românești, din întreaga țară, care au obținut titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”, în ultimii trei ani.

Scopul evenimentului a fost acela de a-i celebra și premia pe românii care au obținut titlul de „Tezaure Umane Vii” în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională. Totodată, prin acest eveniment care nu a mai fost organizat în ultimii doi ani, din cauza contextului pandemic, Ministerul Culturii a dorit să arate recunoștința față de persoanele care promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.

Petru Borza, singurul meșter olar din satul Obârșa, comuna Tomești, s-a numărat printre cei care au primit distincția oferită de Ministerul Culturii. El se află printre cele 15 persoane din întreaga țară, purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, care, în anul 2022, a primit titlul onorific de “Tezaur Uman Viu”, acordat de către Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

De asemenea, și hunedoreanca Cosana Vinca, rapsod popular și cântăreață neprofesionistă de muzică vocală tradițională, declarată „Tezaur Uman Viu”, în cursul anului trecut, de către Ministerul Culturii, a fost celebrată și premiată în cadrul acestei Gale.

La eveniment, alături de reprezentantul Ministerului Culturii, Subsecretarul de Stat Costel-Cristian Lazăr, au fost prezenți, printre alții, prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, specialişti din mediile de cercetare, academic, universitar, muzeografi, membri ai Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și ai instituțiilor și centrelor de cultură din teritoriu. “Vă transmit din partea ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, cele mai calde mulțumiri și prețuirea domniei sale pentru ceea ce ați făcut dvs. în viață, fiindcă o țară nu este bogată neapărat prin bogățiile materiale, ci mai ales dacă are valorile spirituale pe care le păstrează și le duce mai departe”, a declarat Costel-Cristian Lazăr, Subsecretarul de Stat, Ministerul Culturii.

Despre Programul „Tezaure Umane Vii”

Pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii în conformitate cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial şi urmăreşte identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale, în cadrul comunităţilor din care fac parte.

Programul „Tezaure Umane Vii” este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Patru hunedoreni, distinși cu acest titlu onorific

Din anul 2010 până în prezent, aproape 90 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”.

Advertisement

Meșterul olar Petru Borza este cel de-al patrulea hunedorean care primește o astfel de distincție, după Cosana Vinca, din satul Cerișor, rapsod popular și cântăreață neprofesionistă de muzică vocală tradițională, declarată „Tezaur Uman Viu”, în 2021, de către Ministerul Culturii, profesorul hunedorean Mircea Lac, care a primit acest titlu onorific în 2018, și faimosul taragotist Pera Bulz, declarat „Tezaur Uman Viu” în anul 2012.


Meșterul olar Petru Borza, în timpul unei lecții despre olărit și ceramică la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad. Sursa foto: Facebook.

Unul dintre puținii meșteri olari care au mai rămas în județ

Meșterul Petru Borza este unul dintre puținii olari care au mai rămas în județul Hunedoara. Născut în iarna anului 1932, în ziua Sfântul Nicolae, Petru Borza, cunoscut în sat ca „Pătru lu’ Vălean”, se ocupă de olărit de peste 70 de ani, în satul în care, în tinerețea sa peste 60 de familii cunoșteau acest meșteșug. A învățat meseria de la tatăl său pe care l-a învățat tatăl său… și tot așa. Cu o experiență de peste șapte decenii, „Pătru lu’ Vălean” sau „Bunicul Pătru” , cum i se mai spune acestuia, a participat la numeroase târguri și expoziții organizate de muzee din țară, cu produse meșteșugite în micul său atelier din satul Obârșa. Din mâinile sale au ieșit, de la oale pentru lapte, ulcioare pentru apă, ghivece pentru flori, și multe alte obiecte din lut, toate foarte apreciate pentru valoarea lor artistică. Autenticitatea și dăruirea i-au fost răsplătite cu numeroase premii și diplome, obținute de-a lungul timpului.

 

 


Cel mai valoros rapsod popular din Ținutul Pădurenilor

Cosana Vinca, din satul Cerișor, comuna Lelese, a fost declarată ”Tezaur Uman Viu” în anul 2021. Sursa foto: Asociația Pădurenilor/Facebook

Născută în 24 februarie 1933, Cosana Vinca este prezentată de specialiști ca fiind cel mai valoros rapsod popular din Ținutul Pădurenilor. Este păstrătoarea unui tezaur muzical remarcabil și a învățat mare parte a repertoriului în casa părintească. De asemenea, și-a adus contribuția la promovarea muzicii locale prin creativitate și inovații aduse textului sau melodiei, fără să se abată de la motivele și linia melodică tradițională. Depozitar al acestor valori, cu o memorie extraordinară și înzestrată cu creativitate, Cosana Vinca a atras atenția iubitorilor de folclor, dar și a cercetătorilor împreună cu care a valorificat tot acest tezaur specific Ținutului Pădurenilor. De-a lungul vremii, „Buna Cosana” a colaborat cu reputați cercetători printre care Emilia Comișel, Harry Brauner, Rusalin Ișfănoni, Ioan Bocșa sau Alina Stan cu care a realizat înregistrări pentru arhivele naționale de folclor, ori pentru colecții instituționale sau private, instrumente de bază care stau la baza studiilor de specialitate dedicate Ținutului Pădurenilor.

 

Actualitate

Noi meciuri amicale pentru hunedorenele din Liga 3

Publicat

pe

Redactat de

Liga 3 de fotbal se va relua la sfârșitul săptămânii viitoare cu meciurile etapei a XVI-a, antepenultima a sezonului regular. Până atunci, însă, cele două divizionare terțe din județul Hunedoara, Minerul Lupeni și Jiul Petroșani, își continuă pregătirile.

Două victorii pentru Minerul

În programul de pregătire al acestora figurează, în mod firesc, și meciuri amicale. Astfel, în ultimele zile, cei de la Minerul Lupeni, au susținut două meciuri amicale, ambele în deplasare. În primul dintre acestea cei de la Lupeni, locul 5 în seria 9, cu șanse mari de a juca în play-ff au jucat la Hațeg cu liderul din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO. Cei de la Lupeni, în rândul cărora au revenit Androne și Prem, au început bine jocul și, după nicio jumătate de oră, conduceau prin golurile înscrise de Creciunesc (14) și Eshun (28). La pauză s-a intrat, însă, cu 2-1 în favoarea echipei din Valea Jiului, gazdele reușind să reducă din handicap în minutul 35 prin Pușcă, din penalty. Scorul final, de 3-1 pentru echipa din Lupeni, a fost stabilit de către Popescu, care a transformat o lovitură de pedeapsă în minutul 58. În acest meci antrenorul celor de la Minerul Lupeni, Dan Voicu, s-a bazat pe Boison (Drîngă 30, Raț 60) – Androne (46 Toma), Vlad (60 Hârsan), Creciunesc, Doboș – Prem (46 June), Marinca, Ciucurescu (46 Trancă), Mândreci (46 Petea) – Eshun (46 Popescu), Baidoo (71 Tanți). Apoi cei de la Minerul aveau programată participarea la un triunghiular la Târgu Jiu, cu gazdele de la CSM, lideri în Liga 4 Gorj, și cu colega de eșalon Dinamo București, locul 4 în seria 4, cu șanse de play-off, dar echipa bucureșteană a renunțat la acest eveniment. În atare condiții, cei de la Lupeni, la care a evoluat și Dulap, după o accidentare, au jucat un amical cu CSM Târgu Jiu, în care s-au impus cu 3-0 (2-0), prin reușitele lui Popescu (36), Baidoo (44) și Petea (48). În acest meci pentru lupeneni au evoluat Raț (30 Boison, 60 Drîngă) – Toma (70 Hârsan). Vlad (39 Dulap), Creciunesc, Doboș (53 Ciucurescu) – June (70 Prem), Marinca, Petea (60 Eshun), Trancă – Baidoo, Popescu, iar pe bancă au mai fost Bedea, revenit, și el, după o indisponibilitate, Tanți și Androne. Până în prezent cei de la Minerul Lupeni au jucat șase meciuri amicale, toate în deplasare, reușind patru victorii, respectiv 4-0 cu Minerul Motru (locul 9 în Liga 4 Gorj), 1-0 cu colega de eșalon și eterna rivală Jiul Petroșani, 3-1 cu Unirea DMO și 3-0 cu CSM Târgu Jiu, și au pierdut cu 0-3 la FCU Craiova (locul 9 în Liga 2) și 2-4 la Vulturii Fărcășești (locul 4 în seria 8, cu șanse de play-off). Dacă nu apar modificări de ultim moment. Cei de la Lupeni vor mai juca miercuri, 19 februarie, încă un amical pe terenul celor de la CSM Târgu Jiu și mai caută un adversar pentru acest sfârșit de săptămână pentru un ultim meci de pregătire înainte de începerea campionatului.

Ce îi așteaptă pe cei de la Lupeni

Campionatul se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, iar cele două echipe hunedorene sunt pe poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, în seriile în care evoluează, dar la distanțe surmontabile. Astfel, cei de la Lupeni au același număr de puncte cu a patra clasată din seria 9, Poli Timișoara, dar un golaveraj mai slab, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, ocupate de CSC Ghiroda și Progresul Pecica, departajate de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci al anului Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off, și cu șanse infime la primele patru poziții, același lucru fiind valabil și pentru a șasea clasată, Viitorul Arad, care stă mai bine la golaveraj decât echipa din Bihor. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri. Ce este cert în acest moment în seria 9 este că ultimele două clasate, Timișul Șag și Avântul Periam, nu mai au șanse de calificare în play-off.

Înfrângere pentru Jiul

Advertisement

Cealaltă echipă hunedoreană din Liga 3, Jiul Petroșani, locul 5 în seria 8, a jucat, și ea, un nou meci amical, pe teen propriu, cu Unirea DMO. Spre nemulțumirea antrenorului Gabriel Radu, Jiul a pierdut, în mod oarecum surprinzător, de la Unirea DMO, cu scorul de 1-3, golul petroșănenilor fiind înscris de Fulga, în vreme ce pentru liderul din Liga 4 Hunedoara au marcat Pușcă, Păștilă și Vulc. Echipa din Petroșani a început jocul în formula Turiță – Geană, Petruț, Dobre, Hondorocu – Sandu, Pruteanu, Jinga, Buțurcă – Velici, Gogescu, pe parcurs mai intrând portarul Mureșan și jucătorii de câmp Vreja, Dunca, Giurică, Petre și Fulga. Și Jiul a jucat tot șase meciuri amicale până acum, câștigând unul, 3-1, acasă, cu CSM Târgu Jiu, remizând, 2-2, pe terenul celor de la CSC Ghiroda (locul 2 în seria 9, cu șanse mari de play-off), și pierzând 0-1 cu Minerul Lupeni și cu același scor afară la CSU Alba Iulia (locul 3 în seria 7 și calificată în play-off), cu 2-4 la Petroșani cu Vulturii Fărcășești și 1-3 cu Unirea DMO. În progranmul inițial de pregătire al petroșănenilor pentru miercuri, 19 februarie, era programat un meci la Unirea Alba Iulia (locul 2 în seria 7 și calificată în play-off), dar, după toate probabilitățile, jocul nu va avea loc, echipa din județul vecin pregătind întâlnirea de baraj din Cupa României cu divizionara secundă CSM Reșița. Dacă nu vor apărea modificări de ultimă oră, un ultim meci de pregătire al Jiului din presezon va fi la Petroșani, în acest weekend, tot în compania celor de la Unirea DMO.

Ambele echipe cu șanse la play-off

Astfel, Jiul este la două puncte de poziția a patra, ocupată de Vulturii Fărcășești. În prima etapă din acest an, programată la finele lunii în curs și începutul lui martie, Jiul va primi vizita celor de la Unirea Bascov, poziția a treia și cu șapte puncte mai mult decât petroșănenii. Apoi va urma alt meci acasă, cu penultima clasată, Aro Câmpulung, Jiul urmând a termina sezonul regular în deplasare la Gilortul Târgu Cărbunești, echipă cu șanse doar pur teoretice la play-off, acum fiind pe șapte și la șase puncte în spatele petroșănenilor. În aceeași situație cu cei de la Cărbunești este și a opta clasată, Unirea Bascov. Pe de altă parte, la doar un punct în spatele trupei din Petroșani se află Speed Bradu, care își face aceleași calcule ca și Jiul, având și avantajul a trei puncte asigurate în ultima etapă, datorită retragerii din competiție a ultimei clasate, Sparta Horezu. În conluzie, cu trei victorii Jiul poate spera la play-off, dar va depinde și de jocul altor rezultate. Mai este de menționat faptul că primele două clasate din serie, SCM Râmnicu Vâlcea și ACSO Filiași au asigurată, deja, prezența în play-off.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atenționare de avalanșă în masivele montane din județul Hunedoara: Salvamont recomandă prudență

Publicat

pe

Redactat de

Salvamont Hunedoara avertizează asupra riscului de avalanșă în zona montană înaltă a județului Hunedoara, în special la altitudini de peste 1.800 de metri, unde stratul de zăpadă nou depus este instabil.

În Carpații Meridionali, zăpada recent căzută măsoară între 15 și 20 cm, având o structură pulverulentă, fără consistență și cu o aderență redusă la stratul deja existent. În zonele adăpostite și pe văi, depozitele de zăpadă ajung la 50-60 cm, iar în apropierea crestelor s-au format plăci de vânt fragile, care pot ceda ușor.

„Stratul de zăpadă va continua să crească, iar chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la fisurarea și dislocarea acestuia, generând avalanșe de dimensiuni medii, izolat mari”, au precizat salvamontiștii.

În prezent, riscul de avalanșă este de nivel 2 pe o scară de la 1 la 5, însă, având în vedere prognoza care indică continuarea ninsorilor, acesta ar putea crește.

Salvamont Hunedoara recomandă turiștilor să evite traseele montane de altitudine până când stratul de zăpadă se stabilizează, pentru a preveni incidentele și situațiile periculoase.

FOTO: FACEBOOK SALVAMONT HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident rutier produs la Săliștioara

Publicat

pe

Redactat de

Trei persoane, printre care și un copil de aproximativ șapte ani, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, astăzi, în localitatea Săliștioara, din comuna Vălișoara.

Mai multe echipaje de intervenție și de prim-ajutor au acționat la fața locului. “Pompierii Detașamentului Deva au acționat pentru a gestiona situația de urgență, atât cu două autospeciale de intervenție, cât și cu o ambulanță SMURD. De asemenea, la locul producerii accidentului au fost direcționate și două ambulanțe SAJ. În eveniment au fost implicate două autoturisme în care se aflau, în total, cinci persoane. Echipajele de prim ajutor au preluat două femei și un copil de aproxiamtiv 7 ani, acesta fiind însoțit de tatăl său în ambulanța SMURD. Persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost transportate la UPU Deva, cu cele trei ambulanțe aflate la locul accidentului. Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile cu atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto: ISU Hunedoara

 

Ce spun polițiștii

 

Advertisement

În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că un șofer, în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui autoturism pe direcția de mers Deva-Brad, ar fi derapat într-o curbă și ar fi pătruns pe contrasens. „Ulterior, autoturismul bărbatului, domiciliat în municipiul Deva, a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o femeie de 28 de ani, care circula din sensul opus de mers. În urma impactului, trei persoane au fost rănite (conducătoarea auto și doi pasageri, unul fiind minor), acestea fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale”, au informat și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Din cauza accidentului, traficul în zonă a fost temporar dirijat, pe o singură bandă de mers.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cauzele și împrejurările exacte ale producerii evenimentului rutier.

„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum, reducând viteza atunci când carosabilul este alunecos sau acoperit cu zăpadă, și să sporească atenția în trafic. De asemenea, reamintim șoferilor că este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelopele de iarnă, dacă se deplasează pe drumuri unde carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate