Connect with us
Data: 28/11/2024
.

Actualitate

Ziua Națională a Contabilului Român

Publicat

pe

În România, meseria de contabil este reglementată,legal, de peste un secol, mai exact printr-un decret regal din 13 iulie 1921. Dee aproape două decenii, Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită și în mod oficial.

Contabilii, modele de excelență și profesionalism

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – Filiala Hunedoara, a marcat Ziua Națională a Contabilului Român. Evenimentul a avut loc la restaurantul „Werk” din Hunedoara, în fața unei numeroase asistențe. Importanța acestui moment și transformările prin care a trecut, de-a lungul timpului, această meserie a fost subliniată de specialiștii din domeniu. „Ca membră în Consiliul superior al CECCAR sunt mândră să-i reprezint și să-i promovez pe colegii mei, experții contabili și contabilii autorizați, modele de excelență și profesionalism! Acum 102 ani, la 13 iulie 1921, prin Decret regal a fost reglementată profesia contabilă în România și a fost înființat organismul profesional cu atribuții în gestionarea acesteia. Oamenii de stat ai acelor vremuri au înțeles importanța apariției unui corp de profesioniști în ale cifrelor și legilor, care să contribuie la asigurarea ordinii și siguranței în lumea afacerilor, în economia națională.

În fiecare an ne bucurăm să celebrăm contribuția excepțională a membrilor CECCAR la impunerea în interes public a profesionalismului – pilonul competenței și eticii – în domeniul financiar-contabil și să reflectăm asupra realizărilor și impactului pe care aceștia l-au avut și continuă să-l aibă asupra dezvoltării organizațiilor și comunității în care activează. Trăim acum era în care “Smart accounting for smart economy” definește procesul schimbării pentru profesia noastră. Transformarea digitală, modificarea paradigmei de creare a valorii, sustenabilitatea, consolidarea globalizării sunt dimensiuni pe care noi, liber-profesioniștii contabili, le avem în vedere în managementul schimbării, în interes public dar și al fiecărui român onest în parte”, a spus Carmen Hărău, membru în Consiliul Superior al CECCAR.

Contabilitatea criminalistică poate combate fraudele

Manifestarea nu a fost doar o înșiruire de discursuri, așa cum se întâmplă, de obicei, la astfel de evenimente, ci a constat într-o dezbatere aplicată între specialiști, tema aleasă, cea a contabilității criminalistice, fiind una extrem de actuală, prin care se dorește combaterea fraudelor fiscale.S-a simțit nevoia dezvoltării unei activități relativ diferite de ceea ce reprezintă ținerea contabilității sau expertiza contabilă. Astfel, venim în întâmpinarea instituțiilor și agenților economici. Se încearcă, prin contabilitatea criminalistică, nu doar constatarea fraudelor fiscale, ci și prevenirea acestora. Sunt entități economice în care unul dintre parteneri fraudează, în primul rând, societatea, și, indirect, asociații, clienții și salariații. Noi încercăm să prevenim astfel de practici nelegale. Contabilitatea criminalistică folosește un mix de contabilitate, audit și investigație. Acesta se realizează prin înregistrarea documentelor contabile, pregătirea de rapoarte și efectuarea de analize financiare, care, la nevoie, pot fi folosite în diferite proceduri legale. Contabilii au rolul de a îndrepta, preveni și sesiza neregulile”, a precizat Maria Mornea, președintele CECCAR – Filiala Hunedoara.

Meserie de importanță majoră

Importanța meseriei de contabil a fost subliniată și de către reprezentanții autorităților publice locale și județene prezenta la evenimentul de la Hunedoara. „Contabilitatea are tradiție, dar are și dinamică, fiind într-o permanentă transformare și adaptare la schimbările care se produc în fiecare zi. Ocupația pe care o celebrăm este foarte importantă în contextul atragerii de fonduri nerambursabile și derulării unor proiecte de anvergură. Atenți și dedicați, specialiștii din acest domeniu ne ajută să răzbatem în mediul financiar-economic, asaltat de schimbări legislative frecvente, să păstrăm echilibrul bugetar, pentru a nu pune în pericol compania sau instituția pe care o reprezentăm. Ziua Națională a Contabilului Român înseamnă recunoașterea rolului important al contabilului în cadrul unei organizații, dar și contribuția adusă la dezvoltarea armonioasă a economiei și societății. La Mulți Ani tuturor contabililor și experților contabili din județ și din țară”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Piloni de bază ai unei economii sănătoase

Invitații la evenimentul dedicat Zilei Națâionale a Contabilului Român de la Hunedoara consideră că profesioniștii din acest domeniu au o contribuție esențială pentru dezvoltarea unei economii sănătoase. „Sărbătorim astăzi contribuția extraordinară a contabililor în funcționarea eficientă a economiei noastre. Dumneavoastră sunteți gardienii responsabilității economice și financiare, asigurând integritatea și transparența oricărei organizații.

Munca pe care dumneavoastră o prestați cu multă pasiune, dedicare și profesionalism are la bază înțelegerea profundă a regulilor și procedurilor contabile, iar prin precizia și expertiza dumneavoastră putem lua decizii informate și strategice în ceea ce privește planificarea financiară și investițiile. Starea economică a unei țări, a unui județ sau a unei companii private se reflectă în cifre, iar buna dezvoltare a oricărei entități nu poat avea loc fără contabili. Am fost astăzi prezent la evenimentul cu tradiție organizat de CECCAR – Filiala Hunedoara, pentru vă transmite că tot ceea ce faceți aduce valoare și stabilitate în societatea noastră, iar pe această cale vă mulțumesc și pentru contribuția esențială în asigurarea unei economii sănătoase”, a fost mesajul transmis de Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.

La evenimentul de la Hunedoara au mai participat parlamentari, oameni de afaceri, șefi de instituții deconcentrate din teritoriu dar și reprezentanți ai Ministerelor de Interne și Justiție.

Actualitate

Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Selectați pentru finanțare

În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.

Specific zonelor rurale

Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reforma statului și reforma clasei politice, prioritare pentru PNL!

Publicat

pe

Redactat de

Alegerile parlamentare de duminică sunt cruciale pentru viitorul nostru. Acum nu mai este vorba despre partide, ci despre țara noastră. Votul pentru PNL este votul pentru România modernă.

Biroul Politic Național a probat azi în unanimitate pachetul de măsuri reformatoare, propuse de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Acestea vor fi suspuse spre aprobare următorului parlament în primele 6 luni de mandat.

PNL urmărește 4 direcții: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare.

Reforma clasei politice

Fără reforma lumii politice nu se poate realiza reforma statului.
PNL își asumă reforma clasei politice:
• Reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentarea minorităților
• Reducerea subvenției pentru partidele politice, între anii electorali
• Limitarea cheltuielilor din campanie decontate și în costuri per vot și stabilirea unui plafon de costuri per vot
• PNL asumă drept criterii de promovare internă rezultatele și profesionalismul
• Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)

Reforma statului

PNL propune reforma statului:
1. Reforma administrației centrale:
• În administrația centrală, reducem numărul de ministere și agenții
• Comasarea serviciilor deconcentrate
Specialiștii vor rămâne, șefii vor fi mai puțini, iar structurile piramidale ineficiente vor fi reduse.

Advertisement

• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 3 la ministerele mari
• Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de sta în primele 6 luni ale anului viitor
• Eliminăm sinecurile. Punem preț pe eficiență și rezultate.
Nimeni nu trebuie să ocupe un post de conducere decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.

2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autorităților de reglementare
• Anularea sau simplificarea reglementărilor
• Digitalizare și interconectarea bazelor de date
• Transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului

3. Descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale
Trebuie să mutăm decizia spre autoritățile locale. O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate.
• Transfer de competențe, active și responsabilități către autoritățile locale
• Reorganizarea administrativă sau primării organizate mai eficient
• Primăria trebuie să fie un factor de dezvoltare pentru comunități, iar primarul un manager.
• Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și cofinanțare din partea autorităților locale

Totodată, Partidul Național Liberal vine cu reguli bune și clare pentru a pune bazele unui stat de încredere:

1. Analizarea reglementărilor din toate domeniile în așa fel încât să genereze comportamente corecte
2. Creșterea vârstei de pensionare la magistrați
3. Accces corect în serviciile publice (concursuri corecte/ dimensionarea corectă a muncii)
4. Eliminarea inechităților sociale
Nu guvernul schimbă o țară, ci oamenii. Guvernul creează condiții pentru ca oamenii și companiile să schimbe țara. Asta înseamnă o țară de încredere, în care tinerii rămân.

Sunt trasate linii directoare și în ceea ce privește economia și dezvoltarea

1. Continuarea susținerii marilor investiții.
Investițiile urmează infrastructura. PNL susține proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta o zonă săracă fără o cale de acces. Investițiile străine se opresc cel mai aproape de graniță pentru că nimeni nu vrea să meargă unde nu sunt drumuri.

Advertisement

2. Predictibilitate în reglementările fiscale și susținerea cotei unice
3. Program integrat pentru creșterea producției agricole românești:
– productivitate mai bună prin irigații, întreținerea canalelor și acumulărilor de apă
– procesare, depozitare, ambalare
– cadastrare și diversificarea producției agricole
– sprijinirea certificării produselor tradiționale și agricole

4. Program pentru susținerea exporturilor
– Ajutoare de stat prioritizate pentru tehnologiile noi și pemtru companiile axate pe exporturi
– Susținerea firmelor românești ce pot deveni campioni regionali

5. Susținerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate și obținerea de brevete

CMF 11240002

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.

Plenul Curții Constituționale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș și, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Comunicatul Curții Constituționale a României:

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Advertisement

.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate