Connect with us
Data: 18/02/2025
.

EDUCATIE

Prima etapă de înscriere la grădiniță începe pe 26 mai (proiect de ordin)

Publicat

pe

Prima etapă de înscriere a copiilor la grădiniță începe pe 26 mai, după cum prevede un proiect de ordin de ministru privind aprobarea Calendarului înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2025 – 2026, pus în consultare de Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit proiectului, în perioada 19 – 23 mai vor fi reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Etapa I din cadrul procesului de înscrieri este cuprinsă între 26 – 30 mai (se depun cererile – n.r.). În această etapă sunt înscriși copiii pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

Etapa a II-a din cadrul procesului de înscrieri este cuprinsă între 16 – 20 iunie (depunerea cererilor – n.r.). În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

Ultima etapă, cea de ajustări, este cuprinsă între 18 și 28 august. În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri ori din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar.

Advertisement

Conform proiectului, la această etapă au acces următoarele categorii de copii:
* copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
* copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
* copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în grupa mică din învățământul preșcolar.

 

Sursa: AGERPRES

Advertisement

Actualitate

“Caravana Reciclării Creative” ajunge în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Caravana Reciclării Creative”, proiect național derulat de Asociația PlaYouth în parteneriat cu OSCAR Downstream, ajunge în județul Hunedoara. La Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), din municipiul Deva, va avea loc joi, 13 februarie, o întâlnire cu cadrele didactice implicate în acest proiect.

 

Proiectul național „Caravana Reciclării Creative”, ediția a treia, are ca obiectiv reciclarea creativă a deșeurilor, precum și sensibilizarea asupra impactului consumerismului asupra mediului înconjurător. Este o inițiativă care transformă materiale considerate inutile în opere de artă remarcabile, elevi, profesori, dar și părinți, având parte de o experiență creativă și educativă.

“Reciclarea nu se rezumă doar la separarea gunoiului; poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor; este vorba despre îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea sau de care ne-am plictisit. Aici intervine “Caravana Reciclării Creative”, care pune accent pe integrarea sustenabilității și a conștiinței ecologice în viața cotidiană. Prin refolosirea materialelor care altfel ar ajunge la gropile de gunoi, putem crea lucruri frumoase, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun”, arată organizatorii.

Zone speciale dedicate educației ecologice, create în școli

Advertisement

Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte cinci profesori, alături de grupe de elevi, să realizeze în unitățile lor de învățământ cinci zone speciale dedicate reciclării creative și educației ecologice: Zona de Colectare Selectivă, Zona de Lectură, Zona „Păsări Fericite”, Zona Verde „Grădina Bucuriei”, Zona de Reciclare Creativă.

“Prin intermediul acestui proiect, ne propunem să implicăm echipele participante, alături de elevi, părinți și comunitate, în explorarea și diseminarea cunoștințelor despre sustenabilitate, consum responsabil și reciclare. Activitățile practice și interactive pe care le organizăm sunt concepute pentru a spori conștientizarea impactului pe care fiecare individ îl are asupra mediului înconjurător. După succesul primelor două ediții, cu ediția a treia ne extindem acoperirea la un total de 20 de județe, aspirând ca aceste cunoștințe să devină nu doar o responsabilitate comună, ci și o sursă de inspirație și plăcere pentru toți participanții”, a declarat Ilie Andreea, managerul acestui proiect.

Cadrele didactice implicate participă la opt sesiuni interactive, în format fizic, desfășurate pe parcursul unei zile, în care vor primi informațiile necesare pentru implementarea proiectului până la jumătatea lunii mai.

“Ambele ediții au fost primite cu un interes remarcabil, ceea ce a făcut ca extinderea proiectului în alte 8 noi județe să fie o decizie firească și bine fundamentată, pentru a include și mai mulți beneficiari. Credem că lucrurile se pot schimba și în țara noastră, dacă ne pasă și dacă ne implicăm. Atât noi, oamenii mari, cât și oamenii mici, putem contribui cu toții la protejarea mediului înconjurător. Responsabilitatea socială corporativă constituie o componentă importantă a strategiei noastre și în acest an. Cu o istorie de peste 23 de ani, OSCAR Downstream s-a adaptat și evoluează în mod constant împreună cu partenerii și clienții noștri, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor societății în schimbare.”, a declarat Nicolae Banică, CEO OSCAR Downstream.

Câștigătorii, anunțați pe 20 iunie

Advertisement

 

Proiectul se derulează în unitățile de învățământ până pe 11 mai 2025 și se va închide în urma jurizării și desemnării câștigătorilor, pe data de 20 iunie 2025. Dintre cele peste 190 de unități de învățământ, 32 vor fi premiate, iar pentru fiecare județ, premiul I constă într-o tabără de animație și creativitate, alături de alte trei categorii de premii, conform regulamentului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultatele remarcabile obținute de elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la prima ediție a concursului „Tudor Ciortea”

Publicat

pe

Redactat de

Elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate remarcabile la prima ediție a concursului „Tudor Ciortea”, organizat în cadrul proiectului educațional „Amprente Sonore” și desfășurat în perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2025, la Brașov. Performanțele lor excepționale confirmă talentul și sârguința elevilor, precum și dedicarea și profesionalismul cadrelor didactice care îi îndrumă.

Proiectul educațional „Amprente Sonore”, inițiat de Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, are ca obiectiv formarea și dezvoltarea unei gândiri creatoare care valorifică mixtura dintre arte, și creearea unui context în acest sens prin organizarea concursului „Tudor Ciortea”, care se adresează tuturor elevilor de clasele I-XII din învățământul românesc.

Pe trei secțiuni

Prima ediție a Concursului „Tudor Ciortea” s-a desfășurat pe trei secțiuni (Muzică, Muzica în imagini și Muzica în cuvinte), prima secțiune adresându-se în principal elevilor de la școli și licee de muzică și cuprinzând, la rândul ei, patru subcategorii (Teoria Muzicii, Armonie, Istoria Muzicii și Compoziție). Concursul a reunit la aceste secțiuni peste 250 de participanți din prestigioase școli și licee de specialitate din 12 județe ale țării, iar între toți aceștia, la secțiunile Teoria Muzicii și Compoziție au excelat șase elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, pregătiți cu dăruire și profesionalism de profesoarele de teoria muzicii Demian Ana-Maria și Vânătoru Camelia.

Astfel, la secțiunea Teoria Muzicii au fost distinși cu premiul I elevii: Emima-Eunice Costa (clasa a II-a), Iedida Ami Costa (clasa a VI-a), Tudor Gabriel Jurjiu-Țandrău (clasa a VIII-a) și Samuel Daniel Marinică (clasa a IX-a), iar la secțiunea Compoziție s-a remarcat elevul Andrei Arhip (clasa a XI-a), premiat și el cu cea mai înaltă distincție. De asemenea, tot la secțiunea Teoria Muzicii eleva Alexandra Ioana Lungu (clasa a VI-a) a obținut premiul II, demonstrând o evoluție muzicală deosebită.

Advertisement

“Aceste rezultate reflectă nu doar talentul și munca intensă a elevilor, ci și pasiunea și implicarea profesorilor care îi îndrumă spre excelență. Liceul de Arte „Sigismund Toduță” își reafirmă astfel poziția de instituție de referință în domeniul artistic, contribuind la formarea viitoarelor generații de muzicieni de elită. Felicitări tuturor participanților, profesorilor coordonatori și părinților pentru susținerea acordată acestor tineri talentați!”, a trasmis Prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Simulare Evaluarea Națională și Bacalaureat: Au fost publicate programele pentru susținerea probelor

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Educației a publicat, marți, programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Balacaureat în anul școlar 2024-2025.

 

Astfel, potrivit calendarului simularea probelor la Evaluarea Națională va începe în 17 martie, iar la Bacalaureat în 24 martie 2025.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate